גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים השקעות בנדל"ן? נסו ב-4 הערים הגדולות בקנדה

ערי הכרך המובילות בקנדה - הקוורטט טורונטו, מונטריאול, קלגרי ו-ונקובר - טרם התגלו ע"י משקיעים גלובליים, מה שמגביר את הסיכוי למצוא בהן מציאות

טורונטו / צילום: בלומברג
טורונטו / צילום: בלומברג

קר בקנדה, קר מאוד, אך בכל מה שקשור לענף הנדל"ן המקומי, הדברים מתחילים מעט להפשיר שם, בקצב מדוד. שוק הנדל"ן הקנדי היווה תמיד אלטרנטיבה שפויה לשוק הנדל"ן העולמי, המשול בשנים האחרונות לרכבת הרים ללא מעצורים. ועדיין, נראה כי המשקיעים הגלובליים טרם גילו את קנדה. קרנות מקומיות הן השולטות הבלתי מעורערות בשוק, הונם של המשקיעים הזרים מהווה כעשירית בלבד מההשקעות בענף.

אחת הסיבות המרכזיות לכך היא הקרבה לארה"ב, המציעה למשקיע הזר שוק גדול ופתוח יותר. כמו כן, העובדה כי השוק הקנדי לא נפגע באופן רציני מהמשבר בשנים 2008-2009 מעידה אמנם על חוזקו אך מסיתה משקיעים זרים לעבר מדינות שנפגעו קשה שם ניתן לאתר מציאות ביתר קלות.

השוק הקנדי מושפע בעיקר ממקבילו האמריקאי. הירידה בקצב רכישות האג"ח של הפד מקשה אף יותר על החדירה לשוק הקנדי, בעיקר בשל עלייה בעלות הכסף והקושי במינופו. יחד עם זאת, דווקא המשקיעים האמריקאים מגלים עניין רב, בעיקר בתחום הנדל"ן המסחרי, בקנדה ומווסתים חלק מהונם לשכנה מהצפון, המציעה מצידה למשקיעים המעוניינים לשים חלק מהונם מתחת לבלטות הקנדיות המחוממות, מדיניות הגירה מקלה המחפה על קצב ילודה נמוך ועל הזדקנות האוכלוסייה המקומית, מיסוי נוח, שקיפות מוסדית ועוד.

ארבעת ערי הכרך המובילות בקנדה - הקוורטט המפורסם - טורונטו, מונטריאול, קלגרי ו-ונקובר, צפויות להמשיך להפשיר ולצמוח בקצב של 2.8% לשנה, גבוה מהממוצע הכלכלי העולמי. הכלכלה בארבע הערים האלו מונעת לא רק מענף האנרגיה המסורתי אלא גם נהנית מעדנה מסוימת בתחומי המדע, הטכנולוגיה, הרפואה, חינוך והתעשייה ה"ירוקה".

מנתוני J.L.L (ג'ון לאנג לאסל) עולה כי ארבע ערים אלו נמצאות ברשימת 50 הערים הגדולות בתחום הנדל"ן מבחינת השקעה כספית, ובשלוש השנים האחרונות הושקעו בהן כ-37 מיליארד דולר על ידי משקיעים מקומיים וזרים גם יחד.

טורונטו

כשמדברים על קנדה, האסוציאציה העסקית הראשונה שעולה היא טורונטו, העיר הראשית, מרכז העסקים של המדינה ומקור משיכה למשקיעים מרחבי העולם. ולראיה, נכון לסוף 2013 הובילה טורונטו את התחלות הבנייה בכל צפון אמריקה עם כ-650 אלף מ"ר של בנייני משרדים.

תוכניות גרנדיוזיות לשיפור המרקם התחבורתי ותוכניות אב עירוניות לפיתוח כולל בעיר צפויות להעביר חלק ניכר מהתאגידים הממוקמים כיום במרכז העסקים הישן של העיר אל עבר מרכזים חדשים, המצויים בהתפתחות.

מגזר המגורים בעיר הפתיע ביציבות מחירים מעוררת כבוד במהלך המשבר של 2008-2009 ומאז הכיוון הוא כלפי מעלה. נכון לתום 2013 מחירה של דירה ממוצעת בעיר עמד על כ-553 אלף דולר אמריקאי. רוב הבנייה בעיר היא לגובה, וב-2013 לבדה החלה בנייתן של 64 אלף דירות בבניינים רבי קומות, אשר לא מצליחים לאזן את הביקוש הער ואת עליות המחירים.

מהלכי הממשל הקנדי לרסן עליות אלה, בעיקר באמצעות הגבלות על נטילת משכנתאות, טרם החלו מלהשפיע על משקיעים, ובייחוד זרים, אשר רואים בענף המגורים הזדמנות.

מונטריאול

העיר השנייה בגודלה במדינה, שבמטרופולין שלה מתגוררים כ-4 מיליון תושבים, נודעת כמגנט לסטודנטים מרחבי העולם וממוקמת ראשונה בממוצע סטודנטים לאוכלוסיה בכל צפון אמריקה. יחד עם זאת, חוסר היציבות הפוליטית האט בשנים האחרונות את קצב ההתפתחות הנדל"ני בעיר.

מחירי הדיור והשכירות בעיר עדיין נמוכים מהמקבילות העירוניות הראשיות, ועל פי נתוני JLL מחיר דירה ממוצעת לשנת 2013 עמד על כ-320 אלף דולר אמריקאי, כ-70% פחות מהממוצע בארבע ערי הכרך הקנדי ושווה ערך לדירת שיכון צנועה אי שם בנתניה. המחירים הסבירים האיצו את הבום הנדל"ני והצפי הוא כי בשנתיים הקרובות היצע הדירות יעלה בעוד כ-15%.

קצב בנייה מואץ מאפיין גם את ענף המשרדים בעיר, אשר אמור לתרום כ-250 אלף מ"ר נוספים בשנתיים הקרובות למטרופולין ולהפוך את מונטריאול לאלטרנטיבה אמיתית לתאגידים המחפשים משרדים במחירים נוחים.

אף שממוצע ההכנסה בעיר נמוך מעט מהממוצע הארצי, קצב הגידול בצריכה המקומית בשנים האחרונות, הפך את הנדל"ן המסחרי אטרקטיבי בעיקר לרשתות אמריקאיות ואירופאיות המחפשות להסתעף גלובלית.

קלגרי

בירת הנפט והגז הקנדי ואחת מהחשובות בתחומן בעולם המערבי. הפיתוח העירוני המואץ של העיר שצפוי להגדיל את אוכלוסייתה בכמיליון איש ב-25 השנים הקרובות מקדם נהירת מיעוטים לעיר - הם נהנים ממדיניות מס נמוכה. תוכניות הגידול האסטרונומיות המגובות בהשקעות ענק בתשתיות צופות לתמורות גם לתחום הנדל"ן, כך על פי JLL. תחום המשרדים צפוי להגדיל את ההיצע בכ-25% עד לשנת 2020 וגם התחום המסחרי עתיד להתרחב ולמשוך תאגידים גדולים מרחבי העולם, ובעיקר מארה"ב.

שוק המגורים בעיר עובר אף הוא טרנספורמציה מובנת, מבנייה מסורתית של וילות חד משפחתיות לבנייה רוויה. אף ששוק הדיור בעיר נחשב יקר יחסית - מחיר דירה ממוצעת עומד על כ-460 אלף דולר אמריקאי וממוקם שלישי במדינה - הוא נחשב יציב ובריא בעיקר בשל הצמיחה והגידול המקביל בהכנסות התושבים.

ונקובר

זוהי אחת מערי התעשייה החשובות בקנדה. אולימפיאדת החורף בשנת 2010 חשפה אותה רשמית לעולם והנמל הגדול מסייע להידוק קשרי המסחר הבינלאומיים.

בתחום המשרדים בולט שיעור התפוסה הגבוה בשל ההיצע המצומצם, העתיד לצמוח הודות לתוכנית אב לפיתוח עירוני הצופה התחלות בנייה של כמיליון מ"ר משרדים בשנים הקרובות. במקביל, ובאיחור מסוים לעומת רעותיה אשר נדבקו כבר בחיידק האמריקאי, צפויים להיפתח כמה מרכזי מסחר אשר ימשכו אליהם את המוני התיירים המגיעים לאזור בכל שנה, וייתנו אף מענה לאוכלוסיית המהגרים הסינית הגדולה שבעיר.

העיר, אשר נודעת בשכונותיה המבודלות, נושאת בתואר העיר היקרה במדינה, עם מחיר ממוצע לדירה העומד על כ-847 אלף דולר אמריקאי. את המחירים מתדלקים בעיקר המשקיעים האסיאתיים אשר מבקשים לעצמם דירות יוקרה וצמודי קרקע אימתניים בעיר, ואינם נרתעים לעת עתה מביטול הטבת מס למשקיעים זרים מצד הממשל.

הזווית הישראלית

נדמה שלכל גולש באינטרנט קפץ לאחרונה באנר ובו הצעה לבוא ולרכוש נדל"ן בזיל הזול בקנדה, ויש ישראלים שכבר פעילים שם. אחד מבין אלו הוא דורי סגל, המוביל מטעם ענקית הנדל"ן הישראלית גזית גלוב את ההשקעות בשוק הקנדי. קנדה מתאימה לאופי ההשקעות המתון והמאופק יחסית של גזית גלוב, הפועלת בשוק הקנדי באמצעות חברת FCR, ואשר בין בעלי מניותיה נמצאת גם אלוני חץ. לחברה מלאי של כ-160 מרכזים מסחריים מעוגני סופרמרקטים במיקומים מרכזיים במדינה, עם שיעורי תפוסה ממוצעים של כ-95% וכמה פרויקטים בייזום למסחר ולמגורים.

גם יצחק תשובה משקיע בקנדה, באמצעות חברת אלעד קנדה המפעילה ומנהלת נכסים מניבים ומפתחת קרקעות למגורים, בעיקר במחוז אונטריו (טורונטו) ובמחוז קוויבק (בעיקר מונטריאול).

גם בתחום הנדל"ן הקנדי היה לתשובה ויכוח עם שוק ההון הישראלי לגבי שאלת התמחור הראוי של הנכסים, וגם במקרה הזה הרומן הסתיים במחיקתה של אלעד קנדה מהבורסה, שנתיים בלבד לאחר שהונפקה.

עוד ישראלי שהתמקח לאחרונה עם שוק ההון הישראלי באשר לתמחור נכסיו בקנדה הוא גיל בלוטרייך. היזם הנמרץ, אשר פועל באמצעות חברת מישורים הציבורית, חווה קשיים בהנפקת החברה הבת, סקייליין, המפעילה פרויקטי נדל"ן ייחודיים והפעלת אתרי נופש בקנדה.

חברת מבני תעשייה של אליעזר פישמן פועלת אף היא בקנדה, אף שבשנתיים האחרונות החלה בהליך מימושים של חלק מנכסיה, שעדיין מהווים כ-6.5% משווי הנכסים הכולל של החברה.

אליעזר פישמן הוא בעל השליטה ב"גלובס"

הקוורטט - ארבע הערים הגדולות של קנדה

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

למה הצבאות של מדינות ערב כל כך לא יעילים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משוויה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"