גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלוחם בשחיתות: לדור מסכם 6 שנים סוערות כפרקליט המדינה

פרקליט המדינה משה לדור רואה עצמו כמי שהוביל מאבק שיטתי במוקדי השחיתות בישראל ■ במהלך כהונתו נפתחו יותר חקירות והוגשו יותר כתבי אישום נגד אנשי ציבור מאשר בכל תקופה אחרת, כשהמסר הוא שאיש אינו נמצא מעל החוק

משה לדור אוהב מאוד לשכנע. כל מי שהשתתף אי-פעם בישיבה בניהולו או בהשתתפותו, שבה מתכנסים אנשי הפרקליטות ומשרד המשפטים כדי להחליט אם להגיש כתב אישום או לסגור תיק פלילי כלשהו, נחשף ללהט ולאנרגיה הלדורית, בעת שהוא מנסה לשכנע את הנוכחים לקבל את עמדתו.

פרקליט המדינה, שיסיים בשבוע הבא את 6 השנים הסוערות של כהונתו, מכיר היטב את האקס-פקטור, שאותו הוא מכנה "הכוח המשכנע" של הטיעון, הטמון באופן שבו הוא עצמו מציג את טיעונו. חשוב לו לשכנע, למשל, את הפרקליט שאמור לייצג את התביעה בבית המשפט, בנכונות העמדה, כי טיעון שמשמיע מי שמאמין בו מצויד בכוח שכנוע מיוחד, הנעדר מהופעתו של מי שמדקלם, כמי שכפאו שד, טיעון שהוכתב לו במשרדי הפרקליטות.

לא תמיד מצליח לדור לשכנע את עמיתיו בנכונות עמדתו. כאשר ההחלטה הסופית איננה מצויה בידו, אלא בידי היועץ המשפטי לממשלה, מקבלים חילוקי הדעות ביניהם תהודה מיוחדת. כך אירע בדצמבר 2012, כאשר החליט היועץ, יהודה וינשטיין, לסגור את תיק החקירה העיקרי נגד השר אביגדור ליברמן בפרשת חברות-הקש. לדור תמך בהגשת כתב אישום בתיק הזה. מבין 95 עמודי החלטת היועץ לסגור את התיק, מוקדשים 4 עמודים לתיאור תמצית עמדתו של לדור, שניים מהם להנמקה מדוע, לדעתו, ראוי להעמיד את ליברמן לדין, ושניים נוספים - להנמקה מדוע גם העמדה ההפוכה, זו של וינשטיין, היא סבירה.

הדברים הללו הם כמעט בגדר ארכיאולוגיה, ואולם חיטוט בהם מגלה כעת כי לדור נאלץ לנהל מו"מ, ככל-הנראה, עם מי שניסח את ההחלטה בעבור וינשטיין - פרקליט המדינה הנכנס, שי ניצן - בשאלה אילו מטיעוניו ייכללו בתמצית. וחשוב יותר - התמצית כולה מנוסחת בגוף שלישי, בלשון לאקונית, ונעדרת את כוח השכנוע הלדורי. כל-כולה תיאור עמדתו של לדור על-ידי מי שמחזיק בעמדה ההפוכה. לא מי שפרקליט המדינה היה שולח לבית המשפט להשמיע במטרה לקנות את לבו של השופט. חוות הדעת המלאה של לדור, המחזיקה מעל 30 עמודים, נותרה עלומה: הציבור לא נחשף, וספק אם ייחשף, למלוא הטיעונים בעלי כוח שכנוע אמיתי, שתמכו בהגשת כתב אישום בפרשה ההיא.

רגע לפני שפרשת ליברמן העיקרית צוללת למעמקי ההיסטוריה, ראוי להדגיש נקודה אחת נוספת: הערכתו של פרקליט המדינה היוצא כי גם החלטת וינשטיין לסגור את התיק מחוסר ראיות היא עמדה סבירה, נבעה בראש ובראשונה לא מעוצמת הראיות והחשדות בתיק, אלא מהסיכוי להביא את אותן ראיות לבית המשפט בישראל. במילים אחרות: אך ורק היחלשות הסיכוי להשמיע את עדותם של עדי-חוץ ולהגיש ראיות שנאספו בחיקורי-דין, היא שהובילה את לדור להסכים שגם ההחלטה לסגור את התיק עומדת במבחן הסבירות. אלמלא הכרסום המתמשך בסיכוי זה, כפי שבא לידי ביטוי בסירובה המאוחר של העדה הקפריסאית, דניאלה מורצי, להעיד, לא היה מעניק לדור לוינשטיין את המתנה יקרת הערך הגלומה בעמדתו. לדור, אגב, מסרב להתייחס בכל צורה שהיא לתהליכי העבודה וקבלת ההחלטות בתיק ליברמן.

תיקי אולמרט: אישי או עקרוני?

6 השנים של לדור כפרקליט המדינה היו סוערות מכל בחינה שהיא, בוודאי בגזרת התיקים נגד אנשי ציבור. ראש וראשון באלה היה ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט. לדור היה שותפו של היועץ הקודם, מני מזוז, בהחלטה להעמיד לדין את אולמרט בפרשות ראשונטורס, טלנסקי ומרכז ההשקעות - תיק שבו כידוע זיכה בית המשפט המחוזי בירושלים את אולמרט בשתיים מ-3 הפרשות, וזיכויים אלה ממתינים כעת להכרעתו של בית המשפט העליון בערעור שהגישה הפרקליטות.

ואולם, לא רק כתבי אישום ספג אולמרט מידיו של לדור: בשל מניעותו של מזוז מלטפל בפרשת מכירת בנק לאומי, היה זה לדור שסגר את התיק, מחוסר ראיות; ובהמשך, בשל מניעותו של וינשטיין, סגר המשנה הפלילי בפרקליטות, שוקי למברגר, בעצה אחת עם לדור, את תיק המינויים הפוליטיים של אולמרט. תיק הולילנד, המצוי כעת בשלב הסיכומים בבית המשפט המחוזי בת"א ושבמסגרתו מואשם אולמרט בעבירה של לקיחת שוחד, היה כל-כולו בהובלתו של לדור.

פרקליט המדינה רואה את עצמו כמי שהיה שותף והוביל מאבק עקבי ושיטתי במוקדי השחיתות בישראל, והראיה לכך היא שבתקופתו כפרקליט המדינה נפתחו יותר חקירות והוגשו יותר כתבי אישום נגד אנשי ציבור מאשר בכל תקופה אחרת בעבר. אלה כללו שרים, חברי כנסת, ראשי עיריות, וכן שופטים, רשמים ודיינים ואנשי ציבור נוספים. המסר שביקש להעביר הוא שאיש איננו נמצא מעל לחוק ושהפרקליטות איננה נרתעת מטיפול אפילו בלב ההגמוניה השלטונית, כשמתגלה חשד לשחיתות ולמעשים פליליים. ואולם, אולמרט ניסה לשרטט תמונה אחרת, שלפיה אין מדובר במאבק כולל של רשויות האכיפה של המדינה נגד נאשם בשחיתות, אלא בקרב פרסונלי דמוי זירת איגרוף; לדור נגד אולמרט, אולמרט נגד לדור.

באופן אירוני, פרקליט המדינה סייע לו בכך פעמיים: פעם אחת, כשהתייצב בעצמו בראש צוות התביעה לגבות את עדותו של מוריס טלנסקי בהליך העדות המוקדמת בבית המשפט המחוזי בירושלים. בניגוד למה שמקובל לחשוב, אגב, לא הייתה זו הופעתו היחידה בבית משפט במהלך כהונתו כפרקליט המדינה. לדור עצמו ראה בכך צעד של נטילת אחריות ועמידה בראש המחנה בשעה שהפרקליטות הייתה זקוקה למנהיגות; ופעם שנייה, בראיון שהעניק ל"הארץ", ושבעקבותיו הגיש אולמרט תביעת לשון הרע אישית נגד לדור, שהסתיימה בפשרה ובהתנצלות של פרקליט המדינה על מקצת מאמירותיו הלא-מדויקות, באשר למועד פירעונה של ההלוואה העומדת שקיבל אולמרט מידידו, ג'ו אלמליח.

על הטקטיקה שנקט אולמרט נגדו, בהגשת תביעת לשון הרע, מספר לדור בחוגים סגורים את הסיפור הבא: נניח שהגשנו כתב אישום נגד דוד בן-גוריון על חניה במקום אסור. עורכי הדין הזריזים של בן-גוריון מחליטים לתבוע את פרקליט המדינה על כך שהודיע זאת בפומבי, שהרי משפטים מנהלים בבית המשפט. כעת צריך פרקליט המדינה להתגונן בפני התביעה, והתקשורת מסקרת את ההתגוששות הפומבית. סעיף מרכזי בתביעה עוסק בכך שפרקליט המדינה אמר בראיון שבן-גוריון החנה את רכבו ברחוב גורדון, בעוד שבפועל כתב האישום עוסק בחניה אסורה ברחוב פרישמן. בן-גוריון עומד על כך שמדובר בתביעה אישית נגד פרקליט המדינה, אף שהראיון ניתן במסגרת וכחלק מתפקידו של הפרקליט, הרואה במסירת מידע לציבור חלק ממילוי תפקידו. המצחיק הוא, שהפרקליט מכיר את בן-גוריון מימים ימימה, השניים היו מיודדים, והוא אף סגר בעבר לבן-גוריון כמה תיקים על חניה במקום אסור.

ראשי רשויות על המוקד

כשנכנס לדור לתפקיד פרקליט המדינה, בשלהי 2007, פרשת הנשיא לשעבר, משה קצב, הייתה עדיין תלויה ועומדת. עסקת הטיעון שחתם היועץ המשפטי דאז, מני מזוז, עם קצב המתינה לאישור בג"ץ. לדור החליט להימנע מכל מעורבות בתיק. מבחינתו לא היה כל טעם בהשקעת זמן בלימוד החומר, מאחר שממילא לאחר שהעתירות נגד ההסדר יידחו בבג"ץ, הוא יאושר בבית משפט השלום ובזאת תסתיים הפרשה. לאחר שקצב עצמו החליט לסגת מההסדר, נכנס לדור לעובי הקורה, והוביל לצד מזוז את השלמת החקירה, והגשת כתב האישום החדש, במתכונת המלאה, הכוללת אישום באונס. הוא גם החליט על העברת התיק מפרקליטות ירושלים לידיהם של רונית עמיאל, כיום פרקליטת מחוז מרכז, וניסים מרום, לייצג את התביעה בביהמ"ש.

מוקד מרכזי נוסף של פעילות הפרקליטות בעידן לדור מצוי במאבק נגד השחיתות הציבורית ברשויות המקומיות. רשויות האכיפה מיקדו את מאמציהן בעיקר בזירה המוניציפלית, ועשרות חקירות נגד ראשי רשויות ובעלי תפקידים נוספים החשודים בשחיתות התנהלו בשנים האחרונות. כשנה לפני הבחירות המוניציפליות הנחה לדור את אנשיו לזרז את החקירות ולסכם את התיקים, במטרה להימנע מסמיכות זמנים בין הבחירות להגשת כתבי אישום כלשהם. אלא שבפועל ההיפך קרה: דווקא כתבי האישום המרכזיים, נגד ראש העיר בת-ים, שלומי לחיאני, ראש העיר רמת-גן, צבי בר, ראש העיר רמת-השרון, יצחק רוכברגר, וראש העיר נצרת עילית, שמעון גפסו, הוגשו בחודשים הסמוכים לבחירות.

ראשי רשויות נוספים שהועמדו לדין בעידן לדור: אורי לופוליאנסקי ואהוד אולמרט - במסגרת פרשת הולילנד, שגם היא מתמקדת למעשה בשחיתות במישור המוניציפלי; זוהר עובד מטבריה; חיים ברביבאי מקרית שמונה; שוקי פורר מרחובות; מוטי מלכה מקרית מלאכי; ואחרים. בימים הקרובים ינסה לדור לקבל החלטה באשר לכתב אישום נוסף נגד גפסו, בעבירת לקיחת שוחד, במסגרת המאמץ לסיים את הטיפול בערימת התיקים הממתינה עדיין על שולחנו.

לדור

לדור1

עוד כתבות

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו