גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממסחרים את ההתמחות: מסחטת הכספים של האונ' העברית

ממסחרים את ההתמחות: בתוכנית "עמיתי הפקולטה למשפטים" של האוניברסיטה העברית חברים 11 משרדים מובילים, ותמורת 70-80 אלף שקל בשנה, מקבל המשרד העמית קדימות בבחירת מתמחים ביריד התעסוקה בקמפוס

אלפי סטודנטים למשפטים באוניברסיטאות ובמכללות בארץ, בשנה ג', מנסים בימים אלה למצוא מקום להתמחות בו. התחרות על מציאת מקום התמחות בין הסטודנטים ועל מציאת מתמחים טובים בין משרדי עריכת-הדין ויתר הגופים שאצלם ניתן להתמחות (הפרקליטות, בתי-המשפט וחברות) גברה בשנה האחרונה, בשל כניסתם לתוקף של כללים חדשים של לשכת עורכי-הדין בנושא רישום מתמחים ופיקוח עליהם.

לפי הכללים, מועד תחילת ראיונות ההתמחות של הסטודנטים למשפטים, יהיה רק החל מה-15 במארס של שנת הלימודים השלישית במוסד אקדמי מוכר של המועמד להתמחות. כך שאם בעבר חיפוש אחר מקום להתמחות התחיל אף בשנת הלימודים הראשונה, כעת "נדחס" התהליך כולו לתקופת זמן קצרה ומייצר תחרות עזה בין המשרדים השונים ובין הסטודנטים.

בעקבות ביקורת שנמתחה על הכללים "הלוחצים" הם תוקנו ברגע האחרון שלפני תקופת הראיונות להתמחות, כך שסטודנטים הניגשים לראיונות אינם חייבים להשיב מיד עם תום הראיון להצעת ההתמחות, ויתאפשר להם לשקול את ההצעה במשך 72 שעות.

יצוין, כי התחרות בשוק המתמחים היא גדולה מאוד ונובעת, בין היתר, משיקולים כלכליים. לסטודנטים הצעירים יש אינטרס למצוא מקום טוב להתמחות, שיפתח בפניהם אופציה לקריירה רווחית בשוק רווי ותחרותי; למשרדי עריכת-הדין יש אינטרס לאתר את הסטודנטים המצטיינים, שיהוו את דור העתיד בפירמות; והפקולטות למשפטים מעוניינות שתלמידיהן יצליחו להשיג התמחות במשרדים הטובים ובצמרת המגזר הציבורי, כדי לשפר את המוניטין שלהן.

האינטרסים הללו הובילו למסחור של השמת הסטודנטים להתמחות, שחלחל גם לפקולטות למשפטים באוניברסיטאות ובמכללות, שמנסות לשכנע את המשרדים המובילים לגייס את הסטודנטים שלהן להתמחות אצלם.

ל"גלובס" נודע כי מסחור ההשמה עלה מדרגה נוספת בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים, שנחשבת לאחת הטובות בארץ, אם לא הטובה שבהן. לפי המידע, הפקולטה למשפטים בירושלים נותנת לכאורה עדיפות בבחירת סטודנטים להתמחות למשרדי עריכת-דין, שמשלמים לה עבור זכות זו.

בפקולטה למשפטים של האונ' העברית קיימת תוכנית שבה שותפים 11 משרדי עריכת-דין מובילים, שמכונים "עמיתי הפקולטה". מדובר בפירמות המובילות והנחשבות ביותר בארץ, בהן ארדינסט-בן-נתן, גולדפרב-זליגמן, הרצוג-פוקס-נאמן, ש. הורוביץ, יגאל ארנון, מיתר-ליקוורניק-לשם, עמית-פולק-מטלון, דוד תדמור ועוד. לפי התוכנית, בעבור תשלום של כ-70-80 אלף שקל לשנה, ותרומה לפקולטה בדרכים נוספות שאינן כספיות, האוניברסיטה נותנת למשרדים עדיפות פורמלית ובלתי-פורמלית בגיוס מתמחים מקרב הסטודנטים שלה.

לדברי שותף במשרד מוכר שלא נמנה עם תוכנית "נאמני הפקולטה", ההטבה כוללת מתן אפשרות מצד הפקולטה בירושלים למשרד הנבחר להעביר הרצאות לסטודנטים על התחום שבו המשרד עוסק, כפלטפורמה שיווקית. בנוסף, לדבריו, האוניברסיטה העברית נותנת למשרדים אפשרות לראיין סטודנטים המחפשים מקום להתמחות בימים הראשונים של יריד התעסוקה בקמפוס, ובכך מאפשרת להם "לחטוף" את המצטיינים.

גורם המצוי בתחום ההתמחויות אמר ל"גלובס", כי 'התוכנית' של האוניברסיטה העברית מאפשרת בפועל למשרדים השותפים בה לקבל להתמחות אצלם את הסטודנטים המצטיינים. מנגד, "משרדים שלא מוכנים לשלם, לא משתתפים במשחק ולא מתאפשר להם לקבל את הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית שנחשבים למצוינים".

"אין התניית שירות בבלעדיות"

פרופ' יואב דותן, לשעבר דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, מאשר כי הפקולטה מציעה לסטודנטים שלה את השירות של 'יריד השמה להתמחות' ומעניקה עדיפות במקומות מסוימים למשרדים שמשתתפים בתוכנית "נאמני הפקולטה". עם זאת, הוא מציין כי "אנחנו לא מכריחים את הסטודנטים לעשות דבר, ומדגישים בפניהם שהם מוזמנים לפנות להתמחות בכל מקום שנראה להם. אנחנו גם לא מתנים את השירות שלנו בזה שייתנו לנו בלעדיות. סטודנט שלנו מוזמן לקבל את השירותים ביריד השמה שאנחנו מקיימים, אבל לא מפריע לנו שהוא מחפש התמחות במקומות אחרים".

לדברי פרופ' דותן, "העיקרון הבסיסי ששורר ביריד הוא שוויון מלא כלפי הסטודנטים וכלפי המעסיקים. כל מעסיק שפונה ומבקש, משתתף ביריד. אלא מאי? יש נקודות מסוימות ביריד שבהן אני חייב לעשות תעדוף, ובנקודות האלה אנחנו, מטבע הדברים, נותנים יתרון לאותם משרדים שקשורים אלינו ותורמים לסטודנטים שלנו".

דותן מדגיש, כי התרומה של משרדי עריכת-הדין, שנמנים עם "עמיתי הפקולטה", היא לא רק כספית. "'עמיתי הפקולטה', למשל, מלמדים קורסים בפקולטה ותורמים מהידע שלהם בהוראה מעשית. מטבע הדברים, זה מעניק יתרון לאותם משרדים שבחרו להיות שותפים קרובים שלנו. היתרונות שאנחנו נותנים להם הם אינהרנטיים לתרומתם לפקולטה".

דותן מוסיף ומציין, כי "כל התרומות שאנחנו מקבלים, אם בכסף ואם לא בכסף, הם אך ורק לטובת התלמידים שלנו. במילים אחרות, אותם משרדים שמקבלים יתרונות מהאוניברסיטה, מקבלים אותם כתוצאה מכך שהם מוכנים להשקיע באוניברסיטה שלנו יותר ממשרדים אחרים".

- ישנה תחושה שיש כאן בעצם מסחור של ההתמחות?

"אני מסכים שיש כאן מסחור. אבל זה מכיוון שאנחנו פועלים בשוק ומתחרים בשוק. גם מי שפנה אליך עם המידע שאתה שואל אותי לגביו, הוא חלק מהשוק הזה, וכנראה משהו לא מוצא-חן בעיניו. קיבלנו החלטה מודעת לעשות זאת, ואנחנו לא מתביישים בזה. אני מאוד שמח שיש תחרות על הסטודנטים שלנו, והכתבה הזו היא ביטוי לתחרות הזו".

"אוניברסיטה צריכה להתנהג אחרת"

לדברי שותף במשרד עורכי-דין מוכר, שסירב לשלם כספים לאונ' העברית בתמורה להטבות בקבלת סטודנטים כמתמחים אצלו, "לא ראוי שגוף ציבורי או מעין-ציבורי כמו האוניברסיטה העברית יתנהג באופן האמור.

- מהי בעצם הבעיה? הרי אנחנו חיים בעולם שרובו ככולו ממוסחר.

"מבית-ספר למשפטים, שמחזיק מעצמו כ'טוב בארץ' הייתי מצפה להתנהגות אחרת. הפקולטה היא לא חברת השמה ולא גוף פרטי. אוניברסיטה היא גוף ציבורי, שלא יכול להשתמש בסטודנטים שלו כנכסים כלכליים; אונ' צריכה להתנהג אחרת גם אם יש לה לחצים כלכליים".

לדברי השותף, התנהלות האונ' העברית גורמת להטיה של הסטודנטים. זה ציני לומר שהאונ' מאפשרת להם לבחור התמחות היכן שירצו, בשעה שהיא מעניקה עדיפות למספר מצומצם של משרדים שתורמים לה כסף".

תגובות

‎ממשרד יגאל ארנון נמסר בתגובה: "כמשרד ששורשיו נטועים בנוף הירושלמי זה 60 שנה, ואשר מייסדו היה בוגר המחזור הראשון בפקולטה למשפטים, ההחלטה לתמוך באוניברסיטה העברית היא טבעית עבורנו, מובנת מאליה ואינה תלויה בדבר.‏‎ ‎המשרד חש גאווה על התרומה לפקולטה למשפטים, שנועדה לבצר את מעמדה כמגדלור של מצוינות אקדמית".

ממשרד הרצוג-פוקס-נאמן נמסר בתגובה: "המשרד גאה בתרומתו לפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית, המיועדת למלגות לסטודנטים מצטיינים ונזקקים וכן לסדנאות משפטיות; נוהל שהוא חלק בלתי נפרד מתרומתו של המשרד לקהילה".

ממשרד גולדפרב-זליגמן נמסר בתגובה: "אנו ממשיכים במסורת רבת-שנים של שיתוף-פעולה הדוק עם האוניברסיטאות המובילות בארץ, ובכללן האוניברסיטה העברית. משרדנו שמח להימנות עם חבר העמיתים של האוניברסיטה העברית. מטבע הדברים, דלתנו פתוחה לכל מועמד ראוי להתמחות".

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמים נפלו בקרב במרכז רצועת עזה

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"