גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית הרבעים: כיצד ישפיע היטל ההשבחה על שוק הנדל"ן בת"א

תוכנית הרבעים של תל אביב מקנה באזורים מסוימים זכויות בנייה עודפות על אילו שניתנו במסגרת תמ"א 38 ■ מה יהיה גובה היטל ההשבחה, מי ישלם אותו וכיצד ישפיע מועד הגבייה על מחירי הנדל"ן בעיר

דירה בת 3 חדרים בתל אביב, בצפון הישן ברחוב משה בן עזרא / צילום: תמר מצפי
דירה בת 3 חדרים בתל אביב, בצפון הישן ברחוב משה בן עזרא / צילום: תמר מצפי

 *** הכתבה בשיתוף נדל"ן אורבני

אחד הפרמטרים אשר מאיימים על מימוש עסקאות, לא רק בתחום הנדל"ן הוא נושא המיסוי. בתחום ההתחדשות העירונית בכלל ותמ"א 38 בפרט, למרות הטבות המיסוי הקיימות בה, הנושא עדיין סבוך. על אף רצונה של המדינה לקדם את העניין, הרשויות המקומיות ורשויות המס מחפשות דרכים לגבות היטלי השבחה מהדיירים והיזמים.

תיקון 3 א' האחרון לתמ"א 38 אמנם הבהיר נקודות מסוימות ויצר פתח לקידום פרויקטים, אך עדיין, נותרו מספר פרצות מיסוייות. בנוסף, אישור תוכנית הרבעים של תל אביב, מהווה ללא ספק בשורה משמחת לדיירי העיר וליזמים הפועלים בה, אך עדיין, עננת ההיטלים והמיסים מעיבה על קידום הפרויקטים. משום שהנושא חדש אין אנו יודעים כיצד יתנהלו עיריית ת"א ורשות המיסים לאחר אישור תוכנית הרבעים ומה הן ידרשו בגין מימוש הנכסים.

מאחר ותוכנית הרבעים היא תוכנית משביחה, הרי כעקרון, עלול להיווצר מצב על גבול האבסורדי בו הרשויות השונות יחייבו דיירים לשלם היטלי השבחה ומס שבח בגין זכויות שאין כלל ודאות אם ניתן יהיה לממשן. זאת מכיוון שאותם דיירים כפופים לגורמים שלא תלויים בהם על מנת להוציא את ההשבחה לפועל, ודי אם נציין את נושא הדיירים הסרבנים, על מנת להבהיר נקודה זו.

"כעקרון על כל תוכנית משביחה הרשות המקומית נוהגת לגבות היטל השבחה בעת מימוש. תוכנית הרבעים, בעיקר ברובע 4 ובצירים ראשיים, מקנה זכויות בנייה עודפות על אילו שניתנו במסגרת תמ"א 38 ולכן, על פניו, כאשר דייר מוכר דירתו לצד ג', העיריה יכולה לדרוש היטלי השבחה בגין הזכויות הנוספות שהוקנו", אומרת ורד אולפינר סקל, ראש מחלקת מיסוי מקרקעין בארנסט יאנג ישראל, ומדגימה: "אם למשל הוקנתה תוספת תמ"אית של 25 מ"ר לכל דייר, ובמסגרת תוכנית הרבעים הורחבו הזכויות הרי שהרשות תגבה היטל השבחה על אותה תוספת, שבמחירי הקרקע של תל אביב עשויה להגיע לרמות של מאות אלפי שקלים".

- מה באשר לרשות המיסים?

"רשות המיסים לרוב מובלת, ואין היא עוסקת בשאלה מהן זכויות התמ"א ומהן זכויות התב"ע, אלא פועלת על פי מהלכי הרשות המקומית, היא גובה מיסי שבח ומיסים נוספים רק במידה והרשות גובה היטלי השבחה בגינן. יחד עם זאת, אני לא מאמינה שבבניינים שטרם החל בהם תהליך התמ"א ונושא ההשבחה טרם עלה על הפרק הרשות תדרוש מיסים מדייר שרוצה למכור דירתו לצד ג'.

 - האם זה נראה לך הגיוני כי הרשויות תגבנה היטלים ומיסים בעת מכירה עבור זכויות שלא ברור כלל אם ניתן לנצלן?

"זה נראה לי מעט הזוי. בניינים רבים בתל אביב טרם החלו לבדוק בכלל התכנות לתמ"א והנושא כלל לא נמצא אצלם על סדר היום ולכן אין זה הגיוני כי דיירים בעת מכירה יצטרכו לשלם היטל בגין הזכויות. כמות הבניינים הזכאים לתמ"א בתל אביב היא עצומה ובעקבות תיקון 4 העתידי, היא רק תלך ותגדל ובמידה ויחייבו בהיטלים ובמיסים בעת מכירה, הרי שזה עלול לשתק את כל העיר ולכן אין אני מאמינה שזה יקרה".

 

הדיירים יקדמו פרויקטים

לדברי רון חן, בעלי ומנכ"ל חברת אנשי העיר העוסקת בהתחדשות עירונית, "בעלי הדירות בתל אביב, הם מתוחכמים, ויודעים לגלם בתוך מחיר הנכס גם את ההשבחה העתידית בגין זכויות התמ"א, במיוחד לאור העובדה כי תוכנית הרבעים אושרה". הוא מסביר כי במידה ותושבי העיר יידרשו בהיטלים ובמס בעת מימוש, "החשיפה האפשרית לתשלום מס תביא את הדייר לשקלל את אלמנט המיסוי בתוך המחיר. אם כיום, לאחר תמחור אותה ההשבחה, בעל דירה אשר רואה לנגד עיניו מחיר שוק של 2.5 מיליון שקל עליו יוטלו מיסים של 200 אלף שקל בגין הזכויות שנוספו לנכס, הרי שהוא יציע אותו למכירה במחיר של 2.7 מיליון שקל, קרי עליית מחירים נוספת בשוק הדיור התל אביבי"

- מה תהיינה ההשלכות של עליית מחירים זו על השוק?

 "יהיו כאלו אשר יהיו מוכנים לספוג על עצמם את תוספת המס ויסכימו לשלם את אותה האקסטרא בעבור דירה באזור קורץ בעיר ובעבור הסיכוי להשבחה עתידית. מצד שני, רבים אחרים לא יהיו מוכנים לעשות זאת ולכן הדבר עלול לגרום לקיפאון בשוק".

מנגד, מספק חן תרחיש אופטימי, אשר דווקא יגרום לעדנה ולפריחה של פרוייקטי תמ"א 38 בעיר. "על מנת להימנע מחבות מס, הדיירים יעדיפו למכור את הדירה והזכויות הגלומות בה, לא לצד ג' אלא דווקא ליזם תמ"א, קרי לקדם פרויקטים. מאחר ובפרויקטים של תמ"א 38, היזם הוא זה שנושא בנטל המס, הן בכל הקשור בהיטל השבחה, הן במס שבח והן במע"מ שירותי בנייה, הרי שהדיירים יקדמו פרויקטים שכאלו. הם ימכרו את הזכויות ליזם שיישא בנטל המס, כך שבסוף התהליך הם יקבלו דירה חדשה, או לחילופין דירה מחוזקת עם תוספות מבלי ששילמו שקל אחד לרשות המיסים ולעיריה ולרשות המס".

עוד כתבות

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20