גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה משמעותם של סעיפים 77-78 לחוק התכנון והבנייה?

סעיפים 77-78 לחוק התכנון והבנייה, נותנים אפשרות למחליטים ברשויות לשנות מהותית פעילויות משיקולי מדיניות כזו או אחרת ■ מה זה אומר?

תחבורה ציבורית באבן גבירול / צילום: תמר מצפי
תחבורה ציבורית באבן גבירול / צילום: תמר מצפי

*** הכתבה בשיתוף איגוד חברות תמ"א 38

רצונם העז של הדיירים והיזמים לקדם ולפעול בנושא ההתחדשות העירונית כפוף בעיקר לנכונותן של העיריות והמועצות המקומיות בקידום הנושא. לצד מועצות שאכן נותנות יד לנושא ודוחפות הלאה לשיקום מבני העיר, יש מועצות אחרות שלעיתים משנות סדרי תהליכים, גם אם כבר החלו, באזורים שונים בעיר.

דוגמה לכך ניתן למצוא בסעיפים 77-78 לחוק התכנון והבנייה, שנותנים אפשרות למחליטים ברשויות לשנות מהותית פעילויות משיקולי מדיניות כזו או אחרת. על פי סעיפים אלה לרשויות ניתן הכוח לעכב מתן היתרי בנייה, ובתנאי שטרם הוכר באזור במסגרת סעיף 23 לחוק תמ"א 38, באזור המדובר לתקופה של שנתיים, במהלכן על הרשות להגיש לפרסום תוכנית חליפית.

בתום שנתיים אלו ולאחר קבלת האישורים המתאימים יחולו המגבלות התכנוניות והנחיות חדשות על אותו מתחם העלולות לייתר את פעילות היזמות של קבלנים ודיירים מהאזור שקידמו בטרם הפרסום פעילויות בתחום ההתחדשות העירונית. כך, על פי סעיפים אלו, עיריית תל אביב פועלת בציר אבן גבירול.

אסף שאול, שותף במשרד האדריכלים CPSL, טוען כי גזרות שכאלו מצד המועצות המקומיות, יכולות להוות סכנה של ממש להמשך פעילות ההתחדשות העירונית ב"אזורי הגזרה", הן בשל העובדה שאלמנט הזמן הינו מכריעה ושיבוש לוחות הזמנים יוציא מהמשחק שחקנים חיוניים ואף עלולות לגרום למות התהליך.

"הזמן הוא קריטי עבור היזמים שכבר פעלו בתחום. הם עמלו שנים בניסיון להחתים תושבים, עברו דייר-דייר והביאו אותו לבשלות ועכשיו משנים את החוקים. גם בנושא הבירוקרטי והתכנוני נאבקו אל מול הרשויות והשקיעו זמן ותקציבים וכעת הכל נעצר, אומרים להם שבו בצד, תעשו 'הולד', למשך שנתיים לפחות. חשוב להבין שקבלנים מחויבים חוזית לדיירים וכעת בשל ה'סטופ' של העירייה הם לא יעמדו בזמנים והחוזים יפוגו".

- מדובר במגמה?

"לצערי, עיריית תל אביב אינה חריגה. עיריית רמת גן למשל עשתה את אותו הדבר בשכונת רמת עמידר. אם מנסים להבין את תכלית ההתחדשות העירונית אז שכונת רמת עמידר היא הסיפור, אוכלוסיה קשת יום, בניינים מתפוררים, חריגות בניה, תכנון בעייתי שדווקא שם ההתחדשות העירונית ודרבונה על ידי העירייה יכול לעשות מהפכה של ממש בשכונה אך העיריה מצידה באה ושמה סטופ.

"יכול מאוד להיות שבסופו של תהליך התכנון החדש שמקדמת העיריה יבוא לטובת התושבים אך אלמנט הזמן הוא מכריע, בשכונה זו צריכים פתרונות דחופים ואם דוחים זאת במספר שנים זה יכול להיות הרסני גם לתושבים וגם ליזמים שעמדו ממש בטרם תשלום אגרות בנייה ופתאום אומרים להם ששוברים את הכלים ומתחילים מחדש. גם בשכונת שיכון ותיקים עליה טרם הכריזו במסגרת סעיפים 77-78, מנסים לעכב יזמים מליזום באזור".

- העיריות יבואו ויגידו - אנחנו פועלים כחוק במטרה לשפר את התכנון והבניה בצירים ואנו צריכים זמן על מנת ליצור תמהיל נכון.

"הכל טוב ויפה אך חייבים להוסיף בסעיפים 77-78 תחולת זמן. אי אפשר להכריז ביום בהיר כי 'שמנו סטופ' וכל מה שבתהליך לא רלוונטי, אלא לומר שמעתה והלאה כל תוכנית חדשה תאלץ לחכות אך אלו שבתהליך ימשיכו ויקודמו. נושא אי הוודאות הוא קריטי ליזם בתחום ההתחדשות העירונית וחייבים למתן זאת".

מלבד שיבוש לוחות הזמנים שאול חושש כי התכנון העתידי החזוי בציר אבן גבירול למשל עלול לפגוע בכל מטרת ההתחדשות העירונית. "בכוונת עיריית תל אביב לאחד שטחים ולהפוך מספר מגרשים לאחד ובכך לקדם בנייתם של מגדלי בני 10 קומות ויותר לאורך הציר, קרי, בנייה יותר נפחית. מעבר לבעיה התכנונית זה יוציא את הקבלנים הבינוניים והקטנים מהמשחק. כבר כיום קשה מאוד להתמודד עם 20 דיירים, אז אם יקדמו תוכנית שקוראת לאיחוד מגרשים זה יאלץ יזם להתמודד מול 40-60 דיירים וזה יהפוך ללא פרקטי עבורם ויפנה מקום רק לשחקנים הגדולים שאני לא מאמין שידעו להתעסק עם מכלול הדיירים. מעבר לכך, ככל שהפרויקט יותר גדול הוא לוקח יותר זמן כך שיעברו שנים רבות בטרם יקרה משהו אם בכלל יקרה"

- וברשויות לדעתך לא מבינים זאת?

"למתכננים ולאדריכלים של העיר חשוב בעיקר שהתכנון יהיה נכון ויפה. הנייר סופג הכול, אך הם לא מגיעים מהפגישות עם הדיירים, הם לא מכירים את הדינמיקה והקושי הרב ולכן לא מבינים כי יהיה מאוד קשה להפוך את הרצון התכנוני לכזה שבמציאות. הם לעיתים מתייעצים איתנו האדריכלים או אם היזמים אך עדיין לא מספיק. קשה להיכנס לראש של הדייר הקטן עם הדירה הדולפת, שאותו לא מעניין העיצוב האורבני, הוא מחפש פתרון מהיר שתהיה לו דירה שיוכל לגור בה.

"גם עיריית גבעתיים ניסתה לעשות את אותו המהלך ולקדם הפקדת תוכנית מתוקף סעיף 77-78 אך הדיירים והיזמים הבינו שזה יתקע את נושא ההתחדשות העירונית בעיר למשך שנים רבות ולא נתנו לזה יד וראש העיר נאלץ לגנוז תוכנית זו או לפחות לעכב אותה".

- אך לא ניתן להתעלם מהעובדה שדווקא בערים אלו רואים יותר ויותר פרויקטים של התחדשות עירונית.

"אכן, אבל דווקא בשל אלמנט הנראות הויזואלית חשוב לאשר עוד פרויקטים בצירים ואזורים מרכזיים ולא לעצור אותם. התחדשות עירונית זו יוזמה מבורכת שבאה לעצב עיר ודווקא בצירים המרכזיים, בהם רואים את פניה, לא רואים כל התחדשות עירונית אם זה בגלל העצירה המנהלית שהמועצות עושות ואם זה משום שאין מספיק זכויות בניה. זה חבל, כי פרויקטי תמ"א 38 והתחדשות עירונית כיום קמים לרוב בצירים קטנים ובאזורים לא מרכזיים ולא רואים את היופי שבהם ודווקא בצירים המרכזיים בהם הבניינים מטים ליפול, בהם יש בעיות קשות של תשתית, רואים מדי פעם שיפוצים נקודתיים או פתרונות זמניים אך ללא תכלית. זה קורה בהרבה עיריות ומועצות".

אייל אוכמן, יזם, מנכ"ל חברת תל דן ויו"ר איגוד חברות תמ"א 38, טוען כי הכוח של ראשי ערים במסגרת סעיפים 77-78 לחוק התכנון והבניה מצריך מהיזמים לפעול במשנה זהירות. "יזמים חייבים להבין כי במידה ואין תוכנית מפורטת על האזור מתוקף סעיף 23 לחוק התמ"א קיים סיכוי יותר מסביר כי לא תוכל לסיים את הפרויקט. כל ראש עיר יכול לקום בבוקר ולהחליט כי הוא משנה מדיניות בינוי לאזור ובמסגרת הסמכויות בחוק התכנון והבינוי לעכב מתן היתרים ליזמים שפועלים בשטח. אני בתור יזם באופן אישי לא פועל באזורים שלא הוכרזו מתוקף סעיף 23 לחוק תמ"א 38 מכיוון שאינני רוצה הפתעות לא רצויות".

תגובת עיריית תל אביב לנטען בכתבה: "לא זו בלבד שהפרסום אינו מעכב הליכי פיתוח, הוא אף מייצר תשתית לתכנון עבור היוזמות השונות.פרסום הסעיפים הינו פועל יוצא של מדיניות הוועדה המקומית שאושרה כבר בשנת 2012, הרואה ברחוב אבן גבירול ציר עירוני ראשי. התכנית תאפשר תוספת שטחי בניה לבניה חדשה לאורך הרחוב, תוך שמירה על צביונו כרחוב מסחרי עם שימושים מעורבים למסחר, מגורים ותעסוקה. עד לאישור התכנית, כבר היום מקודמות יוזמות מקומיות לאורך הרחוב על פי מדיניות הוועדה המקומית מבלי להמתין לתכנית הכוללת לכל הרחוב".

עוד כתבות

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים