גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי מגיעים תמלוגים לעובד שפיתח פטנט במהלך עבודתו?

לפי חוק הפטנטים הקיים, בהיעדר הסכם אחר בין המעסיק לעובד - המצאה של עובד תיחשב קניינו של המעסיק ■ השבוע קרא בג"ץ להסדיר בחוק את הסוגייה

"לא מדינה נידחת, לא משק מפוקפק, הארץ מתפתחת בצעדי ענק. זה עסק יסודי! מספיק עם סנטימנטים! הראש היהודי ממציא לנו פטנטים!", כתב חיים חפר ז"ל לפני עשרות שנים.

השיר ההיתולי של חפר הוא עבור ישראלים לא מעטים מציאות של ממש. בעולם של אינטרנט והיי-טק, עובדים רבים עסוקים במסגרת עבודתם בפיתוח המצאות ופטנטים, וזה מוליד לא פעם גם מחלוקות ביחס לשאלה מי יגזור לבסוף את הקופון.

רק השבוע דנו שופטי בג"ץ בעתירה בעניין זה שהגיש המהנדס גדעון ברזני נגד חברת עיבוד השבבים ישקר, שייסד סטף ורטהיימר ונמכרה לוורן באפט לפני כשנתיים תמורת כ-6 מיליארד דולר.

ברזני ביקש לקבל תמורה בעבור פטנטים שלטענתו הוא פיתח בתקופת עבודתו בחברה, וישקר טענה מנגד כי העובד חתם בתקופת עבודתו ובסיומה על מסמכים שבהם ויתר על זכותו לקבל תמורה בעד המצאות שלו במסגרת עבודתו.

עוד לפני שעתר לבג"ץ, דחתה הוועדה לענייני פיצויים ותמלוגים את בקשת ברזני. בתחילת השבוע דחו גם שופטי בג"ץ את העתירה, אך כתבו כי יש מקום להסדיר בחוק ביתר פירוט את סוגיית התמלוגים לעובדים שהמציאו "אמצאת שירות" (המצאה שעובד הגיע אליה בעקבות עבודתו או בתקופת עבודתו).

לא זכות סוציאלית

עו"ד קליה קליין, שותפה במשרד פרל כהן צדק לצר ברץ, מסבירה כי לפי חוק הפטנטים הקיים, בהיעדר הסכם אחר בין המעסיק לעובד, המצאה של עובד תיחשב קניינו של המעסיק. "זאת בכפוף לכך שמדובר בהמצאה, שבין הצדדים מתקיימים יחסי עבודה, שההמצאה גובשה במהלך עבודתו של העובד אצל המעסיק, ושהעובד הגיע להמצאה 'עקב שירותו' אצל המעסיק".

עד כאן עמדת החוק בשאלת הבעלות, אבל מה עם שאלת התמורה? לדברי עו"ד קליין, לפי החוק, בהיעדר הסכם הקובע אם העובד זכאי לתמורה בגין ההמצאה ובאילו תנאים, ייקבע הדבר על-ידי הוועדה לענייני פיצויים ותמלוגים - ועדה המורכבת משופט בית המשפט העליון בדימוס, רשם הפטנטים ואיש אקדמיה בתחום מדעי או טכני רלוונטי להמצאה הינדונה.

"הוועדה תביא בחשבון את סוג התפקיד שבו הועסק העובד, את יוזמת העובד בהמצאה ואת העלויות שהיו כרוכות בפיתוח. באופן כללי, ככל שיוזמתו של העובד בהמצאה משמעותית יותר - תיטה הוועדה לקבוע שיעורים מוגדלים של תמלוגים", אומרת קליין, ומוסיפה כי החלטת בג"ץ בעניין ברזני וישקר נתנה תוקף נוסף לכלל, שלפיו זכותו של עובד לתמורה בגין המצאה שפיתח איננה זכות סוציאלית שנובעת מיחסי העבודה וטעונה הגנה, אלא היא זכות שעובד רשאי לוותר עליה במסגרת הסכם. "בכך, למעשה, אשררו הוועדה ובג"ץ את החוק בנוסחו הנוכחי".

עו"ד טל בנד, שותף במשרד ש. הורוביץ ושות', שייצג את ישקר בסכסוך מול ברזני, מסביר את מעמדם של עובדי מדינה בעניין זה.

לדבריו, חוק הפטנטים קובע שתי הוראות ספציפיות: "האחת מטילה על עובדי מדינה חובת דיווח על המצאות, שהיא רחבה יותר מזו המוטלת על עובדים מהשוק הפרטי; והשנייה מטילה על עובדי מדינה הגבלות ביחס להגשת בקשות פטנט בחו"ל".

עו"ד בנד מציין כי בצד חוק הפטנטים, תקנון שירות המדינה (התקשי"ר) מסמיך את ועדת ההמצאות לקבוע אם להעניק פרס לעובד שהמציא המצאה שהזכויות בה הן בידי המדינה.

"אגב, חברות רבות במגזר הפרטי - בעיקר בתחום ההיי-טק, אבל גם חברות מבוססות מו"פ בתחומים אחרים - אימצו הסדרים וולונטריים בנוגע להענקת בונוס או פרס לעובדים שהמציאו המצאות שירות", אומר בנד.

- איזה צידוק יש לכך שעובד לא יקבל תמלוגים בגין המצאה שפיתח?

קליין: "מעסיק עשוי לשלם שנים רבות שכר עבודה גבוה, להשקיע בהקמת מעבדות משוכללות, לקנות ציוד יקר, לשאת בהוצאות גבוהות בהגנה על פטנטים, ורק לאחר שנים, אם בכלל, לזכות לפירות ולתגמול מהמצאה רווחית. לעומת זאת, העובד נהנה במשך כל השנים הללו מביטחון תעסוקתי ומשכר עבודה גבוה.

"אם בסופו של יום פירות ההמצאה ילכו אל העובד, תהיה פגיעה קשה בנכונות של יזמים ומשקיעים להשקיע בתעשיות המצריכות השקעה כספית גבוהה במחקר ופיתוח, כגון תעשיית התרופות ותעשיית האלקטרוניקה. זו תוצאה לא רצויה בעליל המנוגדת לאינטרס הציבורי. לכן החוק בנוסחו הנוכחי נותן באופן כללי מענה ראוי לסוגייה".

- ובכל זאת, שופטי בג"ץ העירו השבוע שייתכן שיש מקום להסדרה, חקיקתית או וולונטרית, של תמורה לעובדים שהמציאו המצאות שירות.

קליין: "אחת הסוגיות שיש לתת עליהן את הדעת היא יצירת המצאות על-ידי עובדים שלא נשכרו לצורכי פיתוח, ולכן בניגוד לעובדי הפיתוח, התמורה שקיבלו מהמעסיק (השכר) לא הביאה בחשבון את האפשרות שיהיו מעורבים בפיתוח. במקרה זה יש, לדעתי, מקום לשקול שינוי חקיקתי, שכן מקרים נדירים אלה לא יפרו את האיזון העדין הקיים היום במשק בין היזמים והמשקיעים מצד אחד ועובדי המחקר והפיתוח מהצד השני".

עו"ד ערן ברקת, שותף בכיר בגילת, ברקת ושות' מקבוצת ריינהולד-כהן, סבור כי אחד השינויים שיש לעשות בחוק הוא העברת הסמכות לדון בתביעות לפיצוי ותמורה בגין המצאות עובד מהוועדה לענייני פיצויים ותגמולים לבית המשפט המחוזי. זאת, לדבריו, "הן בשל המגבלות הדיוניות של הוועדה וגם לאור התמשכות ההליכים בה. אגב כך יתאפשרו הליכי ערעור מלאים על החלטות בתחום זה".

לדברי עו"ד בנד, עוד לפני ביצוע שינויים בחוק, יש בכוחם של מעסיקים לנקוט צעדים חשובים שיצמצמו את החשיפה לדרישות ותביעות של עובדים בעניין זה. "מעסיק יכול, למשל, להחתים את העובד על הסכם הכולל ויתור מפורש על תמורה נוספת כלשהי בעד אמצאות שירות, מעבר לשכר המשולם לו; או בסיום העסקתו, על מסמך ויתור כללי על תביעות נגד המעסיק", הוא אומר.

- ומה לגבי קביעה מראש שהעובד יקבל תמלוגים בסכום מסוים על המצאות?

בנד: "דרך אחרת היא אכן להעניק לעובד תמורה, ולו מינימלית, בעד אמצאות שירות, במסגרת הסכם אישי או בנוהל כללי של המעסיק".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי