גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גיורא הרטוג יחקור טענות לאי-סדרים באורכית

בין היתר תתמקד חברת אודיט של הרטוג, מנהל מחלקת החקירות לשעבר של רשות ני"ע, בחקירת השקעות מסוכנות שביצעה החברה, שהובילו מייסדיה איציק תמיר ואריק פנט, באמצעות כספי האג"ח

איציק תמיר אורכית / צלם: תמר מצפי
איציק תמיר אורכית / צלם: תמר מצפי

בשנת 2007 נסחרה חברת אורכית תקשורת לפי שווי של למעלה מ-100 מיליון דולר. באותה תקופה גייסה החברה, שעסקה בפיתוח וייצור ציוד תקשורת, סכום של כ-25 מיליון דולר בהנפקת אג"ח להמרה בבורסה המקומית.

מה עלה בגורלה של אורכית מאז, ידוע לכל משקיעיה ונושיה: לאחר שהפסדיה תפחו, החברה הציעה לפני כשנתיים הסדר חוב ומאוחר יותר הגיעה לפירוק.

מה עלה בגורל הסכום שגויס בהנפקת האג"ח? את זה, וכן טענות לאי-סדרים נוספים בחברה, בוחן כיום מפרק אורכית מטעם מחזיקי האג"ח.

ל"גלובס" נודע כי המפרק, עו"ד ליאור דגן, שכר לאחרונה לצורך כך את שירותי חברת אודיט בקרה וביקורת המתמחה בביקורות וחקירות בשוק ההון, שבראשה עומד גיורא הרטוג, לשעבר מנהל מחלקת החקירות של רשות ניירות ערך.

במסמך שהוגש לבית המשפט לפני מספר שבועות, הוזכרו "הליכי חקירות שהמפרק הזמני מתכנן לבצע במחצית השנייה בינואר 2015". לא נמסרו תגובות מהמפרק דגן ומאודיט.

ככל הנראה, אורכית השקיעה כספים שגויסו בהנפקת האג"ח בהשקעות בפרופיל סיכון גבוה - כולל ניירות ערך שונים - מניות ונגזרים. השקעות אלה לא עלו יפה, אך הרישום החשבונאי איפשר לאורכית לא להכיר בדוחותיה בהפסדים שנגרמו לה מתיק ההשקעות המדובר.

בדוח השנתי המורחב לשנת 2007 ציינה החברה כי יש לה כ-67 מיליון דולר במזומנים והשקעות, כולל איגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות. "לחברה יש יכולת וכוונה להחזיק בהשקעות אלה עד לחזרתן לשווי ההוגן שלהן", ציינה אורכית על רקע ירידת שווי הניירות בהם השקיעה.

בתוך כך, מהמסמכים שהוגשו באחרונה לבית המשפט עולה כי מחזיקי האג"ח של אורכית טוענים כי הסכמי ההעסקה של צמד מייסדי החברה ומנהליה - איציק תמיר ואריק פנט - לאורך שנותיהם באורכית הם לכאורה חסרי תוקף.

זאת, על רקע הטענה שהשניים היו בעלי שליטה בחברה בפועל וכיוונו הלכה למעשה את פעילותה "ביד רמה"; לפיכך, לעמדת מחזיקי האג"ח, כל התקשרות עם השניים דרשה קבלת אישורים מיוחדים לפי חוק החברות, כפי שמאשרים עסקאות בעלי שליטה, לרבות אישור אסיפת בעלי המניות ברוב מיוחד.

עמדה זו הוצגה על רקע סוגיית "שחרור" קופות הגמל, ההשתלמות וביטוחי המנהלים של תמיר, בהיקף של למעלה מ-8 מיליון שקל (פיצויים ותגמולים). בינתיים, החלטת השחרור הושהתה עד חודש מארס.

חברת אודיט, שהקים גיורא הרטוג לאחר פרישתו מרשות ניירות ערך, מספקת שירותים לשיפור ניהול הסיכונים והממשל התאגידי בקרב לקוחותיה, וכן ייעול תהליכים וסיוע בעמידה בדרישות הרגולציה. בין השירותים המוצעים גם ביקורת חקירתית, שעוסקת בניתוח של נתונים חשבונאיים, תוך ביסוס הממצאים על ראיות הנאספות בצורה שיטתית ויכולות להיות קבילות בהליכים משפטיים.

שינתה מיקודים, והמשיכה להפסיד

אורכית הוקמה בשנות ה-90 של המאה הקודמת, הונפקה בנאסד"ק בשנת 1996, ובשיאה, בימי הבועה, שווי השוק שלה נסק ל-1.6 מיליארד דולר - אף שלא הייתה רווחית.

בשנת 2002, אחרי התפוצצות הבועה, היא נרשמה במסגרת הרישום הכפול למסחר גם בבורסה בתל-אביב. לאורך השנים נוהלה החברה על-ידי צמד מייסדיה, תמיר ופנט.

בתחילת דרכה אורכית התמקדה בפיתוח מודמים מסוג ADSL. בהמשך, עם התפוצצות הבועה, החליטה החברה לצאת מתחום פעילות זה, תוך שהיא מפטרת למעלה ממחצית מעובדיה, ועברה להתמקד בפעילותה של חברת-הבת קוריג'נט, שפיתחה באותו זמן ציוד להעברת נתונים על גבי תשתיות הטלפון הקיימות.

בשנת 2005 נראה היה כי החברה נמצאת בכיוון הנכון: אורכית זכתה אז בפרויקט הגדול ביותר שלה, עם חברת התקשורת השנייה בגודלה ביפן, KDDI. זו הזמינה מאורכית ציוד תקשורת בהיקף של 200 מיליון דולר, ולפרק זמן קצר החברה עברה לרווח והמניה נסקה ביותר מפי ארבעה, לשווי חברה של כ-400 מיליון דולר (בהתאם, אורכית אף צורפה למדד תל-אביב 100). תמיר ופנט ניצלו את הנסיקה הזו בשביל לממש מניות אורכית שהיו בידיהם, בהיקף של עשרות מיליוני דולרים.

אולם מאז סיום הפרויקט היפני בסוף 2006, לא הצליחה החברה לקבל הזמנות חדשות בהיקפים משמעותיים, אם כי הייתה קרובה לא פעם לזכייה במכרזים של חברות תקשורת גדולות. אורכית שוב שינתה כיוון, והאסטרטגיה שלה התמקדה בלקוחות בעלי פוטנציאל הכנסות קטן יותר.

כך רשמה החברה עלייה בהכנסות, אך בשורה התחתונה לא נרשם שיפור, והפסדיה המשיכו להיצבר (כמעט 400 מיליון דולר נכון לסוף ספטמבר 2014).

בתחילת 2012 הגישה אורכית בקשה להקפאת הליכים לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, לאחר שנקלעה למבוי סתום במגעים שניהלה עם מחזיקי האג"ח.

כעבור מספר חודשים הוסכם על מתווה להסדר חוב בחברה, בהיקף כ-60 מיליון שקל, תוך פריסת תשלומים ללא ביצוע תספורת. אלא שאז הציעה החברה מתווה חדש שכלל מכירת פטנטים ותספורת של כ-30%.

בסופו של דבר הגיעה אורכית, באמצע 2014, להליך פירוק זמני.

כיום, מניית אורכית נמצאת בהשעיית מסחר. הדוח הכספי האחרון שפרסמה, תחת המפרק הזמני, הוא לרבעון השלישי אשתקד. בשלושת הרבעונים הראשונים של 2014 הכנסות החברה התכווצו ב-55% ל-2.9 מיליון דולר, וההפסד נותר כמעט ללא שינוי ברמה של כ-3.5 מיליון דולר. בסוף הרבעון היו לחברה יתרות מזומנים ושווי מזומנים בסך 1.3 מיליון דולר בלבד.

משווי של 1.6 מיליארד דולר קרסה אורכית לשווי אפסי
הדרך של אורכית לקריסה

עוד כתבות

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל