גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טירוף חסר מעצורים: סיכום שוק ההעברות, קיץ 2014

2.23 מיליארד אירו הוציאו בחמש הליגות הבכירות באירופה על טאלנטים; הפרמיירליג ניפצה שיאים עם 1.03 מיליארד אירו ■ ניתוח "גלובס"

1. אפשר לשחרר נשימה עמוקה: חלון ההעברות של קיץ 2014, שהתחיל להתחמם במהלך המונדיאל בברזיל עם הכישרונות שזרחו בטורניר ונרשמו בפנקסי הסקאוטים, והתלהט עד לכדי נקודת רתיחה היסטרית בימים האחרונים - נטרק הלילה (בין שני לשלישי) סופית. בקול תרועה.

מעבר מהיר על גלריית השמות הנוצצים שהחליפו בחודש-חודשיים החולפים את מקום העבודה ממחיש את הסיפור בדרך הכי טובה: רדמאל פלקאו, ססק פברגאס, לואיס סוארז, טוני קרוס, צ'אבי אלונסו, אנחל די מאריה, דייגו קוסטה, דויד לואיז, אלכסיס סאנצ'ז, מריו באלוטלי, מריו מנדז'וקיץ', צ'ירו אימובילה, איבן ראקיטיץ', רוברט לבנדובסקי, טיבו קורטואה, דייגו לופז, מתיו ולבואנה, צ'יצ'ריטו, תומאס ורמאלן, פטריס אברה, חאמס רודריגז... רשימה מצומצמת, כן?

10 העברות היקרות ביותר

2. מועדוני הכדורגל הגדולים והעשירים בעולם עסקו כולם בייבוא וייצוא סיזיפי של שחקנים, מה שכמובן מעלה מחשבה אינטואיטיבית שגם הרבה שיאים כלכליים בוודאי נשברו במהלך החלון. יש נתון אחד מדהים שמאשש את החשדות: שלושה שחקנים - סוארז, רודריגז ודי מאריה, שנמכרו עבור 81, 80 ו-75 מיליון אירו (בהתאמה) - נכנסו היישר אל מקומות 3-5 ברשימת ההעברות היקרות בהיסטוריה של הכדורגל (!). זה לא עניין של מה בכך: בין קאקה ורונאלדו (קיץ 2009) ועד לגארת בייל (2014) לא היו כלל שינויים בצמרת הגבוהה ביותר של הרשימה הזאת.

הפוגרום הכספי הזה לא צריך להכניס אף אחד להלם. הוא בסך הכל מגלם את האינפלציה בהכנסות של הכדורגל האירופי, שבאה לידי ביטוי בעיקר במועדוני העילית שלו. הרי מה שנכנס חייב גם לצאת מתישהו. בעונת 2000/01, כשלואיס פיגו הפך לדמות פחות פופולרית באצטדיון הקאמפ נואו מאשר מוחמד דף באצטדיון טדי, לאחר שערק מברצלונה לריאל תמורת סכום שיא (דאז) של 60 מיליון אירו - רשמו 10 הקבוצות המכניסות ביבשת מחזור משותף של 1.48 מיליארד אירו, לפי פירמת רואי החשבון "דלויט". ב-2012/13, הגענו ל-1.43 מיליארד אירו כבר אחרי שלוש הראשונות (ריאל, בארסה, באיירן). 10 המכניסות ביותר של 2012/13? ביחד הן עמדו על 3.7 מיליארד אירו.

כשההכנסות של קצפת המועדונים האירופיים מזנקות בתוך פחות מעשור וחצי ב-150%, ברור שגם העסקאות בשוק ההעברות ימריאו. הקלישאה-שאלה החבוטה "האם שחקן X באמת שווה סכום Y" תמשיך להישמע, וחבל: הרי בשוק חופשי ופרוע, כמעט נטול רגולציות (עם כל הכבוד לפייננשל פייר-פליי של פלאטיני), בו הביקוש לנצח יתגבר על ההיצע - השאלה הזאת רלוונטית בערך כמו אחותה הנדל"נית, "האם דירת 0.7 חדרים בת"א בלי מעלית ובלי חנייה שווה שכירות של 5,000 שקל בחודש?".

3. עכשיו אפשר לקחת עוד נשימה עמוקה ולנסות להבין מה בעצם קרה הקיץ. כשעושים את זה, מגלים מתחת לפני השטח שההתלהבות והצלצולים אולי טיפה מוגזמים: לפי הערכות של החברה הגרמנית transfermarkt, מומחית שוק ההעברות - החלון של 2014 ננעל הלילה עם הוצאות כוללות של 2.23 מיליארד אירו בגין רכישת שחקנים בקרב 98 מועדוני חמש הליגות הבכירות (אנגליה, ספרד, איטליה, גרמניה וצרפת). סכום מרשים לכל הדעות - אבל דומה לזה שנרשם גם בקיץ הקודם (2.25 מיליארד אירו).

מעבר לכך, כשמדברים על העברות - מוטב לבדוק גם את טור ההכנסות. הרי ליברפול לא סתם נשאבה לאטרף קניות של תשעה שחקנים חדשים בתג מחיר כולל של למעלה מ-150 מיליון אירו: היא נעזרה במכירת סוארז, פלוס עודפים בסך כולל של 90 מיליון אירו - על מנת לממן את השופינג. אפילו אלופת אירופה הגלאקטית היא דוגמה מצוינת: מסתבר שכדי לסיים ברווח נקי קבוע (משהו שריאל מקפידה עליו כבר שנים רבות), צריך מדי פעם לאזן את הספרים. אפילו אם אתה הקבוצה עם ההכנסות הטבעיות הגבוהות בעולם הספורט, אפילו אם הנשיא שלך הוא מגלומן חובב צעצועים יקרים ידוע. אז כדי להביא את קרוס, חאמס ושות' במחיר כולל של מעל 120 מיליון אירו - נמכרו די מאריה, אלונסו ושות' ב-114 מיליון.

במבט כלל-יבשתי, המצב הוא כזה: בחמש הליגות הבכירות הוציאו הקיץ 469 מיליון אירו "נטו" בלבד על רכישת שחקנים, אחרי קיזוז מכירות. שוב, זה פחות מהקיץ הקודם (מינוס 593 מיליון אירו), ורחוק מאוד גם מהשיא של קיץ 2007 - אז עמדה ההוצאה הנקייה על שיא כל הזמנים של 709 מיליון אירו.

חמש הליגות הגדולות - מאזן ההעברות בקיץ 2014

4. סוארז ורונאלדו, כנראה שני גאוני המשחק הגדולים ביותר שידעה הפרמיירליג מאז התנדפותם של אריק קאנטונה ודניס ברגקאמפ, נטשו את הליגה האנגלית בשנים האחרונות לטובת החלום של כל ילד - ברצלונה או ריאל. אתה יכול לשחק במועדוני על כמו ליברפול ומנצ'סטר יונייטד, אבל בסופו של דבר יש מועדון סגור של שתי קבוצות שהן מעבר לסתם יגואר - הן למבורגיני ופרארי. אבל מדובר כמובן על מיקרו. במאקרו של הפרמיירליג - אין תחרות לכסף שלה, כשגם קבוצות קטנות נהנות ממינימום של 75 מיליון אירו בעונה רק מהסכמי הטלוויזיה של הליגה (קבוצות התחתית של ספרד נאנקות עם 15 או 20 מיליון אירו). זה כמובן מאפשר לליגה האנגלית לרכוש שחקנים בסיטונות (אבל לא בהכרח במחיר סיטונאי), וגם הקיץ, כמו בכל שנה - זה בא לידי ביטוי בחשבון הרכש שלה: 1.03 מיליארד אירו הוצאות, שיא כל הזמנים (494 מיליון "נטו", לעומת 489 אשתקד). זה כמובן מאפשר לליגה האנגלית להביא לצופים ברחבי הגלובוס את ההצגה הכי טובה בעולם, זה כמובן מאפשר לה להמשיך למכור את זכויות השידור במחירים שרק מאמירים בכל מכרז - וקשה לראות מה יכול לשבור את מעגל הקסמים הזה שמעניק לפרמיירליג יתרון איכות אדיר על כל מתחרותיה.

עד כמה גדול היתרון הזה? בחמש חלונות ההעברות הקיציים של השנים 2010-2014 (לא כולל את החלונות הרגועים יותר של ינואר), המאזן נטו של 20 מועדוני הפרמיירליג בשוק ההעברות עומד על מינוס 1.73 מיליארד אירו. גרמניה במקום השני עם, תחזיקו חזק - 272 מיליון אירו מינוס בלבד; אחר כך איטליה (133) וצרפת (92); והספרדים מה? הספרדים מנצלים את שוק ההעברות כדי להרוויח כסף ולהחזיר את חובות העתק של המועדונים למס הכנסה, לעיריות, למועדונים אחרים ולמי לא: בחמש החלונות הקייצים האחרונים הרוויחו המועדונים הספרדים 135 מיליון אירו.

5. בשנים האחרונות התרגלנו לקבוצות של שייח'ים ואוליגרכים קלי דעת שעומדות בראש טבלת הבזבזניות, אבל הפעם זו דווקא קבוצה של בנקאים מחושבים! מנצ'סטר יונייטד, זאת שבמשך שנים שורפת מאות על גבי מאות מיליונים בגין החזר ההלוואות של בעלי הקבוצה האמריקאים, משפחת גלייזר - שפכה הקיץ 193 מיליון אירו על רכש (153 נטו). את השיא המיתולוגי של ריאל מדריד מ-2009 - 257 מיליון אירו בקיץ אחד (170 נטו) על שורת כוכבים (בראשות רונאלדו וקאקה), זה אמנם לא שובר, אבל זה בהחלט מנפץ את ההשתוללות של רומן אברמוביץ' מ-2003, שעמדה על 157.2 מיליון אירו נטו איתם חידש את צ'לסי. אפילו היריבה העירונית, האלופה מנצ'סטר סיטי שנהנית מכספי הנפט של אבו-דאבי - לא רשמה מעולם קיץ כזה.

ארסנל שנייה במדד הבזבוזים נטו בקיץ הזה - 81.3 מיליון אירו; בארסה שלישית (77.2 מיליון).

6. בית הספר הגבוה לסחר שחקנים נמצא בפורטוגל. מנהלת אותו קבוצה שפעם זכתה בליגת האלופות, הישג שקשה לראות אותה משחזרת - אבל אוהדיה יסתפקו במודל הנוכחי כל עוד ימשיכו להיות כל כך דומיננטיים בליגה המקומית שלהם. לקבוצה קוראים פורטו, ומאז תחילת המילניום היא רשמה רווח של 383 מיליון אירו מהפעילות שלה בשוק ההעברות. אף קבוצה אירופית לא מדגדגת את הסכום הזה (פארמה שנייה עם 253 מיליון בין 2000-2014). ההכנסה של פורטו בתקופה הזאת ממכירות (כאמור, בלי לחשב גם את הקניות) היא 752.4 מיליון אירו (ריאל מדריד שנייה עם 639.2 מיליון).

אבל לפני שהולכים ללמוד מהפורטוגלים, חשוב לזכור שמדובר על מעצמת סוחרי איברים: מודל הבעלות של צדדי ג' על שחקנים שם הוא מאד נפוץ ומקובל. לפורטו יש הרבה שותפים בכל עסקת מכירה (וקנייה) של שחקניה, כך שהיא לא בהכרח רואה את כל הכסף מגיע אליה (או אפילו את רובו).

בכל אופן, גמר חשבון ההעברות של פורטו הקיץ הוא רגוע, במונחים שלה: 79.5 מיליון הכנסות (רובם על פרננדו ואליקים מנגאלה, שנמכרו למנצ'סטר סיטי), 33.3 מיליון הוצאות.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

מאחורי המפגינים האנטישמיים עומדים גופים עם כיסים עמוקים

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו