גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן קיסריה: נקדם חוק שיבטיח לנו פטור ממסים

הקרן מאיימת: נקדם חוק שיבטיח לנו פטור ממסים; זאת לאחר שנדחו שתי הצעות פשרה שהועלו ע"י המשנה ליועמ"ש והקרן עצמה ■ הקרן הציעה לתרום 300 מיליון שקל ולהעביר למדינה קרקעות באזור אור-עקיבא

קרן רוטשילד קיסריה מאיימת לקדם חקיקת חוק בכנסת שיבטיח לה פטור מתשלום מסים, זאת על רקע המבוי הסתום שאליו נקלעו הניסיונות להגיע להסכמות בינה לבין המדינה.

ל"גלובס" נודע כי לאחרונה נערכה פגישה בין סגן יו"ר הקרן, שלמה ינאי, למנכ"לית האוצר, יעל אנדורן, בניסיון נוסף למצוא פתרון למחלוקת בין הצדדים. זאת, לאחר דחייתן של לפחות שתי הצעות פשרה שהועלו במהלך השנה האחרונה ע"י הצדדים. בפגישה נדונה האפשרות שהשותפות בין המדינה למשפחת רוטשילד בבעלות על הקרן תפורק בהסכמה, וסוכם על הקמת צוות עבודה שיבחן את הנושא.

המדינה, המחזיקה במחצית הבעלות על הקרן, דורשת מהקרן תשלום מס כחוק על סכום של כמיליארד שקלים שנצבר בקופתה, ומצפה כי הקרן תתרום סכומים בהיקף של מאות מיליוני שקלים לפיתוח מערכת ההשכלה הגבוהה - היעד שלשמו הוקמה. הנהלת הקרן טוענת כי המדינה אינה מקיימת התחייבות של שמעון פרס בעת כהונתו כשר אוצר, לעגן בחקיקה את הפטור ממס שהוענק לה בשנות ה-60'.

קרן רוטשילד קיסריה הוקמה ע"י המדינה ומשפחת רוטשילד בהסכם מ-1962. אז נקבע כי פירות הקרן ישמשו לפיתוח ההשכלה הגבוהה. לשם כך הועברו לקרן זכויות החכירה והבעלות על 30 אלף דונם באזור קיסריה, וכן הבעלות על החברה לפיתוח קיסריה. מאוחר יותר הוקמה חברת-בת נוספת בשם "החברה לנכסי קיסריה". שר האוצר דאז לוי אשכול העניק לקרן פטור ממס, שבוטל בתחילת שנות האלפיים.

ב-1989 הוארך ההסכם בין המדינה למשפחת רוטשילד עד ל-2022, הפעם כאמור ע"י שר האוצר דאז שמעון פרס. לטענת הקרן, מספר פעמים הבטיחו לה שרי האוצר כי המדינה תפעל לחקיקת חוק שיעגן את הפטור שלה ממס. למרות היותה חברה ממשלתית - הקרן מסרבת לפרסם את דוחותיה הכספיים. בתגובה לפניית "גלובס" לאוצר נמסר כי "מדינת ישראל היא בעלת 50% מהחברה בשיתוף עם קרן קיסריה. לפיכך, נדרשת הסכמה של שני הצדדים לפרסום הדוחות. לאוצר אין התנגדות למסור את הדוחות, אולם קרן קיסריה מסרבת לעשות כן, ולכן, לצערנו, אנו מנועים מלפרסמם".

לא עמדה בכללים

במהלך השנים התעלמו הפוליטיקאים מכך שהקרן צברה כספים רבים מפעילויות עסקיות - כספים שלא חולקו למוסדות להשכלה גבוהה אלא נשמרו בקופתה. הגאות בשוק הנדל"ן והפיכת קיסריה למוקד ביקוש לעשירים רבים, הביאו לזינוק בערך הנכסים של הקרן. במקביל, גובה הקרן באמצעות חברות-הבת מעין ארנונה מהמפעלים באזור התעשייה של קיסריה בהיקף שנתי של מעל ל-30 מיליון שקל. על פי דוח רשות החברות הממשלתיות ל-2013, ערך נכסי הקרן הגיע בסוף 2012 ל-910.3 מיליון שקל.

בשנת 2006 שלחו החשב הכללי ירון זליכה ומנהל רשות החברות הממשלתיות אייל גבאי, מכתב לשר האוצר דאז אברהם הירשזון ושלושה שרים נוספים, ותבעו מהם למצוא דרך שתחייב את הקרן לחלק את הכספים ואולי אף לפרק אותה. אך בפועל, לא נעשה דבר.

ב-2011 פרסם מבקר המדינה דוח שבדק את מדיניות חלוקת התרומות של הקרן, ומצא כי הקרן לא עמדה בכללים שנקבעו במסגרת ההסכם מ-1989. נציין, כי במסגרת אותו הסכם, קבעה המדינה רצפה לגובה התרומות, אך במקביל עשתה ויתור גדול לטובת הקרן כשהסכימה להגביל את פוטנציאל התרומות וקבעה כי הקרן תשלם שני שליש מתוך פירות ההשקעות הפיננסיות שלה - זאת, בעוד שעיקר הכנסות הקרן מגיע ממכירת קרקעות.

המבקר מצא כי הקרן לא עמדה בכללים וחילקה בין 2005 עד 2010 תרומות בהיקף של 167 מיליון שקל, כשהייתה אמורה לחלק 185 מיליון. אפילו הסכום המלא, קבע אז המבקר, הוא רק "חלק קטן בלבד ממה שהיה ביכולתה (של הקרן) לתרום", והוסיף כי "מדובר בסוגיה עקרונית שיש לה היבטים ציבוריים ושיש לתת עליה את הדעת. על מועצת הקרן ובעלי המניות בה - מדינת ישראל ובית רוטשילד - לקיים ביניהם דיאלוג רעיוני ומעשי, שבו תיבחן השאלה האם נוכח הזמן שחלף ונוכח שינוי הנסיבות והגידול במשאבי הקרן, אין מקום לשנות את שיעור התרומות שהיא נותנת". ב-2012, נציין, היקף התרומות של הקרן, לפי דוח רשות החברות, הסתכם ב-23.5 מיליון שקל, לעומת כ-18.9 מיליון שקל ב-2011.

ואולם, הפוליטיקאים התעלמו גם מהמלצה זו ולא עשו דבר. ב-2010 הגישה רשות המסים לקרן שומות בהיקף של 145 מיליון שקל בגין הכנסותיה בין השנים 2004 עד 2008. ברשות טענו כי הקרן חייבת בתשלום מס כחוק בגין שתי פעילויות עיקריות: מס חברות על מכירת קרקעות ששימשו לצורך בניית וילות והקמת מפעלי תעשייה; ומס על הרווחים שהקרן הפיקה מניהול השקעותיה הפיננסיות.

ואולם, נראה כי שופט בית המשפט המחוזי בי-ם דוד מינץ שמונה לדון בסכסוך המשפטי בין הצדדים, אינו מגלה התלהבות יתרה להביא את הסכסוך לידי סיום: ההתדיינות המשפטית הוקפאה למעשה בשנתיים האחרונות על מנת לאפשר למדינה ולמשפחת רוטשילד להגיע לפשרה ביניהן.

ל"גלובס" נודע כי במהלך תקופת ההקפאה הועלו ונדחו לפחות שתי הצעות פשרה: האחת של הקרן שהציעה לתרום 300 מיליון שקל להקמת אוניברסיטה בצפון הארץ ולהעביר לידי המדינה קרקעות בהיקף אלף דונם באזור אור-עקיבא שיכולות להתאים לבנייה למגורים. המדינה החליטה להתנגד להצעה משום שבתמורה דרשה הקרן פטור גורף ממס. מנגד, התנגדה הקרן להצעת פשרה שהגיש המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד אבי ליכט.

הצעתו של ליכט, שהייתה מקובלת על רשות המסים, הציעה לפצל את הפעילויות בקרן בין שני גופים: האחד ירכז את הפעילות הפילנתרופית והשני את הפעילות העסקית. ליכט הציע שהגוף הפילנתרופי ייהנה מפטור על רווחי מימון, כמקובל בקרב מלכ"רים, בעוד שהגוף העסקי ישלם מס שבח בשיעור היסטורי מופחת עבור הקרקעות שמומשו.

מהקרן נמסר כי הצעת הפשרה שהציעה הקרן מבטאת את מדיניותה הדוגלת בפיתוח ההשכלה הגבוהה והקרקעות באזור קיסריה לרווחת תושבי האזור.

נכסי הנדל"ן של קרן קיסריה

■ הקרן מחזיקה בזכויות חכירה עד לשנת 2,152 בשטח של 30,288 דונם של אדמות קיסריה בשווי מיליארדי שקלים

■ לפי נתוני הקרן, נכון ל-2011, היו בידיה 12,800 דונם קרקעות פנויות, בהן רק 286 דונם למגורים וכ-11,180 לחקלאות

■ לקרן מזומנים בסך 910 מיליון שקל (נכון לסוף 2012), לא כולל השקעות בקרנות הון סיכון בסך של כ-19.5 מיליון שקל ב-2012, וסך של כ-22.5 מיליון שקל ב-2011

■ היקף התרומות של הקרן ששולמו ב-2012 הסתכם ב-23.5 מיליון שקל

■ במחצית 2011 התגוררו בקיסריה כ-4,700 נפשות ב-1,500 בתי אב. אחד מהם הוא בית רה"מ, בנימין נתניהו

■ ממזרח לקיסריה יש גם אזור תעשייה בשטח של 3,500 דונם, מתוכם מוחכרים כ-1,100 לכ-180 חברות המעסיקות כ-7,700 עובדים

■ שאר השטח מזרחית לכביש טרם פותח ושם מצויים מאגרי מים של מקורות וקווי מתח גבוה של חברת החשמל

הדרך של קרן רוטשליד לצבור נכסים

הצעות הפשרה שנדחו

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו