גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פרזנטור שהסתבך בשערורייה לא פוגע במוניטין של המותג"

אסי עזר, אורנה בנאי, השף רפי כהן וירון ברלד הם הדוגמאות האחרונות לפרזנטורים שהסתבכו בשערוריות ■ האם יש קשר בין פרזנטור שהסתבך בשערורייה לבין המוניטין של המותג שהוא מפרסם? בכירי ענף הפרסום מסבירים

אסי עזר מעולם לא נחשב לאדם ששומר את דעותיו לעצמו. הקריירה שלו נבנתה בזכות זאת. הצבעוניות של אישיותו הייתה אחד הגורמים שגרמו לדן דיזיין סנטר להפוך אותו לפרזנטור שלו. אלא שבימים האחרונים נקשר שמו בתקרית תקשורתית שנויה במחלוקת, כשהקליט את שכנתו בזמן קיום יחסי מין והשמיע את הקלטת בתוכנית הבוקר שלו ושל דפנה לוסטיג ברדיו תל-אביב. למרות הסערה התקשורתית, ולמרות ההיבטים הבעייתיים של מעשיו, בדן דיזיין סנטר כנראה לא התרגשו, ולא נראה כרגע שהחלפתו עומדת על הפרק.

לא כך היה מצבה של אורנה בנאי, שרגע לפני הכניסה הקרקעית לעזה במבצע "צוק איתן" התבטאה באמירה פוליטית שלא הייתה מקובלת על הקונצנזוס הרחב. במנו ספנות, החברה המסחרית שאותה ייצגה בנאי באותה עת, לא המתינו רגע ומיהרו להתנער מבנאי ולהודיע קבל עם ופייסבוק כי הם מפטרים אותה.

רק השנה נקשר שמם של מספר לא מבוטל של פרזנטורים במשברים תקשורתיים, בהם ירון ברלד, רפי כהן וקרן מור. וזה עוד לפני שנזכרים בפרשות עבר כמו אלה שבהן כיכבה מרגלית צנעני.

לעיתים היה מדובר בהתנהגות שנויה במחלוקת, כמו במקרה של כהן, אך במקרים אחרים כמו אלה של ברלד או מרגול, סבה הסערה התקשורתית סביב חשדות לעבירה פלילית של ממש.

אינפלציה בכמות הפרזנטורים

בימים שבהם חלק לא מבוטל של המותגים משתמשים בפרזנטורים כדי לקצר את הדרך לתודעה הציבורית, וכשהפרזנטורים עצמם הפכו למושא סיקור מבוקר עד ליל, סביר שהסערות התקשורתיות של השנה הן לא האחרונות.

האם יש דרך נכונה שבה מותג אמור להתמודד עם משבר כזה? האם יש כללי "עשה ואל תעשה"? ואיך זה שמספר לא מבוטל של פרזנטורים מצליחים להסתבך?

ריצ'י הנטר, מנכ"ל מקאן-אריקסון, מסביר כי יש שתי סיבות להצפה התקשורתית סביב פרזנטורים שמסתבכים: האחת - האינפלציה בכמות הפרזנטורים, והשנייה - צריכת המדיה שהופכת כל מידע לזמין.

"היום יש משמעותית יותר קמפיינים עם פרזנטורים - ביותר ממחצית מהקמפיינים יש פרזנטור. אמצעי התקשורת היום מאפשרים לעקוב אחרי כל מה שהפרזנטור עושה, וכשיש לו בעיה, זה מגיע לכותרות ברגע. זה נכון לא רק אצלנו אלא בכל העולם, ובשנים האחרונות ראינו הסתבכויות של פרזנטורים גם של מותגי ענק בעולם.

"צריך לזכור שהרבה מההתנהלות מול סיטואציה כזאת היא תלויית תרבות: באנגליה, למשל, אני לא מכיר קמפיין שבוטל בגלל פרזנטור שנתפס בוגד באשתו - בעוד שבארה"ב הפרזנטור עלול לשלם על כך מחיר יקר".

גם יוסי לובטון, מנכ"ל באומן-בר-ריבנאי, מתייחס לתופעת "הפרזנטורים המסתבכים" כאל חלק מהשינוי התרבותי שהביאו הרשתות החברתיות: "היום, כל אירוע מקבל הרבה יותר תהודה מאשר בעבר, כי מרגע שזה מגיע לרשת, יש לזה חיים משל עצמו. לאנשים יש יכולת להתבטא ולהצית אש, וזה גורם להרבה התנהגויות בחברות, שחלקן מושכלות וחלקן היסטריות".

לדבריו, צריך לזכור שכאשר פרזנטור חותם עם מותג על חוזה, הוא מקבל הרבה כסף. לכן הוא צריך לאמץ לעצמו סט ערכים שהולמים את המותג שהוא מייצג. "מותג הוא לא עמותה. הוא משלם כסף כדי לקבל משהו, ולכן לא צריך לכעוס על מותגים שמתנערים מפרזנטור שהתנהגותו לא עלתה בקנה-מידה עם ערכי המותג. עם זאת, גם כשפרזנטור סרח, ההתנערות ממנו יכולה להתברר כבומרנג, ולעתים דווקא חברה שיודע לתת כתף לפרזנטור שנקלע למצוקה, היא תוערך על-ידי הצרכנים".

יגאל שמיר, מבעלי גליקמן-נטלר-סמסונוב, סבור כי אין די בהסתבכות תקשורתית אחת של פרזנטור, וכי על המפרסם לשקול את תגובתו לא רק בהתאם לבערה התקשורתית, אלא גם לפי "העבירה" וקהל היעד של המותג עצמו.

"יש 3 סוגים של 'עבירות', ואין דינן שווה. כשפרזנטור נחשד בעבירה פלילית - כמו למשל או ג'יי סימפסון, פרזנטור נייקי שהואשם ברצח; או מייקל ג'קסון, שהואשם בפדופיליה בתקופה שהיה הפרזנטור של פפסי - שם זה חד וברור, והמותג צריך לחתוך.

"יש דרגות ביניים - עברה אתית כמו טייגר וודס, שנתפס בוגד באשתו; או האלוף האולימפי מייקל פלפס, שצולם מעשן באנג מריחואנה. ומקרה כזה מדובר בהרבה שיקול-דעת שצריך להפעיל, וזה קשור מאוד לתחום שהמפרסם פועל בו.

"למשל, השחיין האולימפי מייקל פלפס צולם מעשן סמים קלים. באותה תקופה הוא פרסם את קלוג'ס ואת שעוני אומגה. קלוג'ס העיפו אותו מיד, כי ברור שעישון סמים לא עולה בקנה אחד עם מותג שבנוי על בריאות וערכי משפחה. באומגה, לעומת זאת, הניחו כנראה שקהל הגברים צרכני השעונים, שאליהם ניסו לפנות באמצעות פלפס, לא ממש ייבהל מהתמונה, ולא ביטלו את החוזה שלו. גם וודס, שהתגלה כבוגד סדרתי באשתו, נאלץ לוותר על החוזה עם פרוקטר & גמבל, אבל המשיך לפרסם שעונים לגברים".

בארץ, עריפת ראשים מקובלת

שמיר סבור כי בעולם הנוהל המקובל לרוב הוא לא לפטר את הפרזנטור מיד, כי זה משליך על המותג עצמו ומעיד על התנהלות לא מכובדת של חוסר נאמנות, בעוד שבארץ עריפת ראשים היא התנהגות יותר מקובלת: "בחו"ל יוציאו בדרך-כלל הודעה ששוקלים את הנושא, ובהמשך - גם אם הוחלט שיש עילה לפרידה, ידברו על אי-הארכת חוזה שהסתיים, ולא על פיטורים. לעומת זאת, בישראל יש תרבות של הכול או כלום, של פאניקה ושל קהל צמא דם, וזה מתבטא גם בהתנהלות מול פרזנטורים".

הנטר מתון יותר בגישתו לדברים. לפחות שתיים מההסתבכויות התקשורתיות (רפי כהן ואורנה בנאי) היו השנה במגרש שלו. הוא אינו מוכן להתייחס אליהן ישירות, אך לטעמו התנהגות המותגים בארץ מבינה וסובלנית, ונדיר שרואים התייחסות קיצונית - בעיקר בחברות קטנות ומשפחתיות.

גם לגיא וינברגר, כיום שותף בשטרית מדיה ובעבר מנכ"ל זרמון-גולדמן, יש ברזומה "תקלות" לא פשוטות של פרזנטורים - המשמעותית שבהן היא ההסתבכות הפלילית של מרגלית צנעני, שאף הורשעה בסופו של דבר.

"בזמנו מרגול הייתה הפרזנטורית של פרסיל. לקחתי אותה כדי להפוך את פרסיל ג'ל למותג מאס מרקט שראוי שיימצא בכל בית. כשהיא הסתבכה, זה הכניס את המותג למצב לא נעים, אך לא באמת פגע בו. הצרכנים עשו את ההפרדה".

לדבריו, "אני לא חושב שפרזנטור שהסתבך בשערורייה יכול באמת לפגוע פגיעה ממשית במוניטין של המותג. מקסימום מכה קטנה בכנף. במיוחד לא אם מגיבים נכון. הצרכנים עושים את ההפרדה בין המותג לבין הפרזנטור שלו. הם יודעים שהמותג רק שכר את שירותי הפרזנטור, הם מבינים את העסקה ומודעים למניפולציה. רוב הזמן זה פועל לרעת המותגים - זה ממתן את השפעת הפרזנטור, אך אם הוא הסתבך - זה משחק לטובתם".

הפרדה בין העולם הפרטי לבין המותג

לטענת וינברגר, "הניסיון בעולם מוכיח זאת, כשהדוגמה הקיצונית היא של נייקי, ש-3 פרזנטורים שלה הסתבכו בפרשיות חמורות, והמותג נייקי שרד את זה, ובגדול. קובי בראיינט הואשם בתקיפה מינית' אוסקר פיסטוריוס, אלוף העולם הנכה בריצה, הואשם ברצח אשתו; וטייגר וודס התגלה כבוגד סדרתי. כולם פשוט הוחלפו בפרזנטור אחר, והמותג נייקי המשיך לצמוח. צריך לזכור שפרזנטור הוא רק אמצעי, וכך או כך, אסור שתהיה זהות מוחלטת בין המותג לבין הפרזנטור שלו".

וינברגר מוסיף כי "ההתנהלות הראויה בעניין היא קודם כל לשחרר ידיעה על התנערות מהמעשה הקלוקל עצמו. מטרת הידיעה היא להדגיש את ההפרדה בין החיים הפרטיים של הפרזנטור לבין המותג. בשלב שני, רצוי להיעלם לקצת זמן מתחת לרדאר, ואז בטיימינג הנכון לעשות קמפיין טקטי, כמו חסות או מבצע, בלי הפרזנטור - רק כדי להדגיש שהמותג חי ונושם גם בלעדיו. ואז, בהזדמנות הראשונה ובהתאם למצב, להחליף את הפרזנטור".

יורם לוי, מבעלי ברוקנר-נטע-יער, סבור כי כאשר מפרסם חותם הסכם עם פרזנטור, חשוב לתאם ציפיות ולהבהיר בין הצדדים מה עלול לפגוע בחברה בזמן שהוא משמש כמייצג שלה, ומצד שני איפה עובר הגבול של הפרטיות שלו כאדם.

"אנו חיים במדינה קטנה מאוד, וכל אמירה פוליטית או שאינה פוליטיקלי קורקט מעוררת סערה, שבדרך-כלל גם נרגעת תוך מספר ימים. כמובן שיש הבדל מהותי בין אמירה לא פופולרית, פוליטית, ערכית וכו' - לבין עבירה על החוק. גם בנושא הזה יש הבדל בין האשמה לבין הרשעה בפועל, בוודאי בעבירה שיש עמה קלון. השוני הוא בסוג הכותרת שהפרזנטור יצר.

"ברוב המקרים מדובר בסערה בכוס תה, שנעלמת כלעומת שבאה. המפרסם צריך לבחון את העניין לגופו, האם מדובר בהתבטאות חד-פעמית, האם הדעה האישית של הפרזנטור רלוונטית לדמות שהוא מגלם בפרסומת, האם יש לו בעיה ערכית עם האדם או עם ההתבטאות.

"פרזנטורים הם אנשים, וצריך להתייחס לאמירות ולמעשים שלהם בהתאם. כשמדובר בחוסר טאקט, או בחוסר רגישות חברתי או פוליטי - זה בדרך-כלל נסלח. כשמדובר בעבירה על החוק - זה כבר סיפור אחר".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin

הריבית בארה"ב נותרה ללא שינוי; חברי הפד צופים הורדת ריבית אחת השנה

הריבית בארה"ב נותרה ברמה של 3.75%, בהתאם לצפי ● היו"ר פאוול: "מחירי האנרגיה הגבוהים ידחפו כלפי מעלה את האינפלציה, מוקדם לדעת באיזה קנה מידה" ●  בקרב האנליסטים הייתה הסכמה רחבה שהריבית תישאר ללא שינוי, לנוכח אי־הוודאות הגאופוליטית, והחשש מהתפרצות אינפלציונית עקב הזינוק החד במחירי הנפט

בניין בבת ים שנפגע מטיל איראני, יוני 2025 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מאות תושבים עדיין מפונים מבתיהם מאז המבצע הקודם באיראן

בעיצומו של מבצע "שאגת הארי", בדקנו מה קורה עם כמה מזירות ההרס המרכזיות ממבצע "עם כלביא"

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

תיסגר בשבת? האיום שמרחף מעל פעילות ביג גלילות

ענקית הקניונים נקלעה למאבק משפטי, ביחד עם עיריית רמת השרון, על המשך פתיחתו בשבת של מרכז הקניות ● האם אחד ממנועי הצמיחה העיקרים של ביג בסכנה?

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

פוקס לקניונים הגדולים: מקפיאים את תשלום דמי השכירות

על רקע אובדן ימי העבודה והירידה בפדיונות מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", פוקס הודיעה לקניונים כי היא עוצרת את הוראת הקבע של דמי השכירות, צעד שגורם בשוק הגדיר כ"מהלך פתיחה למשא ומתן" ● בינתיים, דוחות חברות האופנה מציגים תמונה רוחבית של האטה במכירות במהלך השנה החולפת

הורדת הריבית והשפעתה על המשכנתא / צילום: Shutterstock, jaturonoofer

15% מהישראלים מיחזרו משכנתא בריבית חדשה גבוהה יותר

היקף מיחזורי המשכנתאות זינק בשנה שעברה, כשיותר לווים מבקשים לפרוס את ההלוואה מחדש כדי להקל על ההחזר החודשי ● 69 אלף משכנתאות בהיקף של כ-43.6 מיליארד שקל מוחזרו

משפחתון / צילום: Shutterstock

האוצר מציע פיצוי למעונות תמורת החזר להורים, ללא מתווה ייעודי

בזמן שהגנים סגורים בעקבות המלחמה וההורים ממשיכים לשלם, באוצר מציעים מענה חלקי בלבד למעונות דרך מתווה הפיצויים הכללי לעסקים ● הפיצוי אינו מלא ואינו מתייחס לייחודיות של גן פרטי, וההורים והמפעילים נמצאים תחת אי-וודאות וחששות כבדים

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

בעקבות הפגיעה בנתב”ג: זה המתווה החדש של הטיסות היוצאות

לאחר שאתמול (ג') משרד התחבורה אישר להגדיל את מכסת הנוסעים בטיסות היוצאות מישראל, הפגיעה בנתב"ג טרפה את הקלפים ● בטיסות לארה"ב מספר הנוסעים יחתך בחצי, ובטיסות לאירופה הרצון להגדיל את המכסה ירד מהפרק

אלי אדדי, מנכ''ל סלקום / צילום: ענבל מרמרי

סלקום: הרווח בשיא, תחלק דיבידנד בהיקף 200 מיליון שקל

חברת התקשורת רשמה ב-2025 הכנסות של כ-4.2 מיליארד שקל ורווח נקי של 564 מיליון שקל, שיא של 14 שנה ● סלקום הפחיתה במהלך השנה את החוב נטו ב-582 מיליון שקל ● בעלת השליטה, קרן פורטיסימו שמחזיקה 33.2% מסלקום, תקבל כ-66.4 מיליון שקל מחלוקת הרווחים

בנק ONE ZERO / צילום: טלי בוגדנובסקי

בדרך לחקיקה: הבנקים וואן זירו ואש יוכלו להחזיק בסוכנות ביטוח

לגלובס נודע כי בכנסת מתכננים לאשר לבנקים וואן זירו ואש להחזיק גם בסוכנות ביטוח במסגרת רפורמת "הבנקים הקטנים", בדומה למה שמתאפשר לחברות הביטוח ולחברות האשראי שייכנסו לתחום ויהיו גם בנקים קטנים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפחות עד מאי: החקיקה מתעכבת, ובעלי העסקים ייאלצו לחכות למתווה הפיצויים

באוצר מתגאים בלוחות זמנים מהירים יותר מבעבר, אבל המחלוקות על מודל החל"ת והיציאה לפגרת הפסח בכנסת מעוררות זעם בקרב המעסיקים ● מבקר המדינה: "לא יכול להיות שאנחנו כמעט שלושה שבועות למלחמה ואין מתווה פיצויים לעסקים"

גן ילדים / צילום: Shutterstock

המתווה של האוצר לבעיית הגנים הפרטיים שנסגרו במלחמה

לפי המתווה שהוצג, גנים יוכלו להוציא מטפלות לחל"ת, ובמקביל להחזיר להורים תשלומים ולקבל שיפוי בגין הוצאות קבועות או להחזיר תשלומים להורים, לדווח על הפסד בהכנסות ולקבל 75% מהשכר ששולם למטפלות ו-22% מההוצאות הקבועות

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

בית ההשקעות שנכנס לאגד לפי שווי של 6 מיליארד שקל

קיסטון מוכרת 10% מאגד למיטב גמל ופנסיה ● העסקה נעשית תוך גילום שווי של 6 מיליארד שקל לאגד, גבוה יותר משוויה בספרי קיסטון

בדיקות כולסטרול / צילום: Shutterstock

יש לכם כולסטרול? כדאי לכם לקרוא את הכתבה הזו

איגוד רופאי בריאות הציבור בארה"ב פרסם הנחיות אגרסיביות לטיפול בכולסטרול ומציע להתחיל את הבדיקות כבר בגיל הנעורים ● בישראל מקובלת כיום הגישה האירופית, אבל במערכת הבריאות כבר מתחילים להטמיע את השינויים

אילוסטרציה: shutterstock

וול סטריט ננעלה באדום בוהק, בעקבות החששות מאינפלציה עיקשת

מדד הדאו ג'ונס מוטה התעשייה נפל בכ-1.7% ● הפד השאיר את הריבית ללא שינוי ● הירידות בוול סטריט התחזקו לאחר שיו"ר הפד הצהיר כי ההתקדמות בהורדת האינפלציה כנראה תהיה פחות יעילה משקיוו ● נפט מסוג ברנט זינק לרמה של 110 דולר לחבית, בעקבות התקיפה הישראלית במתקן הגז באיראן ● מדד המחירים ליצרן בארה"ב לחודש פברואר הפתיע לרעה והצביע על אינפלציה עיקשת

מדד האושר / צילום: Shutterstock

למרות המלחמות: הישראלים במקום השמיני במדד האושר העולמי

למרות שורת מלחמות, מתקפות טילים ומצבי חירום, תושבי ישראל ניצבים במקום השמיני במדד האושר העולמי ● מנגד, חל זינוק במדדי הדאגה, העצב והכעס של הישראלים ● ומה לגבי השחיתות?

קובי לוי ויניב בר בפודקאסט ''השקעות בתקופת אי-ודאות'' / צילום: גלובס

חוסן תחת אש או אשליה זמנית? הגורמים שדוחפים את השקל

גלובס בשבוע שידורי וידאו מיוחדים בשיתוף בנק לאומי: "השקעות בתקופת אי־ודאות" • סדרת פרקים המעניקה כלים להבנת הכוחות המניעים את הבורסות בצל המלחמה ומתמקדת בשורה התחתונה למשקיעים ולחוסכים • והפעם: המאקרו והכיס - מט"ח, אינפלציה וריבית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

התקציב יאושר בשבוע הבא בכנסת, ואפילו באוצר בטוחים שהוא לא רלוונטי

במשרד האוצר חלוקים האם הרזרבה המוגדלת שנכללה בתקציב המעודכן תספיק נוכח ההתחממות בצפון והמערכה עם איראן ● בתרחיש של כניסה קרקעית מורחבת ללבנון, מייד לאחר אישור תקציב 2026 ה"לא רלוונטי" יתקנו אותו באוצר עם גירעון גבוה יותר שידרוש שוב חקיקה

אלביט מערכות / צילום: Shutterstock

לשפשף את העיניים: לעובדים בחברה הביטחונית הזאת יש אופציות של מיליארדים

הדוח המורחב של ענקית הביטחון אלביט מגלה כי הזינוק במניה הניב הטבה באופציות של כ-2 מיליארד דולר לעובדי החברה ● התגמול של המנכ"ל בוצי מכליס הוכפל אשתקד לכ-10 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בבורסה בתל אביב; מניות הנפט והביטחוניות הובילו את העליות

מדד ת"א 35 קפץ בכ-1.2% ● מחירי הנפט בעולם זינקו, על רקע התקיפה הישראלית במתקן הנפט הגדול באיראן ● אלביט ירדה ב-3%, באיי.בי.איי הורידו את מחיר היעד ב-28% ● מניית ריטיילורס זינקה בקרוב ל-15% ● הפד צפוי להותיר הערב את הריבית על כנה ● ענקיות הטכנולוגיה בדרך לשיא בהנפקות אג"ח ● בבנק אוף אמריקה ממליצים בחום על אנבידיה בפרמיה של 60%, ועל שתיים נוספות

BlackFish מערכת מיגון צוללות / צילום: DSIT אתר

רווח של 150% בשלושה ימים: האם זו תהיה הבועה החדשה?

מניות הסקטור החם של הבורסה המקומית לא מפסיקות לזנק, ומשקפות לחלקן מכפילי רווח דמיוניים ויותר ● פעילה בשוק: "המשקיעים חושבים שכולן יצליחו, אבל הסיפור בסוף יהיה שיעורי הצמיחה בהכנסות וברווחים שהן יציגו. מכפיל הרווח ההיסטורי לא ממש רלוונטי"