גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אביגדור ליברמן זוכה פה-אחד ע"י שלושת השופטים

‎שלושת שופטי ביהמ"ש השלום בירושלים החליטו לזכות פה-אחד מחמת הספק את שר החוץ לשעבר מעבירת מירמה והפרת אמונים בפרשת השגריר בבלארוס: "כל הרכיבים המופיעים בכתב האישום לא הוכחו בפנינו ברף הנדרש במשפט הפלילי"

דרמה גדולה במשפטו של שר החוץ לשעבר אביגדור ליברמן: בית משפט השלום בירושלים החליט הבוקר (ד') לזכות פה-אחד את ליברמן מעבירת המירמה והפרת האמונים שיוחסה לו בפרשת השגריר בבלארוס. בכך נסללה דרכו של ליברמן בחזרה לשולחן הממשלה ולכס שר החוץ הממתין לו מאז התפטר מכהונתו, בעקבות הגשת כתב האישום נגדו בדצמבר 2012.

"כל הרכיבים המופיעים בכתב האישום לא הוכחו בפנינו ברף הנדרש במשפט הפלילי", כתבו השופטים חגית מאק-קלמנוביץ', יצחק שמעוני ואיתן קורנהאוזר בהכרעת הדין. "ככל שמעשיו של הנאשם אינם ראויים ואינם מוסריים, נותר ספק סביר ואף למעלה מכך האם הם עולים כדי עבירה פלילית".

מעמד הקראת תקציר הכרעת הדין היה קצר במיוחד וארך פחות מ-5 דקות. מיד במשפט הראשון הודיעה השופטת מאק-קלמנוביץ' על החלטת הרכב השופטים לזכות פה-אחד את ליברמן.

השופטים החליטו לקבל כמעט במלואן את טענות ההגנה, וקבעו כי אשמתו של ליברמן לא הוכחה מעבר לספק סביר, הן בפן העובדתי והן בפן המשפטי, ולפיכך יש לזכותו מחמת הספק.

עם תום הקראת הכרעת הדין פנה ליברמן לשני בניו, חיבק אותם והודה באמצעות הכתבים לבית המשפט: "אני רוצה להודות לבית המשפט. 17 שנה הסתיימו, זה מאחוריי. אני רוצה להודות למשפחתי ולחבריי שעמדו מאחוריי כל אותם 17 שנים, שהאמינו בצדק ושנתנו את התמיכה", אמר ליברמן. "אני רוצה להודות לצוות הגנה שעשה עבודה יוצאת מן הכלל, עבודה מדהימה, ואני לא מתכוון להתעסק יותר בסוגייה. הפרק הזה מאחוריי, אני מתמקד באתגרים שמחכים לנו בפתח, ויש מספיק מהם".

"לא קידום, לא קרש קפיצה"

ליברמן הואשם כזכור כי קיבל משגריר ישראל בבלארוס, זאב בן-אריה, מידע מתוך בקשה לחיקור-דין שהעבירה ישראל לשלטונות בלארוס באמצעות השגרירות. כעבור חודשים אחדים, כשמונה לשר החוץ בשנת 2009, הוא קידם את בן-אריה לתפקיד יועץ במטה המדיני של לשכת השר, ובהמשך נבחר על-ידי ועדת המינויים במשרד החוץ לשמש שגריר בלטביה.

ליברמן הואשם כי פעל לקידום מינויו של בן-אריה לשגריר בלטביה, באמצעות יו"ר ועדת המינויים, סגן שר החוץ דאז דני איילון, ובנוסף שנמנע מלגלות לאיילון וליתר חברי ועדת המינויים על פרשת קבלת המידע בבלארוס. בהמשך הביא ליברמן את המינוי לאישור ועדת השרים ולאישור הממשלה.

ואולם בניגוד לטענות הפרקליטות, קבעו השופטים כי לא הוכח כי ליברמן היה מודע לכך שמקור המידע שמסר לו בן-אריה בבלארוס היה מסמך חיקור-הדין. "לא ניתן לשלול את האפשרות שליברמן סבר כי המידע הגיע לשגריר ממקורות אחרים, כגון הדלפה מגורמי שלטון בבלארוס, כך שלא ניתן לקבוע כי ליברמן היה מודע למלוא חומרת הנסיבות של מסירת המידע הסודי על-ידי השגריר", קבעו השופטים.

בדומה, דחו השופטים את עמדת התביעה גם ביחס לקידום הגלום במינוייו הבאים של בן-אריה במשרד החוץ, וביחס למעורבותו של ליברמן בעניינים אלה. "תפקיד היועץ במטה המדיני לא היה כרוך בקידום מבחינת שכר, דרגות וכדומה", כתבו השופטים, "לא היה במינוי זה קידום כלשהו עבורו, ואף לא קרש קפיצה או יתרון במינוי לתפקידים בכירים בעתיד. מינויו הלם את כישוריו ויכולותיו ואת צורכי המשרד שלא היה משופע בדוברי רוסית".

סתירות בעדות איילון

באשר למינויו של בן-אריה לשגריר, היו השופטים נחרצים אף יותר. הם הסיקו מהראיות כי ליברמן כלל לא פעל לקידומו של בן-אריה לשגריר, ולא ביקש מחברי ועדת המינויים לבחור בו. השופטים לא נתנו אמון בעדותו של סגן השר דני איילון, הצביעו על סתירות פנימיות בעדותו של איילון, וקבעו כי תיאוריו אינם עולים בקנה אחד עם המציאות. מאידך הם החליטו לאמץ את עדויותיהם של חברי הוועדה האחרים, יוסי גל ושמעון רודד, שסתרו את דבריו של איילון.

"עדותו של איילון היא עדות יחידה המייחסת לליברמן השפעה על הצבעת חברי הוועדה", כתבו השופטים, "גירסתו לא הייתה אחידה בנושאים השונים העומדים בליבת המחלוקת, ולא נתמכה על-ידי העדים גל ורודד".

השופטים גם הצביעו על "סמיכות הזמנים שלא ניתן לה הסבר בין מועד גריעתו של איילון מרשימת ישראל ביתנו לכנסת, לבין המועד שבו פנה איילון למשטרה והשמיע ביקורת על ליברמן בנושא מינוי בן-אריה. לכן קיים לכל הפחות ספק סביר בנוגע לטענותיו של איילון, ולא ניתן לבסס הרשעה פלילית של ליברמן על עדות זו".

עוד קבעו השופטים כי בן-אריה היה מועמד מתאים וראוי גם לכהונה זו כשגריר, ואף היה המועמד הטבעי והמוביל. עם זאת, פעולתו של ליברמן, שהביא את מינויו של בן-אריה לאישור ועדת השרים ולאישור הממשלה, לא הייתה פעולה טכנית כדברי הסנגורים.

נזיפה בתביעה

גם בהיבט המשפטי, דחו כאמור השופטים את עמדת הפרקליטות, שלפיה מעשיו של ליברמן נכנסים אל התחום הפלילי של מירמה והפרת אמונים.

"הנאשם אכן פעל באופן בלתי ראוי כאשר נמנע מליידע את ועדת המינויים על מעשיו של בן-אריה", כתבו השופטים, "וכשהביא את המינוי לאישור ועדת השרים והממשלה. ואולם העובדות שהוכחו אינן מצביעות על ניגוד עניינים כה חמור כפי שטענה הפרקליטות. בעבירת מירמה והפרת אמונים נדרש פן מחמיר נוסף, על מנת שהמעשים ייכללו בתחום הפלילי. במקרה הנוכחי לא התקיימו הנסיבות המחמירות הנדרשות".

בהכרעת הדין מביעים השופטים אמון במהימנות גירסתו של ליברמן, הן בחקירת המשטרה והן בעדותו בבית המשפט, ודוחים את טענת הפרקליטות לסתירות ופרכות בעדותו, הן לגבי סתירות, הן לגבי חולשת זיכרונו כביכול והן לגבי היותו גירסאותיו כבושות בהקשרים שונים.

השופטים אף נוזפים בתביעה על מחדלי חקירה שבוצעו בתיק זה, למשל באי-גביית עדות אשתו של בן-אריה ואי-גביית עדותה של פאינה קירשנבאום, שנלוותה לליברמן בנסיעתו לבלארוס. (ת"פ 57926/12/12).

הכרעת השופטים

עוד כתבות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר