גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גורטובוי מערער על האיסור לצאת לאסיפת בעלי מניות בלונדון

טוען כי באסיפת בעלי המניות בלונדון יוכרע מאבק השליטה בינו לבין איש העסקים יוסי ויליגר בפירמידת החברות שבבעלותו, וכי נוכחותו נדרשת שם

גרגורי גורטובוי / צילום: שירי חביב ולדהורן
גרגורי גורטובוי / צילום: שירי חביב ולדהורן

איש העסקים הישראלי-אוקראיני גרגורי גורטובוי, בעל השליטה בחברת ויליפוד, לא יוכל לצאת מהארץ לצורך השתתפות באסיפת בעלי המניות של חברת BSD בלונדון, במסגרת מאבקו לשמור על השליטה בפירמידת החברות שבשליטתו - כך קבע בתחילת השבוע בית משפט השלום בתל-אביב, שדחה את בקשתו של גורטובוי לבטל את צו איסור היציאה מן הארץ שהוצא לו במסגרת החקירה הפלילית המתנהלת נגדו ונגד בכירים נוספים בקבוצת החברות שבשליטתו, בחשד לביצוע עבירות ניירות ערך.

גורטובוי מערער על ההחלטה וטוען כי באסיפת בעלי המניות יוכרע מאבק השליטה בינו לבין איש העסקים יוסי ויליגר בפירמידת החברות שבבעלותו, וכי נוכחותו נדרשת שם "למניעת נזקים כלכליים בלתי הפיכים שעלולים להתרחש".

בית המשפט המחוזי צפוי להכריע מחר (ה') בערעור.

גורטובוי משמש כבעל השליטה בפירמידת BGI - החברה הציבורית העליונה בפירמידה, המחזיקה בין היתר בחברת BSD וביבואנית המזון ויליפוד, חברה ותיקה ומוכרת בשוק הישראלי, שלה הכנסות שנתיות של יותר מ-300 מיליון שקל.

גורטובוי מחזיק בויליפוד מאז הקיץ האחרון - אז רכש בסכום לא ידוע את השליטה בחברה הפרטית "ישראל 18" (השולטת בפירמידה) מאיש העסקים אלכסנדר גרנובסקי, שנקלע לקשיי נזילות.

פירמידת BGI נמצאת היום בעיצומו של מאבק שליטה בין גורטובוי לבין יוסי ויליגר, מייסד חברת המזון ויליפוד ולשעבר בעל השליטה בה, וכיום בעל מניות מיעוט בחברת BSD (לשעבר אמבלייז), שהיא חלק מפירמידת החברות שבשליטת גורטובוי ומחזיקה ב-61.6% ממניות ויליפוד. ויליגר דרש מ-BSD לכנס אסיפה כללית, על-מנת להדיח את הדירקטוריון הקיים ולמנות דירקטורים חדשים.

בפברואר השנה נעצר גורטובוי ונחקר בחשד להצגת נתונים כוזבים בהיקף של מאות מיליוני דולרים ובמשיכות כספים אסורות מהחברות שבשליטתו. רשות המסים מייחסת לאיש העסקים חשדות לביצוע עבירות דיווח כדי להטעות משקיעים, קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מירמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות הלבנת הון.

"בבסיס חקירה זו אשכול חברות ציבוריות ופרטיות הקשורות בשרשור, כאשר עניינה של החקירה הוא בחשדות לפעילות מירמה מתוחכמת וגלובלית בשתי פרשות", נכתב בנספח לבקשת המעצר שהוגש לבית משפט השלום בתל-אביב בפברואר. "האחת - עניינה בהצגת נתונים כוזבים בדוחות כספיים באשר לנכסי החברה, בהיקפים של מאות מיליוני דולרים, שבניגוד למצב בדוחות הכספיים אינם זמינים לרשות החברה. הפרשה השנייה עוסקת במשיכות כספים אסורות מקופות החברות, בהיקפים משמעותיים ללא קבלת אישורים כדין ממוסדות החברה".

חקירת רשות ניירות ערך העלתה כי לחברת "ישראל 18" יש חובות משוערים של 50 מיליון שקל לגורמים שמהם רכשה כ-20% ממניות BSD (גרנובסקי, באמצעות 'ישראל 18' ו-BGI, רכש את השליטה ב-BSD מנפתלי שני ומקרן פורטיסימו). בנוסף עלה מהחקירה כי לפירמידית BGI יש חוב של 7.2 מיליון שקל למחזיקי האג"ח שלה.

"לפי ממצאי החקירה, פיקדונות 'ישראל 18', המוצגים בדוחות הכספיים המאוחדים של BGI כנכסים שוטפים, אינם נזילים", הודיעה הרשות בהליכי המעצר. "מממצאי החקירה עולה חשד כי בתקופה הרלוונטית פעל גורטובוי ביחד עם נוספים כדי למשוך שלא כדין מקופת החברה-הבת של ויליפוד סכומים משמעותיים, בסך מיליוני דולרים".

זיקה שאינה חד-משמעית

בהליכי המעצר התעכבה רשות ניירות ערך גם על העובדה שגורטובוי הוא בעל אזרחות זרה ואמצעי מחיה בחו"ל, ולכן "מתחדד החשש הממשי להימלטות מאימת הדין". משכך, עם שחרורו של גורטובוי ממעצר, הוציא בית המשפט - בהסכמת הצדדים - צו עיכוב יציאה מהארץ נגדו ל-180 יום.

לפני מספר ימים פנה גורטובוי לבית המשפט בבקשה להתיר לו לצאת מהארץ לתקופה של 4 ימים - החל מה-3 ביולי ועד ה-6 ביולי - לצורך השתתפות באסיפת בעלי מניות בחברת BSD - שלטענתו היא חיונית ובעלת חשיבות מכרעת לעתיד שליטתו בחברה הציבורית שבבעלותו, ו"בנכסים ששוויים נאמד במאות מיליוני שקלים".

רשות ניירות ערך - באמצעות עו"ד שחם שביט - התנגדה לבקשה וטענה כי "מדובר במקרה קיצוני מובהק" שבו כל החשבונות של גורטובוי נמצאים בחו"ל, אשתו וילדיו חיים בלונדון, יש לו דרכון זר ולמעט חצי דירה בישראל, אין לו שום זיקה לארץ.

הרשות טענה עוד כי "יש התפתחות משמעותית" בחקירה שמקודמת בימים אלה, וכי נוכחותו של גורטובוי נדרשת בישראל. לדברי הרשות, "מדובר בחשד של גניבה של 30 מיליון שקל", ולא ניתן יהיה להחזיר את גורטובוי לארץ באמצעות הליכי הסגרה.

הרשות ציינה גם כי יש חשש לשיבוש הליכי משפט, משום שחלק מהחשודים בפרשה נמצאים בחו"ל ונמנעים מלהגיע לישראל.

שופטת השלום בתל-אביב, רונית פוזננצקי-כץ, קיבלה את עמדת הרשות וסירבה להתיר לגורטובוי לצאת ללונדון ל-4 ימים. "מדובר בחקירה אשר נפתחה לפני מספר חודשים ונמצאת כעת בעיצומה. לו היה מדובר בחקירה אשר נמשכת על פני זמן רב, ואשר היה ניתן להניח כי מרבית העדויות ופעולות החקירה בוצעו זה מכבר - הרי שמצב הדברים היה שונה", הסבירה השופטת, שציינה גם כי "זיקתו של גורטובוי למדינת ישראל אף היא אינה חד-משמעית".

עוד נקבע כי היקף המרמה המיוחס לגורטובוי - גניבת 30 מיליון שקל - מחזק את החשש כי הוא יימלט מן הדין, וכי לא ניתן להסיר חשש הזה אמצעות קביעת ערבויות אותן יפקיד, גבוהות ככל שיהיו.

השופטת הוסיפה כי המטרה לשמה מבקש גורטובוי לצאת מהארץ - השתתפות באסיפת נושים, לצורך שמירה על השליטה בקבוצה בבעלותו - אינה מוצדקת. "בעידן הטכנולוגי שבו אנו מצויים, הרי שבהחלט ניתן להבטיח את נוכחותו בישיבה, גם אם לא פיזית, באופן שיבטיח שהאינטרסים שלו לא ייפגעו", פסקה השופטת, והוסיפה כי גורטובוי יכול גם לשלוח נציג מטעמו לאסיפה.

"השלכות חמורות"

גורטובוי לא מקבל את רוע הגזירה הסוגרת בפניו את גבולות המדינה, ובאמצעות עורכי דינו, מוטי לזר ורותי ליטבק, ערער לבית המשפט המחוזי על ההחלטה, בטענה כי מניעת השתתפותו באסיפת בעלי המניות בלונדון "מהווה פגיעה בלתי מידתית, מעבר לנדרש, בקניינו, בחברה הציבורית שבבעלותו בישראל ובזכותו הבסיסית לנהל את עסקיו ורכושו באופן נאות, ואף לנוע בחופשיות, במיוחד כאשר עומדת לו חזקת החפות".

לטענת גורטובוי, נוכחותו באסיפת בעלי המניות הכרחית ובלתי נמנעת. לדבריו, "חברת BSD מצויה במרכזו של מאבק שליטה בין BGI וגורטובוי מטעמה לבין האחים ויליגר, ובאסיפת בעלי המניות הקרובה יוכרע עתיד השליטה בחברה. אובדן השליטה נושא בחובו השלכות חמורות, מרחיקות לכת ובלתי הפיכות, מבחינת הנזק שייגרם ל-BGI, לבעלי מניותיה מהציבור ולגורטובוי עצמו".

גורטובוי מציין גם כי נוכחותו בלונדון נדרשת גם לצורך הכנסתו למתן עדות בבוררות המתקיימת בלונדון. וזאת, מאחר שלטענת פירמת עורכי הדין המנהלת את הבוררות, הוא עד מרכזי בבוררות שבה מעורבת חברה שבה כיהן כנושא משרה בכיר.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ״י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?