גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין הבדל גדול במחירים בין המסעדות בארץ לחו"ל"

הוא חושב שמסעדות כשרות זו טעות עסקית, היא מאמינה שזה הטרנד הבא ■ היא בעד שפים בריאליטי, הוא מסכים שרק "האח הגדול" יותר גרוע ■ "פירמה" ביקר במטבח של ז'אנה ואילן גור, מי שעומדים מאחורי המותג "על השולחן"

"אף אחד לא בא לישראל בשביל האוכל". במשפט דרמטי זה נפתח ספרה של ז'אנה גור, "The Book of New Israeli Food". שבע שנים בלבד עברו, ומה שרחש כאן אז על אש קטנה, הספיק כבר לגלוש אל מעבר לים ולהביא לכאן גל תיירות חובבת קולינריה שמגלה עניין באוכל הישראלי. אנחנו בהחלט על המפה, מפת השולחן, אם תרצו, ועליה מונח שפע של מאכלים חוצי-מטבחים, טעמים וסגנונות.

"המטבח הישראלי מאוד רלוונטי למה שאנשים מחפשים היום", עומדת גור, עורכת "על השולחן", על פשר ההתעניינות העולמית. "זה מטבח בריא ביסודו, עם המון ירקות. מאוד ססגוני, ודינמי. אנחנו מין תרבות ים-תיכונית - אבל לא לגמרי - שונה מהמדינות סביבנו. חוץ מזה, יש היום לפחות 3 מסעדות ישראליות מעולות וחדשניות שפועלות במנהטן. הרי כל הזמן מחפשים את הדבר הבא, אז אנחנו, בקטנה, סוג של הדבר הבא".

- היום את כבר מגדירה את ישראל כ"דיסנילנד לאוהבי אוכל".

"לגמרי. ולקח זמן עד שזה קיבל ביטוי גם במסעדות. היום תיירים אוהבי אוכל שמגיעים לארץ, נטרפים. תוסיפי לזה חקלאות טובה, חומרי גלם טובים, עגבניות דבש מן המדבר. ישראל היא סטארט-אפ ניישן סקרנית, וגם באוכל אנחנו מאוד חדשניים. גם במסעדות, גם בקונספטים של מסעדנים. יש לנו חברים מסעדנים ניו-יורקים שבאים לכאן ואומרים שהם מרגישים שאנחנו צעד אחד קדימה".

- הישראלים היום יותר אניני-טעם מבעבר?

"כן, אם כי אני לא אוהבת את הביטוי 'אניני-טעם'. אבל אנחנו עם שמבשל וזה הכי חשוב. בארץ, אם את לא מבשלת - פאדיחה, את מתביישת בזה. באנגליה, למשל, הרבה מהאנשים שגרים בעיר לא מבשלים. בישראל גם מי שמחפף באמצע השבוע, מבשל בסוף השבוע, יש ארוחה. אנחנו חברה מאוד משפחתית".

- זה עניין תרבותי.

"נכון, אוכל הוא חלק חשוב מהדת היהודית. כל חג וכל שבת סביב אוכל, יש כללים מוגדרים למה אוכלים ומה לא. יש הרבה עיסוק באוכל".

הגפילטע יוצא מהמטבח

אהבתם של ז'אנה גור ובעלה אילן לכל מה שקשור באוכל, הפכה אותם עם השנים לפאוור קאפל של הקולינריה הישראלית. בשלהי 1990 הם ייסדו את "על השולחן" כמגזין מקצועי, אבל די מהר, בעקבות פניות של אנשים פרטיים שנתקלו בו וביקשו לעשות מינוי, הוא שינה כיוון לעבר המגזר הביתי.

"זה היה צירוף נסיבות", אומרת ז'אנה. "לא באנו מעולם של אוכל. הוצאנו מגזין שיט בשם 'אל הים' וכמו"לים חשבנו להקים עוד עיתון, וגילינו שיש נישה דווקא למגזין אוכל מקצועי. זו הייתה ממש החלטה עסקית ואז פתאום זה הפך להיות חיינו".

מפעל החיים הזה כבר התרחב מעבר למגזין, והפך למרכז גסטרונומי אשר לצד עבודה עם השוק הפרטי והוצאת ספרי בישול עוסק בפעילות שוקקת ומפיק פרויקטים משותפים עם גורמים במשק, מתנובה ועד אסם-נסטלה.

הזוג גור מתגלה כאנציקלופדיה מהלכת למסעדות, מסעדנים, מאכלים, שפים, שווקים ואפילו חקלאים ומגדלים. הם זוכרים את התאריך שבו הוקם כל יקב, ומדקלמים בקלות את הרזומה של כל שף שהצליח או הקדיח איזו מסעדה או שתיים. אילן הוא היזם שמניע את העסק ומוצא לו כיוונים חדשים, ואחראי גם על פעילות הניו-מדיה. ז'אנה היא העורכת הראשית של המגזין והספרים, שדואגת לתכנים ולביצוע, ובשנים האחרונות גם משמשת כפרזנטורית של אוכל ישראלי בעולם. היא מעבירה בארץ סיורים קולינריים ומרצה בחו"ל. גם במטה גוגל העולמי כבר שמעו ממנה הרצאה על נפלאות האוכל שלנו.

הריאיון איתם מתקיים בביתם שברמת החייל בתל-אביב, בשעת ארוחת הצהריים. המערכת נמצאת לא רחוק משם, בשכונה, אבל בני הזוג מקפידים בכל יום לעצור את עבודתם האינטנסיבית לזמן-מה ולהגיע הביתה כדי לאכול ביחד. על השולחן: אורז עם עדשים. לקינוח: קפה שחור ושקדים טריים שנקטפו רק אתמול מהעץ. כמובן שעוד הרבה טעמים וריחות יעלו ויוזכרו לאורך השיחה/ארוחה, ולמרות ההמלצה הידועה לא להתווכח על טעם ועל ריח, נראה שיש בין השניים חילוקי דעות. אפילו בשאלה הבסיסית ביותר: מה זה מטבח ישראלי?

"זה מטבח בהתהוות, בשלבי גיבוש", אומרת ז'אנה. "בגדול, אין ספק שזה מטבח ים-תיכוני או מזרח תיכוני. גפילטע פיש ורגל קרושה הם לא חלק ממנו. יש תהליך של ברירה טבעית - מה שתופס והופך להיות חלק מהקאנון, אלה דברים שמגיעים אלינו ממטבחים שקרובים אלינו גיאוגרפית. אז זה יכול להיות בלקני עם הבורקס, החצילים והפלפלים, וצפון-אפריקאי, בגלל שבארץ יש הרבה מרוקאים במקצוע. ויש כמובן שקשוקה תוניסאית, ולחם תימני".

אילן לא מסכים. "יש השפעה כמובן", הוא אומר, "אבל יש פה חתירה למטבח שמתכתב עם מה שקורה בארץ, עם מה שגדל בה, וההשפעה הכי גדולה שתהיה היא המטבח הערבי החדש, שעכשיו הולך ומתפתח. לשם ילך בסופו של דבר המטבח הישראלי החדש, אם בכלל יהיה".

- למה הספק?

"מפני שדברים התחילו לחזור על עצמם. זה התחיל להיות די משעמם, כי בכל מקום אתה מקבל שוב את הטחינה הגולמית והחציל הבלדי. תסתכלי על המסעדות המובילות בישראל, אנשים כבר פנו לדברים אחרים, כמו למשל אבי קונפורטי שפתח את טופולופומפו וצפרה. לדעתי, הכוח שידחוף את הבישול המקומי זה הבישול הערבי שיותר ויותר מקבל לגיטימציה. היום אתה יכול להגיד על מסעדה 'זו מסעדה ערבית', לפני 5 שנים לא יכולת להגיד את זה. זה הסיפור הגדול".

ז'אנה: "אתה לא חולק עליי, אתה מאיר פן אחר. המטבח הישראלי לפחות ב-50 אחוז הוא מטבח ערבי. מה זה טחינה? מה זה חומוס? אנשים כמו ארז קומרובסקי וחיים כהן ועזרא קדם אמרו את זה בגלוי ושאבו מזה השראה. היום מי שמצטרף למהפכה הם ערבים, שעושים מטבח חדש שצומח מתוך המסורת שלהם, ולפחות בחלקו הוא פונה גם לקהל ערבי. פעם השם 'מסעדה ערבית' היה נשמע טעון, אבל הקהל היה תמיד יהודי. היום, למשל, יש מסעדה בשם 'מגדלנה' ליד הכנרת, יש שם שף מצוין, יוסף חנא, זוזו, ויש לו קהל מעורב לגמרי".

- איך נראית האבולוציה של הישראלי כצרכן אוכל, מאז שהתחלתם בשנות ה-90 ועד עכשיו?

ז'אנה מתארת רבולוציה. "כשהתחלנו, לא הבנו שאנחנו הולכים להיות 'עיתון המהפכה'. יקבי רמת הגולן קמו ב-85', כבר היו קצת מחלבות בוטיק, כבר פתחו את קרן, אבל בעשור של שנות ה-90, שבכלל היה עשור מאוד אופטימי, עם תחושה שעוד שתי שניות יהיה פה שלום, ושגשוג כלכלי - זה היה כמו התפוצצות. כמעט בבת-אחת פתאום נפתחו מסעדות כמו 'תפוח זהב' ו'כפות תמרים'. באו אנשים כמו ארז קומרובסקי שחזר מחו"ל ופתח את רשת לחמי הארטיזנל הראשונה. אפילו בשמן זית לא הבנו כלום לפני 20-30 שנה. קנינו בקבוקי פלסטיק בצדי דרכים, וכמה שהשמן היה יותר כהה ומסריח ככה חשבנו שהוא יותר אותנטי. פתאום הייתה דיאטה ים-תיכונית עולמית וכולם גילו ששמן זית נורא בריא וזה מפה".

לדבריה, שינוי קולינרי מתחיל תמיד בחומרי גלם. "כאן זה היה בבת-אחת: מהפכה של שפים צעירים מוכשרים שלמדו בחו"ל, חזרו לארץ ויישמו את מה שהם למדו על התנאים המקומיים, ואמרו 'חזרנו כי אנחנו מעדיפים שמן זית על חמאה, וכבש על בקר, וברבוניה על דג טורבו. אנחנו רוצים לבשל את האוכל שיש כאן'. ומה שעשה את המהפכה הזו לכל כך מוצלחת, זו העובדה שאנחנו עם של מבשלים. גם כשלא הייתה פה מסעדה אחת נורמלית, בבתים אכלו אוכל מעניין ונורא-נורא מגוון".

השפע החדש הביא לגל דקדנטי של גורמה מופרז. הפודיז (foodies, 'חולי אוכל') שקעו לתוך ארוחות בנות 12 מנות ולעסו כבדי אווז מפוטמים. עד שהגיעו שנות האלפיים, וגם הבריאות הפכה לשיקול בבחירת המזון. "היום מה שאנשים פה רוצים זה קערה של אורז עם עדשים", אומר אילן. "וחצילים. ויוגורט", משלימה ז'אנה.

בשל לי שף-סלב

אי-אפשר לדבר על המהפכה הקולינרית, בלי לדבר על הטלוויזיה. תוכניות ריאליטי בישול כמו "קרב סכינים", "המטבח" וכמובן "מאסטר שף" ו"משחקי השף" חשפו את הציבור למנעמי האוכל, אבל יותר מכך, לכוכבים האמתיים - השפים, שלפי מיטב כללי הז'אנר עמוסים בכריזמה וביצירתיות, ולא פעם גם באישיות קיצונית ואגו מטורף.

- יש תחושה שהשפים היום הם אקסצנטריים, מטורפים כמעט, בעלי אישיות קיצונית - זה באמת כך?

ז'אנה: "יש המון טיפוסים אקסצנטריים בקרב השפים. גם בעולם. אין לי תשובה למה זה. אולי סוג כזה של טיפוסים נמשכים לסוג כזה של פעילות. לשף יש מבנה נפשי של אמן, והוא יוצר במטבח, שהוא עולם יצרי. יש צעקות, ווייב גברי ולא בהכרח חיובי. תרבות השף-סלב מדגישה את הפן הזה. מלהק בריאליטי מסתכל לא רק על היכולות האישיות, אלא על האישיות הכריזמטית-חריגה-יוצרת שעוברת מסך. אלה שמגיעים לפסגה הם טבחים, שזה משהו בסיסי, אבל גם אמנים עם פנטזיה וחזון, וזה מייצר ביחד אישיות מאוד מעניינת עם אגו ענק".

- נראה שהיום, אם שף רוצה להצליח, הוא צריך קודם כל להפוך לסלבריטי.

אילן: "זה קורה בכל העולם. תופעת הסלבריטי שף התחילה באנגליה כבר לפני 20 שנה. כשבארה"ב השף מאריו באטלי הוציא את הספר שלו על איטליה, היו לו חצי מיליון הזמנות עוד לפני שהוא יצא לאור. פעם שאלנו בסקר 'מה המסעדה האהובה עליך'. זה היה ממש לאחר שמאיר אדוני ניצח את שף סטפן ב'קרב סכינים'. כתית הגיעה למקום הראשון, למרות שאין ספק שרוב האנשים שהצביעו לא אכלו בה".

*** הכתבה המלאה - במגזין "פירמה"

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן