גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מעבר רשות המסים להליך פלילי תקטין את הפעילות העסקית"

לדברי מומחי מס, יש לא מעט חקירות פליליות שנפתחו לאחרונה, שבעבר היו נסגרות במישור האזרחי תוך דרישה לתשלום המס ותו לא: "המגמה הזו תגרום לחברות וליחידים שמבצעים פעילות כלכלית בהיקפים גבוהים, לקחת פחות סיכונים"

בראשית החודש התפוצצה בקול תרועה רמה פרשת העלמת מס לכאורה בתחום הנדל"ן, והותר לפרסום כי חברי קבוצת רכישה בעתלית חשודים שהעלימו מע"מ ומס רכישה בהיקף כולל של 15 מיליון שקל. הונאת המס לכאורה התגלתה על-ידי יחידת מיסוי מקרקעין חדרה, וחשודים בפרשה נעצרו או עוכבו לחקירה.

זמן קצר קודם לכן הותרה לפרסום פרשת הונאת מס והלבנת הון גדולה אחרת, לכאורה, כאשר בעל השליטה בחברת הבנייה ב. יאיר, יאיר ביטון, נעצר בחשד כי הוא ואחיו יורם הלבינו לכאורה, באמצעות החברה, הון בהיקף של 60 מיליון שקל עבור העבריין יצחק אברג'יל.

עוד הותר לפרסום בתקופה האחרונה כי רשות המסים עצרה בני המשפחה המפעילים את מועדון החשפנות "הבורסה" בתל-אביב, בחשד כי העלימו הכנסות של כ-10 מיליון שקל בשנה החולפת; וגם שבעלי רשת "סופר זול" חשוד בהעלמת מס של כ-13 מיליון שקל ונעצר על-ידי חוקרי פקיד שומה חקירות מס הכנסה תל-אביב, עם סיומה של חקירה סמויה שנוהלה נגדו בחשד להונאת מס ולדיווחים כוזבים לרשויות המס.

חשיפת הפרשות הללו, ורבות אחרות בשנה החולפת, מציבה את רשות המסים בקדמת הלחימה בהון השחור ובהלבנת ההון. זהו "מאבק הדגל" עליו הכריז מנהל רשות המסים, משה אשר, מאז נכנס לתפקידו. ואולם, לאחרונה מתחילים להישמע גם קולות שפחות מפרגנים לרשות.

על רקע הפתיחה בחקירות פליליות חדשות לבקרים במחלקות החקירות ברשות המסים, מומחי מס מותחים ביקורת על השימוש המוגזם, לטענתם, של הרשות, בכלי הפלילי, תחת סגירת תיקים במישור האזרחי-מיסויי, ומזהירים מהשלכות מדיניות זו.

"להפקיד על גילוי מלא"

לדברי עו"ד יאיר בנימיני, שותף מיסוי במשרד אפשטיין-רוזנבלום-מעוז (ERM), "ההליך של רשות המסים נגד קבוצת הרכישה בעתלית מהווה דוגמה נוספת למגמה מדאיגה של מעבר מטיפול בהליך אזרחי להליך פלילי. המגמה הזו תגרום לחברות וליחידים שמבצעים פעילות כלכלית בהיקפים גבוהים, לקחת פחות סיכונים, דבר שיביא להקטנת חלק מהפעילות העסקית במשק, במיוחד בתחום מיזמים בעלי סיכון גבוה, כגון חברות אינטרנט, נדל"ן בחו"ל והשקעות במוצרים מורכבים בשווקי הון בחו"ל".

בנימיני מוסיף כי "ישנן לא מעט פרשות וחקירות פליליות שנפתחו לאחרונה, שבעבר היו נסגרות במישור האזרחי, תוך דרישה לתשלום המס שלא שולם ותו לא. לדוגמה, חקירות פליליות נפתחו לאחרונה נגד ישראלים שהחזיקו אחוזים מועטים במדינות במקלטי מס ולא דיווחו על האחזקה, מעצר של סוחרי מעו"ף בבורסה בטענה כי יצרו הפסדים פיקטיביים שנועדו להקטנת חבויות מס ועוד".

לדבריו, המוקד הוא מאבק פלילי בתכנוני מס. "הרשות החליטה לאחרונה שהיא משתמשת בכלי הפלילי גם למלחמה בתכנוני מס מתוחכמים, פרי עבודתם של רואי חשבון ועורכי דין. ברגע שנישום יודע שהוא מסתכן לא רק בתשלום מס אלא גם באיבוד חירותו, בפרסום שמו בכלי התקשורת מובל למעצר ובאיבוד שמו הטוב, הוא ייקח פחות סיכונים", הוא אומר.

בנימיני מוסיף כי אמנם "הרשות אינה יכולה לבדוק כל דיווח של כל חברה ויחיד, וראש הרשות ציין שרק 3% מהדוחות נבדקים. כמו כן, חלק מתכנוני המס מבוססים גם על אי-דיווח. לכן, חלק חשוב מאוד ביכולת להילחם בתכנוני מס הוא הרתעה, והכלי הפלילי הוא כלי מרתיע הרבה יותר מניהול הליך אזרחי".

עם זאת, לדבריו, "לעיתים הרשויות אינן מבינות תכנוני מס לגיטימיים ובטוחים שהם לא חוקיים; אבל אם רק היו טורחים לרדת לעומק העניין, היו מבינים שמדובר בפרשנות לגיטימית של החוק. לכן, חשוב להבין שרמת הסיכון בתכנוני מס עלתה".

בנימיני מבהיר כי "אם רוצים לבצע תכנון מס, יש לבחון שהפרשנות של החוק פתוחה למספר פרשנויות אפשריות ולקבל על תכנון המס חוות-דעת של עורך דין, שתאמר מפורשות שהפרשנות של החוק הינה תקינה. החזקת חוות-דעת כזו יכולה להעניק פטור מאחריות פלילית. בנוסף, צריך להקפיד על גילוי מלא של כל הפרטים הנדרשים לרשות המסים, כי ברגע שעל כל העובדות יש דיווח, קשה מאוד לרשות המסים להפעיל כלים פליליים".

"מטרה ראויה"

עו"ד ענת טנא, שותפה מנהלת במשרד אלתר המתמחה במסים, מוסיפה כי "בתקופה האחרונה רשות המסים מנסה להותיר רושם, להשאיר חותם, וזה מוביל אותה לפנות להליך הפלילי יתר על המידה".

לדבריה, "הרשות מפעילה את ההליכים הפליליים ואת המחלקות של החקירות בצורה מואצת, אבל במקביל גם מעודדת מאוד הליכים של פנייה לגילוי מרצון של הציבור לחשוף את כספו המוחבא ולשלם את המס, תוך ויתור על העמדה לדין פלילי.

"במציאות הזאת יש תחושה שיש אקסטרה פעילות פלילית, שמטרתה, בין היתר, ליצור איזשהו מומנטום שאומר לנישומים 'אנחנו פה, ואם יש לכם בעיות עם דיווחי המס, אז תקנו ותסבירו, כי אם לא אנחנו נהיה מאוד מאוד אגרסיביים, כי אנחנו מאוד לא רוצים יותר לסבול ולחיות עם העובדה שיש כלכלה שחורה ויש הון שחור, והנטל נופל על חלק מהציבור'. יש בהחלט כרגע לחץ שמופעל בכיוון הזה. הרשות כיום מנסה לדחוף נישומים שמסתירים כספים להליך הגילוי מרצון והחשיפה באמצעות הרתעה פלילית מאסיבית".

טנא מוסיפה כי "החשיבה של אנשי הרשות היא שבאחוז מסוים מהתיקים חייבים לעשות את זה - לפנות להליך הפלילי והחמור יותר - כדי ליצור את ההרתעה, ולכן יש כאלה שייפלו באותם אחוזים שלגביהם מחמירים, אבל זה לא איזשהו סדק אי-שוויוני מוחלט".

עם זאת, טנא לא מתרגשת מהשימוש בכלי הפלילי. לדבריה, "מדובר באפקט המטוטלת, שתמיד זז קצת חזק מדי - אז כרגע המטוטלת נעה לכיוון ההליך הפלילי, אבל בהמשך זה יתאזן. הרבה פעמים כשמנסים ליצור השפעה עושים בדרך צעדים חריפים, יותר אולי ממה שהיינו חושבים שראוי לעשות. אבל בסך-הכול המטרה היא מטרה ראויה - להביא לצמצום משמעותי של ההון השחור".

מרשות המסים נמסר בתגובה: "רשות המסים פועלת הן במישור הפלילי והן במישור האזרחי, אך ורק על-פי הוראות החוק. במקרים בהם מדובר בעבירות חמורות, אכן ננקטים הליכים פליליים במקביל להליכים אזרחיים, כאשר כתב האישום מוגש על-ידי פרקליטות המדינה, והוא חייב לעמוד ברף הפלילי הקבוע בחוק על-פי הנחיות היועץ המשפטי לממשלה.

"רשות המסים רואה בחומרה את ניסיונות ההתחמקות ממס, ופועלת בכל הכלים העומדים לרשותה למיגור עבירות אלו המהוות בפועל גניבה מן הקופה הציבורית ופגיעה ברמת שירותים שמקבל הציבור הישראלי באמצעותה".

הרשות מסרה עוד כי "בשולי הדברים נציין כי המידע לגבי קבוצת הרכישה בעתלית הועבר למחלקת החקירות, כבכל מקרה בו יש חשד לעבירה על החוק, אך אין בכך לחייב כי יינקטו נגד המעורבים בעניין הליכים פליליים".

עוד כתבות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"