גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אטיאס: "נערי האוצר עושים סיבוב על שר חדש"

אטיאס אמר את הדברים בטקס פרידה שערכה לו התאחדות הקבלנים ■ האוצר: "אטיאס הוא האחרון שיכול להתחבא מאחורי תירוץ נערי האוצר כדי להצדיק את כישלונו"

"ניסיתי לפתור את מצוקת הדיור בתקופה קשה עם הרבה מכשילים מבית ומחוץ" - כך אמר הערב שר השיכון לשעבר, ח"כ אריאל אטיאס (ש"ס), בטקס פרידה ממנו, שפתח הערב (ד') את כנס הנדל"ן השנתי של התאחדות הקבלנים במלון "הרודס" באילת.

"הטעות הכי גדולה שלי היתה שלא מיקדתי את הלחץ הפוליטי הרב שהיה לנו, ב-4 הדברים החשובים בבת-אחת: ידיים עובדות, הסרת חסמים, מימון והיתרי הבנייה. באגף התקציבים במשרד האוצר כל הזמן אמרו לי שלא טוב לטפל בכל הדברים בבת אחת, ושעדיף לטפל בכל דבר בנפרד, ואני לא הערכתי את עוצמת הסיבוב שעשו עליי באגף התקציבים. הם הבהירו לי בחדרים סגורים, גם בנוכחות ראש הממשלה, שאם לא אלך בקו שלהם, הם יתדרכו את התקשורת שאני פועל למען חרדים, ובקטע הזה הם הצליחו, ואני הפסדתי".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "אטיאס הוא האחרון שיכול להתחבא מאחורי תירוץ נערי האוצר בכדי להצדיק את כישלונו. אטיאס היה זה שמנע את הכנסת סעיף כושר השתכרות ברכישת דירה המחיר למשתכן - העיוות הגדול ביותר שהכשיר את הוזלת הדירות לחרדים על פני כלל האוכלוסיה".

בטקס הפרידה מאטיאס, אמר נשיא התאחדות הקלבנים ניסים בובליל כי "אטיאס היה שר השיכון הכי טוב שהיה לעם ישראל. אני אומר באחריות שהוא דאג לכל עם ישראל ולא למגזר מסוים. התקווה היא ששר השיכון החדש יהיה יותר טוב".

אטיאס התייחס לדברים וציין כי "לא היתה לי שום כוונה להפלות אף אחד, כל מה שעשיתי היה לטובת כלל הציבור. הצלחנו גם למתן את עליות המחירים ב-2011. ועכשיו, במקום לפתור את ארבע הבעיות המרכזיות, ממציאים לנו קבינט דיור שהמשמעות שלו היא שמקימים משרד שיכון קטן בתוך משרד האוצר. אין לקבינט סמכות לקבוע בנושא שיווק קרקעות, בנושא האשראי, או הריבית, והוא כנראה יעסוק בהסרת חסמים ובחלום של לפיד לשווק 150 אלף יחידות להשכרה על קרקעות שלא קיימות. אלה חלומות שנאמרו במערכת בחירות ובזמן קצר כולם ראו שהתפוגגו".

אטיאס התייחס לגזירות הכלכליות בתקציב החדש, הנוגעות לשוק הדיור, ביניהן הטלת מס רכישה על משפרי דיור מהשקל הראשון, ועל ביטול המענקים לרוכשי דירות בפריפריה שיזם אטיאס. "נערי האוצר עושים סיבוב על שר אוצר חדש. בשבוע הבא נגיש הצעת אי אמון, על היוזמה של האוצר לחייב משפרי דיור במס רכישה מהשקל הראשון. מדובר פה במס על מס, וזה על גבול הגזל. אדם שילם כבר מס רכישה פעם אחת, צריך פתאום לשלם מס רכישה פעם שניה? זו בשורה למעמד הביניים? גם לי הציעו את ההצעה הזאת ואמרתי שאין מצב.

אטיאס הוסיף ואמר כי "עלה לי בדמים להוציא לפועל את המענקים בפריפריה שחיייבת תמריצים, והממשלה החליטה באישון לילה לבטל אותם. מה הבשורה בזה לפריפריה? אני מחפש בתקציב החדש מחולל צמיחה אחד בדיור ולא מוצא. במקום תמריצים לקבלנים שייבנו, מטילים עליהם מס אם הם לא ייבנו, בלי לקחת בחשבון בכלל שלוקח שנה וחצי להוציא היתר בנייה בישראל. אני מצטער שלא התעקשתי במסגרת רפורמת המרפסות, על הפרדת הרפורמה בהיתרי בנייה מהרפורמה בתכנון. הרי 50% מפוטנציאל היתרי הבנייה באזורי הביקוש, נמצאים על קרקע פרטית, והכח נמצא בידיים של מהנדסי עיר שיחליטו להנפיק היתר בנייה בתוך שלושה חודשים".

"למה בעולם של פינוי בינוי, יש רק ויכוחים ודיבורים, לגבי הקמה של ועדה מיוחדת לפינוי בינוי בוועדות המחוזיות?", תוהה שר השיכון לשעבר. "אם המדינה עשתה וד"ל על קרקע מדינה, שתעשה גם וד"ל לפינוי בינוי. הרי זה פיתרון שלא מבזבז קרקע, משביח אותה, והסיכוי היחיד לשפר את מצבן של האוכלוסיות החלשות. וזה לא רק בפינוי בינוי ככה, גם בתמ"א 38, עד היום בירושלים למשל לא מקדמים תמ"א. כשנכנסתי לתפקיד לא התמקדתי בזה וזו טעות. יצרתי ויכוחים על מענקים והנחות על קרקעות, והייתי צריך להתמקד גם בזה. עכשיו לא צריך להמציא גלגל, צריך לקדם את היתרי הבנייה. הצעתי שבקרקעות פרטיות גדולות שיש בהן גם בעלות של המדינה, יכנסו לוד"ל והממשלה התנגדה.

לדברי אטיאס, "מחנות צה"ל זה פיתרון שייקח שנים, מה בטווח הקצר? בטווח הקצר חייבים לטפל בהיתרי הבנייה, בנושא המימון, בידיים עובדות ובועדות התכנון. צריך להזרים כסף להסרת חסמים. ראית שעכשיו הודיעו על הוצאת התרי בנייה לקרקע בראש העין. הקרקע הזאת שווקה ב-2010, אחרי שבעיתונים כתבו שהחסמים לשיווק הקרקע הוסרו. אז למה לקח שלוש שנים להוציא היתרי בנייה? בגלל שמקבלים פה החלטות ולא פועלים מספיק כדי לבצע אותן וכדי שהן יבוצעו הכתובת היא שר האוצר. מה הבשורה היום לציבור? קבינט דיור? פרויקטים להשכרה שייקח עוד שנים לממש אותם? מה עם פתרונות לעכשיו?"

אטיאס נשאל גם לגבי גורלה של העיר חריש, שתכנונה ושיווקה קודם בקדנציה שלו, בתכנון המתאים למגזר החרדי, אך נראה כי לא בטוח שזהו המגזר שיתגורר בה בסופו של יום. "חריש זו קרקע שארבע שנים ניסו לשווק, ותכננו אותה כך שתתאים גם לחרדים כמו לכל ציבור אחר, והמכרז היה פתוח לכולם. לחרדים וחילוניים כאחד. בשורה התחתונה מי שיקבע מי יגור בחריש זה הציבור. והבנקים כרגע חוששים לתת מימון לפרויקטים שם כי לא ברור להם מי נגד מי, ומי יגור שם. כרגע נראה שרוב הרוכשים בחריש הם מהמגזר החרדי".

אטיאס התייחס גם להמשך דרכו הפוליטית וציין "רציתי להישאר שר שיכון לא כי החיים קלים במשרד הזה, אבל אני אגיע לאן שהקב"ה יוביל אותי. הצעתי לשר הנוכחי שאם לא יפעיל את כוחו הפוליטי, ולא כדי לבנות עוד מאחז בהתנחולויות, אלא כדי לנענע את האוצר, זה לא יילך. אנשים האמינו ללפיד, וכל מה שאמר עשה הפוך ועם ריבית. במקום לפתור את מצוקת הדיור הוא הניף עליה גרזן, כי הוא פשוט לא מבין את התחום. בסוף, מעמד הביניים הוא שסובל הכי הרבה. לפיד אמר שלא יהייה כמו הפוליטקאים הישנים, שמטילים מס על מעמד הביניים, וזה בדיוק מה שעשה. ועל השכבות החלשות הוא בכלל לא דיבר. איזו בשורה נתן התקציב בנושא הדיור הציבורי? כלום".

על המאבק של לפיד בסוגיית מימון המגזר החרדי אמר אטיאס: "כל הסיפור של החרדים הוא מיליארד שקל. ולפיד בנאום הראשון בכנסת, כשראה שהרשת החברתית שהעלתה אותו לשלטון בדרך להוריד אותו, האשים את החרדים ויצר שנאת אחים. אבל אנחנו החרדים נופלים פעם אחת. לפיד נאם במליאת הכנסת שוב השבוע, וניסה לחרחר ריב, והפעם לא ענינו לו, כדי לא לשחק לידיים שלו ועכשיו האויב החדש שלו זה הוועד של הנמלים".

בהתייחס למחירי הדיור ציין אטיאס כי הוא אינו אופטימי לאור צעדי הממשלה הנוכחיים. "המחירים יכולים לרדת אם יפעלו נכון וכרגע לא פועלים נכון. אני לא רואה פעולה להגדלת היצע, קצב הנפקת היתרי בנייה או בנושא מצוקת האשראי ולכן כרגע המחירים לא יירדו. הכעס הרב של הציבור על לפיד נגרם בגלל הפער הבלתי נתפס בין ההבטחות שלא יעשה צעדים שיפגעו בציבור, ובפועל אלה בדיוק הצעדים שעשה. גם לפני 4 שנים, היה בור של 52 מיליארד שקל בתקציב המדינה שכולם הספיקו לשכוח. אבל אז גם היו מנועי צמיחה בתקציב. היום אין מנועי צמיחה בתקציב החדש. רק גרזנים ולא גזרים".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.9% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים