גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא נהיה הסיפור שהם מבקשים

כך התפתחה האישיות הנרקיסיסטית שלי

יואב נהרג בטיול תנועת הנוער בני עקיבא בחג הסוכות. מדריכיו טעו בניווט, ואז עלה במוחם רעיון: נלך עם 60 החניכים על פסי הרכבת, והם יוליכו אותנו לתחנה. איש לא זכר שפסי הרכבת נועדו לרכבת, ושהיא משתמשת בהם לנסיעתה. כשהרכבת הגיעה היה מאוחר מדי, והיא פגעה במאסף הילדים. הרבה פצועים, והרוג אחד. אחי. אני זוכר את השוטרים שהגיעו לסוכת הוריי. אבי הבין ישר, עלה הביתה ואמר לאמי: "חיה, סוף העולם".

זה קרה חודשיים לפני חגיגת בר המצווה שלי. הבנתי שאנחנו בסרט בלהות, והבעיה היא שאנו הגיבורים. הבנתי גם שחיינו השתנו, אך עדיין לא הפנמתי את העוצמה. רק הזמן יגרום לגעגוע אינסופי, שיוביל לשבר עמוק והתפרקות. התפרקות של שאול תחתיות, שתפנה מקום לבנייה מחודשת עם צלקת כרונית. נזכרתי אז בסרטים על שכול ומוות, ולא ידעתי שהמציאות עולה על כל דמיון.

אנחנו משפחה דתית-לאומית-ציונית, חובשי כיפה סרוגה. הורים אקדמאים מצליחים, מעמודי התווך בחברה. הקהילה הדתית עטפה אותנו באהבה ובמסירות. אלפי אנשים בהלוויה ובשבעה. הפכנו להיות "הסיפור החם" בבית הכנסת. רגשות האשם של חברי בני עקיבא גאו, והם ניסו לתמוך במשפחה השכולה.

אני הרגשתי מחנק. האהבה הקהילתית חנקה אותי. יתרונות המשפחתיות הקהילתית הפכו לחסרונות עבורי. העזרה ההדדית הפכה לרועץ. לא יכולתי לסבול את העובדה שלכל מקום שאפנה, אשמע התלחשויות. בשברון לב הוריי התבגרתי בן לילה, בר המצווה נשכח, ואת מושכות הפיקוד בבית אני נטלתי.

באותו זמן פיתחתי תובנה וקומפולסיה. הראשונה, אינני מוכן שירחמו עליי או על בני משפחתי. מה שקרה לנו הוא שלנו. עמוק, אישי, אינטימי, קדוש. לא מוכן להיות נושא פיקנטי לשיחת המתפללים ולרחמי עזרת הנשים. השנייה, אני אדאג שכלפי חוץ הכול ישדר מושלמות. אנשים מחפשים עצב, תוגה ויגון? לא אצלנו. אנשים רוצים לדבר על בית שקורס כתוצאה מאסון? שיחפשו בית אחר. אנחנו לא נהיה הסיפור שהם מבקשים.

כדי לדאוג ולעטוף את המציאות בנייר עטיפה מגן וחוצץ, הפכתי להיות משימתי. דאגתי שהבית יהיה מבריק מניקיון, ומרהיב מטיפוח ואסתטיקה - בית ז'ורנל. העוזרת היומית לא הספיקה לי, והייתי מבלה שעות במירוק כלי הכסף, בשאיבת אבק מהשטיחים הפרסיים, בקניית זרי פרחים רעננים. לא הסתפקתי בבית, דאגתי שאחיותיי ילכו מוקפדות ונוצצות במיטב המותגים. בכוח על הוצאתי אמי מאבלה למספרה.

הדרך שפיתחתי להתמודד עם האבל, דרך עשייה עיקשת וחרוצה ללא מנוחה, ליוותה אותי עוד זמן רב. המנטרה "מה יגידו" הייתה נר לרגליי שנים רבות. שם נולד מנגנון ההגנה האובססיבי-קומפולסיבי שלי. מהחסר העמוק ומתחושת השונות, "זה אחיו של הילד שנהרג", התפתחה האישיות הנרקיסיסטית הדורשת מירורינג חיובי תמידי. שם נולדה הקריירה שלי.

לימים בגרתי, הבשלתי, ושכנעתי עצמי שאישיותי הבוגרת הפכה לכידה ויציבה. הסנדלר לא הולך יחף, וביצעתי בעצמי טיפול עצמוני מניב. גם ההצלחות המקצועיות הובילו לשלווה, והצורך בקומפולסיות כמנגנון הגנה הלך ופחת. לראיה, לפני כ-15 שנים עזבתי את החברה הדתית, שלא התאימה לי.

קשה להיות שונה בחברה כה צפופה שלא מאפשרת פרטיות. הבעיה היא לא "מה יגידו", אלא רצון לשקט ולזמן לעכל תהליכים בלי מעורבות קהילתית לוחצת. קהילה טובה כשהכול טוב, וגם אז לא לכל אחד.

חשפתי את נכותם של ילדיי, אין כבר צורך להראות שהכול נוצץ. מושלמות היא חסר, כי היא לא קיימת. פתחתי ביתי למטרות שברצוני לקדם.

הבנתי שאם ברצוני להשפיע ברמת המקרו, הדבר דורש חשיפה. אפילו התחלתי לכתוב טור אישי במגזין זה. הרגשתי שהפכתי דעתן, סוברני, שהולך לפי צו מצפונו וראות עיניו, ופחות מתחשב ב"מה יגידו". נו שוין, האדם מומחה לשקר לעצמו ולהאמין בשקריו. בתי דנה הייתה צריכה לפקוח עיניי ולהראות לי שאפשר להוציא את הבחור מהישיבה, אך אי אפשר להוציא את הישיבה מהבחור.

דנה, שהיא כל מה שחלמתי ויותר, משרתת ביחידה יוקרתית בצה"ל. נקראתי לשיחה עמה, לבדיקת אפשרות שחברה ילון בביתנו. השד הדתי יצא מהבקבוק, ואני התקשיתי להשיב לה. "מה יגידו סבא וסבתא?", שאלתי. שוחחתי על כך עם חבריי, ששאלו אותי תוך פלצות: מה הייתי אומר למטופל שהיה מציב לי שאלה דומה? ומדוע איני נוהג בביתי כפי שהייתי מייעץ בקליניקה שלי?

דווקא לדנה הייתה התשובה: "מה יגידו" זה המצפון. כשאנו מפחדים לספר לאנשים ולשמוע תגובתם, אנו מפחדים להודות בקול רם בסוד שלנו. אנחנו מפחדים להודות בפני עצמנו, הואיל ואנחנו לא שלמים עם עצמנו. "מה יגידו" זה בעצם "מה אנחנו נגיד". נוציא לאוויר העולם את מה שאנחנו מרגישים, ובכך נודה בזה בפני עצמנו. כי ברגע שזה בחוץ, אי אפשר לקחת בחזרה. הבן אדם שאנו הכי מפחדים להודות בפניו הוא אנחנו.

אז מה השבתי לה? האם הסכמתי לבקשתה הלגיטימית והבוגרת? אני לא מפחד ממה שתגידו, וגם שלם מאוד עם תשובתי, שהפכה זהה למה שהייתי מייעץ בקליניקה שלי.

עוד כתבות

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך