גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשת מזון חברתית חדשה יוצאת לדרך: "צרכניית העיר"

מאחורי הרשת עומדים גופים רבי-עוצמה כמו הסוכנות היהודית ■ סניף ראשון נפתח השבוע בשדרות, ובתוך 3 שנים צפויים 40 סניפים, מרביתם בפריפריה ■ רוב המוצרים ברשת - של ספקים קטנים ומקומיים

אחרי מחאת קיץ 2011 נפתחו לא מעט סופרמרקטים ומיזמים חברתיים אחרים, המניפים לא רק את הדגל של צדק חברתי אלא גם את המסר כנגד יוקר המחיה בישראל באמצעות מחירים מוזלים לקונים. הרעיון של המיזמים הללו הוא שרווחי העוסקים חוזרים לטובת הציבור שמרוויח בכמה כיוונים: ברכישת מוצרים במחירים הוגנים, בפרגון ליצרנים קטנים ומקומיים ובהפקת תועלת חברתית מרווחי הקואופרטיב, תועלת אחרת היא שהצרכן יכול לקחת חלק במיזמים חברתיים, בעלויות סמליות למדי כדמי חבר בקואופרטיב.

אל קואופרטיב המכולת, סופרמרקט "שלנו" ואחרים, מצטרף מיזם מעניין נוסף שהפעם מציג חשיבה רוחבית: השבוע נפתחה חנות ראשונה של רשת צרכניית העיר, שצפויה למנות בטווח של 3 שנים 40 סניפים ברחבי הארץ (תחילת בישובי הדרום והצפון), כולם על טהרת הצרכניות החברתיות שיציעו מחירים מוזלים עבור סל הקנייה המשפחתי והעצמה חברתית לחברי הקואופרטיב ולתושבי המקום, שבאמצעות רווחי הצרכניות ייהנו ממיזמים מקומיים דוגמת פעילויות חברתיות.

כוחה של הרשת הוא בכוח קנייה גדול מול הספקים ובצמצום עלויות לוגיסטיות בניהול רב-מערכתי. מאחורי הרעיון עומדים הסוכנות היהודית וארגון IVN, קרן הון סיכוי לישראל, ארגון המלווה ומקדם עסקים חברתיים בישראל. עוד שותפים להקמת המיזם פדרציית ניו-יורק, פדרציית וושינגטון ותורמים פרטיים, שהשקיעו כספם במיזם באמצעות הלוואה.

ניר להב, מנהל היחידה לאקטיביזם חברתי בסוכנות היהודית, מספר כי בעקבות המחאה החברתית קיבל את ברכת יו"ר הסוכנות, נתן שרנסקי, להפוך את החזון למציאות.

"נולדתי בקיבוץ, ואני מאמין גדול בכוחה של הקבוצה לחולל שינוי", אומר להב, "ההיכרות של הסוכנות היהודית עם האוכלוסיות באזורי הפריפריה ועם המנהיגות הצומחת שם הולידו את הרעיון להקמת צרכניות חברתיות, המבוססות על מעורבות של הקהילות המקומיות. המטרה שלנו היא להשפיע על כל שרשרת המזון העסקית בישראל ולהפוך אותה להוגנת ושקופה יותר, החל מרמת הספק ודרך הקופאי ועד הלקוח. הכוונה שלנו היא להקים סניפים למען האזרחים כולם, לא רק ביישובי הפריפריה, אלא גם בתל-אביב, בהרצליה ובמודיעין".

כאמור, הסניף הראשון נפתח השבוע בשדרות, בתחילת ינואר צפוי להיפתח סניף שני בערד, בחודשים הקרובים ייפתחו סניפים בירוחם, בקריית גת, בבית ג'אן, ובבית שמש.

בני לוין, מייסד נייס וממייסדי IVN, מסביר את שני ההיבטים העיקריים של המיזם: "יש את ההיבט החברתי ואת ההיבט העסקי על האופן שבו מתנהל מבנה הרשת, כאשר יש הבדל בהתנהלות ביחס לקואופרטיב שמתנהל כחנות עצמאית. "היכולת שלנו כרשת של לפחות 40 חנויות כוללת הסכמי סחר עם כוח קנייה אחר, אנחנו נעזרים בגופים שמלווים את כל הסניפים למשל באמצעות ספרי הכנה לכל חנות, ספר של 800 עמודים. ההסתכלות היא של רשת, כולל כלים לפיקוח על התוצאות העסקיות על תזרים מזומנים. כוח הקנייה שלנו גדול יותר והיתרון הלוגיסטי לשנע מוצרים מאפשר להוזיל מחירים, ובכל מקום בו נהיה נציע את סל הקנייה הזול ביותר".

תמהיל המוצרים של החנות כולל ירקות ופירות, מוצרי מזון וניקיון, מוצרי בשר קפואים, מוצרי חלב ועוד. הרעיון הוא ש-70%-80% מתוך המוצרים, הם מתוצרת של ספקים קטנים, מרביתם ישראלים וחלקם מקומיים, כלומר אם בעיר שדרות פועלת מאפייה מקומית, תיבדק האפשרות לרכוש ממנה מאפים לצרכנייה.

גם רשת "אחד" כזכור שפתחה לפני כשנה סניף ראשון ברעננה וכיום כוללת גם סניף בנתניה. הרעיון של "אחד" הוא שכל תמהיל המוצרים הוא תוצרת של ספקים קטנים מה שיאפשר להציע מחירים זולים בכל הקטגוריות בלי תלות במונופולים הגדולים. בסניפי צרכניית העיר יימכרו גם מוצרים של יצרנים גדולים בהם לדוגמה שמפו הוואי או חלב טרה, אבל, כפי שמסביר לוין מדובר במוצרים שההסכמים של הרשת מול הספקית עמדו בסטנדרט המחיר שהציבה לעצמה. "אנחנו לא נפיל על הספקים מבצעי מטורף בפסח שגם הם צריכים לממן למשל, אצלנו הם יודעים שיש רווח ברור והם מקבלים מקום על המדף. מבחינתם לא רק הרווח הכספי משנה, תאמיני או לא אבל קורה מצב שגופים גדולים גם רוצים לקחת חלק ממהלכים חברתיים". מנגד הוא אומר "אצלנו לא תמצאי קפה שחור עלית. אנחנו לא מוכנים שהספקים הגדולים יכתיבו לנו מחיר ויכפו עלינו משהו. לנו יש הסכם מול קפה רג'ואן שהוא זול ב-30% והוא לא פחות טוב. וזו האג'נדה שלנו: אנחנו מנסים לחנך צרכנים לרכוש מותגים פחות מוכרים שבדקנו את איכותם וגם לרכוש בכמויות הרצויות. אנחנו לא מנסים למכור להם מה שהם לא צריכים. קנתה אצלנו אימא מזון לתינוק, למחרת חזרה אמרה שהיא רוצה להעמיס כמויות. אמרנו לה, למה לך? אנחנו מתחייבים למוצר הכי זול כל יום. הצרכנים חונכו לצבור מלאים בשביל מחיר טוב ואנחנו נגד זה".

- אז לא נראה אצלכם מבצעי 1+1?

"לא תראי אצלנו מבצעים בכלל. אנחנו במודל Everyday law price".

החזון שמציג לוין דומה ולא במקרה לזה של הרשת הגרמנית אלדי המונה כיום כמעט 10,000 סניפים באירופה ובארה"ב. אלדי מציעה מגוון מצומצם של מוצרים, מותג אחד בכל קטגוריה, אינה מציעה מוצרים טריים שמצריכים קירור, לא משקיעה בפרסום ובשורה התחתונה מציעה מחיר זול במיוחד. גם בצרכניית העיר, מספר לוין שהוחלט שלא לשלב מוצרי מעדנייה טריים ומוצרי הבשר נמכרים כקפואים בלבד.

עוד דרך לחסוך בעלויות היא באמצעות פתיחת סניפים קטנים יחסית והיצע צנוע של מוצרים. "גודל החנויות שלנו הוא 200-300 מ"ר. לא 3000 מ"ר כמו סניף של רמי לוי או שופרסל - וזה מתבטא בעלויות שמתגלגלות לצרכן רוב. אנחנו מציעים מגוון של כל מה שצריך בסל מזון מלא כולל פירות וירקות ומאפים טריים אבל אין לנו 70 סוגי יוגורטים. הרעיון אכן דומה לזה של אלדי. הם הלכו על מודל חברתי, חוויה קנייה טובה ואיכותית בסופר מסודר שנעים לקנות בו. גם המיתוג שלנו הוא חברתי וכל החנויות ייראו אותו דבר". 

איך זה עובד?

עלות דמי החבר בקואופרטיב היא 100 שקל לשנה. החבר מקבל הנחה קבועה של 15% במחיר הקנייה והוא צריך לתרום כמה שעות בחודש לעבודה בחנות. הבעלות של החנות בכל סניף מצויה למעשה בידי קואופרטיב מקומי שרבים ממנו הם צעירים המתגוררים באזור. אין הגבלה במספרים החברים שזכאים להצטרף לקואופרטיב. לוין מדגיש כי הארגון מסייע ולחברי הקואופרטיב לנהל את החנויות ואת הרווחים. "המודל בנוי כך שיהיה רווח שיישאר בידי הקהילה. אין הוצאות עבור פרסומים, חלק מהפעילות של חברי הקואופרטיב היא גם לשווק את החנות לקהל המקומי ולהסביר למה כדאי לקנות אצלנו. לקואופרטיב יש אינטרס להגדיל רווחים משום שהם אלה שיחליטו לאן הם יתועלו - בין אם להורדת מחירים או לפעילויות חברתיות לקהילה. כסף לא ייצא החוצה, אצלנו אין חלוקת דיבידנדים לבעלי המניות. בהיבט החברתי אנחנו מדברים על הורדת מחיר סל המזון בישראל ב- 20% 30% מהמקום הכי זול באזור".

- אז יכול להיות מצב של הבדלים במחירים בין הסניפים?

"בהשקפת עולמנו המחירים צריכים להיות דומים, אבל יכול להיות שבהתאם לחוסן של החנות אפשר יהיה להוזיל. נבחן את הדברים

- אבל המתחרים יגיבו ויורידו מחירים, תיווצר תחרות שלא בהכרח תוכלו לעמוד בה.

"הם יורידו מחירים ואנחנו נוריד, גם אם נהיה זולים יותר בעשר אגורות.

- אתה מאמין שתצליחו לשנות את הנאמנות הכמעט אבסולוטית של הצרכנים למותגים מובילים ולרשתות?

"ללא ספק. נחנך לתרבות צריכה הוגנת ומצומצמת. בחנו את המודל הזה לאורך שנתיים וכל הבדיקות שלנו מראות שהוא חייב להצליח. המשקיעים שגייסנו באו ממקום חברתי גם הם מאמינים שהמיזם הזה הוא נכון בגלל הבעיה החברתית בגלל נושא עלות המזון בישראל. משקיעים מארה"ב השקיעו כספים במודל של הלוואות חברתיות, כלומר שההלוואה שמלכתחילה מוענקת בתנאים הטובים ביותר שיש, מוחזרת כאשר יש רווחים, ואם אין - אז היא לא חוזרת. חלק מהמשקיעים רוצים לראות בתרומה ככסף שחוזר לציבור ומדובר בשמות של דמויות בולטות בקמעונאות דוגמת דיוויד שפירא, בעלי רשת הסופרמרקטים הגדולה בפיטסבורג, או ג'ף שוורץ, לשעבר מבעלי טימברלנד. אלו חבר'ה שאכפת להם לבוא ולהיות שותפים במודל אחר. הסיכון הוא שלא יקבלו הלוואות חזרה וזה נלקח בחשבון במסגרת ההשקעה. כולנו מאמינים בזה, נרים 40 חנויות בארץ ואין סיבה שלא נהיה גם בראשון-לציון ובתל-אביב, היכן שנוכל לעזור לקהילה. את הפרגון למיזם אנחנו חווים כבר בסניף שפועל. הצבנו לעצמנו יעד להגיע ל-70 חברים בשנה הראשונה ואחרי פחות מחודש אנחנו עם 170 חברים".

- תשקלו להקים מותג פרטי לרשת?

"כרגע אין עניין למותג פרטי אבל זה מוקדם עוד לדעת".

אז כמה נשלם?

מחירי המוצרים לדוגמה מלמדים על כך שמדובר אכן בטווח הזול של מחירי המוצרים ביחס למתחרים, אולם יש רשתות שבאמצעות מבצעים מציעות מחירים זולים יותר. וכאן יש להכניס את השיקול החברתי לקנייה ואת העובדה שחברי הקואופרטיב מקבלים הנחה מרשימה של 15% במחיר - הנחה שבאף מועדון לקוחות לא מקבלים ואף רשת מעניקה.

לדוגמה, בצרכניית העיר המחיר לקוטג' טרה הוא 5.20 שקל בשעה שבויקטורי, רמי לוי ויינות ביתן המחיר הוא 4.90 שקל, המחיר לחלב בקרטון של טרה הוא 5 שקלים, נמוך ב-1 שקל מהמחיר המירבי בהתאם לפיקוח הממשלתי.

עוד במחירים: מיונז 500 מ"ל של חברת מיטב נמכר ב-5.5 שקלים (לעומת מיונז תלמה - כ-10 שקלים המחיר ל, 1 ק"ג קמח נמכר ב-1.90 שקלים, ק"ג אורז תאילנד (סלמני ברל) ב-4 שקלים לעומת כ-5.5 שקל המחיר למוצר דומה של סוגת.

במחלקת הירקות והפירות: חבילת פטריות שמפיניון שלרוב נמכרת בכ-8 שקלים נמכרת בצרכניית העיר ב-6 שקלים, ק"ג עגבנייה ב-5.80 שקל לעומת כ-8 שקלים ברשתות, המחיר לק"ג פלפל אדום הוא 5.80 שקל לעומת כ-9-10 שקלים לק"ג ברשתות אחרות, ק"ג תפוזים נמכר ב-3.80 שקל לעומת כ-5 שקלים לק"ג ועוד. 

עוד כתבות

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

1.3 מיליון שקל לדירת 4 חדרים לפני תמ"א בקריית ים

הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי ואחריו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי: "הציבור רואה שמחסלים את חמאס, וחוזר לקנות דירות"

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב