גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פצצה מצקצקת

מתברר שגם הפרת זכויות אדם היא עניין של גיאוגרפיה

פצצה מצקצקת / איור: תמיר שפר
פצצה מצקצקת / איור: תמיר שפר

א. הנה עובדה משעשעת ואקטואלית שאפשר לציין בארוחת שישי בחיק המשפחה או סתם כשנגמר על מה לדבר באירוע חברתי, ולבטח תעורר עניין עצום: הידעתם שלפני כ-9 שנים ערך ה-BBC סקר ב-25 מדינות בעולם על יחס הציבור לעינויים כאמצעי חקירה במקרים של סכנה לחיי אדם, ובישראל היה השיעור הכי גבוה של אנשים שתמכו בעינויים?

מעניין, לא? מאוד, אתה יכול להעביר לי את הסלט כרוב בבקשה? כן, הנה, והרבה יותר מאשר ברוסיה, בסין ואפילו בעיראק, הייתם מאמינים? בחיי שזה נורא, אבל הדים-סאם משהו-משהו. כן, במיוחד זה עם השרימפס.

58% מהאוכלוסייה היהודית תמכו בעינויים, זה לא נראה לכם המון? ממש המון, וגם הסלט קבבונים וצנוניות פשוט מצוין, נכון? ממש טעים, וזה לא קטע שאלה שהורידו את הממוצע הישראלי ל-43% היו האזרחים הערבים, כי הממוצע של כל המדינות היה 29% סך-הכול? מרתק, תמזוג לי קצת יין לבן? תודה. מי רוצה קינוח?

אז הישראלים זורמים עם עינויים. איזה יופי. אם זה חדש לכם, ואתם עושים פרצוף מופתע, רק נסו להיזכר שבקיץ עברה פה החלטה של כנסת ישראל שהתירה הזנה בכפייה, סוג של עינוי לכל דבר ועניין. הדבר אמנם עורר דיון ציבורי ערני, אבל התיקון לחוק עבר לבסוף. לא שאני חושב שזה הכי נפוץ ולא שאני סבור שחוקרי השב"כ נוקטים אמצעים שראו בסרטים של טרנטינו - אנחנו לא כאלה - אבל בכל זאת.

ב. אל תחשבו, חלילה, שכתבתי את הסעיף הקודם מתוך התנשאות שמאלנית. ממש לא. ההפך הוא הנכון: הסקר הנ"ל דווקא די הרגיע אותי.

אבהיר: אני נגד עינויים באופן גורף. למעט - כמו שקבע בג"ץ - במקרים של פצצה מתקתקת (כלומר, אירוע ספציפי העומד להתרחש בזמן הקרוב וכל עינוי החורג, ולו במילימטר מהכלל הזה, אסור). עינויים הם הפרה בוטה של זכויות אדם, והן הזכויות הקדושות מכולן.

אבל למרות כל העקרונות המעולים, הרי שגם אני - ממש כמוכם - מצליח לגלות גמישות מפתיעה ומבישה כלפי עינויים: ככל שהם מופנים למי שיותר רחוק ממני, הן פיזית והן בתפיסת העולם, אני פחות מחמיר. מהבחינה הזו, כמו מכל-כך הרבה בחינות אחרות, ישראלי אני. כולנו.

תוכיח את זה יפה האירוניה הישראלית השבועית: אחד הגופים הראשונים שהתגייס לקריאה גורפת נגד עינויים של יהודים הוא ישי מנוחין מהוועד הישראלי נגד עינויים - אותו אחד שרק כמה ימים קודם כונה "שתול" על-ידי הימין. להבדיל ממנוחין ומעוד קומץ צדיקים (המכונים אצלנו "שמאל קיצוני", וגם משה פייגלין ומעטים נוספים), רובנו המוחלט נשאר בפוזיציה הקבועה.

כן, אני יודע שזו לא תפיסה מוסרית מי יודע מה. תוך כדי שאני כותב את הדברים, אני חש את הבל פיו הקפוא של מר עמנואל קאנט על עורפי ואת הטפיחות הקשות של הצו הקטגורי שלו על פדחתי, אבל מה לעשות - אדם חייב להישיר מבט אל פגמיו ולהתמודד איתם.

להגנתי, אציין רק שהגמישות שהזכרתי קודם אינה בעצם העיקרון שנותר קשיח, אלא רק מידת הזעם וההתקוממות; זו גמישה כנער קרקס סיני.

אני מודה: כששמעתי על מה שעשו, לכאורה, לחשודים ברצח משפחת דוואבשה, הדבר הראשון שעבר לי בראש זה שאם זה הם - מגיע להם. אם אתם לא כמוני, אתם נעלים ממני, ואני מרכין ראש בפניכם.

אבל לא. הדברים לא צריכים להיות כך. את התחושות, עם כל הכבוד, יש לשים בצד. זה לא מגיע להם, וזה בכלל לא העניין. עינויים הם דבר אסור. ממה שאני מבין, לא מדובר בפצצות מתקתקות לפי כל קריטריון. כל זכות אדם עומדת להם, כמו לכם ולי ולכל אחד. הדבר אמור להיות מובן מאליו.

זכויות אדם הן בדיוק כמו שהן - נתונות לכל אדם באשר הוא אדם. גם אם אפשר להקשות על כך שאנשים ששורפים משפחה ראויים להיכלל בקטגוריה המכובדת הזאת.

ג. בפוזיציה הפוליטית שבבסיס כל טענה מצוי אבסורד שאין כמוהו, ושאני באופן אישי מאוד אוהב: איש ימין (בהכללה) שנשאר אדיש למצב הפלסטינים, זועם על השמאל שאכפת לו (בהכללה), אבל ברגע שזה מגיע אליו הוא נזעק - למה לשמאל לא אכפת?! ולהפך: איש שמאל (בהכללה) שיזדעק מול פיזור אלים של הפגנה שקטה נגד הכיבוש או נגד מעצרים מינהליים ובא בטענות אל הימין ששותק, יישאר שקט ונינוח יחסית כשצעירי ימין קיצוני סופגים מעצרים מינהליים ואף יבוא בטענות אל הימין שזועק - עכשיו אתם באים?! או כמו שאמר מאיר אריאל: אדם צועק את שחסר לו. לא חסר לו? לא צועק.

ואם כבר הזכרנו את האירוניה - הקדושה הפטרונית של הכותבים כולם - אין להתעלם מעוד אחת המלווה את החיים בישראל: ברוב הפעמים שקו כלשהו מתיישר, הוא מתיישר למטה. במקום להיטיב עם זה שמצבו גרוע, מרעים את זה שמצבו טוב.

דוגמת העינויים מתאימה פה פיקס: במקום להרים את הרף ולהשוות את מצב זכויות האדם של זה שמצבו רע (אצלנו: פלסטיני) לזה שמצבו טוב (אצלנו: יהודי), הרי שהרף תמיד יורד, כמו הפרקטיקות לדיכוי הפגנות, גז מדמיע ואלימות משטרתית, שיובאו מהשטחים לישראל.

הפוזיציה קובעת את האירוניה: שתקת כשפיזרו הפגנה פלסטינית? קיבלת את זה בהפגנת חרדים. שתקת אז? קיבלת את המחאה החברתית. שתקת עוד? באה הפגנת האתיופים. וכך הלאה, סדרה חשבונית יורדת של זכויות בסיסיות. בסוגריים: אפשר לראות את זה בעוד תחומים, כמו זכויות עובדים.

מהבחינה הזו, לא ממש מרגיעה העובדה שמפכ"ל המשטרה החדש הגיע אלינו היישר מהשב"כ. הנורמות הארגוניות שהוא מביא איתו, נאמר זאת בעדינות, יש בהן בעייתיות מסוימת. זאת, אף על-פי שאני מוכרח לומר שאני מת על השפם שלו. בכלל, שפם אמור להיות קריטריון הכרחי לכל עובד ציבור. אני מנצל את הבמה הצנועה שלי כדי לקרוא מכאן לבכיר עובדי הציבור בישראל, ראש הממשלה בכבודו ובעצמו, לגדל שפם כדי להוות דוגמה. אני חושב שזה יכול דווקא להתאים לו.

ד. אם כבר נגענו בהשוואה ההפוכה הנעשית תדיר בין זכויות יהודים וזכויות הפלסטינים, המרחק אל ההשוואה השנייה בפופולריות שלה אצלנו, המכונה "הקיצוניים משני הצדדים", קצרה.

כאן אין ברירה אלא לחזור כתוכי על דבר שאמרתי מלא פעמים: ברוב המקרים אין בסיס להשוואה. אין השוואה בין שוברים שתיקה לארגון להב"ה. אחד נוסד על-ידי חיילים שבאו לבטא (במילים) את מה שהם חוו כעוולות המתלוות לשליטה בעם אחר, השני הוא ארגון גזעני שבא לבטא (במכות) את תפיסת עולמו החשוכה.

אין השוואה בין בצלם לפעילויות תג מחיר: הראשונים מביעים עמדה פוליטית, האחרונים הם ונדליסטים. האמת שאין לי הרבה דוגמאות, פשוט כי אין יותר מדי ארגוני ימין להשוות לארגוני שמאל; לימין אין הרבה צורך בארגונים - יש לו את הממשלה, שהיא אחלה ארגון ימין בפני עצמה.

ה. אני מאוד מקווה שפרשת העינויים החדשה של הקטינים היהודים תרעיד את המדינה לכיוון הנכון. כי אף על-פי שאנחנו לא יכולים להסכים על כלום, ואף שכל אחד בא מהפוזיציה ובפוזיציה יישאר - הרי יש כמה דברים בסיסיים שחייבים להיות מוסכמים על כולם, והראשון שבהם הוא זכויות האדם, ואחת הראשונות שבזכויות האדם היא האיסור על עינויים.

הסקר שהזכרתי בסעיף הראשון לא נעשה שוב, עד כמה שהצלחתי למצוא, אבל ההימור שלי הוא שאם היה נערך שוב, מצבנו לא היה משתפר בהרבה. וכשאחוז כל-כך גדול מהאזרחים בישראל זורם עם עינויים ולא מביע עמדה נחרצת וחד-משמעית נגדם (שוב, מלבד במקרים של פצצה מתקתקת) - הרי שאין לנו מה לבוא בטענות אל השב"כ, או אל היועמ"ש או אל כל ראשי-תיבות אחרים. אנחנו, ורק אנחנו, צריכים לקבוע את הנורמות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד – נכנסה היום לתוקף ● איך התכנית החדשה תעבוד? על מי היא חלה? ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין