גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת המעסיקים: גם לעובד זר מגיעה פנסיה

נשיאת בית הדין לעבודה בבאר-שבע, השופטת אורלי סלע: "יש צורך בהסדרה ברורה של המחוקק לגבי אופן הפרשת הפנסיה לעובדים זרים. תמוה מאוד שעד היום הדבר לא מתבצע בגלל היעדר הנחיות אופרטיביות"

חקלאות, עובדים זרים פועלים תאילנדים / צלם: רפי קוץ
חקלאות, עובדים זרים פועלים תאילנדים / צלם: רפי קוץ

התרחבות תופעת מהגרי העבודה ומבקשי המקלט המגיעים לישראל מאפריקה וממקומות נוספים נותנת אותותיה גם בבתי הדין לעבודה. בהיותם מהאוכלוסיות המוחלשות ביותר, הם חשופים יותר לניצול מצד מעסיקים. בכנס לשכת עורכי הדין באילת שהתקיים בשבוע שעבר, דיברה נשיאת בית הדין האזורי לעבודה בבאר-שבע, השופטת אורלי סלע, על האתגרים של בתי הדין לעבודה בהתמודדות עם הקשיים שהתופעה הזאת יוצרת.

לדברי סלע, לצד חריגות מנורמות התנהגות אנושיות, כגון הלנת עובד בתוך בור שחפר המעסיק באדמה (פס"ד מדינת ישראל נ' צור סגל), מתבצעות פעילויות מנע מצד רשויות השלטון, לרבות באמצעות חקיקה, במטרה להטמיע נורמות שימנעו ניצול.

"הוקצו לצורך כך משאבים כלכליים לאכיפת חוקי העבודה על המעסיקים באמצעות פיקוח, קנסות מינהליים וכתבי אישום", היא אומרת, "ומדובר במספר לא מבוטל של עובדים הדורשים מענה ייחודי מהמערכת המשפטית".

לדברי סלע, ניתן לראות מגמה של ריבוי פניות מצד עובדים זרים ומסתננים לערכאות. אם בשנת 2011 הוגשו לבתי הדין לעבודה 750 תביעות של עובדים זרים, בשנת 2015 הוגשו 5,655 תביעות, כלומר כ-8% מכלל העובדים הזרים הגישו באותה שנה תביעות לבתי הדין לעבודה.

"הגישה המוסרית המונחת בבסיס אכיפת הוראות החוק המחייבות בדיני עבודה גם על מעסיקיהם של עובדים זרים היא שכל אדם עובד באשר הוא זכאי לזכויות סוציאליות, לרבות זכויות פנסיה, ובכלל זה גם העובדים הזרים בישראל", אמרה סלע. "לצד גישה זו מתקיימת הגישה המעשית, שעיקרה הכדאיות הכלכלית בהעסקת עובדים זרים, הנשענת בין השאר על הפער בעלויות ההעסקה. המצב המשפטי היום מחיל על העסקת עובדים זרים, כמו גם על העסקת עובדים אזרחי המדינה, את חוקי המגן". 

כבר ב-1991 נחקק חוק עובדים זרים שנועד להסדיר את העסקתם בתוך התייחסות למצבם הייחודי. "החוק מטיל חובות על המעסיק כגון מתן חוזה עבודה בכתב בשפה המובנת לעובד, וכן לספק להם מגורים הולמים. מחוקק המשנה אף התקין תקנות המפרטות מהם מגורים נאותים ולא מותירות זאת לשיקול-דעת המעסיקים", אמרה סלע והוסיפה כי מאחר שהדין אינו מחיל על העובדים הזרים את חוק בריאות ממלכתי, הוא מטיל על המעסיק חובה להסדיר להם ביטוח בריאות פרטי.

עבירה על הוראות החוק היא עבירה פלילית, ועם זאת לדברי סלע קיים פער משמעותי בין החקיקה לבין יישומה בשטח. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא בנושא ההפקדות לפנסיה. "צו ההרחבה שקובע הפרשת פנסיית חובה על-ידי מעסיקים לעובדיהם כולל הגדרה רחבה שבה נכללים כל סוגי העובדים, לרבות העובדים הזרים", אומרת סלע, "אבל כוונות טובות לחוד וביצוע לחוד".

זה המקום להבהיר: החוק חל לא רק על עובדים זרים המחזיקים באישור עבודה. החוק אמנם אוסר על העסקת זרים ללא אישור עבודה, אבל בתביעות של מועסקים כאלה, אם מוכיחים שהתקיימו יחסי עבודה, בתי הדין לעבודה יחייבו את המעסיק בתשלום.

עובדים זרים מגיעים לישראל לתקופת זמן מוגבלת, שלאחריה עליהם לשוב לארץ מוצאם. זאת בעוד חובת ההפרשה לפנסיה מבוססת על ההנחה שעובד יעבוד 30-40 שנה, והוא יזכה בכספים רק עם פרישתו.

"ההבדל הזה הפך את הרעיון ההומני לתשלום פנסיה לעובדים זרים לבעייתי ביישום, כי רוב חברות הביטוח אינן מוכנות לבטח עובד זר - זה לא כלכלי מבחינתן לפתוח קרן לכמה שנים", אומרת סלע. "התעוררה בעיה: כיצד מבצעים בפועל את ההפקדות לעובדים הזרים? היכן מפקידים? איך העובדים מושכים את הכספים? בשלב זה התערב המחוקק וקבע כי בהסכמת שר האוצר רשאי שר הכלכלה להקים קרן מיוחדת לעובדים זרים וכן לקבוע סכום שעל המעסיק להעביר לקרן, ואולם הקרן לא הוקמה עד היום.

"המחוקק ניסה בהמשך לתת פתרון ביניים והוסיף אפשרות להפריש את התשלומים הסוציאליים לחשבון בנק מיוחד ונפרד שייפתח. עד להשלמת הקמתו של חשבון זה, הונחו המעסיקים על-ידי משרד הכלכלה לשמור את הסכומים שהיו אמורים להיות מופרשים על-ידיהם לפנסיה בחשבון נפרד הנושא ריבית והצמדה".

המצב היום הוא ש"יש בלבול לגבי האופן שבו יש להפריש כספים לפנסיה לעובד הזר", אומרת סלע, "מעסיקים שמנסים להיות בסדר ומבקשים לפתוח קרן באחת מחברות הביטוח נתקלים בסירוב, ומניחים שבכך יצאו ידי חובה. אי-תשלום הפנסיה גם מבטל כל תמריץ שאולי היה לעובדים לעזוב את ישראל עם סיום ההיתר להעסקתם, שכן עם עזיבתם הם זכאים לקבל את מה שנצבר בקרן (שמעולם לא נפתחה)".

לדברי סלע, כדי לפתור זאת, "יש צורך בהסדרה ברורה של המחוקק לגבי אופן הפרשת הפנסיה לעובדים זרים. תמוה מאוד שעד היום, על אף שקיימת הוראה נורמטיבית עקרונית ברורה שיש לשלם לעובדים זרים פנסיה, הדבר לא מתבצע בגלל היעדר הנחיות אופרטיביות, והפתרון היחיד שנותר לעובדים הוא להגיש תביעות לקבלת פיצוי בגין אי-הפרשה. רק שהפעם לא כל האשמה מוטלת על כתפי המעסיקים אלא חלק ממנה מוטל לפתחו של המחוקק". 

מספר מהגרי העבודה והמסתננים ומספר התביעות של עובדים זרים לבתי הדין לעבודה

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?