גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה על היזם לדעת לקראת סגירת מימון לפרויקט תמ"א 38

תחום ההתחדשות העירונית מכיל מספר מאפיינים שאינם נחלתם של פרוייקטי נדל"ן מסורתיים ■ כיצד להתאים את הפרויקט לאופציית המימון האופטימלית?

*** הכתבה בשיתוף נדל"ן אורבני

יזם, טוב ככל שיהיה, לא יוכל ברוב המקרים להוציא פרויקט אל הפועל, במידה ואין מאחוריו גוף מממן. בתחום הנדל"ן, הנושא המימוני נחשב לאקוטי. זאת כיוון שמדובר בענף הדורש לרתק הון רב במיוחד ולעיתים קרובות לוקה בחוסר וודאות, המצריכה התמחות ספציפית בהתאמת החליפה המימונית ליזם והפרויקט שמאחוריו.

תחום ההתחדשות העירונית, הדור הבא של עסקאות הנדל"ן, מכיל בחובו מספר מאפיינים שאינם נחלתם של הפרויקטים המסורתיים - רמת הוודאות להתממשות הפרויקטים נמוכה ביחס לפרויקטים יזמיים סטנדרטיים. בנוסף, לוחות הזמנים למימוש הפרויקטים עלולים להתארך, שכן אף אם היזם מגיע להסכמות עם בעלי הדירות הקיימים ועם רשויות התכנון והרישוי, עדיין תוכנית העבודה שלו עלולה להשתבש ולהביא לפגיעה בתזרים המזומנים ובתזרים השקעת ההון העצמי על ידי היזם. לאור כל זאת, על היזם והגוף המממן לחשוב מעט שונה ולתפור "חליפה" שתתאים לפעילות ולצרכים המימוניים המשתנים של הפרויקט והיזם.

בשונה מפרויקטים של נדל"ן מסורתי, בהם היזם בונה את הפרויקט מאפס, קרי היזם מביא עימו קרקע, ואשר ברכישתה הוא השקיע את עיקר ההון העצמי הנדרש, בהתחדשות העירונית, המהווה סוג של עסקת קומבינציה משודרגת, מרכיב הקרקע אינו רלוונטי. לצורך השגת המימון, על היזם להשקיע הון עצמי בתחילת הפרויקט, לפני מתן בטוחות לבעלי הקרקע וזאת כתנאי לפתיחת הליווי.

"הנקודות המרכזיות שיזם נדל"ן צריך לשקול בבואו להרכיב את חבילת המימון האופטימלית עבורו, מלבד נושא מחיר הכסף עצמו, הן נושאי הגמישות ונושאי התשואה", כך אומר יעקב סיסו, ממייסדי "קרן יסודות", שותפות מוגבלת שהוקמה לצורך ליווי פרויקטים של בנייה למגורים ומימון ההון העצמי הנדרש שהיזם צריך להביא לפרויקט (מזנין - א.ש.), תוך התמקדות והתמחות בפרויקטים של התחדשות עירונית. "ככלל, ככל שיזם מרתק יותר הון עצמי לטובת פרויקט ספציפי, כך הוא מאבד דרגות חופש רבות יותר ומתקשה לפתח עסקיו מבחינה רוחבית".

סיסו מביא דוגמה: "פרויקט שהעלויות שלו צפויות להסתכם ב-40 מיליון שקל, הכנסותיו צפויות להניב 50 מיליון שקל, הרווח הצפוי יעמוד על 10 מיליון שקל. במידה ועל היזם להביא מהבית הון עצמי של 25% מהיקף עלויות הפרויקט, כלומר 10 מיליון שקל, הרי שהתשואה על ההון (cash on cash) עומדת על 100% ובהנחת משך זמן פרויקט של שנתיים, הרי שהתשואה על ההון העצמי שלו נאמדת ב-50% לשנה.

"כאשר היזם מחליט לקחת הלוואת מזנין בהיקף של 75% מההון העצמי הנדרש, בריביות שוק מקובלות על מזנין של 10-15% לשנה, הרי שההון העצמי הנדרש ממנו יורד לכדי 2.5 מיליון שקל והריבית כנגד מימון המזנין (על פי הגישה המחמירה של 15% ריבית לשנה) עומדת על 2.25 מיליון שקל (15%*7.5 מיליון שקל *שנתיים) . יוצא איפוא כי הרווח האבסולוטי של היזם בפרויקט אמנם יורד לכ-7.75 מיליון שקל, אך התשואה על ההון השנתית (cash on cash) עולה פלאים לכדי 155%, למעלה מפי שלוש מהמקרה בו אינו נוטל הלוואת מזנין על הונו האישי. מאחר והיזם ריתק למען הפרויקט רק רבע מהיקף ההון העצמי (2.5 מיליון שקל), הרי שכעת הוא יכול להרים במקביל ארבעה פרויקטים זהים, כך שהרווח הכולל עומד על 31 מיליון שקל, לעומת 10 מיליון שקל בפרויקט יחיד".

- בפועל, ככל שרמת המינוף גבוהה יותר, כך רמת הסיכון של היזם ושל הגוף המממן עולה.

"נכון, אבל העובדה כי מימון ההון העצמי מאפשר ליזם להתפרש רוחבית אל פרויקטים נוספים, מורידה את התלות שלו בפרויקט ספציפי, כך הוא יוצר לעצמו תיק פרויקטים מאוזן יותר. אם ננסה לדמות זאת לשוק ההון, הרי שהשקעה במניה בודדת, מסוכנת יותר מהשקעה בתיק מניות סקטוריאלי".

"לעבוד מול שני מממנים זה חיסרון"

קרן יסודות נוסדה על ידי שלושה שותפים: דוד ברוך, יו"ר הקרן ושותף בה, אחד מהדמויות הבולטות בשוק ההון והאשראי המקומי, אשר כיהן בעברו כמנכ"ל בנק ירושלים וכן כמנכ"ל אקסלנס; סיסו, שותף מנהל בקרן, לו ניסיון רב הן בתחום המימון והן בתחום ניהול בכיר בחברות נדל"ן ובין היתר שימש בעבר כמשנה למנכ"ל בבנק ירושלים, כממלא מקום מנכ"ל אזורים וכיו"ר אלעד ישראל מגורים; ואסתי פרידמן, שותפה מנהלת, לה רקע עשיר בהקמת מערכי אשראי חוץ בנקאי, שהקימה בעבר את כלל מימון ושמשה כמנכ"לית החטיבה בכלל ולפני כן הייתה סמנכ"ל בסיטי בנק. מטרת הקרן היא יצירת ערוץ חדש למימון פרויקטים של נדל"ן והנגשת כספי הגופים המוסדיים לליווי פרויקטים ולמתן ערבויות למיזמים.

לדברי קברניטיה, אחד מהיתרונות הבולטים של הקרן היא העובדה כי היא כיום הגוף היחיד שנותן פתרון מימוני כולל ליזם, הן בכל הקשור למימון ההון הראשוני הנדרש וכן לליווי הפרויקט עצמו. כל זאת בריביות ועמלות הדומות לאילו הנדרשים על ידי הבנקים.

- מדוע על יזם להעדיף לגייס את המימון מגוף אחד ולא לפעול מול מספר גופים במקביל?

סיסו: "לעבוד מול שני מממנים במקביל זה חסרון מובנה. למעט העובדה כי לעיתים ישנם ניגודי אינטרסים בין המלווים, המקרינים על הפרויקט עצמו, הרי שהיזם נחשף למערכת הסכמים כפולה הגוררת התעסקות מיותרת ועלויות כפולות, אשר פוגמים בהתנהלות וברווחיות הפרויקט. כמו כן, הרכבת פתרון מימוני כולל באמצעות גוף יחיד מזרזת הליכים ויוצר שקיפות רבה וברורה יותר, שהיא מרכיב קריטי להצלחת הפרויקט. הלווה יודע בדיוק מול מי הוא מתנהל, שכן מדובר על אותו הגוף שאישר בעבורו את ההלוואה.

- האם לדעתך על היזם לבחון חלופות המעלות בפניו את האפשרות לשתף את הגוף המממן ברווחי הפרויקט?

"אנו, ביסודות, החלטנו שלא לחבוש שני כובעים ובחרנו להיות אך ורק מממנים ולא שותפים ברווחים של היזם. ניתוח והשוואה של חלופת מימון בלבד על פני מימון עם השתתפות ברווחים מלמד כי מנגנון של שיתוף ברווחים, מותיר בסופו של דבר הרבה פחות כסף ליזם מבחינה אבסולוטית ושיעורית. כך שלדעתי, עליו להעדיף את מנגנון החוב בלבד. כמו כן, הנושא עלול ליצור ניגוד אינטרסים אצל המלווה עצמו , ואנחנו מעדיפים להימנע מכך".

עוד כתבות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"