גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חכו חכו, עכשיו תראו איזה כדורסל ישראלי יהיה פה

מצבו של השחקן הישראלי לא ישתפר בעקבות ההסכם החדש; ואל תטעו לגבי הבעלים, שעבורים כל ההצגה הזאת היא פלטפורמה לסידור ג'ובים

סביר להניח שמעכשיו נשמע הרבה פחות על הליגה בכדורסל. זה כנראה מקומו של הכדורסל הישראלי: שום אירוע ספורטיבי שיתרחש על המגרש לא יביא רבע מהכותרות שהביאה השביתה של מארס-אפריל 2013. וזה פחות או יותר מתמצת את מצבו של הכדורסל הישראלי.

אל תחפשו מנצחים או מפסידים במאבק בין ארגון השחקנים לבעלי הקבוצות. מי שחושב שמשהו בליגה הזאת עומד להשתנות בגלל שבחמש השנים הבאות יהיו שני ישראלים לפחות על המגרש בכל רגע נתון, תקוע איפשהו בשנות ה-90. ההיסטוריה הלא רחוקה הראתה שהחוק הרוסי לא הטיב עם השחקן הישראלי מבחינת מעמדו או מבחינת דקות משחק; הקהל לא נהר לאולמות, למרות שכביכול היו לו "יותר שחקנים מקומיים להזדהות איתם".

ההסכם החדש לא עומד לשנות משהו בזהות של הליגה. העובדה שאפשר יהיה להחליף בעונה שמונה זרים תבטיח שהפעילות הערה בנתב"ג תישמר. אנחנו נמשיך לא להכיר את שמם של הזרים שיגיעו לכאן, נמשיך לראות קבוצות שמחתימות זרים לחוזה של חודש. כדי להחליף אותם עם זרים אחרים לחוזה של שבועיים. נמשיך לראות ישראלים שתפקידם על המגרש הוא להוציא אאוטים.

המחיר שהטוטו הסכים לשלם (250 אלף שקל) לקבוצה שתשחק כל העונה כשבסגל שלה ארבעה זרים הוא סתם תירוץ לתת עוד כמה שקלים לקבוצות, שגם ככה בקושי עומדות על הרגליים. ובכל מקרה זה כסף שהקבוצות והבעלים ייהנו ממנו - ולא השחקנים הישראלים. בפועל התמריץ הזה לא יגרום לקבוצות להביא פחות זרים, אלא במקרה הטוב לדאוג שבכל זמן יהיו בסגל רק ארבעה זרים רשומים.

***

השביתה יכולה ללמד בעיקר על שני הצדדים שמתבוססים כאן במדמנה הזאת שנקראת כדורסל ישראלי. גם מי שמסקר באופן הכי אובייקטיבי את הליגה הזאת חייב להיות צד בעניין הזה. אני מודה שאני נוטה להיות יותר בצד של השחקנים. לא בגלל שאין להם חלק בהדרה של עצמם מהפרקט. לפני שהוא מצביע על אחרים, אני חושב שלשחקן הישראלי יש אשמה גדולה הרבה יותר במצבו. הוא לא משתפר מספיק מבחינה מקצועית (או לא משתפר בכלל), ומלבד כמה בודדים לא זוכר שנתקלתי באף ישראלי ששיפר את היכולות הפיזיות שלו כדי להתמודד עם ערימות הזרים שנחתו כאן כדי לגזול לו את מקום העבודה. והישראלים שהיום נאבקים נגד הגעת זרים לכאן? חלקם העדיף לצאת לחו"ל בשנים האחרונות כדי לחפש עבודה ולהיות שחקנים זרים במקומות אחרים, למרות שיכלו בוודאות להרוויח את אחד משני המקומות המובטחים להם על הפרקט בארצישראל.

אבל גם הבטלנות של השחקן הישראלי לא יכולה לתאר ההתנהלות של (מרבית) הבעלים. את האופן שבו הבעלים, בחסות איגוד הכדורסל ומינהלת הליגה, תפסו להם יופי של פלטפורמה שאותה הפכו לחצר האחורית של עסקיהם הפרטיים. פלטפורמה של פרסום, וסידור ג'ובים בשכר למנהלי קבוצות. אף בעלים לא נמצא כאן בכדורסל כדי לקדם את השחקן הישראלי או לדאוג שיהיה כדורסל בישראל.

אל תאמינו לאגדות של בעלים על "אנחנו משקיעים מאות אלפי שקלים מכיסנו". מלבד מכבי ת"א שלאורך שנים הבעלים שלה מוציאים מכיסם בכל שנה, ומלבד לני רקנאטי שהשקיע לאורך שנים מכיסו בבני הרצליה, הרוב המוחלט של הכסף שמגיע לקבוצות הוא ציבורי. כסף מעיריות וממועצות מקומיות. אבל כשהכסף הזה מאיים לא להגיע, אין להם בעיה לקחת את הקבוצה מהקהילה שהיא שייכת אליה וללכת למקום אחר. לחיים אוחיון, שכינה את השביתה של השחקנים "אירוע רב נפגעים", לא היתה בעיה לקחת את הפועל גליל עליון, הקבוצה הישראלית שהכי מחוברת ומזוהה עם הקהילה שלה - ולהעביר אותה לגן נר, אחרי שהמועצה החליטה לקצץ בתמיכה. בעלים שמוציא קבוצה כמו גליל מהקהילה, לא ברור מאיזה מניעים הוא נמצא בכדורסל. דורון הרציקוביץ', שאיים לעזוב בשבוע האחרון את הכדורסל ולסגור את הפועל אילת, היה עד לא מזמן בכלל במ.כ הבקעה. הקבוצה ירדה ליגה, המועצה הפסיקה את התמיכה והבעלים (בחסות איגוד הכדורסל) מצא מקום בדרום כדי לנסות בו את מזלו.

מינהלת הליגה לא מנעה בזמנו מאוחיון להעלים לתושבי גליל עליון את הקבוצה. גם בפעם הבאה היא לא תימנע. אחרת הבעלים יאיים לעזוב. איך תיווצר זהות של קהל אם לקחו לו את הקבוצה ושמו אותה במקום אחר?

בעלות על קבוצת ספורט היא לא עסק רגיל. יש לאחריות הזאת גם חובות נלווים. איפה הם כל אותם בעלים שהיח"צ התאים להם, אבל כשהקבוצה שלהם סיימה בטעות במקום גבוה בליגה, ויתרו על הזכות להופיע באירופה, איפה שכבר נדרשה השקעה כספית? לא מעט בעלים מדברים נגד העובדה שאין לישראל נציגה שנייה ביורוליג ומדברים נגד השריון של מכבי ביורוליג, אבל הם אלו שוויתרו בעבר על האפשרות להופיע שם כשיכלו. גם ההופעה של גליל/גלבוע במוקדמות המפעל האירופי היתה לפרוטוקול. לא באמת נבנתה שם קבוצה שהיתה אמורה להתמודד על כניסה ליורוליג. איך שחקנים ישראלים יוכלו להתקדם אם המעסיק שלהם לא נותן להם את הבמה האירופית שבה הם זכו מבחינה ספורטיבית?

ומה האחריות של מינהלת הליגה ואיגוד הכדורסל לכל הפארטייה הזאת? המינהלת והאיגוד יכולים להגיד עד מחר שהם דואגים לשחקן הישראלי, לכדורסל הישראלי ולתדמית של הענף. אבל לא ברור למי הם דואגים, אם בשנים האחרונות הם אישרו לקבוצות שירדו ליגה להמשיך ולשחק בליגת העל, או קבעו רף מינימום תקציבי לא סביר, שבאופן מעשי הכשיל כל קבוצה שרוצה לעלות מהליגה השנייה. אם היו דואגים לשחקן הישראלי לא היו הולכים ומפעילים לובי בכל פעם שהיתה עולה אפשרות לבטל את הטבות המיסוי של השחקנים הזרים.

גם בסכסוך הנוכחי, אחד מסעיפי המחלוקת האחרונים שנשארו על השולחן היתה דרישה של המינהלת מארגון השחקנים למשוך את העתירה שהגישו לביהמ"ש נגד משרד הפנים בנוגע לקביעת קריטריון להעסקת שחקנים זרים בישראל. ארגון השחקנים נכנע, והסכים למשוך את העתירה.

***

ואם כבר הגענו לנקודה הזאת, אז שוב: נמשיך לטחון את העניין הזה עד שיום אחד האסימון ייפול. אף אחד לא ישכנע שהוא דואג לספורט הישראלי ולשחקן הישראלי עד שלא יטפל בסוגיית הטבות המס מרחיקות הלכת לספורטאים זרים.

שרת התרבות והספורט לימור לבנת עשתה בקדנציה הקודמת שלה דברים מרחיקי לכת שאף רגולטור לא עשה לספורט הישראלי בתקופה כל כך קצרה. עוד לפני שהתברר שהשרה זכתה לקדנציה נוספת במשרד הספורט, דבר אחד מהותי כבר דאגה להניח על שולחנה כפרויקט משמעותי לטיפול לקדנציה הבאה: עניין המיסוי לספורטאים זרים.

אם אני לא טועה, הקדנציה הבאה כבר כאן.

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית