גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוליים רעים רבים

"הסולידריות" של 1 במאי רחוקה מלתאר את מצב יחסי העבודה בישראל, וחבל

מחאת עובדי הבורסה / צילום: תמר מצפי
מחאת עובדי הבורסה / צילום: תמר מצפי

יום הפועלים הבינלאומי, ובשמו הידוע יותר אחד במאי, מצוין ב-1 במאי כביטוי לסולידריות בין ארגוני עובדים וכביטוי למאבק למען תנאי עבודה טובים יותר. דרך ארוכה נעשתה לטובת זכויות העובדים ברחבי העולם, מאז ההפגנות שנערכו בארצות-הברית לפני 130 שנה, בדרישה להגביל את יום העבודה ל-8 שעות, שהולידו את "יום הפועלים".

בין השאר נחקקו חוקים שנועדו להגן על עובדים ולדאוג לרווחתם, כגון חוק עבודה ומנוחה, שכר מינימום, דמי הבראה ונסיעות, חופשות, דמי מחלה ועוד. אך יחד עם זאת, על אף השנים הרבות שעברו מאז צוין חג הפועלים לראשונה, שוק העבודה בישראל בשנת 2016 רחוק מלהיות מושלם. ניתן להיווכח כי קיימים בימינו חוליים רעים רבים שאיתם צריכים העובדים להתמודד. 

כך למשל, אחת הסוגיות הכי בעייתיות שעימה מתמודדים העובדים בימינו היא תופעת ההתעמרות בעבודה. מנתונים שהוצגו בדיון שהתקיים בכנסת בנושא, עולה תמונה מדאיגה: אחד מכל 3 עובדים במשק עובר מתישהו התעמרות במקום עבודתו. מדובר בתופעה רחבת-היקף, חוצת מגדרים ומגזרים. גברים ונשים העובדים במוסדות ציבור, בחברות ובארגונים פרטיים קטנים כגדולים, בעמותות, בתעשייה, מוצאים עצמם מתמודדים איתה ועם נזקיה, לעיתים לאורך שנים, אך רק מעטים ממקומות העבודה פועלים באופן סדור למניעתה.

לא לחינם ההתעמרות בעובד "זכתה" לכינוי "המגפה השקטה". אמנם בתקופה האחרונה נושבות רוחות של שינוי, ואנו עדים מעת לעת לעובדים שאוזרים אומץ, פונים לבתי המשפט כדי למצות את הדין עם מעסיקים מתעמרים ומעלים את הנושא לסדר-היום הציבורי, אבל לא די בכך.

ראוי שנושא ההתעמרות בעבודה יזכה להתייחסות דווקא מכיוונם של אלה העומדים בראש הארגון, ושיפעלו למיגורה. אחת הדרכים לעשות זאת היא לדאוג לניסוח קוד אתי, שבמסגרתו כל עובד ומעסיק שיתעמר בעובד אחר, יספוג עבירת משמעת שתלווה בעונשים הקבועים באותו קוד. 

קושי נוסף שעימו נדרשים להתמודד עובדים רבים בישראל, נוגע לזכות בסיסית ביותר - זכות ההתארגנות. היינו מצפים שבשנת 2016, עובדים כבר לא יצטרכו לצאת למאבקים סביב סוגיה זו. אלא שחלק גדול מהמעסיקים רואים ברצון של עובדיהם להתארגן - איום, והמנהלים נתקפים בחשש שהכוח "יחמוק להם מהידיים".

על אף הפסיקה החד-משמעית, אשר באה לידי ביטוי ב"פרשת פלאפון", מעסיקים עדיין מצרים את דרכם של עובדיהם המנסים להתארגן, בדרך של איומים, הפחדות, מעקבים, פיטורי עובדים אשר נוטלים חלק עיקרי בהתארגנות וכדומה, דרכים שלמרבה הצער מוכיחות את עצמן ומקשות מאוד על תהליך ההתארגנות.

כדי למזער תופעה פסולה זו, בראש ובראשונה יש להקל על הגישה לערכאות המשפטיות, ולהעלות את סכום הפיצוי שיוטל על מעסיקים עבור כל הפרעה להתארגנות. במקביל, יש לשנות את חוק ההסכמים הקיבוציים, כך שיקטן הנטל שמוטל על העובדים בעניין הוכחת היציגות.

מעבר לצעדים משפטיים, רצוי לנקוט גם צעדים חברתיים, כגון פרסום שמם של "המעסיקים המפרים" ברשתות החברתיות ובאמצעי התקשורת השונים, ולגנותם באופן פומבי. לפעולה זו יהיו גם קרוב לוודאי השלכות במישור הכלכלי, והיא תהווה עונש עבור אותם מעסיקים מחד, וכלי הרתעתי למעסיקים שיחשבו לנהוג כך בעתיד, מאידך.

בעיה מרכזית נוספת שניצבת בפני העובדים, מתכתבת עם הסיבה שבגינה מצוין חג הפועלים - המאבק על הגבלת שעות העבודה. לאור ההתפתחות הטכנולוגית והעובדה כי ארגונים בישראל עובדים עם ארגונים מחו"ל, הפכו שעות העבודה עם השנים לארוכות ולרבות יותר, וישנם רבים אשר עובדים 13-14 שעות ביום ואף יותר. גם כאשר העובד נמצא בביתו, הוא עדיין זמין לכל קריאה, שכן המכשיר הסלולרי והמחשב הנייד מהווים כלי עבודה לכל דבר. המציאות הזו, שאינה מאפשרת לעובדים לקיים חיי פנאי, השתרשה במחוזותינו בעיקר בשל הציפייה מצד המעסיקים שעובדיהם יהיו זמינים כמעט בכל שעות היממה.

על אף שמדובר בבעיה ידועה שמתקיים סביבה שיח ציבורי, ומקודמות הצעות חוק שנועדו לסייע לאזן בין השניים - העבודה והחיים מחוצה לה - כל עוד החוקים האלה לא מגובים בעידוד מצד המעסיקים עצמם, ספק גדול אם תהיה להם אחיזה במציאות. שהרי פעמים רבות מה שישפיע על עובד לבחור אם לנצל את זכויותיו או כל חוק אחר, שאמור לעזור לו לאזן טוב יותר בין המשפחה לקריירה, הוא לא החוק אלא הלך-הרוח בארגון, שמושפע בראש ובראשונה מרוח המפקד, כלומר, מהמעסיק.

על אף ש-1 במאי נקבע כ"יום הסולידריות הבינלאומית" של כל הפועלים, עושה רושם שהמונח "סולידריות" עדיין רחוק מלתאר את היחסים השוררים בין המעסיקים לעובדיהם, וחבל שכך. למרבה הצער, מעסיקים רבים שכחו כי העובדים הם המשאב המהותי של כל עסק, בין שהוא קטן ובין שזו חברת ענק.

נזכיר כי עידן הרובוטים כתחליף להון אנושי טרם החל, ולכן, טוב יעשו המעסיקים אם ידאגו לשיפור תנאי עובדיהם ויפנימו כי שגשוגם יתרום גם להצלחת העסק.

הכותבת, עורכת דין, היא מומחית לדיני עבודה ויו"רית האגודה הישראלית לחקר יחסי עבודה. 

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם