גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הייתי צריך לחיות חיים של יזם כדי להיות משקיע"

האנג'ל ברק רבינוביץ' הפך באחרונה לשותף בקרן ג'נסיס ■ בראיון ל"גלובס" הוא מדבר על השותפים החדשים ("זה מרגיש כמו משפחה"), על הסטארט-אפים שהוא מחפש ("חשוב שיהיה יותר ממייסד אחד") וגם על התפקיד הקודם: "השקעות אנג'ל זה תחביב וזה משהו שאתה עושה מהצד"

ברק רבינוביץ / צילום: איל יצהר
ברק רבינוביץ / צילום: איל יצהר

החודש התחיל האנג'ל ברק רבינוביץ' דרך חדשה ולא מוכרת. הוא כבר הספיק להיות מנכ"ל ויזם ולרשום כמה אקזיטים כמו של Amuso שנמכרה ל-BBC הבריטית וחברת Mytopia שנמכרה ל-888 וגם להיות אנג'ל בולט, כולל אקזיט לא רע בכלל כשחברת Crossrider נמכרה לטדי שגיא ב-2012 תמורת 37 מיליון דולר. אבל את חודש ספטמבר הוא התחיל בפוזיציה שונה לגמרי - בתור שותף בקרן.

בדיוק לפני חודשיים, הודיעה קרן ג'נסיס כי היא מצרפת לשורותיה כשותף את רבינוביץ', 37, לצידם של השותפים הקיימים אדי שלו, אייל קישון, ג'וני סאקס, גארי גנות והדר קריתי. על רקע הקרן החדשה שג'נסיס אמורה להשלים בתקופה הקרובה בהיקף של כ-125 מיליון דולר ועל רקע שדרוג תוכנית האקסלרטור הוותיקה The Junction, רבינוביץ' הוא בהחלט שינוי מרענן בקרן הוותיקה, שמנסה כנראה להצעיר את השורות.

"המטרה שלי במשך הרבה זמן הייתה להצטרף לקרן וחיפשתי את הקרן הנכונה", מסביר רבינוביץ' בראיון ל"גלובס", "בהתחלה חשבתי להקים קרן משלי אבל הבנתי שהערך שאני יכול להביא הוא להתחבר לקרן קיימת".

- למה החלטת דווקא על ג'נסיס?

"האנשים שם מאוד נגישים ופרקטיים - מאדי שלו היו"ר, השותפים וכל הצוות. הם מאוד ייחודיים. זה מרגיש כמו משפחה. אנשים שעובדים ביחד 10-15-20 שנה. זה צוות מאוד חזק".

"נכון, אני הכי צעיר"

ג'נסיס נחשבת לאחת הקרנות הוותיקות אבל גם כזו שמנסה לאורך השנים האחרונות להתחבר יותר לשטח. כך, בתחילת 2010 צירפה לשורותיה את אדן שוחט, שהיה לשותף הצעיר ביותר בקרן ובתעשיית ההון סיכון המקומית. שנה מאוחר יותר הקרן פתחה באזור שוקן בתל אביב את אחד מהאקסלרטורים הראשונים לסטארט-אפים בישראל - The Junction. ב-2013 שוחט, שניהל את האקסלרטור, עזב את ג'נסיס לטובת הקמת קרן Aleph ובקרן הוותיקה חיפשו כנראה אחר שותף צעיר אחר שימלא את החלל.

"נכון, אני הכי צעיר שם אבל היזמים נהיים יותר ויותר צעירים ולכן בקרן מחפשים מישהו צעיר", מסביר רבינוביץ', "מצאתי פה קרן שיש לה מחויבות כדי לייצר תשתית לעתיד ולהסתכל קדימה. הם מסתכלים עליי בתור תוספת. אני בקיא בעולמות של אינטרנט וטכנולוגיות, אני אעזור לסטארט-אפים שנשקיע בהם להכיר ולהיכנס לשוק האמריקאי בעזרת הנטוורק שלי וזה חלק מהדברים שאני מביא לשולחן".

- מה ההבדל בין השקעה בתור אנג'ל לבין השקעה כשותף בקרן?

"השקעות אנג'ל זה תחביב וזה משהו שאתה עושה מהצד. תמיד ניהלתי חברה והשקעתי מהצד. כשותף בקרן זה יותר סיסטמתי כשאתה מחליט להשקיע בסטארט-אפ וגם קרנות הרבה יותר סלקטיביות - אנחנו משקיעים ב-0.5% מהחברות שהשותפים בקרן רואים. אלה החלטות ארוכות יותר.

"מעבר לכך, בהשקעות אנג'ל יש סכנות וסיכונים. יש לי פילטרים שאני מסתכל על הצוות של החברה, על המוצר ועל השוק. אבל לאחרונה הבנתי שככל החברה גדלה ועוברת לסבב A, סבב B והלאה אז דברים קורים למשקיעים הראשונים. הם מדוללים. לאנג'לים יש פחות חלק בחברה וקשה להם להגן על האינטרס שלהם. כקרן אתה מחזיק 20%-30% מהחברה וכיסא בדירקטוריון - יש לך יותר כוח להגן על האינטרס שלך.

"קרן תשקיע מיליון דולר לפי שווי של 2 מיליון דולר ותקבל 30% - בגלל שהם כותבים צ'ק גדול יותר, אז זה מוריד את הסיכון בשלב מוקדם".

רבינוביץ' הוא אולי לא שם מוכר למדי בעולם האנג'לים כמו גיגי לוי, טל ברנח או זוהר גילון, אך הוא כבר הספיק להשקיע בלא מעט סטארט-אפים בולטים. אחד מהם, שכמעט התפספס (ראו מסגרת) הוא Ubimo שהקימו יוצאי גוגל ומי שהקימו את חברת Labpixies שהייתה הרכישה הראשונה של ענקית החיפוש בישראל.

הוא, כאמור, גם היה אחד המשקיעים של חברת Crossrider, שהקימו קובי מנחמי ושמואלי אחדות, ושנמכרה תוך פחות משנתיים לחברת markets.com של טדי שגיא תמורת 37 מיליון דולר. בנוסף, השקיע במפתחת אפליקציית ניהול האירועים Bizzabo של בוגרי תוכנית זל מהמרכז הבינתחומי הרצליה, בחברת R2NET שמשווקת ומוכרת תכשיטים באינטרנט ושגייסה 25 מיליון דולר מהקרן של חיים שני ומשה ליכטמן, וגם בחברת Totems שנמכרה לסטארט-אפ הפינטק Stripe ששוויו מוערך ב-5 מיליארד דולר.

הוא גם מגיע, כאמור, עם רקע של ייזום וניהול בתחום הגיימינג כמו חברת Amuso שמכר ל-BBC הבריטית, חברת win שזכתה להשקעה מצד Bwin.party שחברת 888 הישראלית מנסה לרכוש וכן של חברת Mytopia שנמכרה ב-2010 ל-888 ב-18 מיליון דולר. "הייתי צריך לחיות חיים של יזם כדי להיות משקיע", הוא מעיד על עצמו.

"זה לא מדע מדויק"

- מה חשוב שיהיה בסטארט-אפ שאתה משקיע בו?

"צריך שיהיה קונספט וצוות וחשוב שיהיה יותר ממייסד אחד. עסק זה משהו שקשה לעשות ואתה רוצה לראות שני חבר'ה חזקים טכנית או אחד טוב בשיווק.

"כשיש מייסד אחד אז הוא צריך לשלם לאנשים אחרים כסף כדי לעשות עבודה עם פחות מוטיבציה, לעומת שמישהו שהוא יזם שני או שלישי יעשה עם מוטיבציה גדולה בהרבה.

"מה שחשוב בהתחלה זה הצוות. אם סטיב ג'ובס יחזור מהקבר ויגיד שיש לו רעיון מבריק אז 99% מהאנשים ישקיעו בזה. לכן, יש חשיבות ליזם סדרתי עם רקורד.

"אז אני מחפש צוות שיבטיח שהוא יכול להוציא לפועל את החזון שלו, מה הוא עשה בעבר, מה המיומנות שלו, האם הם מסחריים והאם הם יכולים לעשות כסף מהעסק שלהם. אבל עם יד על הלב, יש פה גם לא מעט אינטואיציות. זה לא מדע מדויק. השקעה זה משהו שאתה לומד במשך הזמן".

ההשקעה שהתפספסה - הסתיימה באקזיט לגוגל

כל משקיע נתקל כמובן בהשקעות מוצלחות יותר או פחות, אבל אפשר לומר שהכי כואבות אלה ההשקעות שמתפספסות. רבינוביץ' נזכר בפספוס אחד כזה, שהוא איכשהו הצליח לכפר עליו בהמשך.

"בשנת 2002 יצא לי להיפגש בדירה שכורה בתל אביב עם ארבעה גיקים שעבדו מאוד קשה על איזה פיתוח. זה היה נראה מאוד מעניין להשקעה אבל אז עדיין לא עשיתי את הסוויץ' בתור מישהו שהגיע מוול סטריט ולא חשבתי על השקעה כאנג'ל באותו הזמן", הוא מספר.

שמונה שנים מאוחר, אותם חבר'ה - רן בן יאיר, עודד פוטנץ ואודי גרף - מכרו את החברה שלהם Labpixies ב-25 מיליון דולר לגוגל, שביצעה את הרכישה הראשונה שלה בישראל. "אחרי שראיתי את זה ישר אמרתי לעצמי שאם האנשים האלה אי פעם יקימו חברה חדשה - אני חייב להשקיע שם".

ב-2011, הוא ישב לקפה עם חבר, שסיפר לו על צוות ממש מגניב שהכיר את Labpixies ושמגייס עכשיו לסטארט-אפ חדש. כתבתי להם שהכרנו בעבר ושמאוד התרשמתי מהצוות אבל הם היו קצת קשוחים. הייתי צריך לעשות פיץ' שלם כדי לשכנע אותם כי הם כבר כמעט סגרו את סבב הגיוס עם קרן פיטנגו ואייל גורה. בסוף הכול התהפך לגמרי אבל הצלחתי להשתלב".

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"