גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה משמעותם של סעיפים 77-78 לחוק התכנון והבנייה?

סעיפים 77-78 לחוק התכנון והבנייה, נותנים אפשרות למחליטים ברשויות לשנות מהותית פעילויות משיקולי מדיניות כזו או אחרת ■ מה זה אומר?

תחבורה ציבורית באבן גבירול / צילום: תמר מצפי
תחבורה ציבורית באבן גבירול / צילום: תמר מצפי

*** הכתבה בשיתוף איגוד חברות תמ"א 38

רצונם העז של הדיירים והיזמים לקדם ולפעול בנושא ההתחדשות העירונית כפוף בעיקר לנכונותן של העיריות והמועצות המקומיות בקידום הנושא. לצד מועצות שאכן נותנות יד לנושא ודוחפות הלאה לשיקום מבני העיר, יש מועצות אחרות שלעיתים משנות סדרי תהליכים, גם אם כבר החלו, באזורים שונים בעיר.

דוגמה לכך ניתן למצוא בסעיפים 77-78 לחוק התכנון והבנייה, שנותנים אפשרות למחליטים ברשויות לשנות מהותית פעילויות משיקולי מדיניות כזו או אחרת. על פי סעיפים אלה לרשויות ניתן הכוח לעכב מתן היתרי בנייה, ובתנאי שטרם הוכר באזור במסגרת סעיף 23 לחוק תמ"א 38, באזור המדובר לתקופה של שנתיים, במהלכן על הרשות להגיש לפרסום תוכנית חליפית.

בתום שנתיים אלו ולאחר קבלת האישורים המתאימים יחולו המגבלות התכנוניות והנחיות חדשות על אותו מתחם העלולות לייתר את פעילות היזמות של קבלנים ודיירים מהאזור שקידמו בטרם הפרסום פעילויות בתחום ההתחדשות העירונית. כך, על פי סעיפים אלו, עיריית תל אביב פועלת בציר אבן גבירול.

אסף שאול, שותף במשרד האדריכלים CPSL, טוען כי גזרות שכאלו מצד המועצות המקומיות, יכולות להוות סכנה של ממש להמשך פעילות ההתחדשות העירונית ב"אזורי הגזרה", הן בשל העובדה שאלמנט הזמן הינו מכריעה ושיבוש לוחות הזמנים יוציא מהמשחק שחקנים חיוניים ואף עלולות לגרום למות התהליך.

"הזמן הוא קריטי עבור היזמים שכבר פעלו בתחום. הם עמלו שנים בניסיון להחתים תושבים, עברו דייר-דייר והביאו אותו לבשלות ועכשיו משנים את החוקים. גם בנושא הבירוקרטי והתכנוני נאבקו אל מול הרשויות והשקיעו זמן ותקציבים וכעת הכל נעצר, אומרים להם שבו בצד, תעשו 'הולד', למשך שנתיים לפחות. חשוב להבין שקבלנים מחויבים חוזית לדיירים וכעת בשל ה'סטופ' של העירייה הם לא יעמדו בזמנים והחוזים יפוגו".

- מדובר במגמה?

"לצערי, עיריית תל אביב אינה חריגה. עיריית רמת גן למשל עשתה את אותו הדבר בשכונת רמת עמידר. אם מנסים להבין את תכלית ההתחדשות העירונית אז שכונת רמת עמידר היא הסיפור, אוכלוסיה קשת יום, בניינים מתפוררים, חריגות בניה, תכנון בעייתי שדווקא שם ההתחדשות העירונית ודרבונה על ידי העירייה יכול לעשות מהפכה של ממש בשכונה אך העיריה מצידה באה ושמה סטופ.

"יכול מאוד להיות שבסופו של תהליך התכנון החדש שמקדמת העיריה יבוא לטובת התושבים אך אלמנט הזמן הוא מכריע, בשכונה זו צריכים פתרונות דחופים ואם דוחים זאת במספר שנים זה יכול להיות הרסני גם לתושבים וגם ליזמים שעמדו ממש בטרם תשלום אגרות בנייה ופתאום אומרים להם ששוברים את הכלים ומתחילים מחדש. גם בשכונת שיכון ותיקים עליה טרם הכריזו במסגרת סעיפים 77-78, מנסים לעכב יזמים מליזום באזור".

- העיריות יבואו ויגידו - אנחנו פועלים כחוק במטרה לשפר את התכנון והבניה בצירים ואנו צריכים זמן על מנת ליצור תמהיל נכון.

"הכל טוב ויפה אך חייבים להוסיף בסעיפים 77-78 תחולת זמן. אי אפשר להכריז ביום בהיר כי 'שמנו סטופ' וכל מה שבתהליך לא רלוונטי, אלא לומר שמעתה והלאה כל תוכנית חדשה תאלץ לחכות אך אלו שבתהליך ימשיכו ויקודמו. נושא אי הוודאות הוא קריטי ליזם בתחום ההתחדשות העירונית וחייבים למתן זאת".

מלבד שיבוש לוחות הזמנים שאול חושש כי התכנון העתידי החזוי בציר אבן גבירול למשל עלול לפגוע בכל מטרת ההתחדשות העירונית. "בכוונת עיריית תל אביב לאחד שטחים ולהפוך מספר מגרשים לאחד ובכך לקדם בנייתם של מגדלי בני 10 קומות ויותר לאורך הציר, קרי, בנייה יותר נפחית. מעבר לבעיה התכנונית זה יוציא את הקבלנים הבינוניים והקטנים מהמשחק. כבר כיום קשה מאוד להתמודד עם 20 דיירים, אז אם יקדמו תוכנית שקוראת לאיחוד מגרשים זה יאלץ יזם להתמודד מול 40-60 דיירים וזה יהפוך ללא פרקטי עבורם ויפנה מקום רק לשחקנים הגדולים שאני לא מאמין שידעו להתעסק עם מכלול הדיירים. מעבר לכך, ככל שהפרויקט יותר גדול הוא לוקח יותר זמן כך שיעברו שנים רבות בטרם יקרה משהו אם בכלל יקרה"

- וברשויות לדעתך לא מבינים זאת?

"למתכננים ולאדריכלים של העיר חשוב בעיקר שהתכנון יהיה נכון ויפה. הנייר סופג הכול, אך הם לא מגיעים מהפגישות עם הדיירים, הם לא מכירים את הדינמיקה והקושי הרב ולכן לא מבינים כי יהיה מאוד קשה להפוך את הרצון התכנוני לכזה שבמציאות. הם לעיתים מתייעצים איתנו האדריכלים או אם היזמים אך עדיין לא מספיק. קשה להיכנס לראש של הדייר הקטן עם הדירה הדולפת, שאותו לא מעניין העיצוב האורבני, הוא מחפש פתרון מהיר שתהיה לו דירה שיוכל לגור בה.

"גם עיריית גבעתיים ניסתה לעשות את אותו המהלך ולקדם הפקדת תוכנית מתוקף סעיף 77-78 אך הדיירים והיזמים הבינו שזה יתקע את נושא ההתחדשות העירונית בעיר למשך שנים רבות ולא נתנו לזה יד וראש העיר נאלץ לגנוז תוכנית זו או לפחות לעכב אותה".

- אך לא ניתן להתעלם מהעובדה שדווקא בערים אלו רואים יותר ויותר פרויקטים של התחדשות עירונית.

"אכן, אבל דווקא בשל אלמנט הנראות הויזואלית חשוב לאשר עוד פרויקטים בצירים ואזורים מרכזיים ולא לעצור אותם. התחדשות עירונית זו יוזמה מבורכת שבאה לעצב עיר ודווקא בצירים המרכזיים, בהם רואים את פניה, לא רואים כל התחדשות עירונית אם זה בגלל העצירה המנהלית שהמועצות עושות ואם זה משום שאין מספיק זכויות בניה. זה חבל, כי פרויקטי תמ"א 38 והתחדשות עירונית כיום קמים לרוב בצירים קטנים ובאזורים לא מרכזיים ולא רואים את היופי שבהם ודווקא בצירים המרכזיים בהם הבניינים מטים ליפול, בהם יש בעיות קשות של תשתית, רואים מדי פעם שיפוצים נקודתיים או פתרונות זמניים אך ללא תכלית. זה קורה בהרבה עיריות ומועצות".

אייל אוכמן, יזם, מנכ"ל חברת תל דן ויו"ר איגוד חברות תמ"א 38, טוען כי הכוח של ראשי ערים במסגרת סעיפים 77-78 לחוק התכנון והבניה מצריך מהיזמים לפעול במשנה זהירות. "יזמים חייבים להבין כי במידה ואין תוכנית מפורטת על האזור מתוקף סעיף 23 לחוק התמ"א קיים סיכוי יותר מסביר כי לא תוכל לסיים את הפרויקט. כל ראש עיר יכול לקום בבוקר ולהחליט כי הוא משנה מדיניות בינוי לאזור ובמסגרת הסמכויות בחוק התכנון והבינוי לעכב מתן היתרים ליזמים שפועלים בשטח. אני בתור יזם באופן אישי לא פועל באזורים שלא הוכרזו מתוקף סעיף 23 לחוק תמ"א 38 מכיוון שאינני רוצה הפתעות לא רצויות".

תגובת עיריית תל אביב לנטען בכתבה: "לא זו בלבד שהפרסום אינו מעכב הליכי פיתוח, הוא אף מייצר תשתית לתכנון עבור היוזמות השונות.פרסום הסעיפים הינו פועל יוצא של מדיניות הוועדה המקומית שאושרה כבר בשנת 2012, הרואה ברחוב אבן גבירול ציר עירוני ראשי. התכנית תאפשר תוספת שטחי בניה לבניה חדשה לאורך הרחוב, תוך שמירה על צביונו כרחוב מסחרי עם שימושים מעורבים למסחר, מגורים ותעסוקה. עד לאישור התכנית, כבר היום מקודמות יוזמות מקומיות לאורך הרחוב על פי מדיניות הוועדה המקומית מבלי להמתין לתכנית הכוללת לכל הרחוב".

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי