גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכשירים של אייפון וסמסונג מלהיבים את כולם; והמניות?

תורים ארוכים ואייפון מצופה זהב אולי עושים רושם על המשתמשים, אולם למשקיעים במניה כדאי להתמקד בערך המוסף הפוחת של החדשנות, ובכך שצמיחה צפויה דווקא בפלח המכשירים הזולים שבו אפל אינה מורגשת ■ ואיפה נמצאת סמסונג, על מכשיריה ומנייתה, בדיון הזה

ענקית האלקטרוניקה אפל , שמתחרה על התואר בעלת שווי השוק הגבוה בעולם, היא חברה דרמטית. ההכרזות עמוסות המסתורין על מוצרים חדשים; יחסי ציבור אגרסיביים שמשדרים התנשאות תמידית על הצרכן והמתחרים; תורים ארוכים ליד נקודות ההפצה; מחירים בשמיים; חדשנות שהצליחה לשנות את הגישה של הצרכן הסופי לעולם הטכנולוגי; ומייסד שנפטר בשיא הצלחתה של החברה, אך הספיק, עוד בחייו, להפוך לאגדה.

כל אלו מסתכמים בסופו של דבר במחירה של מניית אפל. שוויה של החברה עומד על כ-440 מיליארד דולר, והמניע העיקרי לטיפוס במחיר המניה (נעה סביב 483 דולר היום) מלבד התוצאות העסקיות, הוא ההכרזות על המוצרים החדשים.

ההכרזה האחרונה, בתחילת החודש, סיפקה הזדמנות לבחון את ההשפעה של החדשנות, שבאה לידי ביטוי במוצרים החדשים, על מחיר המניה. לקראת ההכרזה הזו, כמו בהכרזות קודמות - וכמו באלו של המתחרה הגדולה, סמסונג - המניה טיפסה בחדות, קרוב ל-5% בימים שלפני. אלא שמיד לאחר ההכרזה, שנתפסה בוול סטריט כמאכזבת, צנחה המניה בכ-11%.

למרות שגם אפל וגם סמסונג מוכרות מוצרים רבים, ישנו קשר ישיר בין ההצלחה של החברות בשוק הטלפונים החכמים לבין מחירי המניה, והדבר משתקף במספרים של החברות. האייפון סיפק ב-2012 כ-50% מהכנסות אפל, וכ-60% מהרווח הגולמי של החברה - מה שנגזר מהפער הגבוה בין עלות המכשיר לבין המחיר לצרכן. בסמסונג המספרים דומים - הטלפונים החכמים שלה סיפקו כ-37% מהמכירות בשנה שעברה, והיו אחראיים על כ-65% מהרווח התפעולי.

"תעלומה שדורשת חשיבה"

אלא ששוק הטלפונים החכמים עובר שינוי, שבמהותו הופך את המוצר ליותר ויותר רגיש למחירים מאשר למאפיינים הטכניים. בנק ההשקעות סיטי פרסם בשנה האחרונה מספר דוחות לגבי סוגיית החדשנות בעולם הטלפונים החכמים, וביולי העריך כי "החדשנות בחומרה של הטלפונים החכמים מכאן והלאה הופכת לקשה מאוד". בסיטי, שממליץ על מניית אפל "נייטרלי" במחיר יעד הנמוך ב-11% ממחירה הנוכחי, מוסיפים בהקשר להכרזה האחרונה: "החששות שלנו עלו שלב כעת, ואנו מצפים כי המניות תהיינה תחת לחץ בתקופה הקרובה".

החדשנות בעולם הטלפוניה, נציין, מושגת בשני אופנים: חומרה חדשה שצורפה למכשירים, או שילוב יותר הדוק של רכיבי חומרה קיימים, כגון מצלמה, זיכרון, מסך, מעבדי תקשורת וכדומה, ששיפרו את חוויית המשתמש.

"כעת, משנותרו מעט מאוד רכיבים ששילוב הדוק יותר שלהם יספק חדשנות, אנחנו טוענים שהטלפונים עוקבים אחרי המבנה הכלכלי הטיפוסי של תועלת שולית יורדת לכל חידוש בטלפונים ומתקרבים לנקודה של תועלת שולית אפסית", טוענים בסיטי, "הטלפון החכם הוא 'טוב מספיק', לפחות בנקודת הזמן הזו".

בסיטי מעלים השערה, כי שיפור עתידי בחומרת הטלפונים החכמים דומה למה שהתרחש בעולם המחשבים האישיים באמצע העשור הקודם, אז הסתבר ששיפור בחומרה כמעט לא יצר ערך מוסף עבור הצרכן. כך, לא פלא שהצפי בשוק ההון לקראת ההכרזה האחרונה של אפל היה למכשיר שיתמודד בפלח שוק זול יחסית, ופחות לחדשנות מצד המאפיינים במכשיר (אייפון 5C). משהסתבר שהתמחור של הטלפון החדש הוא גבוה, צנחה המניה, בעקבות החשש כי אפל תפספס נתח שוק נרחב.

הכותרת הסרקסטית של קרדיט סוויס על ההכרזה, "כבר לא יהיה (טלפון עם) תמחור נמוך", שלוותה בהורדת המלצה מ"תשואת שוק" ל"נייטרלי" אך במחיר יעד שמשקף אפסייד של 9%, הוסברה בטבלה (ראו למעלה) ששוללת את אסטרטגיית התמחור של אפל. מסתבר כי בשוק הטלפונים החכמים, שאמורים להימכר בו השנה כמיליארד יחידות, רוב הצמיחה תתבצע בחתך המכשירים עם מחירים שבין 100-300 דולר ליחידה, שיצמח במעל ל-60%. אפל, שהמחיר הממוצע (ASP) של מכשיריה הוא בסביבות 600 דולר, מובילה את חתך המחיר העליון, שבו הצמיחה כמעט לא קיימת. ב-2014 התופעה אף תתעצם.

"אנחנו מניחים שנתח השוק של הטלפונים החכמים עם המחיר הגבוה, התבגר, מה שיוצר אתגר צמיחה עבור עסקי האייפון של אפל", מסבירים בקרדיט סוויס.

גם ב-UBS מורידים המלצה לאפל מ"קנייה" ל"נייטרלי" ומפחיתים את מחיר היעד כך שישקף תשואה של 8%. את אסטרטגיית המחיר הם מגדירים כ"תעלומה שדורשת חשיבה" ומותירה את החברה "פגיעה לתחרות מחתך המחירים הנמוך".

המרוויחה הגדולה

בחלק מבתי ההשקעות, כגון מורגן סטנלי וברקליס קפיטל, מעדיפים להדגיש את חצי הכוס המלא בהכרזה האחרונה של אפל על שני הטלפונים, בכך שהמחיר הגבוה של האייפון בגרסת ה-5C יספק שולי רווח גבוהים יותר במוצרים שיימכרו, ובהמשך ישפיע באופן ישיר על הגידול ברווח ובמחיר המניה. אך הדעה הרווחת לגבי מניית אפל בטווח הקצר היא ביקורתית.

בעוד אסטרטגיית התמחור של אפל מוטלת בספק, נראה שהמתחרה הגדולה סמסונג, היא המרוויחה. "צדו האחר של המטבע להגדלת הסיכון של אפל", קובעים ב-UBS בכותרת הדוח על סמסונג, שנסחרת בבורסה בקוריאה לפי שווי של כ-170 מיליארד דולר. ב-UBS, שממליץ על המניה "קנייה" במחיר יעד הגבוה ב-30% ממחירה כעת, מעלים את ההערכות לכמות הטלפונים שתמכור סמסונג השנה, בעקבות הירידה בחשש מפני תחרות משמעותית בטלפונים הזולים.

גישה דומה מפגינים בגולדמן זאקס, ולפיה הטלפונים החדשים של סמסונג מספקים יכולות עדיפות בחתך המחירים הגבוה לעומת המתחרות, ובחתך המחירים הנמוך "המחיר הגבוה של האייפון 5C ייצר פחות לחץ תחרותי על הטלפונים החכמים של סמסונג מכפי שהיה צפוי", הם כותבים, וממליצים על סמסונג "תשואת יתר" במחיר יעד שגבוה ב-28% ממחיר המניה כעת.

צמיחה במכירת טלפונים

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם