גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מה זה להוריד מחירים ב-20%? מה זה להחרים?"

שרגא ברוש מתכנן את הקאמבק שלו לתפקיד נשיא התאחדות התעשיינים ■ בראיון ל"גלובס" הוא טוען כי בעיית יוקר המחיה נעוצה בעיקר במסים העקיפים הגבוהים - ומציע להחיל מע"מ מופחת על 100 מוצרים

שרגא ברוש / צלם: תמר מצפי
שרגא ברוש / צלם: תמר מצפי

שרגא ברוש יורה את הטענות שלו בקצב של תת-מקלע: החינוך הטכנולוגי המדשדש ופריון העבודה הנמוך; תשומות הייצור שמאמירות ואחריות השלטון המרכזי ליוקר המחיה; חוסר הוודאות של משקיעים שאמורים להכריע על התנהלותם במשק תזזיתי שמשנה חוקים, כללים וסדרי עולם; השחיקה בכושר התחרות של התעשייה הישראלית, שהייתה פעם סיפור של פלא ומושא לגאווה הפכה לשחקנית מרכזית בוויכוח על יוקר המחיה ועל עושק ההמונים.

מבחינת ברוש, מצב הדברים הזה הוא שלא יותיר לתעשיינים ברירה אלא לסייע לו בעוד כחודש וחצי להשלים את הקאמבק ולחזור לתפקיד נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים.

3 שנים אחרי שסיים כהונה של 7 שנים כנשיא התאחדות התעשיינים, ברוש מנסה לשלוח את הנשיא המכהן, צביקה אורן, הביתה לרמת-אביב או למפעל הדרומי שבבעלותו, שבו הוא מייצר רכיבים לקרונות רכבת.

"אם אני חוזר, או מבקש לחזור לתפקיד נשיא התאחדות התעשיינים, זה משום שלדעתי קרנה של התעשייה ירדה באופן מהותי. מדברים עכשיו על רפורמה בחוק לעידוד השקעות הון, וההתאחדות לא נמצאת בלופ הזה בכלל. נעשים שינויים דרמטיים בפעילות של המדען הראשי שבמשרד הכלכלה, וההתאחדות לא מעורבת בהם. היא רק צועקת. עכשיו הולכים על תוכנית להעלאת שכר המינימום, ואיפה ההתאחדות?".

- ואיפה ההתאחדות?

"אני לא אגיד על התאחדות התעשיינים מילה רעה, כי אני רואה בה בית. אבל משהו קורה. אולי זאת האווירה, אולי זאת ההנהגה. זה לא יכול להימשך כך. במשך שנים ההתאחדות הייתה הגוף הכלכלי שהוביל את המשק הישראלי. היום אני לא מרגיש שהתעשייה מובילה.

"ייתכן שבעצם העובדה שהשר נפתלי בנט החליף את שם משרדו ממשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה למשרד הכלכלה, יש כדי להעיד שהוא לא ראה כבוד בלהיות שר התעשייה. אני לא חושב שאריק שרון היה רואה פחיתות כבוד בתואר הזה. אני צריך להילחם על כך שיהיה כבוד להיות שר התעשייה".

צו השעה או פוטש, תלוי את מי שואלים

מבחינתו של ברוש, מדובר בצו השעה. מבחינת אורן וסביבתו הקרובה, המהלך של ברוש הוא לא פחות מפוטש, ניסיון הדחה של נשיא מכהן.

"אין נשיא התאחדות תעשיינים אחד שכיהן פחות משתי קדנציות, כלומר 6 שנים, אבל ברוש חתר מתחת לתפקידו של אורן מהיום הראשון שלו בתפקיד. כבר אז צצו כל מיני דיווחים על כך שמתגבשת יוזמה למנות אותו לתפקיד יו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים לכל החיים. לפני שנה וחצי היה גל ידיעות נוסף על רעיון להדיח את הנשיא המכהן. הקמפיין של ברוש לקראת הקאמבק הזה התחיל יום אחד בלבד אחרי שאורן נבחר לתפקיד", טען השבוע בשיחה עם "גלובס" תעשיין בכיר המקורב לאורן.

תעשיין אחר, הבעלים והמנכ"ל של רב-בריח שמואל דונרשטיין, מזהה את המהלך של ברוש כקידום של אג'נדה אישית. תעשיין אחר מדבר על זה שברוש מחפש לעצמו "סידור עבודה", ש"משעמם לו", ש"קר לו שם בחוץ".

- אג'נדה אישית?

"שמעתי את הטענה הזאת, והמציאות הפוכה. הוצע לי בעבר בשתי מפלגות להיכנס לפוליטיקה כדי להיות מועמד לתפקיד שר האוצר ולתפקיד שר התעשייה. בשנים האחרונות רכשתי מפעל חדש, וכולי בתוך הפעילות שלו. אני עובד 14 שעות ביום, ויש לי סיפוק אדיר בעבודה. אבל הלשונות הרעות מדברות. כבודן במקומן מונח".

לקראת התמודדותו על נשיאות התאחדות התעשיינים, הוא התפטר מתפקיד שמילא ב-3 השנים האחרונות בהתנדבות, יו"ר שירות התעסוקה, שעובדיו שובתים כבר חודש בעקבות תוכנית התייעלות. מתפקיד יו"ר מועצת מפלגת קדימה (או מה שנשאר ממנה) הוא פרש מזמן, וכעת הוא מסרב להזדהות פוליטית.

- איפה אתה, כתעשיין, רואה את ה"פיחות" במעמד התעשייה?

"משנים את החוק לעידוד השקעות הון בלי ששמעו את קולנו, בלי שאנחנו יודעים במה מדובר. משנים את מבנה הפעילות של המדען הראשי, כלי שנועד לעזור לתעשיינים. עומד על הפרק חוק שכר המינימום, והתעשיינים הם רק גלגל חמישי בעגלה הזאת, במקרה הטוב. כל זה קורה בתקופה שבה הייצוא יורד ריאלית בכ-10% בשנה, הצמיחה לנפש מתקרבת ל-0%. לא צריך להיות חכם גדול כדי להבין את תחלואיו של המשק וכדי להבין שאנחנו במרכז".

מה שברוש לא מזכיר זה את מרכזיות התעשייה גם בחוליים של אותו משק. משרדי הממשלה סימנו אותה כבר מזמן כחלק משמעותי מבעיית יוקר המחיה.

"המחאה החברתית הייתה מוצדקת, אבל אין לי ספק שהיא לא פרצה בגלל מחיר הקוטג' אלא בגלל בעיית הדיור. לצערי, מתוך שיקולים של פופוליזם, הקברניטים הפנו את האש אל המגזר העסקי והקימו את ועדת טרכטנברג. והוועדה לא אמרה שהממשלה אשמה בכך שהגדילה את המסים העקיפים באופן לא ריאלי.

"ישראל היא מהמדינות שבהן המסים העקיפים הם מהגבוהים בעולם. כשהמדינה מטילה בלו על הסולר, הפחם והמזוט - הכול מתייקר, ואפשר לקנות פחות. כשרשויות מקומיות מעלות את הארנונה במאות אחוזים מתוקף של היתרים חריגים שהן מקבלות, בעל העסק בוכה ובוכה, אבל כשצריך לשלם, הוא מגלגל את זה על מחיר המוצר, וכך גם כשהמע"מ עולה. על כל שקל אחד שאנחנו קונים, אנחנו משלמים 60%-70% מסים".

- ובמה טעו עמיתיך, התעשיינים?

"במסגרת המאמץ הכולל להילחם בבעיית יוקר המחיה ראוי שגם חלק מחבריי התעשיינים יעשו מחשבה שנייה, בייחוד בנוגע למחירים של מוצרים שנחשבים מוצרי יסוד. עם זאת, אני לא חושב שהרווח של החברות התעשייתיות מוגזם, בכל מקרה לא בקרב חברות המזון שבהן הרווח הוא 7%-8%.

"ישנה הדרישה הפופוליסטית הזאת להוריד מחירים ב-20%. נו, הן יורידו ב-20% ויפסידו 13%. צריך לזכור שהמפעלים האלה מעסיקים אלפי עובדים. מה זה הדבר הזה להחרים? מה זה להחרים את תנובה, חברה שמעסיקה 14 אלף איש?".

- גם הממונה על ההגבלים העסקיים לא בחל בשימוש במילה חרם.

"במקום שבו הממונה על ההגבלים צריך לפעול - שיפעל, אבל שלא יסית את הציבור. המדינה יכולה להניע תחרות, להשקיע ביצרנים הקטנים ולפתח אותם כך שיוכלו להתחרות בגדולים. מי באמת יכול להשקיע היום במחלבות הקטנות כפי שטרה השקיעה במחלבה החדשה שלה ליד נתיבות? מוטב שהמדינה תפתח את התחרות באמצעות תמריצים ליצרנים קטנים לגדול ,ולא באמצעות יבוא. מה גם שישראל פתוחה ליבוא כבר שנים".

"החיבור עם עיני טבעי"

גם על תקציב המדינה אין לברוש מילה אחת טובה להגיד. "אני חושש שהמשק הישראלי עוד ישלם את תוצאות התקציב המאכזב הזה - באבטלה, בירידה בצמיחה, באי-יכולת לשלם שכר גבוה לעובדים ובהמשך מגמת הירידה בפריון. באמת שעם כזה תקציב נגיע לשום מקום".

ביום שלמחרת בחירתו, אם ייבחר, ברוש מתכוון לשפר את יחסי ההתאחדות עם שר הכלכלה. "יש לנו בן משותף, והוא תחום התעשייה", הוא אומר. לשר האוצר הוא מתכוון להציע תוכנית למע"מ דיפרנציאלי. "שהממשלה תקבל החלטה על 100 מוצרים, כמו גבינות, לחם, תרופות ואולי מים - שעליהם יהיה מע"מ של 8%", הוא אומר, "ועל דירות ומכוניות מסוימות יוטל מע"מ של 20%. 100 המוצרים שעליהם יחול מע"מ מופחת הם עיקר ההוצאה של משפחות חלשות ואפילו של משפחות ממעמד הביניים".

כהונתו של ברוש כנשיא התאחדות התעשיינים וכיו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים (כיום נשיאות הארגונים העסקיים) התאפיינה בעיקר ביחסים הדוקים עם יו"ר ההסתדרות אז, עופר עיני. הם הקימו את "השולחן העגול" - מנגנון תיאום של המעסיקים ושל העובדים שיאפשר מקח קשוח מול הממשלה.

ה"רומן" הזה עבד כל-כך טוב, עד שנכנסו יחד לעסקים פרטיים: ברוש ועיני, המשמש היום יו"ר התאחדות הכדורגל ויועץ שנוי במחלוקת לבנק דיסקונט, הקימו באחרונה את עושרד, חברה לשיווק גז טבעי למפעלים.

"אני מקווה שניתן שירות טוב יותר ללקוחות, כדי שהיא תוכל להיות תחרותית", אומר ברוש, "הכול עניין של תחרות ושירות".

- והחיבור עם עיני בעסקים הפרטיים טבעי בעיניך?

"עבדתי עם עופר במשך 7 שנים וגיליתי אדם פרגמטי ועתיר יכולות. אין לי ספק שגם שיתוף-הפעולה שלנו במישור העסקי יצליח. מי שמנסה לתאר את היחסים שלנו כיחסים שאינם מדרך הטבע, אז אבהיר שהם לחלוטין מדרך הטבע. בכל שבוע היה לנו מצב של אי-הסכמה לגבי משהו, אבל ידענו לשבת, לנתח את חוסר ההסכמות, לעשות ויתורים הדדיים ולצאת עם הסכמה כלשהי. בתקופתנו מספר ימי השביתה במשק ירד, ואפשר להסביר זאת בהידברות".

- הוא שיתף אותך בהחלטה שקיבל להיות היועץ של בנק דיסקונט?

"כן. הוא אמר לי במפורש שהוא דיבר על כך עם ריקי בכר, והכוונה שלו היא לא לנהל משא-ומתן עם העובדים בשם הבנק אלא לסייע לצדדים להגיע לעמק השווה, כפי שעשה כיו"ר ההסתדרות. לדבריו הוא קיבל את ברכת הדרך למהלך הזה גם מבכר וגם מהוועד הנוכחי של הבנק".

- אם תיבחר לנשיא התאחדות התעשיינים, תמשיך לנהל את החברה המשותפת עם עיני?

"בראש ובראשונה נשיא התאחדות התעשיינים הוא איש עסקים. כך היו קודמיי, כך הייתי אני, וכך יהיו אלה שיבואו אחריי. מחצית מהתעשיינים מייצרים חומרי גלם והחצי השני קונה מהם את חומרי הגלם כדי לייצר. אם היה בזה ניגוד עניינים, אף מנהל של חברה לא יכול היה להיות נשיא התאחדות התעשיינים.

"נשיאי ההתאחדות לדורותיהם ידעו לעשות הפרדה מוחלטת בין העסקים הפרטיים שלהם לבין האינטרס הכללי של התעשייה. בכל מקום שבו התעורר אפילו שמץ של ניגוד אינטרסים, הנשיא זז הצדה. כך עשיתי גם אני. ביותר ממקרה אחד ביקשתי ממישהו אחר לנהל את הסוגייה לשביעות-רצון הצדדים".

- איך היחסים שלך עם יו"ר ההסתדרות המכהן, אבי ניסנקורן?

"מצוינים. כמו עם עופר וכמו עם יו"ר ההסתדרות שכיהן לפניו, עמיר פרץ, לא גדלנו באותה שכונה ולא שירתנו יחד בצבא. חשבתי אז ואני חושב גם היום שנכון לקיים שיתוף-פעולה בין ארגוני המעסיקים לבין ארגוני העובדים.

"תראה, זה שאנחנו יכולים לשבת כאן עכשיו ולקיים שיחה שקטה זה בזכות העובדה שיש לי 250 עובדים, שממש עכשיו משקיעים את כל מאמציהם כדי שהלקוחות שלי יקבלו את הסחורה הכי טובה. אם לא הייתי סומך עליהם, לא הייתי יושב כאן. ככה זה צריך להיות: העובדים הם לא שונאים שלי, והמעסיקים לא שונאים את העובדים שלהם".

- ניסנקורן מוביל כעת מערכה להעלאת שכר המינימום ומאיים בשביתה כללית במשק.

"הקריאה לסכסוך עבודה מוקדמת מדי, ובנשק השביתה יש להשתמש רק כשאין ברירה. המשא-ומתן עם הממשלה, ההסתדרות והמעסיקים עדיין לא מוצה. יש לזכור שכשמעלים את שכר המינימום, השכר של כולם עולה, וזה לא נעצר גם אצל אלה שמשתכרים 12 אלף שקל. במצב כזה תיווצר בעיה משקית: כשאנו נמצאים במקום של 0% או קרוב ל-0% צמיחה, ואין ניצנים לצמיחה בשנה הבאה, יש לטפל בבעיות יסוד כמו השקעות הון, הכשרות טכנולוגיות, העלאת פריון העבודה לצד הטיפול בשכר המינימום.

"תוספת השכר הזאת תעלה למדינה כ-2 מיליארד שקל בשנה. מאיפה האוצר יביא את הכסף הזה? הוא יעלה את המסים העקיפים או שיחתוך בשירותים. אלה שייהנו מתוספת שכר של כמה עשרות שקלים בחודש יוציאו אותם חזרה על המסים המתייקרים. עם זאת, אני חושב שראוי ונכון לסייע לאלה שמשתכרים שכר מינימום וגם ההכנסה שלהם בפועל מינימלית".

אורן: "מילים נבובות. אני מאוכזב"

"התאחדות התעשיינים שותפה לפעילות שמובילה מנכ"לית האוצר, יעל אנדורן, בנוגע לשינויים בחוק לעידוד השקעות הון, ושרגא ברוש יודע את זה. בנוגע לתוכניות לשינוי מבנה הפעילות של המדען הראשי במשרד הכלכלה - אנחנו מנהלים מערכה ארוכה והבענו הסתייגויות והתנגדויות בכל פורום אפשרי" - כך מגיב נשיא התאחדות התעשיינים, צביקה אורן, לדבריו של ברוש. "משרד האוצר לא זז מטר אחד בלעדינו בבואו לקבל החלטות שנוגעות לתעשייה. אנחנו יכולים להגיע למשרדי הממשלה השונים גם בלי המטריה של ההסתדרות".

על הטענות של ברוש לפיחות במעמד התעשייה והתאחדות התעשיינים, אומר אורן: "אלה מילים נבובות של אדם שיש לו בעיה קשה עם האגו שלו. מה שהוא צריך לעשות זה להרפות ולתת לנו לעבוד, ללכת בדרך שלנו. יש מספיק אנשים בהתאחדות התעשיינים שאם הם היו חושבים שאני ראוי להדחה - היו מדיחים אותי. אף אחד לא מינה אותו לתפקיד מבקר המערכת מבחוץ.

"נפתלי בנט מכהן בתפקיד שר הכלכלה כשנתיים. הוא נכנס לתפקיד שנה אחרי שאני נבחרתי לנשיא ההתאחדות. מה, בשנה אחת הורדתי את קרנה של התעשייה הישראלית כולה באופן שלבנט לא נותר אלא להחליף את שם משרדו ממשרד התמ"ת למשרד הכלכלה? אני מתבייש אפילו לדבר על זה. אני מאוכזב אישית.

"מה זה לבוא ולהציל את התעשייה בצו 8? להציל אותה ממי? זה בעצם להציל אותה ממני. על מה ולמה הדיבור הזה? מה שמוביל את ברוש הוא חוסר היכולת שלו למצוא את מקומו בחיים. בשם המטרה הזאת, לא אכפת לו להעליב אותי. אני חושב שעשיתי את תפקידי על הצד הטוב ביותר, בזמן שהוא נאחז בכל מיני סיסמאות בלתי מציאותיות".

עוד כתבות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת