גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוזן וטוכמאייר ישיבו לקנדה ישראל זכויות בנייה בשווי 62 מ' ש'

זאת במסגרת פשרה בתביעה הנגזרת שהוגשה נגדם, בטענה כי גרפו עשרות מיליוני שקלים תוך שהציגו לדירקטוריון החברה מידע חסר ומוטעה ■ אם יאושר שכר-הטרחה המבוקש בהסדר, עו"ד אלון גולן יקבל כ-7 מיליון שקל

אסי טוכמאייר וברק רוזן / צילום : חן גלילי
אסי טוכמאייר וברק רוזן / צילום : חן גלילי

בעלי השליטה בחברת ישראל קנדה הציבורית (לשעבר פאנגאיה), ברק רוזן ואסף טוכמאייר, ישיבו לחברה חלק מן הזכויות בפרויקט בחוף מנדרין, בשווי מוערך של 62 מיליון שקל. זאת, אם יאושר הסדר הפשרה שהושג בתביעה הנגזרת המתנהלת נגדם, בטענה לניצול הזדמנות עסקית של החברה.

אם תאושר הפשרה, יגבה עורך הדין אלון גולן, שייצג את התובע הנגזר בתיק, שכר-טרחה נאה של 6.8 מיליון שקל. התובע הנגזר יקבל 2 מיליון שקל לפי ההסדר המוצע. מניית החברה נסקה בכ-3.5% בעקבות ההודעה על הסדר הפשרה.

הבקשה להגשת התביעה הוגשה באוקטובר 2012 על-ידי אליהו ביטון, בעל מניות בחברה, באמצעות עו"ד אלון גולן, ומתייחסת לעסקה לרכישת קרקע בסמוך לרצועת החוף בצפון תל-אביב. מדובר בקרקע לבניית כ-300 יחידות דיור שרכשה חברה פרטית של רוזן וטוכמאייר בכ-126 מיליון שקל מהחברות כור ונכסים ובניין. זאת, בעוד העסקה הוצעה לדירקטוריון החברה, שהחליט שלא לממש את ההזדמנות לאור מצגים חסרים ומוטעים לכאורה שנתן ברק רוזן, אז המנכ"ל.

באפריל 2012 - חודשיים טרם רכישת הקרקע - התקיימה ישיבה טלפונית של דירקטוריון החברה (שנקראה אז פאנגאיה) בהשתתפות 3 חברי דירקטוריון בלבד. בישיבה אמר רוזן כי הוא וטוכמאייר מנהלים משא-ומתן לרכישת קרקע חקלאית, וכי לפי מיטב ניסיונו הליך הפשרת הקרקע ארוך וצפוי להימשך 5-15 שנה, ועל כן מדובר בעסקה ספקולטיבית שלא ברור מתי היא צפויה להניב הכנסות אם בכלל. החברה החליטה לדחות את ההצעה, בין היתר לאור ה"ספקולטיביות" שבעסקה וכן בשל שיקולי אשראי.

חוסר הוודאות לגבי ההחזר מן הפרויקט התפזר די מהר. במסגרת הסדר הפשרה שהוגש היום לאישורו של בית המשפט, מוסרים רוזן וטוכמאייר הצהרה לפיה הרוויחו עד כה סכום של 65 מיליון שקל, לפני מסים, ממכירת חלקים בפרויקט שעליו "ויתרה" קנדה ישראל רק לפני 3.5 שנים.

באוקטובר 2013 אישרה השופטת דניה קרת-מאיר את הגשת התביעה כנגזרת, תוך שהיא פוסקת כי "קיימת תשתית ראייתית לכאורה לכך שהמשיבים לא מילאו את חובת הגילוי המוטלת עליהם מכוח חוק החברות, וכי ההחלטה אשר התקבלה על-ידי הדירקטוריון התבססה על מידע חלקי ומטעה".

עוד קבעה השופטת כי "רוזן וטוכמאייר הם בעלי ניסיון רב ומומחיות בנדל"ן, ויש לצאת מתוך הנחת עבודה כי היו ערים לכל הנתונים הרלוונטיים, אשר גרמו להם להחליט כי מדובר בעסקה מצוינת שהם מעוניינים לבצע בעצמם".

במקביל החלה רשות ניירות ערך בהליך אכיפה מנהלית בפרשה. באוגוסט האחרון קבעה ועדת האכיפה המינהלית של הרשות, בראשות השופטת בדימוס ברכה אופיר-תום, כי ברק רוזן וסמנכ"ל הכספים של החברה, גיא קנדה, הטעו את החברה לגבי מצבה התכנוני של הקרקע וכן נמנעו מלמסור לחברה מידע חיוני על אפשרויות המימון לביצוע העסקה באופן שפגע בשיקול-דעתו של הדירקטוריון.

רוזן וקנדה נמצאו אחראים לפרט מטעה בדיווח מיידי של החברה לבורסה, והוטלו עליהם קנסות בסך 400 אלף שקל - 250 אלף שקל על ברק רוזן ו-150 אלף שקל על גיא קנדה. הוועדה לא מצאה את טוכמאייר כאחראי למסירת המידע המטעה.

"מחדלם של ברק רוזן ושל גיא קנדה, כלפי החברה", פסקה הוועדה, "התבטא בהבאת נתונים בלתי בדוקים עד מטעים לגבי אפשרויות מימון העסקה בעלת החשיבות לחברה, ובאי-הצגת האפשרויות שעמדו בפניה למימון אחר, שהיה יכול אולי למנוע את דחייתה על-ידה, ואת אימוצה על-ידיהם. מחדלם הדיווחי כלפי ציבור המשקיעים, שבכך ענייננו, התבטא בהעתקת הנתונים הבלתי בדוקים והמטעים, מפרוטוקול הישיבה אל הדוח המיידי, ואי-הבאת מידע מהותי, שהיעדרו מן הדוח ערפל את תוכנו עד כדי הטעיה של ציבור המשקיעים לגבי טיב ההחלטה לדחיית העסקה על-ידי החברה".

לפי ההסדר שהוגש היום, החברה הפרטית שבבעלות רוזן וטוכמאייר תעביר ללא תמורה את החלקים שטרם נמכרו בפרויקט, חלקה נוספת שצמודה לחלקו של הפרויקט שנמכר וזכויות לקבלת דמי ניהול בסך 18.5 מיליון שקל (כולל מע"מ). להערכת הצדדים, בסך הכול שווי ההסדר הוא 62 מיליון שקל כולל מע"מ.

התובע, אליהו ביטון, יזכה לשכר-טרחה בסך 2 מיליון שקל המהווה כ-3.2% מסכום הפשרה המוערך, ואילו עורך דינו יקבל לפי ההסכם 6.8 מיליון שקל לפני מע"מ אם יאושר ההסדר.

שכר-טרחה שובר שיאים: כ-7 מיליון שקל לעו"ד אלון גולן

כאמור, אם יאושר שכר-הטרחה המבוקש בהסדר הפשרה, יקבל עו"ד אלון גולן, שייצג את התובע, סכום נאה של 6.8 מיליון שקל לפני מע"מ. מדובר בסכום המשקף כ-11% מסכום הפשרה המוערך כולל מע"מ ומעל 13% ביחס לסכום התביעה בניכוי מע"מ - סכום לא גבוה מבחינת שיעורו מסך ההשבה המוערך, אך גבוה במיוחד מבחינה אבסולוטית.

"מדובר בניצחון ענק לציבור בעלי המניות", אומר היום גולן. "נחזיר לחברה חלק ניכר מהזכויות שניטלו ממנו".

לדבריו, הוא ועורך דין נוסף ממשרדו השקיעו אלפי שעות עבודה בתיק, לרבות בעריכת מחקר משפטי משווה לדין הזר. "זה כמעט כל מה שעשיתי בשנים האחרונות", הוא מסביר.

גולן מציג בבקשת האישור מקרים שבהם פסק בית המשפט שכר-טרחה דומה לזה ואפילו גבוה מזה במונחים אחוזיים, עד כדי 16% מגובה הפשרה בהליכים ייצוגיים ונגזרים.

בינואר האחרון פרסם "גלובס" סקירה שערך עו"ד אסף פינק עבור הכנס השנתי לתביעות ייצוגיות בישראל, שנערך על-ידי מרכז "הלכה למעשה". מהסקירה עולה כי שיאני השכר בתחום התביעות הייצוגיות, המשיק לתחום התביעות הנגזרות, לשנת 2014, הם עורכי הדין גיל רון קינן ואביעד סרן, שהרוויחו מעל 11.8 מיליון שקל במהלך אותה שנה מייצוג בתביעות ייצוגיות; כ-10 מיליון מתוכם משתי תביעות בלבד. השניים קיבלו שכר-טרחה של כ-5 מיליון שקל, בכל אחת משתי התביעות שבהן ייצגו את התובע הייצוגי, מול חברות הביטוח מנורה, מגדל והפניקס ומול בנק לאומי. בהליך הראשון היה סכום ההשבה לקבוצה המיוצגת כ-50 מיליון שקל במסגרת פסק דין, ובשני כ-100 מיליון שקל במסגרת פשרה.

בהליך ייצוגי מול כלל תעשיות גרף עורך דין אחר - עידן איידן - שכר-טרחה של 4.4 מיליון שקל בעבור השבה של כ-37 מיליון שקל במסגרת פשרה. בסך-הכול, עולה מנתוני הכנס, בשנת 2014 אושרו בבתי המשפט 11 הסכמי פשרה בהם קיבל עורך דין שכר-טרחה של מעל מיליון שקל.

"לא מדובר בשכר-טרחה חריג במיוחד, למרות המספר האבסולוטי הגבוה", אומר היום עו"ד אסף פינק ל"גלובס" ביחס לשכר-הטרחה שצפוי עו"ד גולן לקבל בתיק ישראל קנדה.

לדבריו, "בית המשפט העליון כבר אישר שכר-טרחה של מעל 15% בפסיקתו במקרים שונים. צריך גם לקחת בחשבון שכאן מדובר בתיק שבית המשפט כבר אישר את התביעה כנגזרת - כלומר יש אינדיקציה לרצינות של התביעה וגם לעבודה שעשה עורך הדין".

- האם שכר-טרחה כל-כך גבוה לא מהווה סכנה ל"קנייה" של הסכמת התובע ועורך דינו להסכם הפשרה?

"החשש הזה אכן קיים, והפתרון שהדין מציע לחשש הזה הוא הפיקוח של בית המשפט על הסכמי פשרה בהליכים ייצוגיים ונגזרים. מנגד, יש רצון לתת תמריץ להגשת תביעות באמצעות שכר-טרחה גבוה. הקושי במקרה הספציפי הזה, נוגע דווקא לכך שסכום הפשרה הוא מוערך. הערכות שווי של זכויות הן דבר נזיל, ולכן לבית המשפט יש את הסכמות למנות מעריך חיצוני, שיקבע אם הערכת השווי שמובאת במסגרת הסדר הפשרה מציאותית. ייתכן שבית המשפט יחליט לעשות שימוש בכלי הזה".

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק לאחר שחמאס הודיע על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים