גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים השקעות בנדל"ן? נסו ב-4 הערים הגדולות בקנדה

ערי הכרך המובילות בקנדה - הקוורטט טורונטו, מונטריאול, קלגרי ו-ונקובר - טרם התגלו ע"י משקיעים גלובליים, מה שמגביר את הסיכוי למצוא בהן מציאות

טורונטו / צילום: בלומברג
טורונטו / צילום: בלומברג

קר בקנדה, קר מאוד, אך בכל מה שקשור לענף הנדל"ן המקומי, הדברים מתחילים מעט להפשיר שם, בקצב מדוד. שוק הנדל"ן הקנדי היווה תמיד אלטרנטיבה שפויה לשוק הנדל"ן העולמי, המשול בשנים האחרונות לרכבת הרים ללא מעצורים. ועדיין, נראה כי המשקיעים הגלובליים טרם גילו את קנדה. קרנות מקומיות הן השולטות הבלתי מעורערות בשוק, הונם של המשקיעים הזרים מהווה כעשירית בלבד מההשקעות בענף.

אחת הסיבות המרכזיות לכך היא הקרבה לארה"ב, המציעה למשקיע הזר שוק גדול ופתוח יותר. כמו כן, העובדה כי השוק הקנדי לא נפגע באופן רציני מהמשבר בשנים 2008-2009 מעידה אמנם על חוזקו אך מסיתה משקיעים זרים לעבר מדינות שנפגעו קשה שם ניתן לאתר מציאות ביתר קלות.

השוק הקנדי מושפע בעיקר ממקבילו האמריקאי. הירידה בקצב רכישות האג"ח של הפד מקשה אף יותר על החדירה לשוק הקנדי, בעיקר בשל עלייה בעלות הכסף והקושי במינופו. יחד עם זאת, דווקא המשקיעים האמריקאים מגלים עניין רב, בעיקר בתחום הנדל"ן המסחרי, בקנדה ומווסתים חלק מהונם לשכנה מהצפון, המציעה מצידה למשקיעים המעוניינים לשים חלק מהונם מתחת לבלטות הקנדיות המחוממות, מדיניות הגירה מקלה המחפה על קצב ילודה נמוך ועל הזדקנות האוכלוסייה המקומית, מיסוי נוח, שקיפות מוסדית ועוד.

ארבעת ערי הכרך המובילות בקנדה - הקוורטט המפורסם - טורונטו, מונטריאול, קלגרי ו-ונקובר, צפויות להמשיך להפשיר ולצמוח בקצב של 2.8% לשנה, גבוה מהממוצע הכלכלי העולמי. הכלכלה בארבע הערים האלו מונעת לא רק מענף האנרגיה המסורתי אלא גם נהנית מעדנה מסוימת בתחומי המדע, הטכנולוגיה, הרפואה, חינוך והתעשייה ה"ירוקה".

מנתוני J.L.L (ג'ון לאנג לאסל) עולה כי ארבע ערים אלו נמצאות ברשימת 50 הערים הגדולות בתחום הנדל"ן מבחינת השקעה כספית, ובשלוש השנים האחרונות הושקעו בהן כ-37 מיליארד דולר על ידי משקיעים מקומיים וזרים גם יחד.

טורונטו

כשמדברים על קנדה, האסוציאציה העסקית הראשונה שעולה היא טורונטו, העיר הראשית, מרכז העסקים של המדינה ומקור משיכה למשקיעים מרחבי העולם. ולראיה, נכון לסוף 2013 הובילה טורונטו את התחלות הבנייה בכל צפון אמריקה עם כ-650 אלף מ"ר של בנייני משרדים.

תוכניות גרנדיוזיות לשיפור המרקם התחבורתי ותוכניות אב עירוניות לפיתוח כולל בעיר צפויות להעביר חלק ניכר מהתאגידים הממוקמים כיום במרכז העסקים הישן של העיר אל עבר מרכזים חדשים, המצויים בהתפתחות.

מגזר המגורים בעיר הפתיע ביציבות מחירים מעוררת כבוד במהלך המשבר של 2008-2009 ומאז הכיוון הוא כלפי מעלה. נכון לתום 2013 מחירה של דירה ממוצעת בעיר עמד על כ-553 אלף דולר אמריקאי. רוב הבנייה בעיר היא לגובה, וב-2013 לבדה החלה בנייתן של 64 אלף דירות בבניינים רבי קומות, אשר לא מצליחים לאזן את הביקוש הער ואת עליות המחירים.

מהלכי הממשל הקנדי לרסן עליות אלה, בעיקר באמצעות הגבלות על נטילת משכנתאות, טרם החלו מלהשפיע על משקיעים, ובייחוד זרים, אשר רואים בענף המגורים הזדמנות.

מונטריאול

העיר השנייה בגודלה במדינה, שבמטרופולין שלה מתגוררים כ-4 מיליון תושבים, נודעת כמגנט לסטודנטים מרחבי העולם וממוקמת ראשונה בממוצע סטודנטים לאוכלוסיה בכל צפון אמריקה. יחד עם זאת, חוסר היציבות הפוליטית האט בשנים האחרונות את קצב ההתפתחות הנדל"ני בעיר.

מחירי הדיור והשכירות בעיר עדיין נמוכים מהמקבילות העירוניות הראשיות, ועל פי נתוני JLL מחיר דירה ממוצעת לשנת 2013 עמד על כ-320 אלף דולר אמריקאי, כ-70% פחות מהממוצע בארבע ערי הכרך הקנדי ושווה ערך לדירת שיכון צנועה אי שם בנתניה. המחירים הסבירים האיצו את הבום הנדל"ני והצפי הוא כי בשנתיים הקרובות היצע הדירות יעלה בעוד כ-15%.

קצב בנייה מואץ מאפיין גם את ענף המשרדים בעיר, אשר אמור לתרום כ-250 אלף מ"ר נוספים בשנתיים הקרובות למטרופולין ולהפוך את מונטריאול לאלטרנטיבה אמיתית לתאגידים המחפשים משרדים במחירים נוחים.

אף שממוצע ההכנסה בעיר נמוך מעט מהממוצע הארצי, קצב הגידול בצריכה המקומית בשנים האחרונות, הפך את הנדל"ן המסחרי אטרקטיבי בעיקר לרשתות אמריקאיות ואירופאיות המחפשות להסתעף גלובלית.

קלגרי

בירת הנפט והגז הקנדי ואחת מהחשובות בתחומן בעולם המערבי. הפיתוח העירוני המואץ של העיר שצפוי להגדיל את אוכלוסייתה בכמיליון איש ב-25 השנים הקרובות מקדם נהירת מיעוטים לעיר - הם נהנים ממדיניות מס נמוכה. תוכניות הגידול האסטרונומיות המגובות בהשקעות ענק בתשתיות צופות לתמורות גם לתחום הנדל"ן, כך על פי JLL. תחום המשרדים צפוי להגדיל את ההיצע בכ-25% עד לשנת 2020 וגם התחום המסחרי עתיד להתרחב ולמשוך תאגידים גדולים מרחבי העולם, ובעיקר מארה"ב.

שוק המגורים בעיר עובר אף הוא טרנספורמציה מובנת, מבנייה מסורתית של וילות חד משפחתיות לבנייה רוויה. אף ששוק הדיור בעיר נחשב יקר יחסית - מחיר דירה ממוצעת עומד על כ-460 אלף דולר אמריקאי וממוקם שלישי במדינה - הוא נחשב יציב ובריא בעיקר בשל הצמיחה והגידול המקביל בהכנסות התושבים.

ונקובר

זוהי אחת מערי התעשייה החשובות בקנדה. אולימפיאדת החורף בשנת 2010 חשפה אותה רשמית לעולם והנמל הגדול מסייע להידוק קשרי המסחר הבינלאומיים.

בתחום המשרדים בולט שיעור התפוסה הגבוה בשל ההיצע המצומצם, העתיד לצמוח הודות לתוכנית אב לפיתוח עירוני הצופה התחלות בנייה של כמיליון מ"ר משרדים בשנים הקרובות. במקביל, ובאיחור מסוים לעומת רעותיה אשר נדבקו כבר בחיידק האמריקאי, צפויים להיפתח כמה מרכזי מסחר אשר ימשכו אליהם את המוני התיירים המגיעים לאזור בכל שנה, וייתנו אף מענה לאוכלוסיית המהגרים הסינית הגדולה שבעיר.

העיר, אשר נודעת בשכונותיה המבודלות, נושאת בתואר העיר היקרה במדינה, עם מחיר ממוצע לדירה העומד על כ-847 אלף דולר אמריקאי. את המחירים מתדלקים בעיקר המשקיעים האסיאתיים אשר מבקשים לעצמם דירות יוקרה וצמודי קרקע אימתניים בעיר, ואינם נרתעים לעת עתה מביטול הטבת מס למשקיעים זרים מצד הממשל.

הזווית הישראלית

נדמה שלכל גולש באינטרנט קפץ לאחרונה באנר ובו הצעה לבוא ולרכוש נדל"ן בזיל הזול בקנדה, ויש ישראלים שכבר פעילים שם. אחד מבין אלו הוא דורי סגל, המוביל מטעם ענקית הנדל"ן הישראלית גזית גלוב את ההשקעות בשוק הקנדי. קנדה מתאימה לאופי ההשקעות המתון והמאופק יחסית של גזית גלוב, הפועלת בשוק הקנדי באמצעות חברת FCR, ואשר בין בעלי מניותיה נמצאת גם אלוני חץ. לחברה מלאי של כ-160 מרכזים מסחריים מעוגני סופרמרקטים במיקומים מרכזיים במדינה, עם שיעורי תפוסה ממוצעים של כ-95% וכמה פרויקטים בייזום למסחר ולמגורים.

גם יצחק תשובה משקיע בקנדה, באמצעות חברת אלעד קנדה המפעילה ומנהלת נכסים מניבים ומפתחת קרקעות למגורים, בעיקר במחוז אונטריו (טורונטו) ובמחוז קוויבק (בעיקר מונטריאול).

גם בתחום הנדל"ן הקנדי היה לתשובה ויכוח עם שוק ההון הישראלי לגבי שאלת התמחור הראוי של הנכסים, וגם במקרה הזה הרומן הסתיים במחיקתה של אלעד קנדה מהבורסה, שנתיים בלבד לאחר שהונפקה.

עוד ישראלי שהתמקח לאחרונה עם שוק ההון הישראלי באשר לתמחור נכסיו בקנדה הוא גיל בלוטרייך. היזם הנמרץ, אשר פועל באמצעות חברת מישורים הציבורית, חווה קשיים בהנפקת החברה הבת, סקייליין, המפעילה פרויקטי נדל"ן ייחודיים והפעלת אתרי נופש בקנדה.

חברת מבני תעשייה של אליעזר פישמן פועלת אף היא בקנדה, אף שבשנתיים האחרונות החלה בהליך מימושים של חלק מנכסיה, שעדיין מהווים כ-6.5% משווי הנכסים הכולל של החברה.

אליעזר פישמן הוא בעל השליטה ב"גלובס"

הקוורטט - ארבע הערים הגדולות של קנדה

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

"הרבעון החזק ביותר בתולדות למונייד": המניה מזנקת ב-12% אחרי הדוחות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ●אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.8% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.14 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

דיון בבג"ץ על חוסר שיתוף-הפעולה בין לוין ועמית: "סיטואציה משברית מאוד"

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים יריב לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון יצחק עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט אלכס שטיין: "אם אין לי נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט עופר גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם השופט עמית אינה קבילה"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק וחוצה את רף 3.14 שקלים

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת בכ-12% לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים