גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד עו"ד: אגבה 5,000 שקל בלבד לטיפול במכירת דירה

שכר-הטרחה לעורך דין המטפל במכירת דירה נקבע כאחוזים משווי העסקה בטווח של 0.5%-1.5% ■ אחד המשרדים מנסה להוביל מהפך

האם מתחילה מהפכה בגובה שכר-הטרחה שגובים עורכי דין עבור עריכת חוזה מכר לדירת יד שנייה? ל"גלובס" נודע כי משרד עורך דין נעם קולודני, המתמחה בתחום הנדל"ן, החליט לאחרונה "לשבור את השוק" - והחל לספק שירותים משפטיים של עריכת חוזה למכירת דירת יד שנייה, טיפול בעסקת המכירה ורישומה בטאבו, בסכום קבוע של 5,000 שקל מע"מ לכל עסקה.

ככל הידוע, זהו המקרה הראשון של משרד עורכי דין שמתחייב לספק שירותים משפטיים של עריכת חוזה מכר דירה על הכלול בכך במחיר קבוע ("פיקס") ונמוך, ולא גובה את שכר-הטרחה כאחוזים הנגזרים משווי עסקת מכירת הנכס.

בסרטון שהעלה לאתר יו-טיוב, מפרט משרד נעם קולודני את מה שהוא מכנה "מבצע - 5,000 שקל - רק בייצוג מוכר דירה".

לפי הסרטון, הייצוג כולל "חבילת מכר דירה", הכוללת ניהול משא-ומתן עם עורך דין צד ב' (עורך הדין של הקונה), רישום הערת אזהרה בטאבו, הכנת ניירת להסכם וחתימה על ייפוי-כוח, חתימת החוזה, ניהול כספי הנאמנות, טיפול בקבלת אישורי הוועדה המקומית או העירייה, טיפול במיסי מקרקעין, העברה של הנכס בטאבו. כל זאת, לדברי המשרד, "בין אם הדירה עולה 2 מיליון שקל, ובין אם היא עולה 3 או 4 מיליון!".

סרטון הפרסומת של המבצע מסתיים באמירה כי "המחיר הוא אותו מחיר בסיסי, והשירות או אותו שירות איכותי. לא עוד אחוזים! מחיר פיקס הנקבע בהתאם לעלויות הכרוכות בביצוע ההעברה בפועל".

לפי המקובל, עורכי הדין גובים עבור עריכת חוזי מכר דירה יד שנייה בין 0.5% ל-1.5% ממחיר הדירה. המשמעות היא שכאשר מדובר בדירת יד שנייה ממוצעת של 1.5 מיליון שקל, יגבה עורך הדין מהמוכר 7,500 -22,500 שקל.

משרד קולודני מבטיח, כאמור, לגבות שכר-טרחה של 5,000 שקל בלבד, גם כאשר מדובר יהיה בעריכת חוזה מכר דירה לדירות ששווין 4 מיליון שקל.

לדברי עו"ד קולודני, ההחלטה לגבות שכר-טרחה זול במיוחד היא פועל יוצא מההנחה שאין קורלציה מלאה בין מחיר דירה לעלות העסקה המשפטית. "לטעמי, ביוזמה הזו יש לא רק הצדקה כלכלית, אלא גם ערך חברתי. כאמור, אין הצדקה לקשור מחיר שירות לשווי שלו, לינארית. מרכיב חשוב יותר בקביעת התמחיר צריך להיות העלות ושולי הרווח המתבקשים".

- האם ניתן להתפרנס מעריכת הסכם מכר במחיר כל-כך נמוך?

קולודני: "לטעמינו, ניתן להתפרנס יפה מעריכת הסכם מכר גם במחיר כזה. בשלב הראשון הגבלנו היוזמה למכירת דירות בטאבו ובין חדרה עד גדרה. בשלב השני, כשנראה שזה מצליח, נרחיב את היקף השירות".

קולודני מדגיש כי השירות המשפטי במחיר הזה כולל את עריכת חוזה מכר הדירה על כל המשתמע מכך, אך הוא אינו כולל בדיקות מהנדס/ אדריכל/שמאי, ייעוץ מס פרטני והכשרת עבירות בנייה - שאינם נכללים בכל הסכם מכר סטנדרטי.

יצוין כי מי שמבקש לקנות דירה חדשה מקבלן נאלץ לשלם כ-1.5%-2% ממחיר העסקה לעורך הדין. זאת, בדרך-כלל, מבלי שניתנת לו האפשרות לנהל משא-ומתן על שכר-הטרחה, כיוון שעורך הדין פועל מטעם הקבלן ולא מטעמו.

לאחרונה עברה בכנסת הצעת חוק הקובעת כי שר השיכון, בהסכמת שרי המשפטים והאוצר, יקבעו בתקנות את גובה שכר-הטרחה שישלם הרוכש, כאשר התקנות יגיעו לאישור ועדת הכלכלה בתוך 90 יום מיום אישור החוק במליאה.

עם זאת, התקנות עדיין לא חוקקו, ונכון להיום לא ברור עדיין מה יהיה האחוז שייקבע, והאם באמת הסכום שייקבע, ישים סוף לניצול של רוכשי הדירות החדשות.

עורכי דין העוסקים בנדל"ן: "לא ניתן לתת שירות משפטי איכותי במחיר כזה. זו תהיה בכייה לדורות"

עורכי דין בכירים העוסקים בתחום הנדל"ן יצאו היום (ב') נחרצות נגד התנהלות משרד נעם קולודני. לדבריהם, גביית שכר-טרחה קבוע ונמוך בגין שירותים משפטיים של עריכת חוזי מכר דירות, תהווה חרב פיפיות שתפגע בסופו של דבר בציבור הרוכשים והמוכרים.

לדברי עו"ד איתן ארז, סגן ראש לשכת עורכי הדין, "צר לי על משרד שמתנהג באופן הזה. היא אינה מקצועית, ובסופו של דבר תגרום נזק לציבור הרחב. רישומים של דירות לא יבוצעו, ועורכי דין לא יוכלו לפצות לקוחות שיפגעו בשל כך".

לדברי עו"ד ארז, "עסקת נדל"ן מעצתם טיבה וטבעה כרוכה באחריות עצומה. 60% מתביעות הרשלנות נגד עורכי דין נובעות מעסקאות נדל"ן ובעיקר ממס שבח. ההשתתפות העצמית בפוליסת אחריות מקצועית של עורכי דין בתביעות נדל"ן מגיעה לסכום של 40 אלף שקל. אותו משרד שגובה 5,000 שקל לעסקה, צריך לערוך 8 חוזים רק כדי לכסות את ההשתתפות העצמית של הביטוח, וזה לא סביר. לא ניתן להחזיק משרד עורכי דין ולתת שירות מקצועי כאשר שכר-הטרחה כה מזערי".

עו"ד ברוריה לקנר, שותפה מייסדת במשרד בוטיק, העוסקת זה 30 שנה בנדל"ן ובליטיגציה מסחרית, טוענת כי התנהלות כגון זו שמציג משרד קולודני תהיה "בכייה לדורות. לא ניתן לתת שירות משפטי איכותי במחיר כזה ובאופן כזה".

לדבריה, עבודת עורך הדין בליווי עסקת מכר של דירה היא מורכבת, מתחילה זמן רב לפני חתימת החוזה ונמשכת זמן רב לאחר חתימתו ולעיתים שנים לאחריו.

לקנר מציינת כי בין היתר, עורך דין צריך לבדוק את הדירה ואת התאמתה לתב"ע ולהיתרי הבנייה הקיימים, לפני שהוא מתחייב שהעסקה כשרה לביצוע.

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"