גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך תשפיע הטלטלה בשוק הטלוויזיה על קשת, רשת וערוץ 10?

האם תהיה בישראל רק חברת חדשות אחת? לראשונה, ברשות השנייה לא שוללים מצב כזה ■ זה יקרה אם ערוץ 10 ייסגר, וקשת ורשת יישארו באותו ערוץ גם לאחר מכן ■ מה בכל זאת יכול להציל את ערוץ 10 ואת חברת החדשות שלו?

"אנחנו מתקשים להאמין שברשות השנייה, שאמונה על האינטרס הציבורי, יאפשרו לערוץ 2 להיוותר כמונופול עם חברת חדשות יחידה בישראל עד נובמבר 2015" - כך אמר היום בכיר בחדשות 10 ל"גלובס".

ובכן, הגיע הזמן להאמין. ברשות השנייה אומרים היום באופן ברור כי "לא נורא" אם תהיה תקופה בה יהיה בישראל ערוץ טלוויזיה אחד, עם חברת חדשות אחת, עד ליציאה של רשת וקשת לשני ערוצים משלהם עם שתי חברות חדשות משלהם.

האמירה הזו היא דרמטית ואינה מובנת מאליה. היא נקודת המוצא של שוק התקשורת הישראלי כולו היום ומעצבת במידה רבה את האופן שבו הוא ייראה מחר.

קשת: מחפשים יציבות

ההודעה של קשת לפני כ-10 ימים, כבדרך-אגב, לשר התקשורת גלעד ארדן, הייתה באוויר כבר זמן רב. ברגע שחל שינוי בכיוון, והלך והתחדד התרחיש לפיו ערוץ 10 הולך לכיוון שאין בסופו רישיון - בקשת החלו בהעברת המסר. השבוע הם כבר דיברו על זה באופן ברור עם השר וגם עם הרשות השנייה.

העיניים היו נשואות אל מי שהיא מובילת שוק הטלוויזיה המסחרית. בעלי המניות של קשת, ובראשם נציגיהם מוזי ורטהיים, בעל השליטה, ובעל המניות יצחק תשובה, החליטו דווקא בימי המלחמה כי בשוק הכה תנודתי של הטלוויזיה בישראל, הדבר הנכון הוא לספק ודאות. יציבות לא תהיה, זה ברור, ואולי אף פעם ולו מתוקף החיים במדינה שבה מדי קיץ עשויה לפרוץ מלחמה, אבל ודאות בהחלט אפשר לספק. רישיון מספר יציבות.

כפי שפורסם שלשום (א') ב"גלובס", בקשת ירצו לעבור לרישיון על-פי המועד שקובע החוק - נובמבר 2015. הרשות השנייה תבקש להעביר אותם כבר קודם בינואר 2015.

לקשת יש היום, במיוחד לנוכח הפסדים של עשרות מיליוני שקלים בזמן סיקור המלחמה, את כל הסיבות לנסות לדחות את המעבר. ואולם, חקיקה בנושא יכולה לטרוף את הקלפים ולכפות עליה מציאות.

רשת: רוצה לדחות את היציאה לרישיון

בעלי המניות של רשת יודעים בוודאות מה המשמעות לשוק אם יודיעו על יציאה לרישיון. בראש ובראשונה היא עשויה להביא לטרפוד כל הניסיונות של ערוץ 10 למצוא משקיע או להביא להארכת זיכיונו.

במשך זמן רב, כשבערוץ 10 הלכו באופן עקבי על הראש של רשת, דווקא רצו שם בסגירתו, אבל דווקא רעיון הישארותו של ערוץ 10 כערוץ אקטואליה לא מאיים והישארות הזכיינית באפיק 22, קסם לרשת. בוודאי שהדבר יכול להיטיב ככל האפשר עם בעל המניות החדש אנדמול, שקיווה לצאת לרישיון רק ב-2017, במיוחד עכשיו כשרשת נמצאת בשיא הליך השיקום שלה, אחרי השנים הקשות.

ברשות השנייה מביטים עכשיו לעבר רשת ומצפים ממנה להודיע הודעה דומה לזו של קשת. ההנחה היא שההודעה הזו אכן תגיע. גם רשת תרצה לדחות עד כמה שאפשר את היציאה לרישיון, וזאת למרות שהיא יכולה ונערכת לעשות זאת מוקדם יותר.

שתי הזכייניות, מניחים במשרד התקשורת וברשות השנייה, ייצאו מוקדם אם יקבלו הקלות משמעותיות.

צריך לזכור שאולי מעבר לרישיונות מספק אופק ודאות יחסית, אך הוא לא חף מסיכונים. יציאה לרישיונות תאפשר שבוע ימים של שידורים, יכולת להתנהל באופן חופשי יותר מאשר באחזקה של חצי שבוע, אולם באותה מידה היא תגדיל באופן משמעותי את ההוצאות - לפחות בהתחלה.

ערוצים חדשים באפיקים חדשים צריכים שיווק ומיתוג ותחזוקה שוטפת של כוח-אדם והוצאות לוח גדולים יותר. מעל לכל, כל אחת מהחברות תצטרך להפעיל חברת חדשות משל עצמה בעלות של כ-90 מיליון שקל בשנה - כפול ממה שהן משלמות היום.

חדשות 2: פיצול הכוח?

הרעיון של אחזקה משותפת ל-3 שנים נוספות של חברת חדשות 2, למרות ששתי חברות-האם שלה יצאו לערוצים משלהן, ירד מהפרק, לנוכח ההבנה שחברת חדשות 10 תחדל להתקיים.

האג'נדה של קשת ושל רשת, שתיהן, היא להיכנס להליך התמחרות על חברת החדשות, אשר בסופו תשלם האחת לשנייה בעבור חלקה בחברת החדשות.

בחברת החדשות של ערוץ 2 - שסיימה עכשיו מסע שידורים מוצלח שרק חיזק משמעותית את המותג שלה - לא מתים על הרעיון. למרות שזה נראה כאילו לא יאונה דבר רע לחברה והיא תמשיך להתנהל כפי שהיא, בעבור אנשי חברת החדשות זה נראה כמו החלשתה ופיצול כוחה.

המבנה הייחודי של חברת החדשות של ערוץ 2 - כשיש שני כוחות עם אינטרסים מנוגדים במקרים רבים - דווקא ממנו היא שואבת את כוחה. האפשרות שאחד מבעלי הבית החזקים ייעלם ויקים חברה מתחרה וינסה גם לקחת טאלנטים ומשאבים כאלה או אחרים מהחברה מטרידה את אנשי גוף התקשורת המוביל בישראל, בסופו של יום, עד מאוד.

גם ההתחוורות, הלא בהכרח מדויקת, שאפשר לעשות את כל החדשות האלה בהרבה פחות כסף, עשויה להוות בעיה לחדשות 2.

חדשות 10: תשלם את המחיר

זו אולי הטרגדיה הגדולה. חדשות 10 גומרת את מבצע "צוק איתן" בצורה מוערכת ומצליחה מאי-פעם. גולן יוכפז הוביל את החברה, יחד עם הנבחרת שלו, לרייטינג הגבוה בתולדותיה. והנה, זה הולך לקראת סגירה מוחלטת בדצמבר 2014 - עוד 4 חודשים בדיוק.

ברשות השנייה אומרים כי במסגרת החוק שיניח ארדן במושב הבא של הכנסת יהיה ניסיון לתת מענה לכמה שיותר עובדים בחדשות 10, אם לא לחברה כולה.

כלומר, אם רשת או קשת יזכו במסגרת האפיק החדש בחברת החדשות של ערוץ 2 - הערוץ האחר יקבל את חדשות 10 כמו שהיא.

עם זאת, גורמים בזכייניות מבקשים מאיתנו להיגמל ממחשבה זו. אין לאף אחד רצון לקחת את חברת החדשות כמו שהיא, על כל המבנה המסואב וקשייה ובמיוחד על החוזים הנוכחיים של עובדיה. למה לא לקחת רק את מי שרוצים ממנה - הדבר נכון לכל אחד מהעובדים, מהבכיר ועד הזוטר - ולשלם לו כמה שרוצים? כך תעוצב חברת חדשות חדשה מהיסוד, שתוכל להתמודד מול חדשות 2, שבינתיים תאבד גם את שמה.

על-פי תוכנית הרשות השנייה, שני ערוצים בלבד יביאו יחס שינוע בין נתח שוק של 50-50 ל-60-40. במקרה זה, וזה מצטרף לחששות של חדשות 2, יהיו שתי חברות חדשות עם נפח צפייה נמוך משמעותית מזה שאנחנו רואים היום.

ערוץ 10: מחכים למחוקק

בערוץ 10 מסתמכים, לפחות לפי שעה, על העובדה שראש הממשלה לא רוצה שיהיה בישראל קול אחד בלבד, ושהמחוקק באופן כללי לא רוצה מונופול דעות בארץ. הם בונים שם על הפער שבין דצמבר השנה - מועד פקיעת הזיכיון של הערוץ; ונובמבר השנה שעברה - מועד הרישיונות של זכייניות ערוץ 2.

ההנחה היא שלא יתנו בתקופה הזו שתהיה בישראל רק חברת חדשות אחת. ובכן, כנראה שאי-אפשר להתלות בזה. ברשות השנייה הבהירו היום כי לא יתנו לערוץ 10 רישיון ולא יאפשרו לו הארכת זיכיון. הערוץ, על כל חובותיו ועם כל הרצון הטוב, לא עומד במחויבויות שלו ולא עמד במפת הדרכים שהכתיב החוק לקבלת רישיון לערוץ טלוויזיה.

החוק שמתאר עולם ללא ערוץ 10 יונח בנובמבר הקרוב על שולחן הכנסת. זה יהיה חודש אחרי שרשת וקשת, ככל הנראה, יגישו בקשה לקבלת רישיון.

לערוץ 10, שהגה את רעיון הערוץ האלטרנטיבי, שמקצץ היום ומפטר מתוך הבנה של מנכ"לו יוסי ורשבסקי שהוא כאן בכדי להישאר, יש רק מוצא אחד - למצוא חבר כנסת שיגיע עם הצעת חוק שתמנע מונופול ולו של יום אחד (גם שעה אחת של שלטון יחיד נמצאת בחלומות הרטובים של קשת וקשת) ויאפשר הארכת זיכיון לערוץ. עוד הארכת זיכיון.

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה