גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהלכים הצרכניים של 2013: מה התייקר ומה הוזל?

לצד מחירי הסלולר והטיסות שירדו, הצרכנים המשיכו השנה לסבול מיוקר המחיה וספגו התייקרות של המע"מ, החשמל, המים והסיגריות ■ בדרך הם גילו שיש צרכנות אחרת, חברתית ושיתופית - וגם יזמים שמוכרים כוס קפה ב-5 שקלים

יוקר המחיה אמנם הורגש ב-2013 ביתר שאת, אבל בתוך הכאוס הגדול של ההוצאות, זכו השנה הצרכנים גם לכמה רגעי נחת - לא עוד חשבונות סלולר של מאות שקלים, אלא מלחמה על חבילות "הכול כלול" בסכום התחלתי של 0 שקל ובסכום מקובל של 50-60 שקל בחודש; השמיים נפתחו, ומחירי הטיסות לאירופה החלו לרדת; כוס קפה ב-5 שקלים הפכה ממשאלה למציאות, ואפילו כרטיס למופע חנוכה נמכר ב-20 שקל.

עם זאת, השאיפה לירידה של ממש במחירי המזון נענתה עד כה בהכרזה המינורית על הכנסת הגבינה הלבנה והשמנת המתוקה לפיקוח, וגם המחירים בבתי-הקפה לא ממש צנחו, למרות המהומה שקמה סביב השקת רשת קופיקס.

ומה ב-2014? בשנה הבא נשב על המרפסת, נשלם מחירים עגולים, נמחזר מוצרי חשמל ולא נקנה 4 ספרים ב-100 שקל. אם יסתיימו ההליכים המשפטיים והדיונים בכנסת, ייתכן גם שנוכל להשתחרר מעסקאות כובלות דוגמת זו של יחידות הנופש של קלאב הוטל.

מלחמת מחירים בסלולר

רבים מהנושאים שהעסיקו אותנו ב-2013 ימשיכו להעסיק אותנו בחודשים הקרובים.

כך למשל, בשעה שבשנה שעברה דיווחנו על מהפכת ה-99 שקל בחודש לחבילת סלולר "הכול כלול", השפה החדשה בענף מדברת על כ-50 שקל בחודש.

התחרות מחריפה, והמבצעים של ספקיות הסלולר הקטנות קובעים רף מחיר נמוך מאי-פעם: בדצמבר האחרון קבע רמי לוי מחיר של 49 שקל לחודש התקף לשנה, 012 מובייל יצאה במבצע של 59 שקל לחודש, וגם אצל גולן טלקום המחיר התיישר על 59 שקל לחודש, כאשר הוט מובייל מציעה מסלול כולל אינטרנט ביתי ב-69 שקל ועוד.

תעריפי הסלולר מזכירים את החלפת שלטי המחירים שבסמוך לדוכן העגבניות בסופר: חברה אחת מכריזה על מבצע - ובחלוף ימים ספורים המתחרות מגיבות עם מבצע זהה או דומה משלהן.

שינויים כאלה, על בסיס יומי כמעט, מחייבים את הצרכן להיות עם האצבע על הדופק. בעידן שבו ההתחייבות היא נחלת העבר, והניוד מאפשר לשמור על המספר הקיים - הצרכן הנבון צריך לנדוד לאורך השנה בין כמה חברות כדי לשלם שקלים בודדים על חשבון הסלולר שלו. וזה אפשרי.

שערוריית איקיוטק

איך זה שחברה אחת, לא גדולה במיוחד, מצליחה להוציא אלפי צרכנים מכליהם ולככב בדיוני ועדת הכלכלה? במרכז הסיפור עומדים צרכנים שכרעם ביום בהיר קיבלו הודעות בדבר קיומו של חוב לחברת איקיוטק (גלגול של חברת "במרום הפקות") בגין הרשמה שביצעו לכאורה לפני כשמונה שנים עבור אודישנים.

החובות, כך לפי דרישת איקיוטק, עומדים על אלפי שקלים לכל צרכן, בהיקף של 100 אלף לקוחות. חלק מהמכתבים כללו דרישות מוזרות של חוב מילדים שבתקופת ההרשמה היו תינוקות.

קבוצת נפגעי איקיוטק בפייסבוק מונה אלפי חברים. במועצה לצרכנות הצטברו אלפי תלונות בנושא. בתחילת דצמבר פנה שר התקשורת, גלעד ארדן, למפכ"ל המשטרה וליועץ המשפטי לממשלה, בבקשה לפתוח בחקירה פלילית כנגד איקיוטק בשל חשד לניסיון לקבל דבר במירמה.

למעשה, אפילו אביו של בן אופק, בעליה של איקיוטק, טען בכנסת כי בנו הוא אדם מסוכן ומומחה בזיופים. הדיון שהתקיים שלשום (ב') בוועדת הכלכלה של הכנסת הסתכם בבשורה מעודדת לצרכנים - בשנה הקרובה יימצא פתרון.

שמיים פתוחים: טסים לאירופה ב-100 דולר לכיוון

את עיקר השפעתה של רפורמת השמיים הפתוחים, שיצאה רשמית לדרך בחודש יוני השנה לאחר התנגדות של עזה של חברות התעופה הישראליות, נראה ב-2014. המשמעות היא הגדלת התחרות בקווי הטיסה לאירופה באמצעות הגדלת מספר הטיסות והפעלת טיסות לואו-קוסט.

בין תל-אביב לברלין, לפראג, לבודפשט, ללרנקה ולקייב, נראה מטוסים של חברת up - חברת הלואו-קוסט שהשיקה אל-על. גם חברות סדירות אחרות הבינו שעליהן לזרום לכיוון תמחור טיסות הלואו-קוסט, בהן לופטהנזה.

כיום טסות מתל-אביב ליעדים שונים באירופה 7 חברות לואו-קוסט ועוד מספר דומה של חברות המפעילות טיסות מוזלות, כשפתיחת טרמינל 1 בנתב"ג באוקטובר האחרון הרחיב את האפשרות ליעדים נוספים בקו מתל-אביב, ועליהם אנחנו מתבשרים חדשות לבקרים: וויז אייר שפתחה את הקו לסופיה, איזי ג'ט שהוסיפה טיסות לז'נבה, לרומא ולגטוויק (לונדון), ועוד.

גם החברות הסדירות מוסיפות טיסות: אליטליה תוסיף במארס הקרוב 3 טיסות שבועיות בקו לרומא, ולופטהנזה הוסיפה טיסות למינכן ולפרנקפורט. בחורף הזה מספר הטיסות הממריאות מנתב"ג עומד על 63 בשבוע, לעומת 38 בחורף שעבר, ומגמת גידול הטיסות נמצאת בעיצומה.

בסוף נשלם פחות, הרבה פחות על הנופש בחו"ל (בלי מזוודה או אוכל בטיסה).

קלאב הוטל: האם יבוטלו העסקאות?

מילים רבות נשפכו בדבר ניסיונות הרגולטור לאפשר לצרכנים להשתחרר מעסקאות כובלות, ובראשן קלאב הוטל. במהלך השנה כמעט ועבר חוק שאיפשר לצרכנים להשתחרר מהעסקה, אלא שתנאי הביטול היו אבסורדיים וכללו דמי ביטול גבוהים. החוק לא צלח, ולאחרונה הוא נדון מספר פעמים בוועדת הכלכלה.

ניסיונות הצרכנים להשתחרר מהעסקה עברו ועדיין עוברים גם דרך המערכת המשפטית: במהלך השנה הושג הסכם פשרה המאפשר לצרכנים להודיע על ביטול העסקה באופן חד-צדדי. הסכם זה כלל תחנות יציאה מוגדרות, אך זמן מה לאחר מכן הודיעה השופטת ענת ברון כי להסכם הפשרה הזה, שלא קיבל את אישורה, אין תוקף.

אם לא די בכך, לאחרונה מתח היועץ המשפטי לממשלה ביקורת חריפה על התובע מטעמם של לקוחות קלאב הוטל בתביעה מקבילה (בדבר דמי האחזקה).

מה בהמשך? בקרוב תתכנס שוב ועדת הכלכלה לדון בעניין, ואולי עד שיגובש חוק תבוא הגאולה מכיוון בית המשפט, בדיון שצפוי להיערך בינואר הקרוב.

0 שקל: בלי אגורה

כבר היום (ד'), ביום הראשון לשנת 2014, אמורים המחירים של כל המוצרים בחנויות להיות עגולים (בכפולות של 10 אגורות), עם סיומו של עידן ה-99 אגורות הכה נפוץ והכה מנותק מהמציאות של סל המטבעות הישראלי.

שנים שניסו חברי כנסת לשנות את שיטת התמחור המרגיזה הזו, שבניגוד לארה"ב או לאירופה שגם שם היא נפוצה - היא אינה תואמת למציאות בישראל שבה אין מטבע של אגורה או 5 אגורות, לפיכך הצריכה מדיניות של עיגול מחירים בתשלום במזומן.

אבל לא עוד: 9.99 יהיו 10 שקלים, ו-99.99 יהיה 100 שקל - אלא אם כן יחליט בעל העסק לשנות את המחיר ל-99.90 שקל. פשוט, עגול ובעיקר תואם למציאות שמכתיב בנק ישראל. החוק חל גם מוצרים בפיקוח ממשלתי.

שיטת התמחור החדשה לא חלה על פעימות מונה כמו דלק, מים, חשמל או גז - או כל שירות אחר שהציבור צורך מרשויות המדינה ושלא נצרך אף פעם ביחידה מונה אחת.

7.45 שקל: מחירו בזהב

מחיר הדלק בתדלוק עצמי לאחר התייקרות (נוספת) ב-1.1.14

5%-: בקושי טיפה בים

אחרי עלייה של קרוב ל-40% במשך 4 שנים, יירדו תעריפי המים החל מהיום בעקבות "ההתייעלות שנכפתה על תאגידי המים"

3,000 שקל: גם אתם יכולים להיות בעלי בנק

לפני חודש הביע שר האוצר יאיר לפיד את כוונתו לסייע בהקמת הבנק הקואופרטיבי, כך ש-2014 תיזכר כנראה בהיסטוריה כשנה שבה הוקם בנק שיתופי ראשון בישראל.

ההכנסה מהפעילות הבנקאית של הבנק, המוקם על-ידי האגודה השיתופית "אופק", תחזור ללקוחות באמצעות הפחתת עמלות, הגדלת הריביות על הפלוס והקטנת הריביות על המינוס, כשבכל מקרה היא לא הופכת לרווחים, כך שהלקוחות, שהם גם הבעלים, חולקים אינטרס משותף. בנקים קואופרטיביים פועלים בהצלחה במדינות רבות בעולם, ומכאן שאין סיבה שהוא לא יצליח גם בישראל.

כדי להיות שותף בבנק יש לשלם 3,000 שקל.

מיזמים חברתיים אחרים שיצאו לדרך במהלך 2013 כוללים את הסופרמרקט השיתופי "שלנו" בתל-אביב ואת "המכולת" בהרצליה, כשזו האחרונה נולדה בתוכנית הטלוויזיה של "אורלי וגיא".

השנה גם נחלה "העגלה" - הסופרמרקט השיתופי הראשון בארץ, שהוקם לפני כשנתיים במצפה רמון - הצלחה מפתיעה, כשגרמה לשופרסל להפוך את הסניף במצפה רמון מ"שופרסל שלי" ל"שופרסל דיל".

ברוח הקואופרטיב קמו השנה גם כמה מיזמי אופנה. האם בשנים הקרובות נשנה את הרגלי הצריכה?

15%: המחשב לסל מיחזור

יותר מ-10 שנים עובדים פעילי הסביבה על החלת חוק פסולת אלקטרונית שאמור לגאול את הסביבה מהררי הפסולת הגואה של מכשירים אלקטרוניים: מסכי טלוויזיה ומחשב, טלפונים סלולריים וסוללות, שנצברים לכדי 120 אלף טון פסולת בשנה.

החוק קובע הסדרים לטיפול בפסולת ציוד חשמלי. להצלחת היעדים, נדרש שיתוף של כמה גורמים: היבואנים, המשווקים, הציבור, הרגולטור והרשות המקומית. היצרן נדרש לעמוד ביעדי המיחזור שנקבעו (15% ל-2014, ו-5% יותר מדי שנה עד ליעד של 50% תוך 7 שנים), עליו לדווח על מספר וסוג הפריטים שנמכרו ועל הפסולת שנאספה/מוחזרה.

על היבואנים לדאוג לפנות פסולת מרשויות וממשווקים, להקים מוקדי איסוף למיין את הפסולת שמיועדת לשימוש חוזר ולהעביר פסולת לגוף מוכר. המשווקים יידרשו לקבל פסולת אלקטרונית במעמד המכירה, להתקין מיכלי אשפה לסוללות, לאחסן את הפסולות ולדאוג לפנותה מול גוף מוכר. לטובת הציבור יוקמו 3,000 נקודות איסוף ציבוריות קמעונאיות ועירוניות.

כמו במדינות אחרות בעולם, הצרכן הישראלי יצטרך לשנות הרגלי התנהגות באשר להפרדת פסולת והבאת פסולת אלקטרונית לנקודות האיסוף.

החשש הוא שמי שיישא בעלויות שנדרשות מבתי העסק הוא הצרכן. החוק, שאמור היה להיכנס לתוקף בינואר 2014, נדחה בחצי שנה.

*** הפרויקט המלא - סיכום 2013 בשיווק, בתרבות ובספורט - במהדורה המודפסת.

עם היד על הארנק

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה-קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

ירידות בתל אביב; מדד הבנקים יורד ב-1.7%, השקל מתחזק

ההתחממות בצפון ופסימיות לגבי עסקת החטופים? ת"א 35 יורד ב-0.8% ● השקל מוסיף ומתחזק, 3.723 שקלים ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● המדדים המרכזיים בישראל ובארה"ב סגרו את החודש עם ירידות של כ-4% ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, ואגב כך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

המניה שהטריפה את וול סטריט פרסמה תחזית חיובית, אך ירדה במסחר המאוחר

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה