גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ייתכן שפרשות השחיתות שקוראים עליהן הן רק קצה הקרחון"

פרופ' אריה רייך חשף במהלך מעגל בכירים בתחום המכרזים בוועידת שוק ההון של "גלובס": "כ-85% מעסקאות הרכש הממשלתי האזרחי אינן עוברות כלל תהליך של מכרז פומבי" ■ "ייתכן שהתופעה הרבה יותר נרחבת"

משתתפי השולחן העגול בנושא מכרזים / צילום: שלומי יוסף
משתתפי השולחן העגול בנושא מכרזים / צילום: שלומי יוסף

תשע שנים לאחר כניסתה לתוקף של הרפורמה ברכש הציבורי, נראה כי היא עדיין רחוקה ממימוש מטרותיה - הבטחת תחרותיות ויעילות, הגברת המקצועיות, ושמירה על טוהר המידות. מעגל בכירים בתחום המכרזים, בהשתתפות אנשי "גלובס מכרזים", דן במסגרת ועידת שוק ההון של "גלובס" במצב שוק המכרזים הפומביים בישראל, ובמגמות שעומדות לעצב את פעילותו. הם תיארו שוק שנמצא בפרשת דרכים, בין תחרות אמיתית לתיאום הצעות, בין התמקצעות להפעלת "קשרים", בין רגולציה מסיבית לגמישות והסתמכות על פעולת השוק.

בפאנל השתתפו עו"ד אלה גור, שותפה בכירה במשרד קפלן אלון גור, עו"ד אלי לוי, סמנכ"ל ייעוץ משפטי, החברה למשק וכלכלה של השלטון המקומי, עו"ד גידי פרישטיק, שותף במשרד עוה"ד מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, טל ושות', ופרופ' אריה רייך, מהפקולטה למשפטים, אונ' בר אילן, יועץ למשרד עו"ד וייס, פורת ושות'. את הפאנל הנחו עו"ד עירן בן משה, מנכ"ל "גלובס מכרזים", ועו"ד חן מענית, כתב המשפט של "גלובס".

פרופ' רייך תיאר, בתחילת הדיון, את ממצאיו על שוק המכרזים בישראל, שלפיהם כ-85% מעסקאות הרכש הממשלתי האזרחי אינו עובר כלל תהליך של מכרז פומבי, אלא דרך מערכת של פטורים ממכרז והכרזה על ספק יחיד. נוסף על כך, מערכת הסעדים שהייתה אמורה להגן על טוהר התהליך אינה אפקטיבית. רייך ציין, שאת המצב הזה צריך להבליט, על רקע היעדים של הרפורמה וחוק המכרזים, אשר הניחו שהמכרז הפומבי הוא הדרך הטובה ביותר לעודד תחרות ולהגביר את היעילות של הרכש הממשלתי, תוך שמירה על טוהר המידות. לדבריו, פרשות השחיתות שעליהן קוראים בעיתון - ייתכן שהן רק קצה הקרחון, ושהתופעה הרבה יותר נרחבת.

לעומת זאת, עו"ד אלה גור הזכירה כי הנתון של 85% עסקאות שלא עוברות דרך מכרז פומבי מתייחס למספרן, אך לא לשווי הכספי של העסקאות. היא ציינה כי גם כאשר ועדת מכרזים מאשרת פטור ממכרז, אין פרושו שהתחרות נעלמת. בחירת הספק נעשית במקרים רבים לאחר בדיקה של כמה ספקים, לכן, לא כל הפטורים הם נעדרי תחרות בכלל. היא ציינה כי אין מצב של דיכוטומיה מוחלטת בין מכרזים לבין פטורים. לדבריה, בעקבות הרפורמה והפעילות של אגף החשב הכללי, ישנה חובה לפרסם את התוצאות ואת ההחלטות של ועדות המכרזים, והדבר מביא לשקיפות גדולה יותר.

הוועדות לא מנסות לתפור מכרזים

לדברי גור, הכלי המרכזי בשמירה על טוהר המידות היא שקיפות התהליכים. ועדות המכרזים אכן רואות לנכון לשמור על התחרות, ולא מנסות לתפור מכרזים. אם ההליך הפומבי נראה מכביד וביורוקרטי, הדבר נובע מהמשאבים המצומצמים שמושקעים בהליך של הכנת המכרז בצורה נאותה. תהליך המכרז דורש משאבים וכוח אדם מיומן שיודע כיצד להכין מכרז, וכשאלה אינם קיימים, נוצר נטל שהיה אפשר למנוע אותו.

עו"ד פרישטיק הלך רחוק יותר, והעמיד סימן שאלה לגבי הדרישות שמעמיד חוק המכרזים הנוכחי בנוגע למכרזים פומביים, אשר לדבריו מעודדות ביורוקרטיה והתערבות רגולטורית. לדבריו, כשמסתכלים על אתר של גלובס מכרזים, או על מודעות על מכרזים, רואים שם אך ורק מכרזים של הסקטור הציבורי, בעוד שהמגזר הפרטי הוא זה שמוביל את המשק הישראלי. הוא ציין כי חברות פרטיות יודעות היטב להתנהל בין ספקים באמצעות תמחור, וכאשר הן מזמינות הצעות של ספקים, הן מצמידות להודעה שלהן סעיף שלפיו העסקה לא תהיה כפופה בכל דרך שהיא לחוק המכרזים במשמעותו בדין הישראלי, כי הן משוכנעות שמדובר בתהליך ביורוקרטי ומסובך. מבחינתן עדיף להפיץ כתבי כמויות בין כמה ספקים שבאים בחשבון, ולבצע עסקאות בצורה פשוטה ויעילה.

לדברי פרישטיק, המצב הזה מעיד עד כמה תהליך של "מכרזציה" של המערכת יכול להיות לא יעיל. המצב היום הוא של איזון רצוי בין פטורים ממכרז והכרזה על ספק יחיד, מצד אחד, ומכרזים פומביים מצד שני. נכון שמספר העסקאות שפטורות ממכרז גדול, אך מדובר בעיקר במכרזים בסכומים קטנים יחסית, והמיזמים הגדולים מבוצעים רובם ככולם במכרז פומבי.

לפי עו"ד לוי, הגנה על טוהר המידות לא בהכרח קשורה לקיומו או לאי-קיומו של מכרז פומבי. לפעמים החלטות פטור, או הקמת מאגרי ספקים, נקבעות מסיבות טהורות, ומצד שני שחיתות יכולה להתקיים במכרזים הכי גדולים, או הכי פומביים, כאשר מציעים מתאמים ביניהם את התוצאה. לכן אין קשר ישיר וחד-משמעי בין שחיתות למכרז פומבי.

מסדיר את התחרות

יחד עם זאת, אמר לוי, מכרז הוא הדרך היחידה במגזר הציבורי שמסדירה את התחרות, ואת הקשר בין המגזר הפרטי למגזר הציבורי. גם הרכב ועדות המכרזים צריך לבטא רעיון זה. לדעתו, עובדי הרשויות הם עובדי ציבור, וככאלה יש להם סמכויות, יש להם אחריות הכרוכה באותה סמכות והם חייבים להיות אנשי מקצוע. היועצים המשפטים של הרשויות צריכים לפעול כשומרי סף המגינים על האינטרסים של הרשות שאותה הם מייצגים.

לדבריו יש תמונה קיצונית שלפעמים עולה מהדיווחים, אך בפועל התמונה אינה כל כך שחורה. על פי הנתונים לשנים 2013 ו-2014, מתוך 100% החלטות פטור ברשויות, כ-25% התייחסו להחלטה על ספק יחיד, כי לעתים המציאות היא שאכן קיים רק ספק אחד, ואז אין טעם לצאת במכרז. נוסף על כך, עוד כ-45% מהחלטות הפטור התייחסו להארכת התקשרויות קיימת. כל השאר הם פטורים אחרים - שכרוכה בהם סודיות, וכאלה שבנויים על מאגרים.

לדעת אנשי הפאנל, פן נוסף של פעולת ועדות המכרזים, והייעוץ המשפטי שהן מקבלות, קשור לאפשרות של עתירות נגד החלטותיהן. לדברי עו"ד פרישטיק, חברי ועדות מכרזים שואלים את עצמם לא פעם כיצד ניתן למזער את החשיפה לעתירה כזו, וכיצד ניתן ליצור ודאות משפטית לגבי החלטותיהם.

עו"ד גור ציינה, כי חלק מהרושם שמספר העתירות עלה, נובע מהעובדה שמציעים למדו לעמוד על זכויתיהם, אך מצד שני, אכן יש תוצאות למאמץ לתת ודאות משפטית, כך שלא כל החלטה על מכרז מגיעה לבית משפט.

יש מעט מכרזים שהם מאוד מושכים, והם אלה שבדרך כלל מגיעים לכלל עתירה. המסקנה בהרבה מקרים היא שוועדות מכרזים צריכים ללמוד כיצד לנהל את השיח מול המפסידים, ולעשות מהלכים כמה שיותר שקופים, בידיעה שהן יהיו חשופות לתביעה.

שולחן עגול

שוק המכרזים הפומביים בישראל

והמגמות שעומדות לעצב את פעילותו

פרופ' אריה רייך, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת בר אילן

עו"ד גידי פרישטיק, שותף במשרד עוה"ד מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, טל ושות'

עו"ד אלה גור, שותפה בכירה במשרד קפלן אלון גור

עו"ד אלי לוי, סמנכ"ל ייעוץ משפטי, החברה למשק וכלכלה של השלטון המקומי

מנחים:

עו"ד עירן בן משה, מנכ"ל "גלובס מכרזים", ועו"ד חן מענית, כתב המשפט של "גלובס"

 

לגלובס מכרזים לחץ כאן

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי