גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי אג"ח באורבנקורפ הגישו בקשה ליצוגית נגד החתמים

החברה חשפה היום שאת המכתב שעלול לגרום להקפאת פעילותה קיבלה כבר ב-30 בנובמבר מרשות הבנייה למגורים של מחוז אונטריו ולא הכלילה אותו בתשקיף לקראת הגיוס שהיה בדצמבר

אלן ססקין / צילום: מצגת החברה
אלן ססקין / צילום: מצגת החברה

מחזיקי האג"ח של חברת הנדל"ן הקנדית אורבנקורפ יתכנסו הערב (א') לאסיפה ראשונה מאז פרץ המשבר סביב החברה, בתקווה לקבל הסברים מספקים מהיו"ר והמנכ"ל (שהוא גם בעל השליטה בחברה), אלן ססקין, כיצד קרה שבתוך 4 חודשים מהנפקת האג"ח בבורסה בתל-אביב כבר איבדו כ-40% מהשקעתם.

אורבנקורפ אגח א , שיוזמת ומקימה בנייני דירות בעיר טורנטו, גייסה בדצמבר 181 מיליון שקל (ברוטו) בהנפקה ראשונה של אג"ח למשקיעים בישראל. מאז תחילת מארס החלה האג"ח של החברה לרדת, וזאת על רקע חשיפה של "גלובס" אודות עסקאות בעלי עניין לא מדווחות כראוי. יום לאחר החשיפה ב"גלובס" נחשף עוד כי רשות ניירות ערך פתחה בבדיקת התנהלות הנהלת החברה, ודי היה בכך כדי שהחברה תמסור פרטים מדאיגים נוספים.

חולשה זו הפכה למפולת ביום שני האחרון: דיווח של החברה על מספר אירועים מטרידים, ובהם התפטרות עורכי הדין שלה בשל "מחלוקות שלא יושבו" כהגדרתה, הפיל את האג"ח ב-53%. מאז הספיקה האג"ח לעלות בכ-37% (כולל כ-4% היום), אולם היא עדיין נסחרת לפי תשואת זבל לפדיון של 36%.

ססקין, שמגיע לאסיפה היום מקנדה, אמור לעדכן את הנוכחים באשר למצבה העסקי של החברה, וסטטוס ההתקדמות של כל אחד מהפרויקטים היזמיים שלה, שהתמורה מהם אמורה לשמש בין דצמבר 2017 לדצמבר 2019 לפירעון מלא של האג"ח.

נוסף על כך, הוא יידרש לספק אינפורמציה באשר לדיווח מהחודש שעבר על האפשרות לשיתוף-פעולה בחלק מהפרויקטים עם חברת הבנייה מאטאמי (Mattamy), על המשמעות וההשלכות של הודעת רשות הבנייה למגורים של ממשלת מחוז אונטריו (טאריון), על הצפי לגבי מועד פרסום הדוחות הכספיים ל-2015 ועל מקורות החברה לצורך שירות החוב. ססקין גם ייאלץ כנראה להסביר לנאמן ולמחזיקים מדוע לא סיפקה החברה מסמכים לנאמן האג"ח בשבוע האחרון, לפי בקשתו ובקשת בא-כוחו, עו"ד גיא גיסין.

לקראת האסיפה בערב, חשפה הבוקר אורבנקורפ מידע נוסף בקשר להתנהלותה מול טאריון ובכלל זה מכתב שהתקבל מטאריון עוד ב-30.11.15, קרי שבעה ימים לפני מועד קיומו של המכרז המקדים (המכרז המוסדי) בהנפקה, וכן תשעה ימים לפני פרסום הנוסח האחרון של תשקיף ההשלמה לקראת המכרז הציבורי. למרות זאת, אפילו בנוסח האחרון של התשקיף לא הוזכר השם טאריון (בעברית או באנגלית) ולו פעם אחת.

כאמור, בהודעה מהבוקר מציינת אורבנקורפ כי על רקע תלונות ותביעות של רוכשי דירות בפרויקטים אחרים שבבעלות בעל השליטה, קיימה טאריון במהלך 2015 מספר פגישות עם נציגי הקבוצה, והוציאה להם מכתב ב-30 בנובמבר.

במכתב צוין, בין השאר, כי טאריון מוטרדת משירות הלקוחות של הקבוצה וממצבה הפיננסי. במכתב צוין כי כמות התלונות של רוכשים שנמצאו מוצדקות היא גבוהה מהמקובל בתעשייה, וכן הועלו טענות נוספות לגבי טיפול לקוי בתלונות הרוכשים, ומוסר ההיענות מצד שירות הלקוחות.

עוד חשפה היום אורבנקורפ כי במכתב צוין שטאריון רואה בעיות אלה בחומרה ומצפה לשיתוף-פעולה מלא. הבעיות שהתגלו בפרויקטים האחרים של ססקין, כך מעריכה אורבנקורפ הבורסאית, הן הסיבה העיקרית לכך שטאריון ביקשה לבדוק את מצבה הפיננסי של הקבוצה כולה.

לדברי אורבנקרופ, במענה לפניות טאריון ולפניות בודק חיצוני היא סיפקה "רשימה ארוכה של מסמכים ונתונים", אולם אלה לא סיפקו את הרשות הממשלתית ואת הבודק מטעמה.

אלא שטאריון לא הסתפקה בכך, ובתחילת מארס, כפי שדיווחה אורבנבקורפ בשבוע שעבר (קרי באיחור של כחודש), קיבלו כל התאגידים השייכים לקבוצת החברות של ססקין - הן חברת האג"ח והחברות-הבנות שלה, והן שאר החברות שבבעלותו - כי לא יזכו להארכת הרישיון לשמש כקבלן לבניית בניינים למגורים. יותר מכך, לגבי פרויקטים הנמצאים רק בשלבי התחלתם, הרישיון אף עשוי להתבטל, כך שקבוצת ססקין לא תוכל להמשיך ולהקימם.

בתגובה להחלטה הגיש ססקין ערעור, אבל ערעור כזה עשוי לקחת זמן רב, מאחר שהוא כולל 17 פרויקטים. בהודעה למשקעים חושפת היום אורבנקורפ כי אם יידחה הערעור, היא לא תוכל להשלים 4 פרויקטים שלה (לורנס, מאלוו, פטרישה וקאלדוניה) הכוללים 207 יחידות דיור - ויהיה עליה להתקשר עם שותף רשום ומוכר, שיאושר בידי טאריון. בעניין זה כבר דיווחה החברה כי היא מנהלת משא-ומתן עם חברת מאטאמי.

נוסף לכך מציינת החברה כי לדעת עורכי דינה היא תוכל לשכור קבלן ביצוע אחר, שיבנה את בנייני הדירות במקומה, וזאת כמובן באישור טאריון. עם זאת, במקרה שאפשרויות אלה לא ייצאו אל הפועל, היא תוכל לנסות ולמכור את הפרויקטים במצבם הנוכחי לחברות ייזום אחרות.

בכל מקרה, ססקין מציין בהודעה למשקיעים כי "גם בתרחיש המחמיר ביותר, לא תהיה להודעת טאריון השפעה מהותית על יכולתה של החברה לקיים את התחייבויותיה כלפי מחזיקי האג"ח במועדם ובמלואם". עם זאת, בשל האפשרות שתידרש מכירה של הפרויקטים לצורך החזר החוב, נדרשת החברה להציג הערכות שווי לפרויקטים, שיכללו את ההשפעה האפשרית של הודעת טאריון.

את ססקין צפויה ללוות היום באסיפה עו"ד שיראל גוטמן-עמירה ממשרד אגמון רוזנברג הכהן, שנכנסה בנעליו של עורך הדין ישראל שמעונוב, שהתפטר כאמור באחרונה מייצוג החברה בישראל. גוטמן-עמירה מנהלת מאז 2014 את מחלקת התאגידים במשרד אגמון רוזנברג הכהן, לאחר שקודם לכן כיהנה במשך 4 שנים כראש מחלקת תאגידים ברשות ניירות ערך.

הרשות עצמה עוקבת כיום אחרי פרשת אורבנקורפ, לאחר שבחודש שעבר לא מצאה לנכון לדרוש מהחברה לדווח בזמן אמת על התפטרות עורך דינה מהסיבות שפורטו. עם זאת, ברשות סירבו היום להגיב לשאלה, האם ינצלו את ביקורו של ססקין לצורך קבלת פרטים נוספים על האירועים האחרונים.

בקשה לתביעה ייצוגית נגד החתם

בינתיים, הוגשה היום לבית המשפט המחוזי בתל-אביב (מחלקה כלכלית) בקשה לאישור תביעה ייצוגית כנגד חברת איפקס הנפקות, ששימשה כחתם ההנפקה של אורבנקורפ. את התביעה הגישה נעמי מונרוב, באמצעות משרד עורכי הדין עמית מנור-יוקי שמש, בטענה כי איפקס הנפקות אחראית לפרטים המטעים שנפלו בתשקיף ההנפקה ואחראית לנזק של עשרות מיליוני שקלים שנגרם למחזיקי האג"ח בעקבות אי-המצאותם של פרטים חסרים בתשקיף.

בתביעה מציינים עורכי הדין מנור ושמש כי בעקבות הפרסום מהשבוע שעבר על הבעיות מול טאריון, התברר כי מידע מהותי על אודות מערכת היחסים העכורה של החברה ורבים מלקוחותיה, לא גולה למשקיעים במסגרת התשקיף. כך למשל, עו"ד מנור ועו"ד שמש מציינים כי כבר ביוני אשתקד פורסמו בתקשורת הקנדית דיווחים על קשיים של החברה בהחזרת פיקדונות על פרויקטים שבוטלו, ונוסף על כך פורסמו דיווחים על קשיים לשלם לקבלני משנה המבצעים תיקונים.

"העניינים נשוא הכתבות (שקרו עובר לפרסום התשקיף) הן בדיוק העניינים בגינם החליטה טאריון לבטל את רישיון החברה ביום 4.3.2016 (כ-4 חודשים לאחר פרסום התשקיף)", מצוין בבקשה לתביעה הייצוגית. לדברי המבקשים, כתבות בתאגיד השידור הקנדי CBC ובעיתון "דה גלוב אנד מייל" מלמדות כי טאריון ידעה כבר בחודש יוני על הפרת ההתחייבויות לרוכשי הדירות ועל אודות המצוקה הפיננסית של החברה.

בשל כך, התובעים טוענים כי "איפקס הנפקות - ששימשה כחתם של ההנפקה - יכולה הייתה, לו נקטה בכל האמצעים הנאותים, לגלות בנקל את העובדות שפורטו לעיל עובר לפרסום התשקיף ולדאוג לכך שיינתן לעניינים אלה גילוי בתשקיף".

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35