גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח מיוחד: האם הפעם יבוטל סוף-סוף משרד התקשורת?

האם דוח שכטר יחולל שינוי מתבקש בשוק הרגולציה - או יגיע לפח האשפה כמו עשרות דוחות אחרים?

פרופ' עמית שכטר / צילום: תמר מצפי
פרופ' עמית שכטר / צילום: תמר מצפי

ביום רביעי האחרון, מיד אחרי ראש השנה, שלח פרופ' עמית שכטר את הדוח שניסחה הוועדה שבראשה מונה לעמוד לפני כשנתיים. מטרת הדוח, שממליץ כיצד להתאים את הפיקוח על שוק התקשורת לעידן האינטרנטי, נשמעת כלקוחה מראשית המאה.

הוועדה, שהוקמה על-ידי השר הקודם במשרד התקשורת, גלעד ארדן, הייתה אמורה להקדים את השינויים הדרמטיים בשוק השידורים הישראלי, ואכן המלצותיה היו מוכנות כבר בדצמבר 2014. אלא שהבחירות הוקדמו, ועבודת הוועדה הוקפאה.

חודש אחר-כך חדר ושינה את השוק המיזם של סלקום טי.וי, הסנונית הראשונה של מיזמים שאמורים לספק תוכן לצרכן הישראלי, בהם מקומיים כמו של גולן טלקום ואורנג', וגם בינלאומיים כמו נטפליקס.

פרופ' שכטר הגיש את המלצותיו למנכ"ל המשרד שלמה פילבר, ולא לשר התקשורת, ראש הממשלה בנימין נתניהו, עמו לא נועד מעולם. על-פי גורמים, רק בפגישתם ביום שישי האחרון העביר פילבר את המסקנות לממונה עליו. פילבר הוא זה שעודד, בסופו של דבר, את הגשתו של הדוח, שבניגוד לדוח קודם, דוח מרדכי מ-2009, הוא כולל המלצות משמעותיות.

העובדה שהוועדה (ובה חברים מקצועיים כמו דורלי אלמגור, ד"ר גלי עינב, ד"ר דליה זליקוביץ', פרופ' סם ליימן-וילציג, אייל מלובן וד"ר תהילה שוורץ-אלטשולר) גובשה על-ידי ארדן וזוכה לכתף קרה מצד השר המכהן, מעלה שאלות אמיתיות באשר למסען של ההמלצות: האם לשינוי המתבקש בשוק הרגולציה המקומית - או שמא לפח האשפה שם יפגשו בדוחות מעשרות השנים האחרונות?

הקמת רשות תקשורת

השינוי המשמעותי שעבר הדוח מאז דוח הביניים שהגישה הוועדה באוגוסט 2014 הוא ההחלטה איזו המלצה לשים בראש. דרך החתחתים שעברה הוועדה תחת השלטון המשתנה שכנעה את שכטר והחברים להעלות לראש הפירמידה את ההמלצה להקים רשות תקשורת שתחליף את משרד התקשורת. זאת הפכה להיות המסקנה המרכזית של הדוח.

הרשות אמורה להחליף לא רק את משרד התקשורת, אלא גם את כל המועצות הרגולטוריות - פרט לרשות השידור. ואם לא כן, אין טעם בהטמעת אף אחת מההמלצות האחרות בדוח.

יש לציין כי במהלך השנים עלתה שוב ושוב ההמלצה לבטל את משרד התקשורת, כנהוג במדינות אחרות. אלא שלדרג הפוליטי קשה מאוד לוותר על האפשרות לפוגג תיק ממשלתי, ובימים אלה עובדים במשרד התקשורת על המלצה עתיקת-יומין אחרת - איחוד מועצת הכבלים והלוויין והרשות השנייה.

הכירו את השירות האודיו-ויזואלי

הדבר השני שהשתנה לעומת דוח הביניים הוא תהליך מדרגות הרגולציה על השחקנים החדשים בשוק שאמור היה לזלוג ולא להיות נעוץ בתאריכים. הדבר זכה להתנגדות גדולה בשימוע שנערך אחר-כך, ובהתבסס על זה נקבעו תאריכים קבועים מראש ואלמנט הזמניות בוטל, מתוך הבנת הריאל פוליטיק הישראלי, לפיו מה שזמני נותר קבוע או לא קורה בכלל.

למעשה הדוח קובע כי כל ההמלצות חייבות להיכנס לתוקפן בתוך שנה מרגע שתיקון החקיקה הנדרש לעיגונן יעבור.

שכטר מציג לעולם החקיקתי לראשונה את המונח "השירות האודיו-ויזואלי", בניגוד ל"שידורי כבלים". מדובר בהגדרה חדשה שלא קיימת בחוק ומתייחסת למי שמפעיל שירות תוכן על גבי הרשת. מי שיהיה מעוניין להעביר שירות אודיו-ויזואלי, די יהיו לו ברישום, והוא לא יזדקק לרישיון.

אסדרה משותפת

שכטר מציע צורת רגולציה שנוסתה בישראל בעבר וכשלה, אך עובדת טוב במדינות אחרות - "אסדרה משותפת". מדובר במהלך חדשני לפיו הגופים המפוקחים הם שיקבעו את הכללים.

הם יגבשו כללים העוסקים באתיקה בשידור התוכן, אתיקה בפרסום, בחובות סימון וסיווג ומועדי דיווח לרגולטור. אם לא יעמדו בזה תוך שנה - הרשות תקבע זאת בעצמה.

על-פי שכטר, כל ספק מהזן האודיו-ויזואלי החדש יקבע בעצמו את השירותים שהוא יספק - הוא יחליט איזה תוכן הוא רוצה לספק ולא יחויב במגוון אקלקטי מנוסח, כפי שהוט ו-yes מחויבות היום. הסעיף, כאמור, נוגע רק לשחקנים החדשים ולא לגופים הפועלים כבר היום.

לשמור על ניטרליות

שכטר וחבריו מבקשים להקפיד על החוק הטרי הדורש ניטרליות ברשת. המשמעות היא שגופים שיש להם היום תשתיות - סלולר או אינטרנט - לא יהיו רשאים לחסום או להפלות בין גופים שרוצים לספק תוכן על גבי אותן תשתיות. הם לא יוכלו להחליט את מי לקדם במהירות ואת מי להגביל.

הוועדה אף ממליצה להרחיב את החוק ולקבוע הסדרים מפורטים לניהול הוגן ותקין של הרשת והקמת מנגנון ליישוב סכסוכים המתעוררים בשל ניצול זכות זאת.

בעלי תשתית יחויבו ברגולציה

על-פי ההמלצות, חובות רגולטוריות ייחודיות יחולו רק על גופים בעלי תשתיות כמו הוט ו-yes, או בעלי רישיונות כמו סלקום או הוט. כלומר, גוף כמו סלקום טי.וי, שעליו לא חלה היום רגולציה כלל, יהיה מוגבל תחת פיקוח, בשל העובדה שהוא כולל גם תשתית של החברה, אם כי באופן הדרגתי ולאורך זמן.

קרן להפקת תוכן

לתשומת-לב נטפליקס: במקרה שחברת שירותי הסטרימינג האמריקאית תרצה להיכנס לשוק הישראלי, יהיה עליה לדאוג אף היא ליצירה הישראלית. ברגע שהיא תחליט שהיא פונה ישירות לצרכן בארץ, היא תידרש לתרגם עבורו תכנים ולחתום מולו על חוזים, ויהיה עליה לדאוג להפקות מקור, כמו גם לסיווג וסימון של משדרים על-פי גילאים ולהנגשתם לציבור בעלי מוגבלות.

גם חברות התשתיות השונות מקבלות תפקיד מכריע שלא היה עד כה, על-פי המלצות הוועדה. על כל החברות המספקות תשתית - מהסלולר ועד מיזם הסיבים - להפקיד כספים בקרן של מימון הפקות מקור, על-פי מפתח השקעה שייקבע לפי נתח השוק שלהם.

על-פי שכטר, זה הדבר הנכון לעשות, כי רוב התנועה היום על גבי התשתיות היא תנועה אודיו-ויזואלית, והדבר משחרר את גופי התוכן לעשייה רחבה יותר ומקטין את ההשקעה שלהם. בשביל חברת התשתיות, מאמינה הוועדה, הסכומים האלה הם כסף קטן.

הוועדה גם דורשת כי ייקבעו כללים שיבטיחו שאנשים ידעו שהתוכן הזה קיים ובולט לטובתם.

אפשר גם פרסומות וחדשות

הספקים החדשים יוכלו לבחור בין מודל של פרסום לבין מודל של דמי מנוי. זאת, על בסיס מנגנון שיחבר בין הערוצים הקיימים ובין השירותים החדשים. כלומר, אם מיזם מסוים, נניח סלקום טי.וי, ירצה לקבל בחינם וליהנות משידור של הערוצים המסחריים המתפרנסים מפרסומות - 2 ו-10 - הוא עצמו לא יוכל לשדר פרסומת.

סעיף דרמטי אחר הוא שידורי החדשות. על-פי ההמלצות, כולם יוכלו לשדר ולעלות שידורי חדשות, תוך עמידה בכללי אתיקה, אבל ללא חובה חוקית אחרת הקיימת היום, כמו הקמת מועצה ציבורית או מחויבות לשדר בירושלים, למשל. אם הם רוצים לשדר חדשות - שישדרו.

הוועדה ממליצה גם לסגור את הוועדה למדרוג ולהקים גוף שיצליח למדוד טכנולוגית את כל השידורים הישנים והחדשים באשר הם.

תוכן שיווקי? בבקשה

הוועדה מצטרפת להמלצות קודמות וקוראת להתיר תוכן שיווקי בשידורים - כל עוד הוא שקוף וגלוי, ולא מצוי בפרסום סמוי. למרות המתירנות בתחום, הוועדה דורשת להתיר על כנם את המגבלות על איסור בעלויות צולבות ואחרות הפוגעות בתחרות חופשית בשוק התקשורת.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"