גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה המגייסים רוצים מחייכם?

בדיקת אמינות ומבחני אישיות: האם המועמדים מיואשים בצדק?

ראיון עבודה / צילום:   Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ראיון עבודה / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

שמרית מרמת גן עברה בהצלחה שני ראיונות עבודה, אך לפני שהספיקה לשמוח, זומנה למבחנים קוגניטיביים, וויתרה על התענוג:

"אני מכירה את זה, וזה סיוט. כבר עברתי ימים שלמים עם אינסוף מבחנים פסיכוטכניים, עם שאלות שנמדדות בזמן שעל חלק גדול מהן לא הספקתי להשיב וסתם ניחשתי. ואז יש עוד ריאיון, ועוד דינאמיקה קבוצתית... די! למה לי? עשיתי פסיכומטרי, יש לי תואר, יש לי ניסיון, אני בחורה חכמה. אי אפשר להבין את זה משיחה אתי? מקריאת הרזומה שלי? משיחה עם ממליצים?. אני יודעת שאהיה מעולה בתפקיד, ואני מוותרת עליו, סתם!".

גם ד' הביע בפניי את מורת רוחו מהחוצפה לשאול אותו שאלות חודרניות שאינן רלוונטיות לתפקיד, הפעם במסגרת מבחני אמינות: " המעסיקים איבדו את זה לגמרי! כל בעל עסק בינוני והלאה מרשה לעצמו לדרוש דברים מעבר לחוק, ומבחנים שבחלקם משפילים ותחת לחץ ואיומים".

מבחני האמינות האימתניים ש-ד' מדבר עליהם מנסים להבין את עמדותיו הכנות של המועמד, ולעמוד על יושרו ועל התנהגותו החברתית. לשם כך, הבוחנים אכן שואלים שאלות שאינן קשורות ישירות לתפקיד כי אם להעדפות ולמניעים אישיים, ומהתשובות הם מסיקים על התנהגותו הצפויה, ומסננים מועמדים שזוהו כמי שעשויים להיות מעורבים בהתנהגות בלתי הולמת, לא ישרה ואנטי-סוציאלית בעבודה.

תהליך המיון - נדנוד אינסופי

אפשר להבין שנמאס להם. עד כדי כך נמאס להם, שהם מוותרים מראש על משרות נהדרות שמחייבות מיון באמצעות מבחנים.

והמבחנים הם רבים. למבחני הקוגניציה והאמינות מצטרפים מבחני האישיות, הדינאמיקה הקבוצתית, מבחני הידע, וכמובן - הראיונות, שמשלבים לא פעם סימולציות ומבדקים נקודתיים.

המעסיקים יודעים שהמועמדים לא שמחים להיבחן. הם ודאי רואים שזה מתיש ומתסכל אותם, ואולי אף מבינים שהם מחמיצים מועמדים טובים שמוותרים מראש על השתתפות בחגיגת המבדקים האימתנית. ובכל זאת, הם ממשיכים להשתמש בכלים הללו. למה? מה הם רוצים?

מה המעסיקים רוצים מחייכם?

הסיבה היא שלא נמצא כלי מהימן יותר לניבוי יכולות כאלה. לא בעלות הנמוכה יחסית כעלות המבדקים. קשה מאוד לדעת אם מועמד באמת מסוגל לפתור בעיות ברמה הנדרשת לתפקידו, ולרוב מדובר באותם גיוסים יקרים לתפקידים נחשקים המצריכים למידה וביצוע זריזים, כישורים לוגיים גבוהים, חשיבה מילולית ומתמטית, יכולות תפיסתיות שונות. למה שמגייסים ייקחו סיכון ויגייסו מועמד שיכולותיו בלתי מספקות לתפקיד יוקרתי? רק משום שקשה לו? שלא בא לו? כי זה פוגע לו באגו?

כך גם באשר למבחן האמינות: עם כמה שהוא "מנדנד" למועמדים, ראשית, אפשר להבין את המעסיקים החרדים. הם רוצים להפחית את טווח הטעות כמה שרק אפשר, והם יודעים שעם עובדים ישרים יותר, גם הביצועים והרווחים צפויים להיות טובים יותר.

וזה לא שהמצב בשטח ורוד. להיפך. לשכת המסחר בארצות הברית קובעת כי העלות השנתית של גניבות עובדים נאמדת בכ-40 מיליארד דולר, וזה עוד לפני שדיברנו על שיעור הגניבות מהסוג ה"רך" והנפוץ יותר: רמייה בעבודה, התבטלות, זיוף מחלה, עיכובים מכוונים של קולגות לשם תחרות, יציאה להפסקות ארוכות, עזיבה מוקדמת מבלי לדווח, גלישה באינטרנט וטיפול במשימות אישיות בזמן העבודה, הצגת שקרים כדי לחמוק מעונש בגין פשלות, חיפוי על קולגות באמצעות שקרים, ועוד התנהגויות די שגרתיות, שתדירותן בעבודה גבוהה מכפי שנדמה לנו (זה השלב שבו כולנו מניחים יד על הלב).

שנית, והחשוב מכל: המעסיקים יודעים שעדיין לא נמצאה שיטה יעילה יותר ממבחני האמינות לזיהוי חוסר יושר. אז עם כמה שזה מעצבן, כשמדובר בגיוס מועמדים - על אחת כמה וכמה בגיוס המוני - אין מנוס. טעויות גיוס הן יקרות וכבדות מנשוא לארגונים, ואם המחיר בדרך להפחיתן הוא אי-נוחות זמנית, יש לשלמו.

תהליך מעצבן למשרה מעולה

"אם זו השיטה שלהם, אני גם ככה לא מעוניין לעבוד אצלם" - מועמדים רבים נוקטים בגישה הזאת, וחבל. התסכול מובן, אך ויתור מראש על משרה טובה הוא גול עצמי. גם אם מנכ"ל החברה שוגה בדרכי הגיוס שבהן הוא בוחר, אין זה אומר דבר וחצי דבר על טיב המשרה, או על המעסיק כמנהל עתידי.

אולי, במקום להתלונן על התהליך המעצבן, עדיף להסתכל קדימה ולראות את היעד. אולי, במקרה זה, עדיף לבחור בדרך הקשה, ובסופה לקצור את הפרות. הרי לאחר שהמועמד יעבור בהצלחה את המבחנים - מה שקורה לרבים שבטוחים שפישלו ומופתעים לגלות שממש לא - יוכל להניח בצד את העובדה שהטרידו אותו, ויתמלא גאווה על הצלחתו בהם.

ומעל לכל: בואו לא ניקח את זה באופן אישי או "משפיל", כפי שהציג זאת ד'. מבחני האמינות, למשל, לא באים כדי לרמז על כך שאתם, ספציפית, אינכם אנשים טובים וישרים. איש לא חושד דווקא בכם על התנהגות בלתי הולמת. המטרה היא לא לתפוס אתכם בקלקלתכם ו"להוציא אתכם קטנים". המטרה היא להוציא מהמשחק את השחקנים שאינם ראויים לשחק בו, ואם אינכם כאלה, אין לכם סיבה לחשוש או לכעוס. להיפך: אם תתקבלו, גם אתם תרוויחו מכך שלא גויסו ביחד אתכם אנשים שאמינותם מוטלת בספק.

-----

יעל מהודר היא יועצת ארגונית ומומחית לקריירה ולניהול. מאמריה מבוססים על הידע והניסיון שרכשה בתהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני היי-טק ותעשייה, ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליהם ככאלה. מוזמנים לדבר עם יעל במייל yaelmehoudar@gmail.com או ב פייסבוק .

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.3% ות"א 90 מטפס בשיעור דומה ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום