גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תעריפי המים יוזלו 2% - המחיר קפץ 40% ב-4 שנים

רפורמת המים הקפיצה את חשבונות המים - ואזרחים רבים חשים בלבול ותסכול נוכח חשבונות מנופחים שאינם תואמים את הצריכה ■ בדיקה משותפת של "גלובס" והתוכנית "הכל כלול" בערוץ 10 מגלה שורת תלונות נגד תאגידי המים

בסוף השבוע האחרון הכריזה רשות המים על כוונתה להוזיל את מחירי המים בשיעור ריאלי של 2% החל מינואר 2014, הכרזה שמעוררת בעיקר כעס, נוכח מחירי המים הגבוהים. מאז נכנסה לתוקפה רפורמת המים, לפני כמעט ארבע שנים, התייקרו חשבונות המים בהדרגה בשיעור של 30-40%. אזרחים רבים חשים בלבול ותסכול נוכח חשבונות מים מנופחים שאינם תואמים את צריכת המים שלהם - כפי שעולה מעשרות תלונות שהגיעו לשולחן "גלובס" ולתוכנית "הכול כלול" בערוץ 10, במסגרת תחקיר מעמיק בנושא. התלונות סובבות סביב חשבונות גבוהים באופן חריג, סביב תנודות קיצוניות בחשבון שלא תואמות את שינויי הצריכה וסביב יחס אדיש או מזלזל מצד תאגידי המים. גם כאשר התלונות נמצאות מוצדקות, לעתים הצרכנים מגלים שהכסף לא מוחזר להם.

810 שקל לדירת 5 נפשות

משפחה מבת ים מספרת על חשבונות מנופחים ובלתי יציבים ביחס לצריכה של 5 נפשות בדירה סטנדרטית, ללא גינה או בריכה. בחודש פברואר שילמו כ-615 שקל, בחודש אפריל 350 שקל וביוני 810 שקל. המחיר כולל הנחה שלה זכאים התושבים.

בעלי מקצוע מטעם תאגיד המים וגם באופן עצמאי, קבעו כי אין נזילה וכי התשתית תקינה.

תגובת תאגיד מי בת ים: "צריכת המים הממוצעת של הפונים היא כ-50 מ"ק לחודשיים. צריכה ממוצעת זו סבירה ביחס למספר הנפשות אשר לטענתם מתגוררות בנכס (כ-10 קוב לנפש לחודשיים). לפנים משורת הדין שלח התאגיד את מד המים לבדיקה חוזרת. עם קבלת ממצאי הבדיקה יפעל התאגיד בהתאם לכללים החלים עליו. תעריפי המים ושיטת החישוב והמדידה נקבעים על ידי רשות המים".

שילמה על השכן ולא מקבלת החזר

בתלונה שטופלה במועצה לצרכנות מספרת תושבת רמת גן, שקיבלה חשבונות מנופחים כי משנת 2009 היא משלמת על חשבונות השכן, היות ושעוני המים הוצלבו: במקום לשלם על צריכה של 6 קוב היא שילמה על צריכה של 20 קוב. בתאגיד המים הוסכם להשיב לה תשלום לתקופה של 4 חודשים, בעוד שלטענתה מגיעה לה החזר גדול הרבה יותר. במועצה לצרכנות מסבירים שהתאגיד חייב להשיב לה את כל הכסף שנגבה ביתר עד הקמתו ב-1 ביולי 2012 ואילו את היתרה עליה לדרוש מהעירייה. המועצה לצרכנות טרם קיבלה תגובה מהתאגיד.

החשבון קפץ, התאגיד לא בירר

גם ר' מחדרה מתמודדת עם חשבונות מים כפולים ומכופלים כשהיא טוענת שחשבונותיה החודשיים קפצו מכ-300 שקל לכ-700 שקל בממוצע. בפנייה לתאגיד היא מספרת שהומלץ לה להביא בעל מקצוע לבדוק אפשרות של נזילה. התאגיד לא פעל כנדרש לבירור החריגה (ראו מסגרת).

תגובת מי חדרה: "צריכת המים של המשפחה עולה בקיץ כי מדובר בבית קרקע עם גינה. ההבדל בין השנים אינו בקובים אלא בתעריפים, תעריפי המים עלו והמע"מ עלה, ולכן התשלומים גבוהים יותר. החשבון האחרון הוא בגין 65 ימי צריכה".

תושבת אור יהודה: החשבון קפץ פי 2

הנה למשל ס', תושבת אור יהודה שחשבון המים שלה קפץ בעשרות אחוזים מאז שקם תאגיד מי שקמה ב-2013. "לפני כניסת התאגיד שילמתי כ-140 שקל בממוצע, והיום 270 שקל, למרות שצריכת המים נשארה אותו דבר", היא מציינת. במכתב התשובה שקיבלה מהתאגיד צוין כי השינוי נובע מתעריפי המים שעודכנו בשיעור של 8%. *תגובת מי שקמה: "התוספת לתעריף נובעת מעדכון מע"מ (שנעשה ביוני), עדכון תעריפים (המתבצע באופן אוטומטי בכל ינואר ויולי של השנה) ומהמעבר לתאגיד. עם כניסת התאגיד הושקעו שלושה מיליון שקל בהחלפת צנרת מים בהחלפת עשרות מטרים של קווי ביוב ו-3,600 מדי מים. עד סוף השנה יוחלפו כל המדים במדים מתקדמים בעלי דיוק מדידה גבוה. אל לנו לעשות שימוש ציני בנושא תאגידי המים כי בסופו של יום ההשקעה תחזור לתושבים".

שורש הבעיה: רפורמת המים

רפורמת המים נכנסה לתוקף בינואר 2010 והובילה לכמה שינויים: ראשית, לעלייה של 25% במחירי המים (כחלק מעלייה הדרגתית של כ-30% שהתרחשה עד כה). שנית, למחיקת תעריף הביניים וקביעת החיובים לפי רמה בסיסית המוקצבת לנפש ורמה גבוהה במקרה של חריגה: התעריפים היום הם 9.26 שקל למ"ק בתעריף הנמוך ו-14.91 שקל למ"ק בתעריף הגבוה, לעומת 8.11 שקל ו-11.95 שקל בינואר 2010.

למעשה, הממשלה הפסיקה לסבסד את מחירי המים, ובמקביל צומצמה הקצאת הצריכה לנפש. גולת הכותרת היא הקמת תאגידי המים: לא עוד חיוב דרך הרשות המקומית והעברת התשלום למקורות, אלא גבייה דרך תאגיד מים מקומי. משמעות הקמת התאגיד הוא הפיכת משק המים למשק סגור, כך שעודפי כספים מהתושבים אמורים לשמש רק לטובת שיפור תשתיות מים ולא לטובת זיקוקי דינור ביום העצמאות. היות ותאגידי המים הם חברות לכל דבר ועניין, הרי שהם גובים מע"מ.

כמה מרוויח מנכ"ל?

55 תאגידי מים פועלים כיום - לכל אחד מהם עלויות תפעול נפרדות. כעת יוצא אל הדרך תהליך התייעלות של איחוד תאגידים, כפי שאף המליץ מבקר המדינה ב-2012. מרכז השלטון המקומי ומשרד האוצר הגיעו להסכם שהחל משנת 2014 יוכרו כל תאגידי המים הקיימים כתאגידים אזוריים לצורך חישוב עלויות התפעול, כך שסך התשלומים עבור פעילותם יהיה נמוך משמעותית מהמצב כיום. המתווה החדש יאפשר לתאגידי המים לבחור אחת מבין 3 חלופות: מיזוג מלא בין תאגידים קיימים, כך שכל הנכסים יאוחדו לתאגיד אחד; תאגוד אזורי במתווה שיאפשר שיתוף בין תאגידים בנושאי תפעול והנהלה, או השארת התאגידים הקיימים במתכונתם הנוכחית.

בינתיים, הקופה רושמת. נכון ל-2012 עומד הרווח הנקי של התאגידים על 43 מיליון שקל. 30 תאגידים מצויים בהפסדים, בהם מי אביבים (תל אביב) שהפסיד יותר משני מיליון שקל ב-2012, ומי שבע (באר שבע), שהפסיד בשנה החולפת כ-2.5 מיליון שקל. 22 תאגידים הם רווחיים.

בשנים 2010-2012 משכו העיריות דיבידנדים של 186 מיליון שקל מתאגידי המים הרווחיים: עיריית ראשון לציון משכה 55 מיליון שקל מתאגיד מניב ראשון, עיריית נתניה משכה 32 מיליון שקל. למרות שמדובר במשק סגור, עודפים של תאגידים רווחיים לא מושבים ישירות לציבור אלא מועברים לרשות המקומית. ברשות המים מסבירים בהקשר זה כי מגובשים תנאים חדשים שרווחים בגין חיובי מים יופנו לטובת צרכני המים בלבד.

כמה מרוויח מנכ"ל תאגיד מים? מנכ"ל מי עירון משתכר ב-44,250 שקל בחודש, וסמנכ"ל הכספים מרוויח 37,400 שקל בחודש, במי אשקלון למשל שכר המנכ"ל עומד על 38,155 שקל, שכר החשב הוא 23,600 שקל והמהנדס הראשי מרוויח 26,700 שקל ברוטו בחודש. ברשות המים מדגישים כי שכר הפקידים דומה לשכר ברשויות המקומיות וכי שכר הבכירים מפוקח ע"י רשות המים. "אין ספק שהתייעלות תוזיל את מחירי המים. כשיש 55 תאגידים יש 55 בכירים. כאשר יוקמו כ-15 תאגידים אזוריים מספר הבכירים יירד בהתאם. ההתייעלות תוזיל תעריפים".

רשות המים: המחיר משקף את העלות

ברשות המים שבים ומדגישים כי מחיר המים משקף את עלותם. על הטענות הקשות בדבר המחירים הגבוהים, שיירדו בקרוב ב-2% בלבד, הם אומרים: "בניגוד לדעה הרווחת, אין עודפי דמים. יש תכנון ארוך טווח, לרבות התפלה שיש לה עלויות. בנינו מודל לבחינת בצורת בהסתמך על מומחים החוזים בצורות עתידיות ארוכות ועמוקות. רק בשנה האחרונה תאגידי המים השקיעו 600 מיליון שקל לאספקת מים".

- וכשהתשתיות יהיו תקינות, התעריפים יירדו?

"סביר שכן, אבל תמיד ספקי המים יצטרכו להמשיך ולהשקיע ולהבטיח שלעולם לא נגיע שוב למצב שקיים היום".

10 עצות לצרכנים שמקבלים חשבון מים גבוה מהרגיל

"תאגידי המים כפופים לאמות מידה בעניין נורמות השירות לצרכן. בין היתר הן קובעות כי לצרכן עומדת הזכות להגיש בקשה לבירור חשבון, ומגדירות כיצד על התאגיד להתמודד עם פנייה כזו", מסבירה עו"ד סלעית קולר מהמועצה לצרכנות:

1. קיבלתם חשבון מנופח? אם החשבון מבוסס על הערכת צריכה ולא לפי קריאת מונה, יש למסור לתאגיד את מד קריאת המונה ולדרוש תיקון בהתאם.

2. בדקו ביחס לחשבונות קודמים: בדקו האם החשבון המנופח נובע מגידול בצריכה הפרטית או הציבורית (הפרשי מדידה).

3. בדיקת נזילות: אם הצריכה הביתית גדלה, בדקו האם יש נזילת מים ממקור כלשהו בבית. אחת לשנה, אם אותרה ותוקנה נזילה בצנרת הביתית, וצריכת המים שנמדדה לפני התיקון הייתה גבוהה ב-150% מהצריכה הרגילה - ניתן לפנות לתאגיד ולבקש הפחתה בתשלום בגין הנזילה.

4. צריכה משותפת: אם הגידול בחשבון נובע מגידול בצריכה הציבורית (הפרשי מדידה), יש ליידע את ועד הבית ולבדוק האם יש נזילה בצנרת הראשית. במקרה שאותרה נזילה ותוקנה, ניתן אחת לשנתיים בלבד לבקש תשלום מופחת בגין הנזילה.

5. בקשה לבירור חשבון: אם לא אותרה נזילה, בצנרת הראשית או הביתית ניתן להגיש לתאגיד בקשה לבירור חשבון (עד 30 יום ממועד התשלום האחרון של החשבון).

6. כמה לשלם? אם טרם שולם החשבון במועד הגשת הבקשה לבירור מומלץ לדרוש לשלם את החשבון לפי הערכה צריכה בלבד ואת היתרה לשלם לאחר ביצוע הבירור.

7. הגשתם בקשה? זכרו לוודא קבלת ממצאי הבדיקה בכתב תוך 14 יום.

8. לא נמצאה סיבה? אם לא נמצאה סיבה לשינוי ברמת צריכת המים, מומלץ לשלם אגרת בדיקות נוספות הכוללת ביקור של אנשי התאגיד בשטח, בדיקת מונה, בדיקת הצלבת מונים ועוד. התאגיד צריך להגיש ממצאי בדיקות אלה תוך 21 יום.

9. צריכה חריגה במיוחד: במקרים של חשבונות בהם הצריכה הביתית שנמדדה עולה על 200% מהצריכה הרגילה, ואין הסבר בעקבות בדיקות שבוצעו, ניתן להגיש בקשה לחיוב בהתאם להערכת צריכה לאישור מנכ"ל התאגיד.

10. לא מסכימים עם ממצאי התאגיד? תוך 30 יום מקבלת ממצאי התאגיד בכתב ניתן להגיש השגות לרשות המים.

המחיר לקוב מים

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד