גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק לקופאיות: על מי חל "חוק הזכות לעבודה בישיבה"?

החוק חל על כלל המעסיקים במשק - ואולם לדברי עו"ד גל גורודיסקי, מומחה לדיני עבודה, הוא לא הופנם עדיין באופן מספק

קופאית /  צילום: תמר מצפי
קופאית / צילום: תמר מצפי

קריסת רשת הקמעונאות מגה והטענות הקשות שנשמעו נגד רמי לוי, הבעלים של רשת שיווק השקמה, הפנו בימים האחרונים פעם נוספת את הזרקור התקשורתי אל תנאי ההעסקה של עובדי הרשתות.

ב-2007 עמדו התנאים הללו במוקד "חוק הקופאיות", או חוק הזכות לעבודה בישיבה, שהובילה ח"כ שלי יחימוביץ'. החוק חל על כלל המעסיקים במשק, ואולם לדברי עו"ד גל גורודיסקי, מומחה לדיני עבודה ופנסיה, שהגיש בעבר תביעה ייצוגית בשם עובדי רשת SI קפה בעילה של הפרת חוק הישיבה, הוא לא הופנם עדיין באופן מספק. אפילו בימים אלה תלויה ועומדת תביעה ייצוגית בעניין חוק הזכות לישיבה בעבודה נגד חברת אלמ דיוטי פרי, בטענה כי אינה מאפשרת לעובדיה מקומות ישיבה במהלך עבודתם.

חוק הישיבה, נזכיר, מחייב כל מעסיק לאפשר לעובדים תנאים בסיסיים לעבודתם ובעיקר להעמיד לרשותם כיסא. החוק גם אוסר על מעסיק למנוע מעובד לשבת במהלך העבודה.

במקרים של הפרת החוק, בתי הדין לעבודה רשאים להוציא צווי מניעה ולפסוק מתן פיצויים לעובדים. עם זאת, מבהיר גורודיסקי, לשם הבטחת זכות העובד לשבת במהלך עבודתו, קובע החוק חזקה שניתנת לסתירה שלפיה ביצועה הרגיל של כל עבודה מאפשר ישיבה. "מעסיק שרוצה שבית הדין לעבודה יקבע אחרת, צריך להוכיח זאת ולהראות שהישיבה תפריע לביצוע העבודה".

עד לחקיקת החוק ב-2007, תנאי העבודה היו קבועים רק בפקודת הבטיחות בעבודה שעסקה ברווחה לעובדים. ואולם, הוראות הפקודה חלו על מפעלים בלבד, ועל כן העובדים שהועסקו בענפי מסחר ושירותים לא היו זכאים מכוח חוק למקום ישיבה בעת ביצועה או בהפסקה. עובדים אלה נאלצו לעתים לעמוד במשך שעות ארוכות על רגליהם במהלך ביצוע העבודה.

לדברי גורודיסקי, "החוק מציין באופן מיוחד שהוא חל גם על המדינה כמעסיק, ולכן גם עובדי מדינה זכאים לשבת במהלך עבודתם. החוק אינו חל על עובדי מפעלים, שזכותם לעבוד בישיבה כבר הוסדרה בתקנות הבטיחות בעבודה".

זכות יסוד

אחת הפרשנוית החשובות לחוק ניתנה ב-2012, בעקבות תביעה שהגיש פקיד קבלה בשם יעקב זואילי נגד מועדון הכושר שייפ בתל-אביב. שופטי בית הדין הארצי פסקו לזואילי פיצוי בסך 50 אלף שקל, וקבעו כי נוכח שינוי העתים בטכנולוגיות ובדפוסי העבודה, יש להכיר בזכות העבודה בישיבה כחלק מההכרה בזכויות יסוד בחברה הישראלית כזכויות חוקתיות. זאת, בין היתר, על רקע השחיקה בזכויות העובדים והיחלשות מעמדם של ארגוני העובדים וביטויים של אלה ביחסי העבודה בישראל.

עוד קבע בית הדין כי לאור המודעות החברתית ההולכת וגוברת לצורכי העובד בכלל הענפים במשק, ולא רק בסקטור התעשייתי של עבודת-כפיים, קמה חובה בחוק לעצב את סביבת העבודה של העובד, באופן שתהלום את כבוד האדם של העובד ותתאים לצורכי הרווחה המינימליים שלו בישיבה בעבודה ובישיבה בהפסקה מעבודה.

לפיכך, קבע בית הדין, אין לקבל גישה פרשנית שלפיה חוק הזכות לעבודה בישיבה חל על עובדים "מוחלשים" בלבד. לדברי השופטים, גישה פרשנית זו מצמצמת ומגבילה וחסרת אחיזה בלשון החוק ובתכליתו.

בית הדין הארצי ציין בפסק דינו כי גם מורים זכאים לקבל אפשרות לשבת במהלך עבודתם, גם אם זו, ככלל, נעשית בעמידה.

"מעסיקים לא הפנימו"

ובכל זאת, אומר גורודיסקי, "אם בוחנים את פסקי הדין שניתנו בשנים האחרונות בתביעות המוגשות מכוח החוק, אין מנוס מהמסקנה שמעסיקים רבים לא הפנימו את הוראותיו. בפסקי דין אלה נפסקו לזכות העובדים סכומי פיצוי בגין הפרת החוק, שסכומם נע בין אלפי שקלים בודדים לבין עשרות אלפי שקלים.

"למשל, ביולי 2014, פסק בית הדין לעבודה בתל-אביב פיצוי בסך 25 אלף שקל לעובדת ייצור ומכירת פריכיות בחברת דילייט, לאחר שנמצא כי החברה לא אפשרה לה לשבת במהלך עבודתה.

"באוגוסט 2012 חייב שופט בית הדין לעבודה בתל-אביב, דורי ספיבק, את רשת קרביץ לציוד משרדי לשלם פיצוי בסך 12 אלף שקל לעובדת בחנות הרשת בהרצליה, מאחר שלא ניתנה לה האפשרות לשבת במהלך עבודתה. ספיבק קיבל את טענת העובדת כי היא נאלצה לשבת במהלך עבודתה על ארגזי קרטון שבהם נארז נייר מדפסות, או לעמוד על רגליה לאורכן של משמרות עבודה ארוכות".

גורודיסקי עצמו ייצג בעבר עובדת של רשת SI קפה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד הרשת. התביעה הסתיימה בפשרה, שלפיה הרשת התחייבה להציב כיסאות ישיבה לעובדים, והתובעת הייצוגית מחקה את התביעה, לאחר שקיבלה פיצוי בסך עשרת אלפים שקל.

אבל לא בכל המקרים מקבלים בתי הדין לעבודה תביעות המוגשות בגין אי-מתן אפשרות לישיבה בעבודה. רק בתחילת השבוע, ב-18 בינואר, דחה בית הדין לעבודה בבאר-שבע תביעה שהגיש מאבטח בשם בר אמויאל, שהועסק על-ידי חברת מודיעין אזרחי במפעל ביטחוני (שאת זהותו אסור לפרסם).

הטענה המרכזית שהעלה אמויאל הייתה שבמהלך המשמרות שלו כמאבטח התעמרו בו מעסיקיו בכך שחייבו אותו לעבוד עם ציוד אבטחה כבד תחת כיפת השמיים, ללא אפשרות לישיבה.

בית הדין דחה את התביעה ואף פסק כי עליו לשלם למודיעין אזרחי פיצוי בסך 8,000 שקל בגין הפרת התחייבות לעבוד אצלה במשך שנה וחצי לפחות. השופט קבע כי זכויותיו של המאבטח לא הופרו, שכן הוכח שניתנה לו האפשרות לשבת במהלך עבודתו, ככל שהדבר התאפשר.

"פסקי הדין - רק קצה הקרחון"

- האם דרושים שינויים נוספים בחוק בתחום הזכויות הפיזיות של עובדים?

גורודיסקי: "לצערי, יש מעסיקים רבים שאינם מקפידים על תנאי עבודה בסיסיים גם בנושאים אחרים. לכן, לטעמי, קיים צורך לתקן את החוק, כך שיחייב את המעסיק לאפשר לעובדיו זכויות פיזיות נוספות כגון להפסקת שירותים, לאפשר לעובד עבודה ללא חשיפה לשמש ככל שניתן, או בתנאי חימום ראויים כאשר העבודה מבוצעת בתנאי מזג-אוויר קר.

"עובדים רבים נמנעים מלעמוד על זכויותיהם החוקיות לאור חששם מתגובת המעסיק, וככל שהעובדים חלשים יותר - כך קשה להם יותר לאכוף את הזכויות. לפיכך ניתן להניח כי פסקי הדין שניתנים הם רק קצה הקרחון בכל הנוגע לתופעות הפרת החוק".

פסיקות מהשנים האחרונת

■ אוגוסט 2012: בית הדין לעבודה בתל-אביב חייב את רשת קרביץ לציוד משרדי לשלם פיצוי בסך 12 אלף שקל למוכרת שלא ניתנה לה האפשרות לשבת במהלך עבודתה. 

■ אוקטובר 2012: בית הדין הארצי לעבודה פסק פיצוי בסך 50 אלף שקל לפקיד קבלה במועדון הכושר שייפ. 

■ יולי 2014: בית הדין לעבודה בתל-אביב פסק פיצוי של 25 אלף שקל לעובדת ייצור ומכירת פריכיות בחברת דילייט. 

■ אוקטובר 2015: רשת SI קפה המפעילה 20 סניפים בתחנות דלק שילמה פיצוי בסך 10,000 אלף שקל לעובדת במסגרת פשרה בתביעה ייצוגית והתחייבה להציב כיסאות ישיבה לעובדים. 

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"