גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי אג"ח באורבנקורפ הגישו בקשה ליצוגית נגד החתמים

החברה חשפה היום שאת המכתב שעלול לגרום להקפאת פעילותה קיבלה כבר ב-30 בנובמבר מרשות הבנייה למגורים של מחוז אונטריו ולא הכלילה אותו בתשקיף לקראת הגיוס שהיה בדצמבר

אלן ססקין / צילום: מצגת החברה
אלן ססקין / צילום: מצגת החברה

מחזיקי האג"ח של חברת הנדל"ן הקנדית אורבנקורפ יתכנסו הערב (א') לאסיפה ראשונה מאז פרץ המשבר סביב החברה, בתקווה לקבל הסברים מספקים מהיו"ר והמנכ"ל (שהוא גם בעל השליטה בחברה), אלן ססקין, כיצד קרה שבתוך 4 חודשים מהנפקת האג"ח בבורסה בתל-אביב כבר איבדו כ-40% מהשקעתם.

אורבנקורפ אגח א , שיוזמת ומקימה בנייני דירות בעיר טורנטו, גייסה בדצמבר 181 מיליון שקל (ברוטו) בהנפקה ראשונה של אג"ח למשקיעים בישראל. מאז תחילת מארס החלה האג"ח של החברה לרדת, וזאת על רקע חשיפה של "גלובס" אודות עסקאות בעלי עניין לא מדווחות כראוי. יום לאחר החשיפה ב"גלובס" נחשף עוד כי רשות ניירות ערך פתחה בבדיקת התנהלות הנהלת החברה, ודי היה בכך כדי שהחברה תמסור פרטים מדאיגים נוספים.

חולשה זו הפכה למפולת ביום שני האחרון: דיווח של החברה על מספר אירועים מטרידים, ובהם התפטרות עורכי הדין שלה בשל "מחלוקות שלא יושבו" כהגדרתה, הפיל את האג"ח ב-53%. מאז הספיקה האג"ח לעלות בכ-37% (כולל כ-4% היום), אולם היא עדיין נסחרת לפי תשואת זבל לפדיון של 36%.

ססקין, שמגיע לאסיפה היום מקנדה, אמור לעדכן את הנוכחים באשר למצבה העסקי של החברה, וסטטוס ההתקדמות של כל אחד מהפרויקטים היזמיים שלה, שהתמורה מהם אמורה לשמש בין דצמבר 2017 לדצמבר 2019 לפירעון מלא של האג"ח.

נוסף על כך, הוא יידרש לספק אינפורמציה באשר לדיווח מהחודש שעבר על האפשרות לשיתוף-פעולה בחלק מהפרויקטים עם חברת הבנייה מאטאמי (Mattamy), על המשמעות וההשלכות של הודעת רשות הבנייה למגורים של ממשלת מחוז אונטריו (טאריון), על הצפי לגבי מועד פרסום הדוחות הכספיים ל-2015 ועל מקורות החברה לצורך שירות החוב. ססקין גם ייאלץ כנראה להסביר לנאמן ולמחזיקים מדוע לא סיפקה החברה מסמכים לנאמן האג"ח בשבוע האחרון, לפי בקשתו ובקשת בא-כוחו, עו"ד גיא גיסין.

לקראת האסיפה בערב, חשפה הבוקר אורבנקורפ מידע נוסף בקשר להתנהלותה מול טאריון ובכלל זה מכתב שהתקבל מטאריון עוד ב-30.11.15, קרי שבעה ימים לפני מועד קיומו של המכרז המקדים (המכרז המוסדי) בהנפקה, וכן תשעה ימים לפני פרסום הנוסח האחרון של תשקיף ההשלמה לקראת המכרז הציבורי. למרות זאת, אפילו בנוסח האחרון של התשקיף לא הוזכר השם טאריון (בעברית או באנגלית) ולו פעם אחת.

כאמור, בהודעה מהבוקר מציינת אורבנקורפ כי על רקע תלונות ותביעות של רוכשי דירות בפרויקטים אחרים שבבעלות בעל השליטה, קיימה טאריון במהלך 2015 מספר פגישות עם נציגי הקבוצה, והוציאה להם מכתב ב-30 בנובמבר.

במכתב צוין, בין השאר, כי טאריון מוטרדת משירות הלקוחות של הקבוצה וממצבה הפיננסי. במכתב צוין כי כמות התלונות של רוכשים שנמצאו מוצדקות היא גבוהה מהמקובל בתעשייה, וכן הועלו טענות נוספות לגבי טיפול לקוי בתלונות הרוכשים, ומוסר ההיענות מצד שירות הלקוחות.

עוד חשפה היום אורבנקורפ כי במכתב צוין שטאריון רואה בעיות אלה בחומרה ומצפה לשיתוף-פעולה מלא. הבעיות שהתגלו בפרויקטים האחרים של ססקין, כך מעריכה אורבנקורפ הבורסאית, הן הסיבה העיקרית לכך שטאריון ביקשה לבדוק את מצבה הפיננסי של הקבוצה כולה.

לדברי אורבנקרופ, במענה לפניות טאריון ולפניות בודק חיצוני היא סיפקה "רשימה ארוכה של מסמכים ונתונים", אולם אלה לא סיפקו את הרשות הממשלתית ואת הבודק מטעמה.

אלא שטאריון לא הסתפקה בכך, ובתחילת מארס, כפי שדיווחה אורבנבקורפ בשבוע שעבר (קרי באיחור של כחודש), קיבלו כל התאגידים השייכים לקבוצת החברות של ססקין - הן חברת האג"ח והחברות-הבנות שלה, והן שאר החברות שבבעלותו - כי לא יזכו להארכת הרישיון לשמש כקבלן לבניית בניינים למגורים. יותר מכך, לגבי פרויקטים הנמצאים רק בשלבי התחלתם, הרישיון אף עשוי להתבטל, כך שקבוצת ססקין לא תוכל להמשיך ולהקימם.

בתגובה להחלטה הגיש ססקין ערעור, אבל ערעור כזה עשוי לקחת זמן רב, מאחר שהוא כולל 17 פרויקטים. בהודעה למשקעים חושפת היום אורבנקורפ כי אם יידחה הערעור, היא לא תוכל להשלים 4 פרויקטים שלה (לורנס, מאלוו, פטרישה וקאלדוניה) הכוללים 207 יחידות דיור - ויהיה עליה להתקשר עם שותף רשום ומוכר, שיאושר בידי טאריון. בעניין זה כבר דיווחה החברה כי היא מנהלת משא-ומתן עם חברת מאטאמי.

נוסף לכך מציינת החברה כי לדעת עורכי דינה היא תוכל לשכור קבלן ביצוע אחר, שיבנה את בנייני הדירות במקומה, וזאת כמובן באישור טאריון. עם זאת, במקרה שאפשרויות אלה לא ייצאו אל הפועל, היא תוכל לנסות ולמכור את הפרויקטים במצבם הנוכחי לחברות ייזום אחרות.

בכל מקרה, ססקין מציין בהודעה למשקיעים כי "גם בתרחיש המחמיר ביותר, לא תהיה להודעת טאריון השפעה מהותית על יכולתה של החברה לקיים את התחייבויותיה כלפי מחזיקי האג"ח במועדם ובמלואם". עם זאת, בשל האפשרות שתידרש מכירה של הפרויקטים לצורך החזר החוב, נדרשת החברה להציג הערכות שווי לפרויקטים, שיכללו את ההשפעה האפשרית של הודעת טאריון.

את ססקין צפויה ללוות היום באסיפה עו"ד שיראל גוטמן-עמירה ממשרד אגמון רוזנברג הכהן, שנכנסה בנעליו של עורך הדין ישראל שמעונוב, שהתפטר כאמור באחרונה מייצוג החברה בישראל. גוטמן-עמירה מנהלת מאז 2014 את מחלקת התאגידים במשרד אגמון רוזנברג הכהן, לאחר שקודם לכן כיהנה במשך 4 שנים כראש מחלקת תאגידים ברשות ניירות ערך.

הרשות עצמה עוקבת כיום אחרי פרשת אורבנקורפ, לאחר שבחודש שעבר לא מצאה לנכון לדרוש מהחברה לדווח בזמן אמת על התפטרות עורך דינה מהסיבות שפורטו. עם זאת, ברשות סירבו היום להגיב לשאלה, האם ינצלו את ביקורו של ססקין לצורך קבלת פרטים נוספים על האירועים האחרונים.

בקשה לתביעה ייצוגית נגד החתם

בינתיים, הוגשה היום לבית המשפט המחוזי בתל-אביב (מחלקה כלכלית) בקשה לאישור תביעה ייצוגית כנגד חברת איפקס הנפקות, ששימשה כחתם ההנפקה של אורבנקורפ. את התביעה הגישה נעמי מונרוב, באמצעות משרד עורכי הדין עמית מנור-יוקי שמש, בטענה כי איפקס הנפקות אחראית לפרטים המטעים שנפלו בתשקיף ההנפקה ואחראית לנזק של עשרות מיליוני שקלים שנגרם למחזיקי האג"ח בעקבות אי-המצאותם של פרטים חסרים בתשקיף.

בתביעה מציינים עורכי הדין מנור ושמש כי בעקבות הפרסום מהשבוע שעבר על הבעיות מול טאריון, התברר כי מידע מהותי על אודות מערכת היחסים העכורה של החברה ורבים מלקוחותיה, לא גולה למשקיעים במסגרת התשקיף. כך למשל, עו"ד מנור ועו"ד שמש מציינים כי כבר ביוני אשתקד פורסמו בתקשורת הקנדית דיווחים על קשיים של החברה בהחזרת פיקדונות על פרויקטים שבוטלו, ונוסף על כך פורסמו דיווחים על קשיים לשלם לקבלני משנה המבצעים תיקונים.

"העניינים נשוא הכתבות (שקרו עובר לפרסום התשקיף) הן בדיוק העניינים בגינם החליטה טאריון לבטל את רישיון החברה ביום 4.3.2016 (כ-4 חודשים לאחר פרסום התשקיף)", מצוין בבקשה לתביעה הייצוגית. לדברי המבקשים, כתבות בתאגיד השידור הקנדי CBC ובעיתון "דה גלוב אנד מייל" מלמדות כי טאריון ידעה כבר בחודש יוני על הפרת ההתחייבויות לרוכשי הדירות ועל אודות המצוקה הפיננסית של החברה.

בשל כך, התובעים טוענים כי "איפקס הנפקות - ששימשה כחתם של ההנפקה - יכולה הייתה, לו נקטה בכל האמצעים הנאותים, לגלות בנקל את העובדות שפורטו לעיל עובר לפרסום התשקיף ולדאוג לכך שיינתן לעניינים אלה גילוי בתשקיף".

עוד כתבות

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

דיווח: טראמפ עשוי להורות על תקיפה מוגבלת כבר "בימים הקרובים"

דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשויו להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● גורמי מודיעין בארה"ב מזהים סימנים לכך שאיראן עשויה להורות לארגוני טרור לבצע פיגועים נגד יעדים אמריקאיים באירופה ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● באסיה - מגמה מעורבת

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

"לא מחפש הרפתקאות וסיכונים": מי הוא צביקה לביא מחקירת מידע הפנים בארית

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב