גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דן כהן מבקש לדחות על הסף את תביעת חברת החשמל נגדו

השופט לשעבר, שהורשע בלקיחת שוחד מסימנס, טוען כי יש לדחות את התביעה בסך 200 מיליון שקל שהגישה נגדו חברת החשמל, בשל התיישנות והיעדר עילה: "התביעה היא רפורטאז'ה עיתונאית פופוליסטית נעדרת תשתית עובדתית"

"התובענה הינה בעיקרה מעין 'רפורטאז'ה עיתונאית' פופוליסטית גרידא, המסתמכת על מקורות חיצוניים שונים ומשונים, אך נעדרת כל תשתית עובדתית משל עצמה" - כך פותח השופט המורשע לשעבר דן כהן את כתב הגנתו בתגובה לתביעת חברת החשמל בסך 200 מיליון שקל שהוגשה נגדו ונגד גורמים נוספים בגין פרשת השוחד בה הורשע.

לטענת כהן, לא רק שההתקשרות בין חברת החשמל לסימנס אושרה על-ידי דירקטוריון פרק זמן ניכר יחסית לאחר שחדל מלכהן בדירקטוריון החברה, אלא שלמיטב ידיעתו, ההתקשרות בין החברות נעשתה כדין, משיקולים ענייניים, על בסיס הליכים תקינים, "תוך שכל הגורמים והדרגים המקצועיים והניהוליים בחברת החשמל סומכים עליה ידם".

בחודש שעבר, במסגרת הסדר טיעון, הודה כהן והורשע בכתב אישום מתוקן בלקיחת שוחד בסך 4 מיליון שקל מחברת סימנס; ובעבירת מרימה והפרת אמונים בפרשת חברת רוגוזין, בכך שלא דיווח על קשריו עם הבעלים עזרא הראל לדירקטוריון חברת החשמל, שדנה בענייני החברה. כמו כן הורשע כהן בעבירה של שיבוש מהלכי משפט בכך שנמלט מישראל לפרו, ונקבע כי הוא ירצה עונש מאסר של 6 שנים, ממנו תנוכה תקופת מעצרו בארץ ובחו"ל (סך-הכול כחצי שנה). עוד הוסכם כי המדינה תחלט 4 מיליון שקל מכספו של כהן, וכי בנוסף הוא ישלם קנס בסך 6 מיליון שקל.

לצד ההליך הפלילי, בחודש מארס האחרון הגישה חברת החשמל תביעה אזרחית בסך 200 מיליון שקל נגד סימנס העולמית, סימנס ישראל והמנכ"ל שלה באותה העת אורן אהרונסון, כהן ואחרים המעורבים בפרשה, ועיקרה - תשלומי שוחד שקיבל כהן לכאורה בתפקידו כדירקטור ויו"ר ועדת הנכסים של חברת החשמל, בין היתר מחברת סימנס, לצורך הטיית מכרזים בהיקפי ענק של חברת החשמל.

בתביעה נטען כי סימנס הבינלאומית וסימנס ישראל שילמו - על-פי הודאתן שלהן - תשלומי שוחד לכהן, שהיה דירקטור לשעבר בחברת החשמל. בתמורה לתשלומי שוחד אלה קידם כהן, לרבות בהיותו דירקטור, את ענייניהן של סימנס הבינלאומית וסימנס ישראל מול חברת החשמל, לצורך התקשרות בעסקאות לרכישת טורבינות גז ושירותים נלווים לתחנות הכוח של חברת החשמל.

בסופו של דבר התקשרה חברת החשמל עם סימנס בהסכמים שונים, לרכישת טורבינות הגז והסכמים נלווים, בסך כולל של 540 מיליון יורו ו-56 מיליון דולר.

התיישנות והיעדר עילה

הבוקר (א') הגיש כהן, באמצעות עורכי הדין מיקי שפיגלמן, ילנה וולוובסקי ועידן ריבה ממשרד שפיגלמן, קורן, ברק, זמיר ושות', את כתב הגנתו לבית המשפט המחוזי במרכז, במסגרתו הוא מבקש לדחות את התביעה על הסף בשל מספר טענות, וביניהן טענת התיישנות והיעדר עילת תביעה.

כהן מדגיש כי בעוד שהאירועים נשוא התביעה אירעו בשנת 2001 והיו ידועים לחברת החשמל לכל המאוחר בשנת 2005, התביעה הוגשה רק במארס 2013 - כאשר תקופת ההתיישנות הקבועה בחוק עומדת על 7 שנים.

עוד טוען כהן כי לאחר שחויב להשיב למדינה את כספי העבירה במסגרת ההליך הפלילי, "ברור כי אין לחייבו להחזיר את אותו הסכום פעמיים".

לגופן של טענות התביעה, מציינים עורכי הדין מיקי שפיגלמן, ילנה וולוובסקי ועידן ריבה, כי למיטב ידיעתו של כהן, ההתקשרות בין חברת החשמל לסימנס נעשתה כדין. "ההתקשרות אושרה פה-אחד על-ידי ועדת המכרזים העליונה של דירקטוריון חברת החשמל, בה השתתפו 9 דירקטורים, בהמלצת מנכ"ל התובעת ויועציה המקצועיים והמשפטיים", נכתב בכתב ההגנה.

בתגובה לטענות חברת החשמל, לפיהן בשל מעורבותו של כהן היא רכשה מסימנס טורבינות גז בסך מאות מיליוני יורו, השיב כהן כי אלה נרכשו "בהתאם לצרכים אמיתיים של חברת החשמל", וכי הרכישות בוצעו "פרק זמן ניכר יחסית לאחר שחדל מלכהן בדירקטוריון חברת החשמל".

"ההצעה הטובה ביותר"

בכתב ההגנה צוין כי כהן אמנם קיבל מסימנס כספים נוספים לסכום השוחד בו הודה, אך כספים אלה שולמו לו עבור שירותים נוספים כגון סיוע ביזום תחנת כח פרטית בישראל, איתור פרויקטים הנדסיים בתחום האנרגיה ואף מכירת טורבינות לתחנות כוח מחוץ לתחומי ישראל.

עם זאת, מודגש כי כספים אלה לא רק שלא היו כספי שוחד, אלא שולמו "בגין שירותים אותם העניק לסימנס ביחס לפרויקטים שונים אותם ביקשה ליזום - וללא כל קשר שהוא לחברת החשמל".

בהקשר זה מצוין כי הסכום שניתן לכהן בתמורה לעבודתו זו מגיע לכדי רבע מהסכום שצוין בכתב התביעה (כ-15 מיליון דולר), וכי הסכום שתואר בתביעה הינו "דמיוני".

כהן אף דוחה את טענות חברת החשמל לפיהן, כביכול, במסגרת ההתקשרות עם סימנס נגרמו לה נזקים. "נהפוך הוא", כותב כהן, "על-פי ניתוחם וחוות-דעתם של כל הדרגים המקצועיים והניהוליים של חברת החשמל, הצעתה של סימנס הייתה, בכל המועדים הרלבנטיים, ההצעה הטובה ביותר, הזולה ביותר והמתאימה ביותר לחברת החשמל".

בנוסף נטען כי חברת החשמל עצמה מיתממת ופעלה ופועלת בדרכים תמוהות וחסרות תום-לב בעליל. זאת, משום שחברת החשמל ממשיכה לעסוק עם סימנס.

"אותה תובעת עצמה, חברת החשמל, המשתמשת בתביעתה בביטויים כגון 'התנהלות מושחתת' ו'קשר מושחת', היא עצמה וכן כמובן בעלת המניות היחידה שלה, מדינת ישראל, ממשיכות לשתף את אותה סימנס עצמה, אשר התנהלה 'התנהלות מושחתת' והייתה שותפה ל'קשר המושחת', בהתקשרויות ומכרזים ללא כל הגבלה, והדברים מדברים בעד עצמם", נכתב.

כהן מבקש כי בית המשפט יעשה שימוש בסמכותו וישית על סימנס עצמה ועל מנכ"ל סימנס ישראל באותה העת, אורן אהרונסון (מי שהיה אמור להיות עד המדינה בהליך הפלילי של כהן), את מלוא האחריות והחבות בגין נזקי חברת החשמל הנטענים בתביעה. זאת, כיוון שכל פעולותיו נעשו כשלוחם, ביזומתם ולטובתם, ובמיוחד בשליחותה הישירה והמודעת של סימנס.

לבסוף, נטען כי בהתחשב בכך שכהן שירת כשופט לפני למעלה מ-30 שנה, ציון עובדת היותו שופט לשעבר בכתב התביעה נעשה "מטעמים פופוליסטיים של רדיפת פרסומת זולה ואיננו כלל ממין העניין".

חברת החשמל: "עזות-מצח"

מחברת החשמל נמסר בתגובה: "כתב ההגנה שהגיש דן כהן, כמו גם טענותיו כנגד דירקטורים לשעבר בחברת החשמל, הינם עזות-מצח לשמה. אף שהורשע על-פי הודאתו בעבירות חמורות של שוחד, מירמה והפרת אמונים, ואף שטען רק לאחרונה בפני בית המשפט כאילו 'לקח אחריות מלאה על מעשיו', על מנת שבית המשפט יאשר את עסקת הטיעון שנחתמה עימו, מסתבר עתה כי כהן מתנער מאחריותו למעשיו החמורים ומנסה לגלגלה לפתחם של אחרים. חברת החשמל סמוכה ובטוחה שבית המשפט ידחה את טענותיו הציניות".

עוד כתבות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

אלטשולר שחם מביע אי אמון בשוק המניות הישראלי. מה האסטרטגיה של המתחרים?

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית