גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

20 מ-40 מועדוני הכדורגל המכניסים בעולם - מהפרמיירליג

דוח Deloitte: ריאל מדריד רושמת שנה עשירית רצופה בפסגת הקבוצות הכי מכניסות, אחרי שגלגלה 550 מיליון אירו ■ ברצלונה הידרדרה, יונייטד קפצה, מילאן התרסקה, פ.ס.ז' שוב עוררה בעיקר סימני שאלה ■ האוהדים הפכו למקור ההכנסה הכי פחות משמעותי

זה כבר לא חדשות, אבל זה מדהים להיווכח בתופעה הזאת בכל פעם מחדש: הכדורגל הוא סקטור חסין מיתון באופן מוחלט, שלא מושפע כלל מהתנודות הקיצוניות שנרשמות בכלכלה שמחוץ לבועה הסגורה שלו. האקסיומה היחידה שנכונה תמיד לגבי ענף הספורט הזה: ההכנסות שלו בהכרח ימשיכו (וימשיכו, וימשיכו) לצמוח.

העובדות מדברות בעד עצמן: 20 מועדוני הכדורגל המכניסים בעולם רשמו גם ב-2013/14 צמיחה במחזור המשותף שלהם, הפעם בשיעור של 14% - אל סך של 6.2 מיליארד אירו. כך עולה מדוח ה-"Money League" השנתי של פירמת רואי החשבון Deloitte, המתפרסם מדי שנה מאז 1996.

ההכנסות שנספרות ב-"Money League" הן מ"ימי משחק" (מכירת כרטיסים, מנויים, אירוח VIP, הסעדה באצטדיון), מסחריות (ספונסרים ומפרסמים שונים, מכירת מרצ'נדייז) וטלוויזיוניות (תמלוגים עבור זכויות השידור של הקבוצות בליגות המקומיות שלהן, ומאופ"א עבור ההשתתפות במפעלים האירופיים). בתחשיב לא נכללים כספים שנכנסים ממכירת שחקנים, כמו גם הון שמזרימים למועדונים בעלי הבית שלהם, תורמים שונים, או הלוואות למיניהן.

ריאל חוגגת, ברצלונה קופאת, פ.ס.ז' מקמבנת

מי שהשלימה בעונת 2013/14 "לה דסימה" כפולה היא ריאל מדריד: גם זכתה בליגת האלופות, בפעם העשירית בתולדותיה; וגם סגרה עשר עונות רצופות בפסגת הדירוג של Deloitte, עם הכנסות של קרוב ל-550 מיליון אירו, עלייה של 6% לעומת 2012/13. ה"בלאנקוס" הפכו אשתקד למועדון הראשון בהיסטוריה שחוצה את רף ה-200 מיליון אירו הכנסות מסעיף זכויות שידור.

אל המקום השני קפצה מנצ'סטר יונייטד, אחרי שבדירוג 2012/13 כבר הידרדרה למקום הרביעי. "השדים האדומים", למרות עונה כושלת על כר הדשא תחת הדרכתו של דייויד מויס, שהחליף את סר אלכס פרגוסון בתפקיד המאמן - רשמו מחזור של 518 מיליון אירו, זינוק של 22% בתוך שנה. מדיניות "הספונסרים האזוריים" של הקבוצה, במסגרתה נחתמים הסכמי חסות מותאמי טריטוריות - הצליחה לסדר למועדון האנגלי בעונה החולפת הסכמים חדשים בשווקים מתפתחים כמו דרום קוריאה, סין וניגריה - ובסך הכל קפצו ההכנסות המסחריות ב-24%, אל סך של 226.4 מיליון אירו. בעונה הנוכחית (2014/15) צפויה להימשך המגמה הזאת, עם כניסתו לתוקף של חוזה החסות הסופר-יוקרתי של יונייטד עם שברולט של ג'נרל מוטורס; וב-2015/16 בכלל צפויה בוננזה בגזרת אולד טראפורד - עת תתחיל אדידס להעניק ליונייטד חסות הלבשה, תמורת סכום שיא של 750 מיליון ליש"ט ל-10 שנים (קרוב ל-100 מיליון אירו בעונה!).

באיירן מינכן, שנה אחת לאחר שזכתה בליגת האלופות - המשיכה במומנטום גם מבחינה כלכלית, כשהגדילה את הכנסותיה ב-13% אל סך של 487.5 מיליון אירו, שמציבים אותה במקום השלישי ב-"Money League". סעיף מעניין בו רשמה אלופת הבונדסליגה מחזור מדהים בגובהו הוא מכירת מרצ'נדייז - 105 מיליון אירו (זינוק של 27% לעומת 2012/13), תוצאה של מכירת 1.3 מיליון חולצות משחק רשמיות ("רפליקות") לאוהדים שלה ברחבי העולם (כמות גדולה יותר מכל החולצות שמכרו 17 הקבוצות האחרות בליגה הבכירה בגרמניה גם יחד).

העובדה שברצלונה לא הצליחה להגדיל את ההכנסות שלה באופן משמעותי (484.6 מיליון אירו, פחות מחצי אחוז צמיחה) - הורידה אותה למקום הרביעי בדירוג, אחרי שבפעם הקודמת הצליחה להיכנס אל המקום השני (כאמור, מאחורי יריבתה הגדולה בספרד, ריאל מדריד). מאז 2011/12 ירדו ההכנסות המסחריות של בארסה ב-1%, בעוד אצל יתר ארבע הראשונות ב-"Money League", הן עלו בממוצע בתקופה הזאת ב-40%.

פ.ס.ז' הצרפתית, שנשלטת על-ידי זרוע השקעות הספורט של המלוכה הקטארית - נהנית מהסכמי חסות מנופחים ורחבי היקף עם משרד התיירות של קטאר. אלו חוזים שנויים במחלוקת שלא מתקבלים בעין יפה על-ידי ארגון הכדורגל האירופי אופ"א, במסגרת הניסיונות שלו לשפר את הבקרה הכלכלית על הענף (פייננשל פייר-פליי). אך בשורה התחתונה - 474.2 מיליון אירו מחזור, 69% מתוך זה מהכנסות מסחריות - מציבים את הקבוצה מעיר האורות במקום החמישי ברשימה.

הפרמיירליג בזינוק מטאורי - בזכות הטלוויזיה, כמובן

שימו לב לנתון המדהים הבא: 8 מתוך 20 הקבוצות המכניסות בעולם הן מהפרמיירליג (לעומת 6 בדירוג הקודם); אם לוקחים את 30 הקבוצות בעלות המחזור הגבוה ביותר - הרי שלפרמיירליג יש שם 14 נציגות; וכל 20 קבוצות הפרמיירליג נכנסות לטופ-40. באנגליה - הכדורגל נמצא בסקאלות כלכליות אחרות לחלוטין, כפי שניתן להבין.

הסיבה המרכזית לכך היא חוזי זכויות השידור של הפרמיירליג, ששווים למעלה מ-2 מיליארד אירו בעונה. החוזים המשודרגים החדשים נכנסו לתוקף לראשונה ב-2013/14, והובילו לעלייה מטאורית במחזור של כל המועדונים: אצל יונייטד, כאמור, הגידול עמד על 22.2%; אצל יריבתה העירונית מנצ'סטר סיטי על 31% (ממוקמת שישית בדירוג, סך הכנסות של 414.4 מיליון אירו); צ'לסי 27.8% (שביעית, 387.9 מיליון אירו); ארסנל 26.3% (שמינית, 359.3 מיליון); ליברפול 27.1% (תשיעית, 305.9).

במקום העשירי בדירוג נמצאת אלופת איטליה, יובנטוס (279.4 מיליון אירו הכנסות, שגדלו ב-2.5% בלבד). כהשוואה לפרמיירליג - קבוצות הסרייה A מתחלקות בעוגת זכויות השידור השנייה בגובהה מבין ליגות הכדורגל בעולם - כמיליארד אירו בעונה - אבל עדיין עוגה שנמוכה ביותר ממחצית מזאת של הליגה האנגלית.

5 קטנות נוספות מדוח ה-"Money League" החדש:

* ההכנסות המסחריות הפכו לסעיף הכי קריטי בקרב 10 המועדונים הראשונים בדירוג: הסתכמו עבורם ב-1.9 מיליארד אירו. טלוויזיה במקום השני (1.5 מיליארד), "ימי משחק" במקום השלישי (900 מיליון).

* רק שתי נציגות מחוץ לחמש הליגות "הבכירות" (אנגליה, גרמניה, ספרד, איטליה וצרפת) הצליחו להשתחל לרשימת 30 הקבוצות המכניסות בעולם ל-2013/14: גלטסראיי הטורקית, מקום 18 בדירוג - 161.9 מיליון אירו הכנסות; בנפיקה ליסבון הפורטוגלית, מקום 26 בדירוג - 126 מיליון אירו.

* בעונת 2003/04, הקבוצה במקום הראשון בדירוג - מנצ'סטר יונייטד - הכניסה 259 מיליון אירו; ריאל מדריד, בכירת המכניסות של 2013/14, הכניסה 112.3% יותר.

* "ימי משחק", או במילים אחרות האוהדים - הופכים להיות פחות ופחות משמעותיים מבחינת המועדונים, בכל הקשור ליכולת לייצר מהם הכנסות. ייתכן כי בסעיף זה הגיעו הקבוצות למיצוי, אולי בשל חוסר הרצון או חוסר היכולת להמשיך להעלות מחירי כרטיסים: 14 מתוך 20 הקבוצות הראשונות בדירוג רשמו ב-2013/14 ירידה באחוז ההכנסות שסעיף זה ייצר להן - ביחס להכנסה הכוללת שלהן. לדוגמה: דורטמונד הגרמנית, שממוקמת 11 ברשימה - הכניסה 56.1 מיליון אירו מ"ימי משחק" ב-2013/14, המהווים 22% מכלל המחזור שלה (261.5 מיליון אירו); בעונת 2012/13, לעומת זאת, "ימי משחק" היוו 23% מההכנסות.

* המשבר המקצועי המתמשך של מילאן בא לידי ביטוי גם ב-"Money League": לראשונה ב-18 השנים האחרונות, מאז החלה Deloitte לפרסם את הדוח השנתי הזה - מועדון הפאר האיטלקי הידרדר מחוץ ל-10 המקומות הראשונים, עם הכנסות של פחות מ-250 מיליון אירו ב-2013/14.

30 המועדונים המכניסים בעולם - הדירוג המלא:

מועדוני הכדורגל המכניסים בעולם

ומה איתנו?

אורן רוזמן, שותף ומנהל תחום הספורט ב-Deloitte ישראל, אומר ש"כמובן שבישראל אנו רחוקים שנות אור מאירופה: לשם השוואה, הכנסות הקבוצה האחרונה בדירוג גבוהות משמעותית מאלו של כל קבוצות ליגת העל הישראלית גם יחד".

אבל לא הכל אבוד. "הצפי שלנו לשנים הקרובות - ההתפתחויות הצפויות בתשתיות הפיזיות (אצטדיונים חדשים שהוקמו בפתח תקווה, נתניה, חיפה, ובשנה הבאה בבאר שבע, והשיפוץ בבלומפילד) והאדמיניסטרטיביות (הקמת מינהלת הליגה), עשויות לאפשר לליגה לבצע קפיצת מדרגה בביצועים הכלכליים".

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי