גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנצ'סטר יונייטד: העתיד נראה מדהים!

אחרי כמעט עשור אפשר להתפנות לשאלה שמטרידה את אוהדי "השדים האדומים": האם הרכישה הממונפת של הגלייזרים הייתה שווה את זה?

לואיס ואן חאל אמנם הולנדי. אבל הוא בוודאי לא מעופף. כבר במסיבת העיתונאים הראשונה בה הוצג כמאמנה החדש של מנצ'סטר יונייטד, הבהיר האיש שהוביל את נבחרת האורנג' לחצי גמר המונדיאל כי הוא מודע לכך שנחת לתוך קבוצה מיוחדת במינה - בכל הקשור להתנהלות שלה מחוץ למגרש. קבוצה שיש לה מחויבות אדירה לגלובליזציה ולניהול מדוקדק של ספרי חשבונות. "הדרך של המועדון הזה מוכתבת גם לפי הציפיות המסחריות", אמר. "אחד האתגרים הכי גדולים שלי הוא לנהל את הציפיות האלו". ביום חמישי ואן חאל יצטרך להתחיל לנהל את מסע הראווה השנתי של יונייטד, הפעם בארה"ב, במסגרתו תקיים ארבעה משחקים ב-10 ימים מול לוס אנג'לס גלאקסי, רומא, אינטר וריאל מדריד.

לפני שבוע בדיוק יונייטד הדגימה בפעם המי יודע כמה למה היא בכלל נותנת דגש כל כך עצום על הפן השיווקי, ולאיזה הישגים החזון הזה מוליך. הסכם חסות ההלבשה החדש שעליו חתמה, בסך 750 מיליון ליש"ט (מינימום) עם אדידס ל-10 שנים (ייכנס לתוקף ב-2015/16), הוא חסר תקדים בספורט העולמי. בחמשת ימי המסחר שחלפו בוול-סטריט מאז שיצאה ההודעה על ההסכם, זינקו מניות יונייטד ב-9.4%. בעונה הקרובה תיכנס יונייטד להסכם חסות מסחרית מרכזית שגם לו אין מתחרים בענף - 43.5 מיליון ליש"ט בעונה עם שברולט.

בשנה הבאה יצוין באנגליה עשור להשתלטות הממונפת של משפחת גלייזר על מועדון הכדורגל הגדול בבריטניה ומהגדולים באירופה כולה. זמן טוב, על רקע הישגיה הכלכליים האחרונים של יונייטד - לנסות להבין: האם זה היה שווה?

***

הגלייזרים, משפחה יהודית מניו יורק שבנתה את הונה במשך עשרות שנים מאינספור השקעות מוצלחות בארה"ב (בין היתר בקרנות גידור, אג"ח, מניות, נדל"ן, מזון, אינטרנט, וגם קבוצת הפוטבול טמפה ביי באקנירס), אף פעם לא היו אהודים במיוחד באולד טראפורד. ב-2005 נרכשה יונייטד על-ידי הגלייזרים, כשהיא נקייה מחובות, עבור 790 מיליון ליש"ט. אלא שאת מרבית המימון של הרכישה הטילו הגלייזרים על קופת המועדון: עד סוף עונת 2012/13 הוציאו הגלייזרים מהקופה 628 מיליון ליש"ט בסך הכל עבור מימון ריביות, מיחזורים, עמלות והנפקות שונות (ר' טבלה) שנובעים מההשתלטות הממונפת על המועדון. וכמה יצא על רכישת שחקנים חדשים בתקופה הזאת? על-פי כתב "הטלגרף" מארק אוגדן, 382.9 מיליון ליש"ט בלבד. פחות ממנצ'סטר סיטי (693.7 מיליון ליש"ט), צ'לסי (600.2), טוטנהאם (448.2) וליברפול (443.7).

הריביות של משפחת גלייזר במנצ'סטר יונייטד

בתקופת הגלייזרים הצליחה יונייטד לשמור על מעמדה כקבוצה המצליחה ביותר באנגליה בעידן הפרמיירליג: תשע שנים עם חמש אליפויות וזכייה אחת בצ'מפיונס ליג. אבל היום כבר אפשר להעריך בביטחון די גבוה כי הישגים אלו הגיעו בעיקר בזכות המסורת ומגע הקסם של המאמן לשעבר סר אלכס פרגוסון, ובטח לא עקב השקעה יוצאת דופן של הגלייזרים. בין 1986, אז מונה פרגוסון למאמן הקבוצה, ועד ההשתלטות של הגלייזרים ב-2005 - שברה יונייטד חמש פעמים את שיא ההעברות הבריטי על מנת לגייס לשורותיה את גארי פאליסטר, רוי קין, אנדי קול, חואן סבסטיאן ורון וריו פרדיננד. לכשהגיעו האמריקאים, פרגוסון התאים את עצמו למציאות הכלכלית החדשה עד פרישתו בקיץ 2013.

"התוצאה של זה היא הכרח עבור ואן חאל לבנות הקיץ קבוצה מחדש, מהייסוד, אחרי שנת המעבר הכושלת עם דייויד מויס כמנג'ר", כתב אוגדן. הסיום במקום השביעי בעונה החולפת והעובדה כי "השדים האדומים" ייעדרו העונה מאירופה לראשונה מאז 1989/90, מחייבת שיפוץ אורוות כללי. בינתיים, הבנייה מחדש מתקדמת לאט (ואן חאל הביא שני שחקנים חדשים בעלות כוללת של כ-58 מיליון ליש"ט: אנדר הררה מאתלטיק בילבאו ולוק שואו מסאותהמפטון). מנכ"ל הקבוצה אד וודוורד הבטיח אתמול (א') לערוץ הטלוויזיה של המועדון כי יונייטד "מוכנה להשקיע" ושחקנים נוספים יצטרפו במהלך החלון.

אבל "אוהדי יונייטד רק יכולים לדמיין מה היה קורה אילו בעלי הקבוצה בתשע השנים האחרונות היו כאלו שמשקיעים מכספם במועדון, כמו שקורה אצל מתחרותיה של יונייטד בפרמיירליג, ולא כאלו שמשתמשים בכספי המועדון על מנת לממן את חובם האישי", כתב דייויד קון ב"גרדיאן", שהוסיף כי "רק בעונת 2012/13 עמדו 'דמי שירות החוב' שהשיתו הגלייזרים על יונייטד על 71 מיליון ליש"ט". באוטופיה שמתאר קון, המציאות האלטרנטיבית - ובהינתן וגם ללא הגלייזרים ההכנסות של יונייטד היו ממשיכות לצמוח בקצב גבוה (בסופו של דבר, יונייטד הייתה מותג-על גם לפני שהיהודים הג'ינג'ים הגיעו למועדון) - סביר להניח כי כבר היום השריר הפיננסי של יונייטד היה החזק ביותר בכדורגל האירופי כולו. כן, אפילו יותר משל ריאל מדריד וברצלונה.

כתוצאה מכל זה, "לא היו דמעות או סממני אבל מיוחדים" לאחר שמלקולם גלייזר, אבי המשפחה, הלך בסוף חודש מאי לעולמו בגיל 85, כפי שנכתב ב"ניו יורק דיילי ניוז". אפילו בחשבון הטוויטר הרשמי של יונייטד לא הוזכר מותו של הבעלים - מחשש לתגובות מנאצות מצד אוהדים שעדיין כאובים את המינוף.

***

הפרויקט של הגלייזרים ביונייטד היה "ההימור הכלכלי הגדול ביותר בתולדות הכדורגל", ניתח זאת רואה החשבון ויועץ ההשקעות האנגלי אנדי גרין בבלוג שלו, "אבל הוא ככל הנראה יוכתר בהצלחה, וייזכר כפסיק כואב אך לא משמעותי בהיסטוריה של המועדון". בסופו של דבר, השנים "הקשות" מבחינה כלכלית עברו בשקט יחסי, בשל ההצלחות על המגרש. ללא ניצחונות על הדשא, גם מימון החובות היה הופך למשימה בלתי אפשרית. אבל כיום, הכסף הגדול של הקבוצה מצליח לממן את מרבית ההרפתקאות של הגלייזרים. מהדוחות האחרונים שלה, הנכונים ל-30 במארס 2014, עולה כי החובות ארוכי הטווח של יונייטד מסתכמים ב-339.7 מיליון ליש"ט, ירידה של למעלה מ-50% בארבע שנים.

במידה ויונייטד תחזור לליגת האלופות בעונה הבאה, ובהתחשב בחוזי החסות החדשים שהיא מצרפת לפורטפוליו שלה, חוזי השידור החדשים והמנופחים של הפרמיירליג (יבטיחו ליונייטד לפחות 90 מיליון ליש"ט בעונה בשנתיים הקרובות, ולמעלה מכך לאחר מכן), וההכנסות היציבות שלה ממכירת כרטיסים ומנויים (ממוצע של 107 מיליון ליש"ט לעונה בחמש השנים האחרונות) - צפויה יונייטד, מנתח גרין, למחוק את מרבית החובות שלה עד לסוף עונת 2016/17 (במידה והייתה משחקת בצ'מפיונס השנה, תאריך היעד היה מתקצר לסוף 2015/16). על-פי התחזית שלו, צפויה יונייטד לחצות בעוד שנתיים את רף החצי מיליארד ליש"ט הכנסות, ולייצר מדי שנה רווח תפעולי של 80-100 מיליון ליש"ט - וזה אחרי "שירות החובות", תשלומי דיבידנדים למשקיעים בוול-סטריט, והשארת סכום יפה בכל שנה בצד לרכישת שחקנים חדשים.

הגלייזרים, מבחינתם, יוכלו למכור במצב כזה את המועדון ברווח ענק, כשסיפקו אמנם לאורך כל תקופתם את הערבות האישית והגב שלהם לכל מהלך כלכלי, אך למעשה לא הוציאו כסף גדול מכיסם. אם כיום הבורסה נותנת ליונייטד שווי שוק של 3.16 מיליארד דולר, ניתן רק לדמיין מה יהיה ערכו של המותג הסקסי, המרוויח ונטול החובות ב-2017.

האקזיט הגדול ביותר בתולדות הספורט מתחיל להתבשל בימים אלו. בהנחה כמובן שוואן חאל לא יתברר כפלופ גדול יותר מדייויד מויס.

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"