גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באיזו מועצה שיעור התעסוקה הגבוה ביותר בקרב בעלי מוגבלויות?

רמת גן והרצליה בראש טבלת מדד הגישה החיובית, אשקלון ונצרת סוגרות אותה ■ כמה עולה למשק הפליית בעלי המוגבלויות? כמה כסף הם מפסידים מאי-העסקתם? ■ המספרים שמאחורי האנשים

אחד הקשיים העיקריים שבהם נתקלים אנשים בעלי מוגבלויות הוא בתחום התעסוקה. קשה למצוא מעסיקים שמאמצים בחום עובדים בעלי מוגבלויות, וכתוצאה מכך, שיעור האבטלה בקרבם הוא גבוה יחסית.

אין צורך להכביר במילים עד כמה חשובה התעסוקה לתחושת הערך של אדם ולהגברת מעורבותו בחברה - וזה עוד לפני שמדברים על הצורך הבסיסי בפרנסה.

על-פי נתוני משרד הכלכלה בישראל, מוערכת אוכלוסיית בעלי המוגבלויות בכ-750 אלף איש נכון ל-2011 - כ-18% מכלל האוכלוסייה. לדברי בני פפרמן, מנהל המטה לשילוב אנשים עם מוגבלות במשרד הכלכלה ומנהל מינהל מחקר וכלכלה במשרד, תחת הגדרה זו נכנסים אנשים שמגדירים את עצמם כבעלי מוגבלויות.

"שואלים אותם מספר שאלות, ולפיהן מחליטים אם האדם הוא בעל מוגבלות או לא. בין השאלות, למשל: האם המגבלה או המחלה קיימת יותר מחצי שנה; האם המוגבלות מפריעה באופן משמעותי לשגרת החיים? צמצמנו את זה כך שבאמת רק אנשים עם מוגבלות אמיתית וכזו המפריעה בתפקוד ייכנסו לקטגוריה זו".

ומה קורה בזירת התעסוקה? מתברר, כי שיעור המועסקים בקרב בעלי המוגבלויות בישראל הוא 51%, לעומת שיעור תעסוקה של 73.8% בקרב כלל האוכלוסייה. שיעור התעסוקה בקרב בעלי מוגבלות חמורה עומד על 33.7%. עוד עולה מהנתונים כי רק 5.4% מהמעסיקים משלבים אנשים עם מוגבלויות (נכון לסוף שנת 2011). שיעור זה לא השתנה בשנים האחרונות, והיה דומה בסקר שנערך ב-2006.

מנתוני מדד הגישה החיובית עולה תמונה דומה. בחלק של המדד שבדק השתתפות ומעורבות חברתית נתבקשו הנשאלים, 40 בעלי מוגבלות בכל אחת מ-20 המועצות המקומיות שנבדקו, לענות על השאלה: האם הם מועסקים.

הנתונים מראים, כי שיעור התעסוקה בקרב בעלי מוגבלויות נמוך בהשוואה לשיעור התעסוקה בקרב כלל האוכלוסייה.

העיר שבה נרשם שיעור התעסוקה הגבוה ביותר בקרב בעלי מוגבלויות הייתה רמת גן, עם 68.8%. לעומת זאת, באשקלון דיווחו רק 35% מבעלי המוגבלויות כי הם עובדים (במשרה מלאה או חלקית), ובנצרת עמד שיעור זה על 31.6%.

את בדיקת המועצות המקומיות במסגרת מדד הגישה החיובית ביצעו ד"ר אבי גריפל, מנהל מכון המחקר דאס והנא זועבי. מאחורי הבדיקה עומדים הקרן המשפחתית על שם תד אריסון; קבוצת פישמן; קרן משפחת רודרמן; הארגון הבינלאומי JFN (Jewish Funders Network), ששימש כגורם המתאם והמקשר; ועמותת "בזכות" - המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות.

"זה פוגע במשק כולו"

הקושי של אנשים בעלי מוגבלויות למצוא עבודה בא לידי ביטוי גם בסקר תחושות הפליה של עובדים, שנערך ב-2013 על ידי מינהל מחקר וכלכלה. 81% מהמועסקים ציינו בסקר, כי במקום עבודתם לא עובדים בכלל אנשים עם מוגבלויות. 36% מקרב בעלי המוגבלויות, מועסקים ולא מועסקים, ציינו כי הם הופלו על רקע מוגבלותם בעת חיפוש עבודה. זאת, לעומת 28.9% שחשו כך ב-2011.

עוד עולה כי 17% מבעלי המוגבלויות המועסקים חשו הפליה במקום העבודה שלהם (בנושא שכר, קידום וכו'). מדובר בירידה משמעותית לעומת 2011 - אז דיווחו על תחושה זו 28.2% מקרב בעלי המוגבלויות. בנוסף, 49% העריכו כי בעלי מוגבלויות סובלים מהפליה בעבודה במידה רבה מאוד או במידה רבה ו-22.7% העריכו כי קיימת הפליה במידה בינונית. לעומתם, 66.9% מכלל הנשאלים העריכו כי מקום עבודתם עושה התאמות למען אוכלוסייה בעלת מוגבלויות בהיבטים של נגישות פיזית או הגמשת שעות עבודה.

יש לדעת, שגם כאשר מצליחים אנשים בעלי מוגבלויות להשתלב בשוק התעסוקה - מצבם פחות טוב משמעותית בהשוואה לאנשים שאינם בעלי מוגבלויות.

מנתוני מינהל מחקר וכלכלה במשרד הכלכלה, שהושגו באמצעות עיבוד מיוחד לסקר החברתי של הלמ"ס ל-2011, עולה כי שכרם של אנשים בעלי מוגבלויות שעובדים הוא נמוך יותר והם פחות שבעי רצון מעבודתם. שיעור האנשים שאינם שבעי רצון מעבודתם בקרב בעלי מוגבלויות עומד על 19.2% לעומת 10.6% בקרב כלל המועסקים. שכרם הממוצע הוא 6,587 שקל ברוטו לחודש לעומת 7,493 בקרב כלל האוכלוסייה. 58.2% מתקשים לסגור את החודש לעומת 34.5% בקרב כלל האוכלוסייה.

פפרמן טוען, כי אי-שילובם של אנשים בעלי מוגבלויות בשוק העבודה, פוגע במשק כולו. לדבריו, מתחשיב של המינהל עולה כי הפסד התוצר השנתי בשל שיעורי התעסוקה הנמוכים של אנשים עם מוגבלויות עומד על 5 מיליארד שקל בשנה.

פפרמן ממלא את תפקיד מנהל המטה לשילוב אנשים עם מוגבלות במשרד הכלכלה למעלה משש שנים, והוא אמור לפרוש ממנו בעוד כחודש. "נכנסתי לתפקיד בעקבות פנייה של רענן דינור, שהיה מנכ"ל משרד התמ"ת. עד שנכנסתי לתפקיד, מעולם לא עשיתי מחקר אחד על אוכלוסייה זו, ואני עובד כבר שנים רבות בתפקידי מחקר שונים במשרד העבודה והרווחה. לא ראיתי את הבעיה הזו. היום אני בעצם מכה על חטא".

- כיצד היית מכמת באופן כלכלי את אובדן השכר של בעלי המוגבלויות שלא מועסקים?

"בקרב 750 אלף בעלי המוגבלויות בישראל, כ-400 אלף אינם זכאים לקצבה מיוחדת. ככאלו, הצורך שלהם בתעסוקה רב. אובדן השכר הממוצע של אנשים עם מוגבלות במהלך חייהם עומד על 750 אלף שקל, בהשוואה לעובד שאינו בעל מוגבלות. להפסד הכספי הזה יש השפעה מכרעת על איכות חייו של האדם בעל המוגבלות, וגם על רמת חייהם של בני ביתו".

- מדוע הפער הדרמטי בהיקפי התעסוקה? הרי בתעשיית ההיי-טק ותחומים שירותיים זה לא אמור לשנות אם העובד מתנייד בכיסא גלגלים, למשל.

"הרבה מזה קשור למקבלי החלטות במדינת ישראל, שלא הפנימו שזו אוכלוסיית יעד חשובה מאוד. בשלב זה מתמקדים רק בחרדים ובערבים, והמוגבלים היא האוכלוסייה היחידה שאין שום תוכנית אסטרטגית שקשורה להגברת התעסוקה בקרבה. מקבלי ההחלטות לא מבינים שלא נגיע ליעדים של 2020 בתחום התעסוקה והפחתת העוני אם לא נתחיל לטפל גם באנשים האלו. אי-אפשר להתעלם מ-20% מהאנשים בגילאי העבודה. אם ישראל רוצה להיות מדינה שהתוצר לנפש שלה הוא 35-40 אלף דולר, לא נצליח אם לא נעלה שיעור התעסוקה".

- אילו צעדים בכל זאת נעשים על-מנת להגביר את התעסוקה בקרב אוכלוסייה זו?

"במשרד הכלכלה נעשו בשנים האחרונות מספר צעדים. עשינו מהפך בנושא של התאמות מקום העבודה לטובת אנשים עם מוגבלויות. בשלוש השנים האחרונות הגדלנו את השימוש בתקציב מ-400 אלף שקל ל-5 מיליון שקל. היה כסף, אבל המעסיקים היו חשדניים ולא האמינו שיקבלו את הכסף. הכנסנו גם נוהל שלפיו משרד הכלכלה משתתף ב-25% מעלות שכרו של מי שמדריך עובדים חדשים בעלי מוגבלויות שנקלטים במקום עבודה. הרחבנו את מסלול התעסוקה - במסלול הרגיל לא היה ניתן להגיש בקשה במרכז הארץ - היום ניתן. לפי המסלול, אם קולטים תוספת של עובדים, כשמדובר באנשים עם מוגבלויות, מקבלים השתתפות בשכר של כל האנשים שהוספת לתקופה מסוימת - ומדובר בהשתתפות של כ-30% ל-30 חודשים בממוצע.

"בנוסף, הקמנו 3 מרכזי תמיכה למעסיקים. הגענו למסקנה שהם גם צריכים תמיכה - הם רוצים להעסיק אבל לא יודעים איך לנהוג בעובדים האלו. יש בתחום הזה הרבה דעות קדומות. המרכזים מלווים את המעסיקים לטווח ארוך - חושבים איתם איפה הכי כדי לשלב את העובדים, מקשרים אותם לספקים הרלוונטיים ומלווים את המעסיקים במשך 15 חודשים. המסלול עובד כבר חצי שנה, ויש 250 מעסיקים שנבנו להם תוכניות".

- ולמשרדי הממשלה עצמם אין אחריות?

"כן, מסלול נוסף הוא דרך גופי הממשלה. הצענו לחשב הכללי במשרד האוצר לבחון דרך להגביר העסקת אנשים עם מוגבלויות במשרדי הממשלה. כרגע זה אמנם מתבצע באמצעות ספק חיצוני, אבל כבר יש 300 אנשים בעלי מוגבלות שנקלטו כך לעבודה בשנתיים האחרונות.

"בנוסף, יצרנו מסלול חדש עם החשב הכללי, שיסייע לאנשים בעלי מוגבלויות לצבור ניסיון. כי חוסר ניסיון הוא חסם משמעותי בעת חיפוש עבודה. במסלול זה משרד הכלכלה משלם שכר לעובדים שנקלטים לתקופת סטאז' במנהל הציבורי. אנחנו רק בשלבים ראשוניים ועובדים על מערכת מחשבית-רישומית שתסייע לפנות למועמדים מתאימים עוד בלימודיהם האקדמאיים. המטרה היא לקלוט אנשים כבר בשנת לימודיהם השנייה. המסלול מיועד לאקדמאים ולבעלי השכלה על תיכונית. כמו-כן, הבנו שחשוב לגעת בבסיס - בחינוך. יש לנו פרויקט משותף עם 'בית הגלגלים' ומשרד החינוך שמטרתו לשנות את התפיסה כלפי בעלי מוגבלויות עוד בגיל צעיר. אנחנו מקווים שכל הדברים האלה ביחד יביאו לשינוי".

מאפייני תעסוקה

שיעור המועסקים

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35