גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי אחראי לתנאי ה-VIP בכלא של השופט לשעבר דן כהן?

דן כהן מרצה 6 שנות מאסר בגין הרשעתו בשוחד ובמירמה ■ ואולם בשב"ס החליטו להותירו בכלא ניצן, המיועד לעצורים ולא לאסירים, תוך קביעה כי "כי "במיונו מעורבים גורמים נוספים מעבר לוועדת המיון הרגילה"

דן כהן שופט לשעבר / צלם: רויטרס
דן כהן שופט לשעבר / צלם: רויטרס

לפני קרוב לשנתיים, במארס 2013, הוסגר לישראל ממקלטו בפרו השופט בדימוס דן כהן, ש"השתכן" בכלא ניצן שברמלה. למרות הרשעתו בספטמבר 2013 - בשוחד, מירמה והפרת אמונים - החליטו בשירות בתי הסוהר להותיר את השופט-האסיר בבית הכלא ניצן, המיועד לעצורים ולא לאסירים.

במסמך המיון והאבחון, שהורה על הישארותו של כהן בכלא ניצן, ושהגיע לידי "גלובס", נכתב כי "במיונו של אסיר זה היו מעורבים גורמים נוספים מעבר לוועדת המיון הרגילה".

מה פירוש "גורמים נוספים"? האם מדובר בגורמים בשירות בתי הסוהר (שב"ס) עצמו או מחוצה לו? בשב"ס מסרבים לפרט.

גם היום, טוען מקור הקשור לבית הכלא, ממשיך כהן ליהנות מיחס מיוחד. המדובר בהגדרתו של כהן כ"אסיר תומך" - היינו אסיר שתפקידו לסייע לאסירים שיש חשש שינסו לשים קץ לחייהם. זאת, למרות שקיים ספק האם כהן מתפקד בפועל כזה.

לטענת המקור, עצם המינוי הוא אצטלה שמטרתה להכשיר את הישארותו של דן כהן בבית הכלא ניצן.

ביקורים סדירים

עובדי כלא ניצן מדווחים כי כהן מקבל מבקרים באופן סדיר בבית הכלא, וזו אולי הסיבה שביקש להיוותר כלוא בניצן.

נהלי בית הכלא מאפשרים לעצורים להתראות עם עורכי דין גם מחוץ לשעות הביקור, ובפועל מערך השמירה בבית הכלא, ככל הנראה, אינו אוכף את ההבדלה בין זכויות העצורים לבין אלה של האסורים בעניין ביקורי עורכי דין. רבים מחבריו של השופט בדימוס הם עורכי דין, ולדברי המקור, הדבר מסייע לו לקבל מבקרים מחוץ לשעות הביקור.

כהן עצמו הגיש בעבר בקשות שונות לשב"ס כדי להמשיך ולהישאר בכלא ניצן. בין היתר הוא ביקש להישאר קרוב לבית המשפט המחוזי בלוד, שם מתנהלת התביעה האזרחית שהוגשה נגדו בעקבות הרשעתו.

בבקשה מ-2013 ציין כהן כי גם אם יוחלט להעבירו לבית כלא לאסירים, כפי שהיו ככל הנראה עושים בעניינם של אסירים אחרים - הוא מבקש שיועבר לכלא מעשיהו הסמוך, משום הקרבה לבית המשפט בלוד.

במסמך האבחון והמיון בעניינו הוגדר כהן כ"אסיר סג"ב" - כלומר, אסיר בסיכון גבוה לבריחה. הגדרתו ככזה נובעת מכך שבעקבות חקירתו לפני כעשור ברח כהן מהארץ ושהה כ-7.5 שנים בפרו. לו היה כהן יושב בבית כלא לאסירים, סביר שהיה נשלח לכלא ברמת ביטחון גבוהה, רחוק ממרכז הארץ ורחוק ממבקריו. כלא מעשיהו, הסמוך לניצן, אינו מתאים מבחינת רמת האבטחה ל"אסירי סג"ב".

זו הסיבה שבהמשך ביקש כהן, ונענה בחיוב, להישאר בכלא ניצן, אף שאינו מיועד לאסירים מורשעים. "כאשר הופיע האסיר בפנינו בוועדת המיון, ושמע כי לא יועבר למעשיהו עקב הגדרתו כסג"ב, ביקש להישאר במקומו בניצן", נכתב בהחלטת האבחון והמיון בעניינו.

עוד צוין כי "במיונו של אסיר זה היו מעורבים גורמים נוספים מעבר לוועדת המיון הרגילה". מי הם הגורמים ומדוע התערבו? שב"ס, כאמור, מסרב לחשוף.

על כל פנים, ההחלטה בעניינו של כהן קבעה כי אם תוסר הגדרתו כ"אסיר סג"ב", יהיה מקום לשקול בחיוב את בקשתו לשינוי שיבוצו לכלא מעשיהו. ואולם, לדברי המקור, בחודשים האחרונים הוסרה הגדרתו של כהן כסג"ב, אך הוא נותר במקומו בכלא ניצן. זאת, משום שכהן הוגדר כאסיר בעל תפקיד - "אסיר תומך".

מנתמך לתומך

בהחלטת האבחון והמיון של האסיר דן כהן מסוף 2013, הוחלט כי כהן יוכל להישאר בכלא ניצן, לאור הגדרתו כ"אסיר תומך". "על-פי החלטת ראש האגף (לא ברור באיזה אגף מדובר - ג'מ', מ'ל'), האסיר יושאר וימוין ל'אגף מרחבים' בכלא ניצן עד להודעה אחרת", נכתב בהחלטה. "מדובר במיון של אסיר במעמד של שפוט לאגף עצורים. בדרך-כלל מקובל למיין אסיר שפוט לאגף עצורים, אם הוא אמור לשמש כתומך לאסירי השגחה, שאם לא כן הוא תופס מקום כליאה שמיועד לעצורים. ראש ענף אבחון ומיון המליצה למיינו כתומך לאסירי השגחה באגף בו (הוא) שוהה, וזאת לאחר שהאסיר הביע את הסכמתו לכך בפני עובד סוציאלי... לאור האמור, יישאר האסיר במקומו וישמש כתומך לאסירי השגחה באגף מרחבים".

לטענת המקור, "לא מדובר בהליך רגיל. אסירים רגילים מבקשים להתמנות לתומכים, הבקשה שלהם נבדקת על-ידי הגורמים המקצועיים, ומתקבלת החלטה. כאן זה מקרה הפוך - צוין שהתפקיד הוצע לכהן ושהוא 'הביע את הסכמתו' - מדובר ביחס חריג".

אכן תמוה כיצד כהן - שהוגדר בעצמו כ"אסיר השגחה" בשל מצבו הנפשי עד כמה חודשים לפני הפיכתו ל"אסיר תומך" - הפך לפתע אסיר שמסוגל לתמוך נפשית באסירי השגחה אחרים? גם לזה מסרבים בשב"ס לספק הסברים.

המקור הקשור לבית הכלא ניצן מציין כי ל"אסירים התומכים" בכלא ניצן נערכים מפגשים קבוצתיים שבועיים עם עובדות סוציאליות - מעין קבוצת תמיכה שמטרתה לסייע להם להתמודד עם קשיי התפקיד ולתמוך זה בזה.

לדברי המקור, לאורך השנה וחצי האחרונות העובדות הסוציאליות שעורכות את המפגשים של אסירים תומכים" דיווחו לא פעם כי השופט לשעבר כהן אינו משתף פעולה עם המפגשים ומפגין התנשאות וזלזול כלפי קבוצת התמיכה.

כמו כן, נטען כי אף שכהן אינו ממלא את תפקידו כתומך בפועל, לא נשקלת האפשרות של ביטול הגדרתו כ"אסיר תומך", משום ש"ההוראות בעניין כהן ניתנו מלמעלה, ואיש אינו רוצה להסתבך עם הממונים".

"שיקולים ענייניים"

משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה לתנאי כליאתו של השופט לשעבר כהן כי "השמת אסירים בבתי הסוהר נשקלת באופן ענייני ומקצועי מדי תקופה, ולעתים תוך מעורבות של גורמי מקצוע ברמות השונות. מטעמים של צנעת הפרט אנו מנועים לפרט אודות אסיר ספציפי, אך ניתן לומר כי האסיר משולב באגף ומתפקד כנדרש. מדובר בחוות-דעת ישנה שאינה מעידה על המצב הקיים".

לקח שוחד, נמלט מהארץ והוסגר

דן כהן (72), משפטן מוערך, פרש בגיל 41 מתפקידו כשופט מחוזי בבאר-שבע ופנה למגזר הפרטי. ב-1991 מונה לדירקטור בחברת החשמל, אך לפי הרשעתו, מעל בתפקידו.

כהן הורשע בספטמבר 2013 בשני אישומים שונים הנוגעים לתפקודו כדירקטור בחברת החשמל סביב סוף שנות ה-90 -תחילת שנות ה-2000. אישום נוסף נוגע לבריחתו מהארץ ב-2005. ההרשעה הושגה בעקבות הודאתו של כהן באישומים במסגרת הסדר טיעון שהושג עימו.

האישום הראשון נגע לחברת רוגוזין, שמכרה לחברת החשמל קרקע ב-62.5 מיליון דולר. בעל השליטה בחברת רוגוזין באותה תקופה היה עזרא הראל ז"ל, שהיו לו קשרים עסקיים פרטיים עם כהן. כהן הסתיר קשרים אלה מדירקטוריון חברת החשמל ותמך נחרצות בעסקה בדיון בדירקטוריון, כמו גם בהצבעה בעד אישור העסקה. בגין מעשים אלה הורשע כהן במירמה ובהפרת אמונים של עובד ציבור.

האישום השני נגע לפרשת סימנס. בפרשה זו הורשע כהן בקבלת שוחד בסכום יותר ממיליון אירו בתמורה לקידום ענייניה של חברת סימנס, שהתמודדה במכרז גדול של חברת החשמל לאספקת טורבינות גז, בדירקטוריון חברת החשמל. הסכום משקף שליש אחוז מגובה המכרז שעמד על כ-320 מיליון אירו. בגין אישום זה הורשע כהן בקבלת שוחד ובמירמה והפרת אמונים.

פרשת סימנס בישראל היא חלק ממכלול עצום של שוחד בינלאומי, שנחשף באחת מפרשות השוחד הבינלאומי הגדולות שנחשפו בעולם, ושנחקרה בין היתר בארה"ב, בגרמניה ובישראל.

במסגרת החקירה הודתה חברת סימנס ששילמה שוחד לצורך הטיית מכרזים במדינות שונות בעולם, מסוף שנות ה-90 ועד תחילת שנות ה-2000, בהיקף עצום של 1.4 מיליארד דולר. סימנס הודתה גם בתשלום שוחד לחברת החשמל, גבוה משמעותית מזה שקיבל כהן.

בעקבות גילויים חדשים בפרשה הבינלאומית, נעצרו לאחרונה ונחקרו מספר בכירים נוספים לשעבר בחברת החשמל. לפי פרסומים, מעשי השוחד, לפי החשד, בחברת החשמל חורגים מחוזה הטורבינות שבמרכז הרשעתו של כהן, ונוגעים לחוזים נוספים של חברת החשמל סביב תחילת שנות האלפיים.

האישום השלישי נוגע לבריחתו של כהן מן הדין. לאחר שנחקר בפרשה בשנים 2003-2005, יצא כהן את הארץ באוגוסט 2005, ומצא מקלט בפרו. הוא השתקע בלימה, בירת פרו, בנוחות יחסית, ונחשב אף למקורב לשלטון במדינה, דבר שסייע לו בבלימת הניסיון של הרשויות בישראל להביא להסגרתו. ב-2013, לאחר שהתחלף השלטון בפרו, קודמה הסגרתו של השופט בדימוס, והוא הובא לארץ, נשפט והורשע לפי הודאתו. בגין האישום הנוגע לבריחתו, הורשע כהן בשיבוש הליכים.

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

לאחר התקיפה הישראלית באיראן: הדולר מזנק ל-3.82 שקלים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי מאבד כ-2.5% ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

לרכב הזה יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת