גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשמית: עסקאות במזומן - עד 10,000 שקל

הממשלה אישרה פה-אחד את המלצות ועדת לוקר לצמצום השימוש במזומן ■ שנה לאחר שתושלם החקיקה יוחמר הרף ל-5,000 שקל

כסף / צילום: תמר מצפי
כסף / צילום: תמר מצפי

עכשיו זה רשמי: עסקאות המזומן יוגבלו ל-10,000 שקל. הממשלה אישרה היום (ד') פה-אחד את המלצות הוועדה לצמצום השימוש במזומן, שבראשה עמד מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר.

הוועדה הוקמה לפני שנה בקירוב במטרה להילחם בהון השחור ובהלבנות ההון. בוועדת לוקר העריכו כי שיעור הכלכלה השחורה בישראל מהתוצר הוא 20%, נתון שמוביל לאובדן הכנסות ב-40-50 מיליארד שקל בשנה.

הרפורמה כוללת הפחתת השימוש במזומן, הפחתת השימוש בצ'קים מוסבים והגדלת השימוש באמצעי תשלום אלקטרוניים.

במשרד ראש הממשלה מדגישים כי הרפורמה נועדה להפחית את השימוש במזומן ובצ'קים (בדגש על ריבוי ההסבות), ולא לבטל את השימוש בהם.

אכיפה בעייתית

הרפורמה כוללת 3 חלקים. החלק הראשון עוסק בהגבלת סכום העסקאות במזומן. עסקאות אלה יוגבלו ל-10,000 שקל לכל היותר, ושנה לאחר שתושלם החקיקה יוחמר הרף ל-5,000 שקל.

נציין כי במקור המגבלה הייתה 7,500 שקל, אך בסופו של דבר הוחלט לרכך את המגבלה ל-10,000 בשלב הראשון.

בוועדת לוקר ציינו כי ב-2012 התבצעו בין עסקים כ-3 מיליון עסקאות בסכומים גבוהים מ-5,000 שקל ללא זיהוי של מבצעי העסקה. עסקאות אלה הגיעו לשווי של כ-273 מיליארד שקל.

באשר לעסקאות בין אנשים פרטיים - ניתן יהיה לעשות עסקאות במזומן בסכום של 15 אלף שקל לכל היותר. אם מדובר בעסקה לרכישת רכב משומש, המגבלה תעלה ל-50 אלף שקל.

במסגרת הרפורמה הוחלט כי עסקאות שיבוצעו מעבר למגבלה זו ייחשבו עבירה פלילית שבגינה יוטל קנס. עם זאת, במגזר העסקי מעריכים כי יהיה קשה לאכוף את המגבלה הזו, בוודאי כאשר מדובר בעסקאות בין אנשים פרטיים.

חלק נוסף ברפורמה עוסק בהגבלת השימוש בצ'קים. בוועדת לוקר מצאו כי צ'קים סחירים משמשים תחליף למזומן, ועל כן יחולו עליהם מגבלות דומות לאלו שעל המזומן - קרי מגבלה של מסחר בצ'קים עד 5,000 שקל.

בטווח הקצר ניתן יהיה לסחור בצ'קים, ובתנאי שכל פרטי ההסבה יפורטו. בשלב הבא לא ניתן יהיה לסחור בצ'קים כלל. עם זאת, הקלה תינתן לעוסקים שיוכלו להסב צ'קים על מנת לקבל אשראי בלבד.

בתחילה רצו בוועדת לוקר גם להגביל את העסקה המותרת בצ'ק למיליון שקל, אך בסופו של דבר החליטו שלא לקבוע את הרף, ולהעביר את השיקול הזה לבנק ישראל. עם זאת, בוועדה מבהירים כי המגבלה לא תהיה נמוכה יותר ממיליון שקל.

מאמינים בדביט

החלק השלישי ברפורמה עוסק בקידום השימוש באמצעי תשלום מתקדמים, בעיקר כרטיס החיוב המיידי (כרטיס דביט) וכרטיס נטען מזוהה. קידום כרטיס הדביט נעשה בשיתוף עם רשות ההגבלים העסקיים, שהחלה לבחון את הסוגיה לפני יותר משנה, כדי לשפר את התחרות בענף כרטיסי האשראי.

בינתיים עלה הנושא הן בוועדת לוקר והן בקבינט יוקר המחיה בראשות שר הכלכלה נפתלי בנט. שני הפורומים האלה תמכו בצעדים להכנסת כרטיס דביט.

נוסף על כך, כאמור, מציעה ועדת לוקר גם הכנסת כרטיס נטען מזוהה. הוועדה מציעה לאפשר לבנק הדואר ולגופים נוספים להנפיק כרטיס שכזה, שנטען לטעון אותו ב-10,000 שקל לכל היותר. כיום כרטיס נטען מזוהה ניתן רק במט"ח. באשר לבנק הדואר, מציעה הוועדה לחייב אותו להנפיק כרטיס דביט לכל מי שיבקש ולאפשר פתיחת חשבון מתאים לכך.

באשר לכרטיס הדביט עצמו חוזרת ועדת לוקר על ההצעה של רשות ההגבלים העסקיים הכוללת קביעת עמלה צולבת בכרטיס ל-0.2%, לעומת ל-0.7% בעסקאות הרגילות בכרטיסי אשראי (מדובר בעמלה שעל בסיסה נקבעת עמלת הסליקה שמשלמים בתי העסק לחברות כרטיסי האשראי).

עוד מוצע לחייב את חברות כרטיסי האשראי להעביר את הכספים בעסקאות דביט כ-3 ימים לאחר מועד התשלום - ולא אחת לחודש כנהוג היום.

נראה כי גורמים רבים תולים תקווה בכרטיס הדביט בסיוע במלחמה בהון השחור ובהפחתת העמלות שמשלמים בתי העסק לחברות כרטיסי האשראי. עם זאת, במערכת הבנקאית מעריכים כי לא צפויה הסטה דרמטית של שימוש במזומן ובכרטיס אשראי לטובת הדביט.

הסיבה לכך היא שללקוח אין מוטיבציה לשימוש בדביט שבו החיוב מיידי, לעומת כרטיס אשראי רגיל שבו החיוב נעשה אחת לחודש. זאת, אלא אם בתי העסק יעניקו הנחות לשימוש בכרטיס הדביט - מה שספק אם יעשו, הואיל ועל-פי רוב אינם נותנים הנחות על תשלום במזומן.

סיכון לעסקים הקטנים?

מלבד נושא כרטיס הדביט, מציעה ועדה לוקר נושאים נוספים בתחום אמצעי התשלום כגון קידום ארנק וירטואלי חכם, שיאפשר להשתמש באמצעי התשלום הקיימים והעתידיים וכן על קידום צ'ק דיגיטלי; קידום חוק הסליקה האלקטרונית, שיאפשר את השימוש באמצעי תשלום מתקדמים וייעל את סליקת הצ'קים; וכן הגברת השימוש הממשלתי באמצעי תשלום אלקטרוניים במערכות התשלום מול הציבור.

המלצות ועדת לוקר זכו לתגובות מעורבות; מצד אחד ישנם גורמים המברכים על ההמלצות ועל התרומה שלהם למלחמה בהון השחור ובהעלמות המס.

מנגד נשמעה ביקורת מכיוון העסקים הקטנים-בינוניים, החוששים כי המגבלות יכבידו עליהם, ואולי אף יביאו לקריסה של עסקים קטנים שממילא בקושי שורדים כיום.

כמו כן, יש הטוענים כי למרות הסטיגמה, רוב ההון השחור כיום לא נמצא במזומן אלא דווקא בתחום התשלומים הדיגיטליים.

הכלכלה השחורה

כמה כסף מזומן יש במשק

עיקרי המלצות ועדת לוקר 2


עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

תיקון והתנצלות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● חיל האוויר תקף אתרים צבאיים ומחסני אמצעי לחימה של חיזבאללה בדרום לבנון ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן