גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד תיראה שכונת רמת אביב הוותיקה בעוד 20 שנה?

מסמך שהכינה עיריית תל אביב מבקש להגדיר עתיד חדש לרמת אביב, שייתן לשכונה אופק תכנוני לצד שכונות הענק שיקומו ממערב ■ "רוצים להמשיך לראות את המבנים הטוריים הקלאסיים שכוללים כמה כניסות"

כיצד תיראה שכונת רמת אביב הוותיקה בעוד 20 שנה? "גלובס" חושף את מסמך המדיניות שגיבשה לאחרונה עיריית תל אביב הקובע מהם עקרונות הבינוי שתתיר בעתיד הוועדה המקומית בשכונות הוותיקות רמת אביב א', דרום רמת אביב ב' ועבר הירקון.

בצפון תל אביב נמצאות כיום שתי עתודות הקרקע הגדולות ביותר בעיר לתכנון עתידי: האחת היא הקרקע שבה פועל שדה דב, שצפוי להתפנות מהמקום עד 2018, והשנייה היא תוכנית 3700 שכוללת הקמת 12.5 אלף דירות, וכן שטחי תעסוקה מסחר ומלונאות, שאושרה ונמצאת בשלבי תכנון מפורט.

במסגרת תוכנית המתאר לתל אביב, שנמצאת בימים אלה בהליך התנגדויות וקובעת כיצד תיראה העיר בעוד שני עשורים, הוחלט להתייחס גם לשכונות הוותיקות של רמת אביב, על מנת שצביונן המיוחד יישמר, אך שגם הן יזכו להתחדשות עירונית ולא ייזנחו מאחורי שכונות הענק החדשות המתוכננות לקום ממערב.

תוכנית המתאר לעיר קובעת כי רחוב איינשטיין, שמתחיל באוניברסיטת תל אביב ומגיע מערבה עד הים, יהפוך לציר עירוני ראשי, בדומה לרחוב אבן גבירול. בקטע שעד דרך נמיר יכלול הרחוב בניינים בני 9 קומות, ובקטע המערבי לדרך נמיר יכלול בניינים בני 15 קומות הכוללים שטחי מסחר נרחבים במפלס הרחוב. התוכנית ייעדה את השכונות הוותיקות כמיועדות להתחדשות עירונית ומסמך המדיניות שערכה האדריכלית ענת צ'רבינסקי ואושרה לאחרונה על ידי הוועדה המקומית קובע קווים מנחים למימוש ההתחדשות העירונית בשכונות אלה.

השכונות הוותיקות רמת אביב א' ו-ב' שאליהן מתייחס מסמך המדיניות בנויות על שטח של 950 דונם, בגבולות שבין רחוב אנדרסן וחורשת טאגור מצפון, רחוב חיים לבנון ממזרח ומדרום, ודרך נמיר ממערב. בנייתן החלה ב-1954 במסגרת פרויקט השיכון הציבורי, והושלמה ברובה עד 1962. הן נועדו לתת מענה דיור עבור אוכלוסיה הטרוגנית, עובדה שהכתיבה תמהיל דיור מגוון, עירוב שימושים, צפיפות מגורים נמוכה לצד שטחים ירוקים נרחבים וסממני תכנון נוספים שהפכו את השכונה לאיכותית מאוד גם במושגים של היום.

בשנים האחרונות קודמו בשכונות כמה פרויקטים של התחדשות עירונית, ביניהם תמ"א 38 ופינוי בינוי, בראש ובראשונה בשל הפוטנציאל הכלכלי הרב הטמון במימוש פרויקטים בשכונות אלה שמחירי הדירות בהן הרקיעו שחקים בעשור האחרון.

אלא שעד היום, אף פרויקט מאלה שקודמו לא יצא אל הפועל מסיבות רבות. הבולטת בהן הייתה החשש של עיריית תל אביב להגדיל במידה משמעותית את זכויות הבנייה בשכונות אלה, שמימושן עלול לפגוע אנושות באופיין המיוחד של השכונה המתאפיין בצפיפות נמוכה.

"קווים מנחים שיעשו סדר"

"צריך להבין שהתכנון בשכונות האלה, הוא בדיוק מה שהיום מגדירים בעידן המודרני כבנייה ירוקה", אומר האדריכל ערן וקסלר ממחלקת תכנון צפון בעיריית תל אביב. "השכונות הן קומפקטיות, בתוך שטחים ירוקים נרחבים, יש בהן את כל השירותים הציבוריים, החל מגן ילדים, בית ספר ועד לקופת חולים ובית אבות, ולכן הן אידיאליות לאנשים מכל גיל. מאחר שאנחנו רוצים לשמר את הייחודיות של השכונות האלה, אך גם מבינים שהם זקוקות להתחדשות, קבענו קווים מנחים שיעשו סדר ויתנו ודאות גם לתושבים וגם ליזמים בנוגע למה שמותר לעשות בשכונה.

"החלטנו שאנחנו מעוניינים להמשיך לראות את המבנים הטוריים הקלאסיים שכוללים כמה כניסות, כי אין לנו עניין להפוך את השכונות האלה למרכז תל אביב", מסביר וקסלר. "לכן, אנחנו מאפשרים התחדשות עירונית במסגרת של תמ"א 38 בשכונה, גם במתכונת עיבוי וגם במתכונת הריסה ובנייה. במקרה של הריסה ובנייה, הבניין החדש שיוקם יהיה בעל אותם מאפיינים של המבנה הטורי שנהרס".

באשר לזכויות הבנייה שיתאפשרו במסגרת המדיניות החדשה נקבע כי במסגרת תמ"א 38-עיבוי בבניינים בני 3 קומות תתאפשר תוספת של 1.65 קומות על הבניין הקיים, ותוספת של 2.65 קומות לבניין בעל 4 קומות ומעלה. במקרה של הריסה ובנייה קובעת המדיניות כי תתאפשר תוספת של 2.65 קומות לבניין שייהרס.

באשר לתמהיל הדירות קובע מסך המדיניות כי בכל תוכנית שבה תאושר תוספת זכויות מעבר לתמ"א 38, יוקצו 20% מיחידות דיור הנוספות לטובת דיור בר השגה.

מסמך המדיניות כולל התייחסות למרכז המסחרי ברחוב ברודצקי, שצפוי לכלול תוספת גובה ושטחי משרדים מעל לקומות הקיימות כיום, והחייאת מבנה קולנוע "תמוז" לשעבר, הניצב סגור בלב המרכז המסחרי. המגרש, שמוגדר בייעוד "מיוחד", נמצא בבעלות פרטית, ומסמך המדיניות כולל התייחסות לתמהיל השימושים שיותרו בו, בדגש על שימושי תרבות. עיבוי השטחים במרכז המסחרי כולל גם עיבוי שטחי מעונות הסטודנטים הממוקמים ברחוב ברודצקי מול המרכז המסחרי.

לדברי וקסלר, מסמך המדיניות אינו סטטוטורי, אך נועד "לעשות סדר", ועל פי הקווים המנחים שמציג המסמך, והוודאות שהוא מייצר, אמורים התושבים והיזמים לפעול.

"הליך ממושך של שיתוף הציבור"

בסך הכול כוללות השכונות רמת אביב א' ורמת אביב ב' כיום 5,000 יחידות דיור, ועל פי מסמך המדיניות, צפויות להתווסף לשכונות מקסימום 2,830 דירות נוספות. "מסמך המדיניות נערך לאחר הליך ממושך של שיתוף ציבור", מסבירה צ'רבינסקי, "בקרב תושבי השכונות היה ניגוד אינטרסים שהתבטא בעיקר בין תושבי הבתים הפרטיים שרצו לשמר על צביון השכונה לבין תושבי בנייני הרכבת שביקשו לממש התחדשות עירונית במרחב המגורים שלהם. התפקיד שלנו היה לאזן בין האינטרסים שכללו גם שמירה על צביון השכונה וגם התאמתה לעיר תל אביב של היום".

מלכוד החניה: תוספת חניות בשטחים ציבוריים פתוחים

"מאחר שחשוב שהאופי של השכונה יישמר", מסביר וקסלר, "לא נאפשר הקמת חניות על חשבון החצרות הירוקים שבין הבניינים, ותוספת החניות תתבצע בשני אופנים - כתוספת חניות בשטחים ציבוריים פתוחים שייועדו לשם כך, או במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית".

לדברי וקסלר, במסגרת המתכונת הראשונה נבחנת כעת אפשרות לתוספת של חניונים ציבוריים בשצ"פ בכניסה לשכונת רמת אביב מדרך נמיר, הסבת חניות ברחובות ללא מוצא לחניונים תת קרקעיים במסגרת מכרזי BOT, והסבת החניון בעורף המרכזי המסחרי ברחוב ברודצקי לחניון תת קרקעי. מימון הוספת החניות יתבצע באמצעות תשלומי קרן חניה המשולמים לעירייה למטרה זו. "לגבי תוספות החניה בבניינים שיתבצעו בהם פרויקטי תמ"א 38 במתכונת הריסה ובנייה יתווספו חניונים תת קרקעיים ובמתכונת עיבוי, לא נרצה לפגוע בשכונה על ידי מספר רב של רמפות ירידה לחניונים, ולכן העירייה תתנה הקמת חניון תת קרקעי בהתאגדות של לפחות 3 בניינים טוריים צמודים לצורך כך" מסביר וקסלר.

עוד כתבות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.9% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע