גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גורטובוי מערער על האיסור לצאת לאסיפת בעלי מניות בלונדון

טוען כי באסיפת בעלי המניות בלונדון יוכרע מאבק השליטה בינו לבין איש העסקים יוסי ויליגר בפירמידת החברות שבבעלותו, וכי נוכחותו נדרשת שם

גרגורי גורטובוי / צילום: שירי חביב ולדהורן
גרגורי גורטובוי / צילום: שירי חביב ולדהורן

איש העסקים הישראלי-אוקראיני גרגורי גורטובוי, בעל השליטה בחברת ויליפוד, לא יוכל לצאת מהארץ לצורך השתתפות באסיפת בעלי המניות של חברת BSD בלונדון, במסגרת מאבקו לשמור על השליטה בפירמידת החברות שבשליטתו - כך קבע בתחילת השבוע בית משפט השלום בתל-אביב, שדחה את בקשתו של גורטובוי לבטל את צו איסור היציאה מן הארץ שהוצא לו במסגרת החקירה הפלילית המתנהלת נגדו ונגד בכירים נוספים בקבוצת החברות שבשליטתו, בחשד לביצוע עבירות ניירות ערך.

גורטובוי מערער על ההחלטה וטוען כי באסיפת בעלי המניות יוכרע מאבק השליטה בינו לבין איש העסקים יוסי ויליגר בפירמידת החברות שבבעלותו, וכי נוכחותו נדרשת שם "למניעת נזקים כלכליים בלתי הפיכים שעלולים להתרחש".

בית המשפט המחוזי צפוי להכריע מחר (ה') בערעור.

גורטובוי משמש כבעל השליטה בפירמידת BGI - החברה הציבורית העליונה בפירמידה, המחזיקה בין היתר בחברת BSD וביבואנית המזון ויליפוד, חברה ותיקה ומוכרת בשוק הישראלי, שלה הכנסות שנתיות של יותר מ-300 מיליון שקל.

גורטובוי מחזיק בויליפוד מאז הקיץ האחרון - אז רכש בסכום לא ידוע את השליטה בחברה הפרטית "ישראל 18" (השולטת בפירמידה) מאיש העסקים אלכסנדר גרנובסקי, שנקלע לקשיי נזילות.

פירמידת BGI נמצאת היום בעיצומו של מאבק שליטה בין גורטובוי לבין יוסי ויליגר, מייסד חברת המזון ויליפוד ולשעבר בעל השליטה בה, וכיום בעל מניות מיעוט בחברת BSD (לשעבר אמבלייז), שהיא חלק מפירמידת החברות שבשליטת גורטובוי ומחזיקה ב-61.6% ממניות ויליפוד. ויליגר דרש מ-BSD לכנס אסיפה כללית, על-מנת להדיח את הדירקטוריון הקיים ולמנות דירקטורים חדשים.

בפברואר השנה נעצר גורטובוי ונחקר בחשד להצגת נתונים כוזבים בהיקף של מאות מיליוני דולרים ובמשיכות כספים אסורות מהחברות שבשליטתו. רשות המסים מייחסת לאיש העסקים חשדות לביצוע עבירות דיווח כדי להטעות משקיעים, קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מירמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות הלבנת הון.

"בבסיס חקירה זו אשכול חברות ציבוריות ופרטיות הקשורות בשרשור, כאשר עניינה של החקירה הוא בחשדות לפעילות מירמה מתוחכמת וגלובלית בשתי פרשות", נכתב בנספח לבקשת המעצר שהוגש לבית משפט השלום בתל-אביב בפברואר. "האחת - עניינה בהצגת נתונים כוזבים בדוחות כספיים באשר לנכסי החברה, בהיקפים של מאות מיליוני דולרים, שבניגוד למצב בדוחות הכספיים אינם זמינים לרשות החברה. הפרשה השנייה עוסקת במשיכות כספים אסורות מקופות החברות, בהיקפים משמעותיים ללא קבלת אישורים כדין ממוסדות החברה".

חקירת רשות ניירות ערך העלתה כי לחברת "ישראל 18" יש חובות משוערים של 50 מיליון שקל לגורמים שמהם רכשה כ-20% ממניות BSD (גרנובסקי, באמצעות 'ישראל 18' ו-BGI, רכש את השליטה ב-BSD מנפתלי שני ומקרן פורטיסימו). בנוסף עלה מהחקירה כי לפירמידית BGI יש חוב של 7.2 מיליון שקל למחזיקי האג"ח שלה.

"לפי ממצאי החקירה, פיקדונות 'ישראל 18', המוצגים בדוחות הכספיים המאוחדים של BGI כנכסים שוטפים, אינם נזילים", הודיעה הרשות בהליכי המעצר. "מממצאי החקירה עולה חשד כי בתקופה הרלוונטית פעל גורטובוי ביחד עם נוספים כדי למשוך שלא כדין מקופת החברה-הבת של ויליפוד סכומים משמעותיים, בסך מיליוני דולרים".

זיקה שאינה חד-משמעית

בהליכי המעצר התעכבה רשות ניירות ערך גם על העובדה שגורטובוי הוא בעל אזרחות זרה ואמצעי מחיה בחו"ל, ולכן "מתחדד החשש הממשי להימלטות מאימת הדין". משכך, עם שחרורו של גורטובוי ממעצר, הוציא בית המשפט - בהסכמת הצדדים - צו עיכוב יציאה מהארץ נגדו ל-180 יום.

לפני מספר ימים פנה גורטובוי לבית המשפט בבקשה להתיר לו לצאת מהארץ לתקופה של 4 ימים - החל מה-3 ביולי ועד ה-6 ביולי - לצורך השתתפות באסיפת בעלי מניות בחברת BSD - שלטענתו היא חיונית ובעלת חשיבות מכרעת לעתיד שליטתו בחברה הציבורית שבבעלותו, ו"בנכסים ששוויים נאמד במאות מיליוני שקלים".

רשות ניירות ערך - באמצעות עו"ד שחם שביט - התנגדה לבקשה וטענה כי "מדובר במקרה קיצוני מובהק" שבו כל החשבונות של גורטובוי נמצאים בחו"ל, אשתו וילדיו חיים בלונדון, יש לו דרכון זר ולמעט חצי דירה בישראל, אין לו שום זיקה לארץ.

הרשות טענה עוד כי "יש התפתחות משמעותית" בחקירה שמקודמת בימים אלה, וכי נוכחותו של גורטובוי נדרשת בישראל. לדברי הרשות, "מדובר בחשד של גניבה של 30 מיליון שקל", ולא ניתן יהיה להחזיר את גורטובוי לארץ באמצעות הליכי הסגרה.

הרשות ציינה גם כי יש חשש לשיבוש הליכי משפט, משום שחלק מהחשודים בפרשה נמצאים בחו"ל ונמנעים מלהגיע לישראל.

שופטת השלום בתל-אביב, רונית פוזננצקי-כץ, קיבלה את עמדת הרשות וסירבה להתיר לגורטובוי לצאת ללונדון ל-4 ימים. "מדובר בחקירה אשר נפתחה לפני מספר חודשים ונמצאת כעת בעיצומה. לו היה מדובר בחקירה אשר נמשכת על פני זמן רב, ואשר היה ניתן להניח כי מרבית העדויות ופעולות החקירה בוצעו זה מכבר - הרי שמצב הדברים היה שונה", הסבירה השופטת, שציינה גם כי "זיקתו של גורטובוי למדינת ישראל אף היא אינה חד-משמעית".

עוד נקבע כי היקף המרמה המיוחס לגורטובוי - גניבת 30 מיליון שקל - מחזק את החשש כי הוא יימלט מן הדין, וכי לא ניתן להסיר חשש הזה אמצעות קביעת ערבויות אותן יפקיד, גבוהות ככל שיהיו.

השופטת הוסיפה כי המטרה לשמה מבקש גורטובוי לצאת מהארץ - השתתפות באסיפת נושים, לצורך שמירה על השליטה בקבוצה בבעלותו - אינה מוצדקת. "בעידן הטכנולוגי שבו אנו מצויים, הרי שבהחלט ניתן להבטיח את נוכחותו בישיבה, גם אם לא פיזית, באופן שיבטיח שהאינטרסים שלו לא ייפגעו", פסקה השופטת, והוסיפה כי גורטובוי יכול גם לשלוח נציג מטעמו לאסיפה.

"השלכות חמורות"

גורטובוי לא מקבל את רוע הגזירה הסוגרת בפניו את גבולות המדינה, ובאמצעות עורכי דינו, מוטי לזר ורותי ליטבק, ערער לבית המשפט המחוזי על ההחלטה, בטענה כי מניעת השתתפותו באסיפת בעלי המניות בלונדון "מהווה פגיעה בלתי מידתית, מעבר לנדרש, בקניינו, בחברה הציבורית שבבעלותו בישראל ובזכותו הבסיסית לנהל את עסקיו ורכושו באופן נאות, ואף לנוע בחופשיות, במיוחד כאשר עומדת לו חזקת החפות".

לטענת גורטובוי, נוכחותו באסיפת בעלי המניות הכרחית ובלתי נמנעת. לדבריו, "חברת BSD מצויה במרכזו של מאבק שליטה בין BGI וגורטובוי מטעמה לבין האחים ויליגר, ובאסיפת בעלי המניות הקרובה יוכרע עתיד השליטה בחברה. אובדן השליטה נושא בחובו השלכות חמורות, מרחיקות לכת ובלתי הפיכות, מבחינת הנזק שייגרם ל-BGI, לבעלי מניותיה מהציבור ולגורטובוי עצמו".

גורטובוי מציין גם כי נוכחותו בלונדון נדרשת גם לצורך הכנסתו למתן עדות בבוררות המתקיימת בלונדון. וזאת, מאחר שלטענת פירמת עורכי הדין המנהלת את הבוררות, הוא עד מרכזי בבוררות שבה מעורבת חברה שבה כיהן כנושא משרה בכיר.

עוד כתבות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון ביטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן