גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ייסורי השף הישראלי: עובד סביב השעון ומרוויח כ-6,000 שקל

בטלוויזיה הכול נראה נוצץ, אבל במציאות החיים של שף רחוקים מהזוהר ■ שעות בלתי נגמרות, משכורות לא גבוהות ובעיקר עבודה בענף לא יציב - הם המרכיבים האמיתיים של מנת השף ■ מה מסתתר באמת מאחורי הסירים?

תוכניות הריאליטי-בישול שמשודרות בתקופה האחרונה כמעט בכל ערב בפריים-טיים - זוכות לשיאי רייטינג ומקבצות אליהן המוני מועמדים ששואפים לתפוס מקום בין הסירים.

בתוכנית "מאסטר שף", למשל, מתמודדים אמן, ד"ר לביולוגיה מולקולרית, איש עסקים מצליח, מעצב אופנה ואירועים ועוד בעלי מקצוע, שלמרות הצלחתם מציגים כי השאיפה האמיתית שלהם היא להפוך את הבישול למקצוע. גם לתוכנית "משחקי השף", שבה משתתפים בעיקר אנשים מהתחום, "התגנב" איש היי-טק, שמוכן לעזוב משרה נוחה ומתגמלת כדי להגשים את החלום.

לדברי השף שאול בן-אדרת, בעלי המסעדות קימל בתל-אביב וקימל בגלבוע, התרנגול הכחול והמסעדה החדשה Mr. & Mrs. Lee בתל-אביב, אם נשאל חיילים שמשתחררים מהבקו"ם מה הם רוצים לעשות אחרי הצבא, התשובה לא תהיה רופא או עורך דין, אלא "לפתוח מסעדה". אז איך זה הפך להיות מקצוע כל-כך סקסי ומה באמת קורה מאחורי הסירים?

באופן לא מפתיע, מי שהצליח במקצוע מונה בעיקר את יתרונותיו. מנה שטרום, בעלים משותף של מסעדת קמפנלו כיום, ובעלים בעבר של המסעדות רדיו רוסקו ואיל פאצו, שהיה בין המקימים של מסעדת טוטו, מגדיר את עצמו כטבח ("שף זה תפקיד, מהמילה צ'יף"), וטוען שהמקצוע מתחדש ומרגש ויש בו סיפוק מיידי. גם בן-אדרת סבור שהפידבק המיידי הופך את המקצוע לנהדר: "המקצוע גורם בסופו של דבר להנאה גדולה. אם מנה יוצאת והלקוח מחמיא - זה סיפוק אדיר. אתה מתעסק בשמחות של אנשים, וזה נורא כיף. מקצוע מאתגר מאוד, לא נמאס, מקצוע סקסי שממציא את עצמו מחדש בכל פעם ואף פעם לא משעמם".

סקסי סקסי, אבל הרבה עבודה קשה. עמית קמינצ'יק (39), תושב הקיבוץ גזית שבגליל התחתון, נשוי ואב ל-3 בנות, הוא היום בעלים של חנות הגאדג'טים למטבח "כלים בישול אפיה ואירוח" בעפולה, שאותה פתח לאחר שעבד 12 שנה כטבח. הבחירה נעשתה כשחזר מהטיול אחרי צבא לדרום אמריקה. בתחילה נרשם ללימודי מנהל עסקים במכללה למינהל, ואחרי שנה הבין שזה לא בשבילו ושהוא רוצה להיות טבח. הוא נרשם לבית-הספר לבישול "תדמור" ובמקביל התחיל לעבוד במסעדות שונות בתל-אביב.

"נהניתי, אבל העבודה קשה, לא מתגמלת ובעיקר גוזלת המון זמן. ככל שהמשפחה גדלה, זה הפך להיות יותר קשה. בשלב מסוים עברנו לצפון. בתל-אביב עוד יש יתרון לניסיון, אבל כשאתה מגיע לצפון, המשכורת זה 25 שקל לשעה, לא חשוב מה עשית, כמה שנים עבדת ובאילו תפקידים. כשעבדתי במסעדה בנצרת עילית כבר הפכתי לשף והיה בסדר. אבל הבעיה היא השעות הארוכות, השבתות, החגים".

- מתי היית רואה את המשפחה?

"זה מה שגמר אותי, לא לראות את הילדות. יום שבת, 10:00 בבוקר, להיפרד מהילדות כי אבא הולך לעבוד עד 22:00 בלילה. הכי מוזר היה שאשתי הייתה הולכת לאירועים משפחתיים של הצד שלי - בלעדי".

גם שטרום מסכים כי זה החיסרון העיקרי של המקצוע. "במסעדות תמיד חייבים לעבוד בשישי-שבת, בלילות, ולא יסכימו להעסיק אדם שבאופן קבוע לא יכול לא לעבוד באחד מהימים האלה. אבל יש טבחים שעוברים בשלב מסוים למלונות ולמסעדות כשרות - שאינם עובדים בשבת".

"תברחו מהר"

איך לומדים להיות טבח? מלבד בית-הספר תדמור הוותיק, קמו בשנים האחרונות בתי-ספר נוספים, שהעיקריים שבהם הם "טעמים" - בית-הספר לחובבי בישול ויין, המציע לימודי בישול; מכללת הדסה ירושלים - לימודי מלונאות ובישול; ו"בישולים" - בית-ספר להכשרה מקצועית לענף המסעדנות והאירוח.

בשלב מסוים אפילו האוניברסיטה העברית הציעה במסגרת לימודי חוץ של הפקולטה לחקלאות, במסלול "מאסטר שף - קולינריה וניהול עסקי מזון". התוכנית לא התרוממה ונסגרה. קמינצ'יק למד במחזור הראשון והוא זוכר את היום הראשון: הוא היה בין הצעירים, ולקורס הגיעו גם שפים ותיקים, ביניהם שפים מוסדיים. לדבריו, הוותיקים אמרו לצעירים: "מה אתם עושים פה, תברחו מהר מהמקצוע הזה".

מסלול רציני נוסף הוא סטאז' בחו"ל, שבמקרה של שטרום הוכיח את עצמו. שטרום עבד עד שנות ה-20 המאוחרות שלו כמאבטח באל על בלונדון. כשחזר לארץ החליט להיות טבח והלך ללמוד בתדמור. אחרי הלימודים החליט שהוא רוצה השתלמות בחו"ל, מצא באיטליה מסעדה של שני כוכבי מישלן והתחיל לעבוד כסטאז'ר. הכוונה הייתה להשלים שנה כסטאז'ר, אבל התמזל מזלו ו-3 חודשים אחר-כך אחד השפים פוטר והוא מונה לשף מחלקה. אחרי שנה חזר לארץ וקיבל לידיו את ניהול "פרונטו".

- התקדמת במהירות. מה מייחד אותך?

"יש הרבה טבחים שמתחילים בפס הקר ונתקעים. זה חלק מהאופי. אפשר למצוא את זה גם במקצועות אחרים: רופאים, אדריכלים ועורכי דין. יש כאלה שנשארים מובלים וחלק מובילים. אני החלטתי שאני רוצה להוביל מטבח ולא להיות סו שף. בפרונטו ניתנה לי יד חופשית ובארץ הובלתי הרבה גם בתחום האיטלקי. ברור שלא כל טבח מגיע לזה".

בכל מקרה - הלימודים הם לא תנאי לקבלה לעבודה. תמיד מחפשים טבחים - והרבה. "טבח יכול להיות בטוח שמובטל הוא לא יהיה - וזה גם משהו בימינו", אומר שטרום, "דווקא לשפים ותיקים קשה יותר למצוא עבודה".

שעות לא נגמרות

העבודה היא פיזית. 8, 9 וגם 12 שעות על הרגליים, בשבתות ובחגים, בחום המטבח ובלחץ אינסופי להוציא מנה טובה, בזמן קצר, שתענה לטעמו של הסועד.

על העבודה הזו - 6 משמרות בשבוע, בשכר שעתי, מרוויח טבח כ-6,000-7,000 נטו. סו-שפים מגיעים ל-9,000-12,000 שקל ושפים ל-10,000 עד 15,000 שקל נטו. יש יחידי סגולה שמרוויחים אפילו 20 אלף שקל בחודש. סו-שפים ושפים אינם עובדים על בסיס שעות, אלא בשעות שאינן נגמרות. שף ותיק שלא רצה להזדהות זוכר הצעות עבודה שקיבל ב-15,000 שקל נטו ורכב צמוד (לא טריוויאלי בתחום), שחייבו אותו כדבריו, "לגור בעסק". מאחר שהיה כבר בעל משפחה - ויתר.

גם קמינצ'יק מספר על החוויות הקשות מחיפוש העבודה. "בשלב מסוים חשבתי למצוא עבודה בניהול מסעדה. באחד מראיונות העבודה ישבו מולי מנהל מסעדה, יועץ עסקי של המקום והשף - ושלושתם אמרו לי כמה קשה יהיה לי בעבודה הזו וכמה המשכורת לא טובה. במסעדה אחרת אמרו לי: 'אתה לא נותן לי סידור עבודה, אנחנו נותנים לך סידור עבודה'. לפי זה תסדר את החיים. זה פשוט ניצול".

- איך זה שבכל זאת יש שפים שמחזיקים מעמד שנים באותה מסעדה?

"כל שף טוב נודד בין מסעדות עד שהוא מוצא את בעל הבית הנכון, שהם משדרים על אותו גל, שהוא נותן לשף להיות שף. בדרך-כלל בעלי הבית נכנסים לחיים של הטבח, שהוא איש המקצוע ויודע מה צריך לעשות. זה מהרעות החולות. זה גם פוגע בעבודת המסעדה: יושב איזה בעל בית שלא מבין באוכל ורק חולם להקים מסעדה ועושה דברים בצורה לא נכונה - ומכתיב אותם לשף. למשל מסעדה אסייתית, שיש בה שניצל בתפריט כי לבעל הבית מתחשק לאכול שניצל פעם בשבוע. התופעות האלה מחריפות ככל שיוצאים מתל-אביב".

- לא חסרה לך העבודה במטבח?

"אהבתי את קצב העבודה, את הסרוויס, את הלחץ, מדי פעם אני מתגעגע. היום יש לי חנות לכלי מטבח, ואני על תקן יועץ ללקוחות: נותן מתכונים, ממליץ על כלים - הכי טוב להיות יועץ. אני עצמאי, והחיים אחרים. את מה שרציתי במיידי קיבלתי: להיות עם המשפחה. אני לא אומר שאני לא עובד קשה, אבל לפחות מבחינת זמן משפחה יש לי יותר. ב-19:30-20:00 אני כבר בבית - וגם יש לאן להתפתח".

עדות נוספת לעבודה הקשה במסעדות נותן דן ווייברן (25), שהתחיל לעבוד במטבחים של פאבים כבר מגיל 14, המשיך לעבוד במהלך הצבא (היה לו שבוע פנוי מעבודתו כטבח צבאי) ואחרי הצבא פנה ללימודים בבית-הספר בישולים, שאותו סיים בהצטיינות. הוא עבר מפרדס-חנה לתל-אביב והתחיל לעבוד במסעדת "שקוף" היפואית היוקרתית, ששרדה 8 חודשים. "העבודה הייתה מעולה אבל עזבתי משיקולים כלכליים. המשכורת הייתה מספיקה לבחור בן 20, אבל רציתי יותר". השלב הבא היה הקמה של פאב בפרדס-חנה "הפוטש", שווייברן הקים ובנה את התפריט - ואז עזב לטיול קצר בהודו. כשחזר לארץ עבד במקביל בכמה מסעדות. למה בכמה מסעדות? כדי להרוויח מספיק כסף.

- כמה שעות עבדת בחודש?

"בשגרה עבדתי 230-240 שעות בחודש, אבל השיא היה 336 שעות. החברים שלי לא ידעו לאן נעלם כל הכסף כי עבדתי בשעות היסטריות".

הפתרון: תחום האירועים

ווייברן הגיע בגיל צעיר לתובנה שכדאי לו לעבור לתחום האירועים, שבו השעות פחות ארוכות ועובדים פחות בסופי שבוע. רוב הטבחים, בעיקר בעלי המשפחות, פונים לתחום הזה בסופו של דבר כדי לנהל חיים הגיוניים.

היום ווייברן עצמאי. יש לו עסק לשירותי שף פרטי - "היי-פוד", והוא משכיר את שירותיו כטבח לחברות קייטרינג יוקרתיות. "היום אני עובד פחות קשה ומרוויח יותר. פיזית אני עובד פחות שעות. רוב העבודה היא בשיווק עצמי - למכור את המוצר שהוא היום אני".

- אז הגעת אל המנוחה ואל הנחלה?

"היום אני עושה את תחום האירועים, יש הרבה יותר כסף, אבל החלום שלי בסוף הוא לפתוח מסעדה ומעבדה - מעבדה שחוקרת מזון, חלל עם כל המכשירים שבו אוכל לשחק עם האוכל. אנשים יגידו שזה בישול מולקולרי, אבל זה בישול מודרני".

- אתה מצטער שהשקעת כל-כך הרבה בתחום?

"פספסתי הרבה ופגעתי בחיי החברה שלי בשביל לקיים את האהבה שלי למקצוע. בשביל להצליח כשף אתה צריך להתאבד. לא היה לי מקום לאף אחת בעבודה. אבל אני לא רואה את העתיד שלי בשום מקצוע אחר".

"לאינסטנט יש טעם של אינסטנט"

ומה חושבים השפים על תוכניות הריאליטי? לדברי בן-אדרת, מצד אחד זה עשה טוב למקצוע: "הטבחים נהיו סלבים קטנים והראו לקהל את העבודה הקשה", אבל מצד שני התוכניות מדגישות את גישת ה"אינסטנט" הרווחת היום בקרב צעירים ומסנוורות את האנשים. "צריך לעבוד תקופות ארוכות, להתקדם לאט לאט, לאינסטנט יש טעם של אינסטנט - ולתבשיל ארוך יש טעם של תבשיל ארוך", אומר אדרת. "אני מציע לטבחים שרוצים לפתוח מסעדה, שיעבדו שנה-וחצי שנתיים במסעדה צרפתית, אח"כ אותה תקופה במסעדה ספרדית, אחר-כך במסעדה נניח מזרחית - ואז יגבשו את הגישה שלהם לאוכל. אם אתה קופץ בכל חודש למקום אחר - זה לא מספיק".

גם שטרום מסכים שהתוכניות העלו את הערך החברתי של הטבח, בעיקר "משחקי השף", שפונה לטבחים מקצועיים ומראה לציבור הרחב מה זה להיות טבח. "התוכניות פתחו לקהל הרחב הרבה מושגים על אוכל וזה מביא יותר קהל למסעדות", אומר שטרום, אבל עדיין סבור כי התוכניות עשו יותר נזק לענף מאשר תועלת. "היום כל אחד שהתחרה ב'מאסטר שף', שהיא תוכנית חובבים, מוצג כאיש מקצוע. אי-אפשר ללמוד את המקצוע בעונה אחת. פוגשים אנשים בוגרי ריאליטי שהם יועצים, ולא תמיד הם מוצלחים. מה שדחף אותם קדימה זה רק הרייטינג".

ואכן, מלבד אבי לוי, זוכה "מאסטר שף", שחוגג שנתיים למסעדה המצליחה שפתח בירושלים, "המוציא", ולתום פרנץ, זוכה העונה הקודמת שמשמש כיועץ קולינרי והוציא ספר בישול מצליח בגרמניה, משתתפי התוכנית לא עובדים היום במסעדות. זוכת העונה הראשונה, אינה קראבצקי, משמשת כיועצת תזונה ולא עובדת כטבחית.

לדברי דורית גבירצמן, עורכת ראשית של "מאסטר שף", "התוכנית היא תחרות של בשלנים חובבים, שאוהבים לבשל ורוצים לקבל הכרה בכישורי הבישול. אף אחד לא מבטיח להם שהם יוכלו לפתוח מסעדה ולא מכשיר אותם לכך. ברור שמקצוע הטבח הוא מקצוע קשה וסיזיפי. המשימות של התוכנית הן סביב העולם הזה. אם הייתי מכשירה טבחים הייתי נותנת להם משימות סרוויס. אבי לוי הוא יוצא דופן. הוא חלם מגיל 17 לפתוח מסעדה. בין מסעדות לבין העולם של 'מאסטר שף' אין קשר. אם אתה רוצה לפתוח מסעדה, לך לעבוד במסעדות. פה אנחנו מטפחים את הבישול הביתי המופלא למרות שגם עוסקים בבישול עילי, שבהחלט מביא אנשים למסעדות".

2013: 3,300 עסקים בתחום המזון נסגרו

המטרה העיקרית של כל משתתפי תוכניות הריאליטי היא בטח לא לעבוד שעות במטבח הלוהט, אלא "מקום קטן משלהם". לפי נתוני דן אנד ברדסטריט, עלות הקמה של מסעדה או בית-קפה נעה בין 150 אלף שקל ל-3 מיליון שקל לפחות. החזר השקעה ממוצע בתחום עומד על 6 שנים, ואורך החיים הממוצע עומד על 3 שנים. עוד עולה מהנתונים, כי ב-2013 נסגרו 3,300 עסקים בתחום וכי רמת הסיכון בענף המסעדות ובתי-קפה גבוהה בכ-30.8% מרמת הסיכון הממוצעת במשק.

בן-אדרת מכיר את הנתונים האלה היטב. "כשאתה בא לבנק לבקש הלוואה לפתיחת מסעדה, ב-90% מהמקרים לא ייתנו לך הלוואה. רק 20% שורדים ומצליחים".

לעלות ההקמה הפיזית של מסעדה יש להוסיף הוצאה של 20-40 אלף שקל על מיתוג, הכולל גם הקמת אתר אינטרנט, עיצוב אדריכלי של בין 50-80 אלף שקל ותשלום של 5,000 שקל ליחצ"ן מדי חודש. לדברי גיל אשכנזי, יועץ מומחה להשבחת עסקים בענף האירועים והמסעדות, הקמת מועדון לקוחות תעלה 20 אלף שקל בשנה, קידומים ממומנים להבאת לקוחות דרך מנועי החיפוש - 150-200 שקל ליום וניהול עמוד בפייסבוק - כ-2,500 שקל בחודש. אם רוצים להשקיע במודעות בעיתונים ובמגזינים - ההוצאה תעמוד על 4,000-10,000 שקל בחודש.

לדברי אשכנזי, הכישלון של מסעדות נובע מכמה סיבות: "דבר ראשון מדובר בחוסר משווע בידע שיווקי - לרוב השפים אין בכלל מושג ואין שום ידע או חיבור לתחום השיווק והניהול המודרני. בהמשך יש תמיד הפתעות בתקציב - ברוב המקרים בעלי המסעדות לא מביאים בחשבון שעלות שיפוץ או הקמה של מסעדה עלולה להכפיל את עצמה. בנוסף, אין תוכנית אסטרטגית: מסעדנים חושבים שבשם החלום אפשר לעשות כסף, אבל אנו חיים בעולם של תזרימים, כסף, התנהלות בנקאית, שיווק וטכנולוגיה. סיבה נוספת היא קונספט לא מנצח: חושבים על קונספט קולינרי ללא קבוצות מיקוד או קבוצות טעימה.

"גם אי-הקפדה על עלויות מזון מתאימות היא סיבה לכישלון - למשל עלות מזון של 80%-92% מהוצאות העסק. רווח תפעולי כזה לא יאפשר למסעדה להרוויח. בתנאים של תחרות, שבהם נאלצים להוריד מחירים, הרווחיות נשחקת בענק".

מסעדות

עלויות נלוות להקמת מסעדה

שף בזול

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ●  מספר משרות השכיר ירד (1.8%) לעומת מרץ 2023, אך דווקא עלה ב-1% לעומת חודש פברואר 2024 ● אומדני הבזק מבוססים על נתונים חלקיים, אך ניסיון העבר מלמד שמדובר בהערכה טובה המתקרבת לנתוני האמת

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ות"א 90 מטפס בכ-1.5% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע