גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ראשי מובילאיי העדיפו לשלם מס בארץ, במקום לגויים"

לפני מספר שנים, מובילאיי, שהייתה רשומה בקפריסין ובהולנד, החליטה לשוב לארץ ■ כיום, לאחר הנפקתה המוצלחת, המדינה צפויה לגרוף סכומים מכובדים מרווחיה הצפויים ■ "זו חברה ציונית. היא יצאה מישראל לצורכי מס וחזרה מרצונה"

זיו אבירם ואמנון שעשוע / צילום: תמר מצפי
זיו אבירם ואמנון שעשוע / צילום: תמר מצפי

בסוף השבוע הרעיפה וול סטריט אהבה על מובילאיי (Mobileye) הישראלית, שהונפקה לפי מחיר של 25 דולר למניה - 7 דולר מעל המחיר למניה שבו תיכננה החברה להפוך לציבורית, ו-2 דולר מעל הרף העליון שהחברה העריכה - במה שהפך להנפקה הראשונית הישראלית הגדולה ביותר בכל הזמנים, כאשר מובילאיי גייסה לקופתה 208.1 מיליון דולר.

בדרך גם בעלי העניין בה (כמעט כולם) מכרו מניות והעלו את היקף ההנפקה למעל מיליארד דולר. מחיר המניה המשיך לעלות גם לאחר ההנפקה, והמניה הוסיפה לערכה 48% והגיעה למחיר של 37 דולר, ששיקף לחברה שווי של 7.9 מיליארד דולר - והפך אותה לחברה הישראלית השלישית בשוויה בוול סטריט.

כמו בכל הצלחה של חברה ישראלית, עולה מיד השאלה איזה נתח מהעוגה תקבל רשות המסים בישראל - ובמילים אחרות: כמה כסף ייכנס לקופה הציבורית. ובמקרה הזה, כך מתברר, ישראל לא נותרת מקופחת.

כפי שדווח אתמול (א') ב"גלובס", רשויות המס בארץ יזכו לקופון מכובד מהסכום שנכנס לכיסם של בעלי המניות. בנטרול המניות שנמכרו על-ידי בעלי עניין זרים (ובהנחה שרוב בעלי המניות הישראלים לא ביצעו תכנון מס, שמאפס את המס), עמדה הצעת המכר על כחצי מיליארד דולר - ולפיכך ההכנסה לרשויות המס בארץ תהיה בהיקף של 300-400 מיליון שקל (על בסיס 25% מס רווחי הון).

ואולם, את הכסף הגדול עוד יותר, כך נראה, צפויה המדינה לגרוף מהרווחים העתידיים שצפויה החברה עצמה לגרוף במהלך פעילותה. זאת, בעקבות "התגיירותה" של החברה או שובה לגבולות המס של ישראל לאחרונה, במהלך משותף של החברה עם רשות המסים.

"ושבו בנים"

סוד גלוי הוא שחברות היי-טק ישראליות בוחרות את משטר המס המועדף עליהן בעולם ומשכנות את עצמן בגבולות הפיסקליים של המדינה הנבחרת, תוך "נישול" מדינת ישראל מהמס על רווחיהן. בהתאם לטרנד הזה, תוך התייעצות במומחי מס בינלאומיים, הופכות החברות הישראליות לחברות זרות.

כך עשתה גם מובילאיי בראשית דרכה, כאשר רשמה את עצמה בקפריסין ובהמשך בהולנד, באמצעות תכנון מס קפדני ובאמצעות חברות אוף-שור. הכול נעשה באופן חוקי ותחת עינה הפקוחה של רשות המסים בישראל, תוך קביעת הסדרי מס שנגעו ליציאת הקניין הרוחני של ההיי-טק מישראל לחו"ל - כאשר לצעד כזה יש השלכות מיסוייות. וכך, במשך שנים שהתה החברה במרחב המיסוי של מדינות זרות.

ואולם, לפני מספר שנים, עשתה החברה צעד "ציוני" והחליטה לחזור לארץ. המשמעות הכלכלית עבור המדינה עצומה - כל הרווחים של החברה ממוסים בארץ. כיום, לאחר ההנפקה המוצלחת והאמון שהשוק נותן בחברה, ברור שמדובר בסכומים מכובדים.

גורמים שליוו את החברה מסבירים את המהלך: "מה שמיוחד במובילאיי זה שלקחנו חברה זרה, ענקית כזאת, היי-טקיסטית, והחזרנו אותה לישראל. הם קיבלו על עצמם את עול המס הישראלי, כיוון שתחת לשלם מס לגויים, הם אמרו 'אנחנו נעדיף לשלם את אותו מס בישראל, ובהרבה יותר שמחה ומאור-פנים'. וכך היה.

"כששוחחנו עם אנשי רשויות המס בישראל על המהלך הזה, קראנו לו 'פרויקט ושבו בנים לגבולם'. חשבנו שהרעיון הוא גדול, והוא יסחוף אחריו גם חברות אחרות שמשכנם מחוץ לישראל".

הרעיון התחיל בשיחה בין גורמים בחברה לבין משה אשר, אז בתפקידו כמשנה למנהל רשות המסים (דורון ארבלי) וכיום מנהל רשות המסים. "נדלקו למשה אשר העיניים. הוא חשב שהרעיון גדול, אז אמרנו לו בוא נעשה אותו ביחד, נשלב ידיים כדי להיות אות וסימן לבאות לאחרים, וניקח חברת ענק מאוד מיוחדת ונחזיר אותה לארץ", מספרים הגורמים המעורבים.

אז הם חשבו שהחברה שווה מיליארד דולר, לכל היותר. היום תמונת המצב ורודה החברה יותר. "חשבנו שהחברה שווה, במקסימום אופטימיות, מיליארד דולר. היום היא שווה גם 6 או 7 מיליארד דולר", מציינים הגורמים. "התוצאה היא שחברה שהייתה כבר תחת חסות מיסויית זרה החזירה את עצמה לרשת המס הישראלי. לכן מובילאיי היום נתונה למיסוי ישראלי, דבר שלא היה נכון עד לפני מספר שנים".

"מהלך ציוני"

ברשות המסים, מטבע הדברים, תמכו במהלך וקידמו אותו. הליך "הגיור" לקח כשנה וחצי בסיועם של משה אשר; הסמנכ"ל הבכיר לעניינים מקצועיים ברשות המסים, אהרון אליהו; ומנהל המחלקה המקצועית, עופרי שלו.

- מה האינטרס של מובילאיי לשוב לרשת המס הישראלית?

גורמים שהיו מעורבים במהלך: "מדובר בחברה ציונית, וחלק ממה שעשינו היה מהלך ציוני".

ואולם, עם כל הכבוד לציונות, אף חברה לא תהיה מוכנה לשלם הרבה יותר מס בשל ערכי הציונות. לאחר המהלך, בדומה לחברות רבות אחרות, נהנית גם מובילאיי מתחולת החוק לעידוד השקעות הון. בעקבות זאת, בשנה שעברה קיבלה החברה הטבת מס בשווי של 2.3 מיליון דולר, לעומת מס בגובה של 334 אלף דולר, ששילמה בשנה קודמת.

לדברי הגורמים, "החברה נהנית מחוקי העידוד, כמו כל חברה תקנית אחרת שמגיעה לישראל, אבל המהלך שחברה זרה מוצאת את משכנה המיסויי בישראל, אחרי שהיא יצאה מישראל לצורכי מס וחזרה לישראל מרצונה - זה מהלך יוצא מן הכלל.

"אם סביבת המס הישראלית דומה לסביבת המס הזרה - קצת יותר יקרה או קצת יותר זולה, אבל במושגים לא משמעותיים - אזי הציונות מדברת. ציונים מעדיפים לשלם מס בישראל על פני מס בניכר. גם החברה ראתה את זה בצורה מאוד אוהדת. הראשים של החברה כולם ישראלים, נותני הטון בחברה הם ישראלים, אז גם הם תמכו במהלך הזה".

רקע: העינית שהפכה את שמואל חרל"פ למיליארדר

מובילאיי הישראלית, שהוקמה לפני כ-15 שנה, פיתחה מערכת התרעה שמבוססת על עינית המותקנת מתחת למראה הקדמית של המכונית. המערכת מתריעה, דרך צלילים שהיא משמיעה, מפני מצבים שעלולים להיות מסוכנים, כמו סטייה מנתיב הנסיעה, אי-שמירת מרחק מהמכונית שלפניה או קרבה יתרה להולכי רגל ורוכבי אופניים.

מערכת זו נמכרת ליצרני ציוד, ואלה משווקים אותה ליצרני רכב, דוגמת ג'נרל מוטורס, שהיא הלקוחה הגדולה ביותר של מובילאיי.

שמואל חרל"פ, יו"ר ובעל השליטה בכלמוביל ואחד מעשירי ישראל, הוא בעל המניות הפרטי הגדול ביותר בחברה. חרל"פ נכנס להשקעה במובילאיי לפני כמעט עשור, והחזקתו בחברה שווה כעת "על הנייר" 715.3 מיליון דולר או 2.4 מיליארד שקל, ולמעשה הופכת אותו לאחד המיליארדרים (בדולרים) הישראלים הבודדים שיש בעולם.

אחרי חרל"פ, שני בעלי המניות הפרטיים הגדולים בחברה הם שני מייסדיה, פרופ' אמנון שעשוע (54), שמכהן כיו"ר וכסמנכ"ל טכנולוגיה, וזיו אבירם (55), שמכהן כמנכ"ל. על הנייר כל אחד משני המייסדים שווה 2.3 מיליארד שקל.

בנוסף, מלבד קרנות הון סיכון, רשימת בעלי המניות במובילאיי כוללת כמעט כל סוג של משקיע, ובין היתר כוללת את גולדמן זאקס וקרן פידליטי, חברת השכרת כלי הרכב Enterprise Holdings, לאומי פרטנרס ופסגות.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?