גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך תיראה התחרות בטלוויזיה, ומה מתכננות yes והוט?

כיצד הרגולציה מנסה לעודד את התחרות בתחום הטלוויזיה? פאנל בוועידת MAD

פאנל  "טיפול אלטרנטיבי" / צילום: תמר מצפי
פאנל "טיפול אלטרנטיבי" / צילום: תמר מצפי

כיצד ייראה העתיד בטלוויזיה? מושב שעסק בנושא הזה נערך בשבוע שעבר בוועידת MAD 2014 של "גלובס" בשיתוף orange. במפגש השתתפו הממונה על ההגבלים העסקיים, דיויד גילה; סמנכ"ל כלכלה במשרד התקשורת, הרן לבאות; סמנכ"ל תוכן בהוט, יורם מוקדי; ועמית לוין, הפרוייקטור של נושא הטלוויזיה בחברת פרטנר. המושב עסק בתנאים שיאפשרו תחרות בתחום הטלוויזיה.

בדיון הוצגו עמדות שונות. מצד אחד, הרגולטורים גילה ולבאות, דיברו על החובה ליצור תחרות בטלוויזיה בכל האמצעים הרגולטוריים שניתן. מנגד, מוקדי טען כי התחרות כבר כאן מזמן, וכי הרגולטור פשוט לא מבחין בכך. לוין הציג עמדה שלפיה מה שנעשה כדי להכשיר את הלבבות בקרב אלה שעוסקים בטלוויזיה פשוט לא מספק.

"זה זמן קריטי"

ראשון הדוברים היה גילה, שאמר: "המצב הוא שיש דואופול בטלוויזיה הרב-ערוצית, עם נתחי שוק סטטיים, שלא משתנים עם השנים. אנחנו רואים בטלוויזיה עוגן לחבילת תקשורת שיכולה למשוך לקוחות. בטלוויזיה יש את הבידול הכי גדול, ולכן כשאתה מצליח לגייס לקוח לטלוויזיה, אתה יכול להשאיר אותו גם לשאר השירותים בחבילה.

"מהסיבה הזו, התמריץ של הוט ובזק להשתמש בשליטה שלהן בתשתית האינטרנט ובקשרים שלהם עם ספקי התכנים, כדי להפריע לכניסה של פרטנר, סלקום, גולן ודומותיהן לשוק - הוא ברור. כניסה של שחקניות חדשות לטלוויזיה תאפשר להן לשווק חבילות שירותים, להתחרות בצורה טובה יותר ולערער את ההגמוניה של yes ושל הוט בדואופול הטלוויזיה הרב-ערוצית".

לדברי גילה, יש חשיבות עצומה להוריד את חסמי הכניסה עבור שחקנים פוטנציאליים, כמו פרטנר, סלקום וגולן. "זה זמן קריטי להוריד חסמי כניסה וכך עשינו. עשינו זאת בעיקר במסגרת תנאי המיזוג בזק-yes ותנאי מיזוג הרשתות הוט פרטנר וגם ברגולציה משלימה מול הוט", אמר.

גילה הוסיף: "חסמי הכניסה העיקריים שטיפלנו בהם: מגבלת כמות המידע - כאשר ספק אינטרנט מגביל את השימוש לצרכן, טלוויזיה דרך האינטרנט דורשת נפח גלישה גדול, הוט ובזק יכולות לנפח את העלות של הלקוח על-ידי גביית סכומים גדולים על שימוש בנפח גלישה גדול. החלטנו לאסור על בזק לגבות מהמשתמש הסופי לפי נפח הגלישה המצטבר בפועל. בהסכם של הוט-פרטנר יש איסור דומה על הוט עד דצמבר 2015 או עד שיהיה שוק סיטונאי.

"כשיפקע התנאי על הוט - נשקול הטלת המגבלה על הוט כמונופול. לדעתי צריך להמשיך את ההגבלות על בזק והוט גם אחרי 2015. טיפלנו גם בהסכם השימוש ברשת בזק והוט, והתשלומים שמשלמות הספקיות לחברות התשתית, מה שקרוי הסכם הג'יגות. הפתרון שקבע הממונה הוא שהמתחרים בטלוויזיה רב-ערוצית לא ישלמו לבזק על גיגות שנובעות מטלוויזיה.

"התנאי חל גם על מקרים שהלקוח הסופי מחובר לתשתית האינטרנט של הוט. עדיין צץ החשש שהוט תעלה את מחיר הג'יגות מעבר למחיר שהיא גובה היום. המחיר של היום הוא המחיר שעל-פיו בזק מפצה את המתחרים. הוט יכולה להפריע לכניסה של מתחרה לשוק, על גבי התשתית שלה, אם תנפח את מחיר הג'יגות. לכן שלחנו מכתב להוט שמבהיר שכל העלאה של המחיר מעבר למחיר הנוכחי יהיה ניצול לרעה של מונופול.

"נושאים נוספים שאליהם התייחס הממונה הם הפקות המקור של החברות הוותיקות שיקבלו הגנה לתקופה מוגבלת וכן הטלת איסור על הרעת תנאים בתשתית אינטרנט למי שלא רוכש שירותי טלוויזיה מבזק או מהוט.

הרן לבאות ממשרד התקשורת הציג את עמדת המשרד. הוא הודה כי החבילה הצרה שכפה המשרד לא הצליחה, והביע תקווה שהאסדרה בשוק הקווי, באמצעות המודל של 'השוק הסיטונאי', תחולל את השינוי.

לבאות הוסיף כי "על הרגולטור לשקול פתרונות מתונים ומדודים לפני שניגשים לפתרונות יותר אגרסיביים כגון חיוב חברות הטלוויזיה למכור את התוכן שלהן למתחרים".

עמית לוין מפרטנר הוסיף: "הרגולטור אומר שהוא מאפשר לנו שימוש בכביש, קרי בתשתיות של בזק והוט, כדי שנוכל לספק טלוויזיה. אני לא רואה את זה כך. על הכביש הזה צריך שיהיו הגדרות תנועה, מי יכול לנסוע עליו, כמה יכולים לנסוע עליו ועוד הרבה פרטים שחיוניים על מנת שנוכל לדעת על מה להתבסס. האם מישהו חושב שניתן להעביר שידורים ליניאריים דוגמת אירועי ספורט או שידור המוני מערוץ 2 על גבי תשתיות בזק והוט, לכמות צופים של מאות אלפי אנשים? אין על מה להישען בכלל".

למה בדיוק מחכים?

לדברי יורם מוקדי מהוט, "הרגולטור במדינת ישראל לא מוכן לתחרות, ועד עכשיו הוא לא עשה כלום כדי לעודד אותה".

מוקדי דיבר על כך שחברת yes מעבירה את שידורי ה-VOD שלה על גבי האינטרנט הציבורי, וזה עובד מצוין, ולכן טענת מגבלת התשתיות לא קיימת. הוא הדגיש כי כבר לפני 6 שנים הוט בדקה את האפשרות להעביר ערוצים דרך האינטרנט הציבורי, וזה עבד מצוין, ולכן ברור שהיום - עם השיפור הטכנולוגי ועם המהירויות שמציעות הרשתות - לאף שחקן אין בעיה להעביר שידורי טלוויזיה. הוא הביא כדוגמה גם את נטפליקס שמשדרת בארה"ב רק על גבי האינטרנט, כתימוכין בכך שאין מגבלות תשתית.

מוקדי מתח ביקורת על משרד התקשורת על כך שכבר שנים הוא מדבר על יצירת תחרות בטלוויזיה, ואולם עד עכשיו אין אפילו טיוטת רישיון לשחקן חדש. "איך ייראה הרישיון, איזה כללים וחובות יחולו עליו? למה בדיוק מחכים?", אמר.

מוקדי הזכיר את העובדה שבסופו של יום, אסדרת השוק במתווה של שוק סיטונאי עושה את ההיפך מהמצופה, משום שהשוק הסיטונאי פוגע בתמריצים של חברות התשתית להמשיך ולהשקיע ולפתח את התשתית שלהם, כאשר בסופו של דבר הם יודעים שההשקעה ברשת מנותבת לטובת המתחרים שיפעלו על גבי הרשת שבהם החברות משקיעות מיליונים.

פאנל אלטרנטיבי

עוד כתבות

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן