גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיכיתם להורדת מחירי הדירות? היטלי הפיתוח קופצים פי 2

הגזירה בחוק ההסדרים: סעיף דמי הפיתוח, הקובע כי מנגנון הגבייה ייקבע ברמה ארצית ולא בחוק עזר מקומי, משקף התייקרות של למעלה מ-100% במחירי הפיתוח בעשרות יישובים

פיתוח עירוני / צילום: אמיר מאירי
פיתוח עירוני / צילום: אמיר מאירי

חוק ההסדרים והצעת תקציב המדינה כולל סעיף תמים למראה, הכולל כותרת פשוטה: 'שינוי מנגנון גביית דמי הפיתוח וקביעת תעריף אחיד ברמה הארצית'. על פניו, מדובר בשינוי פשוט שעתיד ליצור סדר בתחום שכבר שנים ארוכות זוכה, גם כאן אצלנו, לביקורת. ויחד עם זאת, נתונים שהציג האוצר בנוגע לתעריפי הפיתוח החדשים ושהגיעו לידי "גלובס" מעידים שלא מדובר בהתאמת עלויות הפיתוח לממוצע ארצי, או בהשוואת מחירים לרמה הדומה לזו הנגבית היום, אלא בייקור משמעותי מאוד של דמי הפיתוח הנגבים היום כמעט בכל מקום ברחבי הארץ.

שיפוע וצפיפות

חוק ההסדרים מבקש לשנות את המצב הקיים, ובו כל רשות גובה דמי פיתוח על פי תעריף שונה שנקבע במועצת העיר. מכיוון שהחלטות ברשות המקומית נתונות גם להשפעה פוליטית, והן לא תמיד נקבעות בהתאם לצורך האמיתי בשטח, נוצר מצב שתעריף הפיתוח שנקבע בחוק העזר העירוני לא תמיד מייצג את המחיר בפועל. לעיתים מדובר בגביית יתר מעבר לעלות בפועל, ולעיתים בפחות, אפילו הרבה פחות, מהעלויות האמיתיות.

המציאות הזו הובילה לא פעם לבניית שכונות מגורים שבהן הפיתוח לא הצליח להדביק את קצב בניית הדירות, בשל העדר תקציב. בנוסף, דמי פיתוח נמוכים העמיקו את הגירעונות בקופות הרשויות המקומיות, בשל הצורך להשלמת הפיתוח על חשבונן. הרשויות העדיפו לא פעם להתעלם מהתעריף העירוני ולהתבסס על דמי פיתוח (גבוהים) שגבתה המדינה, אם באמצעות משרד השיכון ואם באמצעות גורמים אחרים.

לאור זאת, כאמור, ההצעה שאושרה כעת בממשלה וצפויה להגיע לדיון בכנסת קובעת תעריף אחיד שייגבה מקבלנים ויזמים לטובת הפיתוח. התעריף ייקבע על פי מספר פרמטרים, ובראשם שיפוע הקרקע וצפיפות יחידות הדיור. נזכיר שדמי הפיתוח אינם רק נגזרת של מחיר העבודה של כלי הצמ"ה (ציוד מכני הנדסי) או של העובדים, אלא גם נגזרת מסוג הקרקע, הרכבה, מיקומה, השיפוע של השטח ואפילו גובה מי תהום. הטבלה של משרד האוצר מתייחסת לשונות וקובעת פרמטרים שונים של שיפוע קרקע וצפיפות יחידות דיור. בצפיפות נקבעו ארבע מדרגות - עד 5 יחידות דיור, 6 עד 12 יח"ד, 13 עד 20 יח"ד ו-21 יח"ד ומעלה. בכל הנוגע לשיפוע קרקע נקבעו שלוש מדרגות שונות.

הצצה לטבלת מחירי הפיתוח החדשים, כפי שהוצגו לממשלה בישיבה בה אושר התקציב וחוק ההסדרים, מצביעה על ייקור משמעותי בדמי הפיתוח. גם באוצר מודים כי המחירון החדש מייקר את דמי הפיתוח, אך סבורים שלא מדובר בהתייקרות שתתגלגל למחיר הדירות, אלא היא תשחק רק את שווי הקרקע. ההנחה היא שפיתוח גבוה יותר נלקח בחשבון על ידי יזם או קבלן, שמסתכל עליו כחלק בלתי נפרד מעלות הקרקע. לכן, המחיר שישלם עבור הקרקע לבדה יהיה נמוך יותר ברגע שהפיתוח יתייקר.

על פי הנתונים, דמי הפיתוח החדשים לעומת המצב בפועל מהווה התייקרות של למעלה מ-100% בתעריפים. בטבלה שהציג האוצר בישיבת הממשלה נכללים 33 יישובים שונים ברחבי הארץ, המהווים מדגם מייצג על פי עלות פיתוח קיימת, עלות פיתוח מוצעת וגם תנאים שונים כגון שיפוע קרקע שונה או צפיפות יחידות דיור לדונם. עלות הפיתוח למ"ר קרקע עומדת היום על 149 שקל למ"ר בממוצע (פיתוח קרקע ממוצע ב-33 היישובים), לעומת 336 שקל למ"ר על פי התעריף החדש המוצע - זינוק של 172%. מחיר פיתוח מ"ר בנוי עומד כיום על 228 שקל למ"ר בממוצע ב-33 היישובים, ואילו בתעריף החדש הוא יתייקר לרמה של 419 שקל למ"ר.

"ההצעה לקביעת תעריפים אחידים לדמי פיתוח לא חדשה. היא עלתה בעבר ונדחתה מספר פעמים ועכשיו ניסחו אותה מחדש. הרצון לקבוע תעריפים אחידים הוא נכון, אבל אם ההצעה תעבור בנוסח המקורי, מדובר בהחלטה לא נכונה, שעשויה להעלות את מחירי הדירות וגם לא תוביל למצב בו יותר רשויות יפתחו בעצמן", כך עו"ד אמיר הלר, משנה למנכ"ל התאחדות בוני הארץ ומנהל אגף יזמות ובנייה בהתאחדות.

נתון עדיין למו"מ

לדברי הלר, "באוצר הסבירו שהם רוצים ליצור אחידות בנושא ההיטלים. לגרום לזה שרשויות מקומיות שלא פיתחו בגלל היטלים נמוכים יפתחו בעצמן, ולדאוג שהכספים יעברו לקרן ספציפית ולא תהיה זליגה למטרות אחרות. מדובר במטרות חשובות ונכונות, אבל אני לא רואה איך המספרים של הטבלאות וניסוח הצעת החוק מובילים למקום הזה. יש למשל סעיף בחוק שקובע שיהיה אפשר לפנות לשר האוצר כדי לשנות את התעריף, ולכן עצם האפשרות לשינוי כבר בעייתית. העובדה שזה נתון למו"מ ולפניות לשר פותחת פתח לכך שהמצב הנוכחי פשוט יחזור על עצמו. במקביל, המנגנון היום עובד לא רע ויש לא מעט ערים שמסתדרות עם הפיתוח, כמו תל אביב, רמת גן, גבעתיים, פתח תקווה, חולון ועוד. אם יש מקומות שלא מסתדרים אולי כדאי להתייחס רק אליהם. אנחנו בעד אחידות, אבל מה שיוצא זה שכל ההיטלים מתיישרים לרף העליון. לכאורה, הנתונים מעידים שכולם היו בחסר. אז איך נעשה הפיתוח עד עכשיו?".

בהתאחדות הקבלנים חוששים שבמסגרת תעריפי הפיתוח החדשים המדינה מכניסה כעת מראש מימון תשתיות שאינן קשורות ישירות לשכונה חדשה, אלא לסלילת מחלפים, מת"שים ועוד. על הטענה באוצר שמחירי הפיתוח מגולמים בתוך הקרקע, ולכן אם הפיתוח יתייקר הוא יירד מעלות הקרקע ולא יתווסף לעלות הדירה, אומר הלר: "למשרד האוצר יש חשיבה שהיזם עושה חישוב של פיתוח וקרקע יחד. אם הפיתוח עולה, מחיר הקרקע יורד. אבל בקרקע פרטית זה לא ממש רלוונטי, כי בעלי הקרקע שמוכרים לא מתעניינים בעלות הפיתוח אלא במחיר שבו נמכרה קרקע לידם. בנוסף, במקומות בהם ערך הקרקע אפס, זה מעלה את המחיר הכולל ומקשה על היזום".

ברשויות המקומיות עוד לא החליטו האם וכיצד לתקוף את הגזירה החדשה. לדברי בכיר בשלטון המקומי, "יש דברים טובים בהצעה הזו, כמו לקבע את המחירים ולעשות תעריף מוסכם כמו במים. זה יכול אפילו למנוע תביעות משפטיות ולעזור לרשויות חלשות. אבל במקביל, צריך לשים לב שיהיה מנגנון מפקח, ולא תהיה חשיפה ללחץ פוליטי שיוביל מצב שעוד כמה שנים יבואו ויחליטו לשנות פתאום את התעריפים ללא בקרה".

מהנדס עיריית נתיבות יולי חיימוביץ' סבור שההצעה תלויה בכך שבאוצר גם יידעו כיצד להתאים אותה לכל מקום ולכל היטל: "זו מלאכת מחשבת של ממש. חייבים לעשות חלוקה על פי אזורים בארץ, סוג קרקע, תיעול ונחלים בסביבה. זה יותר מורכב מטבלה פשוטה. לא ברור איך אפשר להיות אחידות. צריך הרבה יותר פרמטרים לקביעת המחיר".

עלייה של 500% בטבריה ובחיפה

השינוי המשמעותי ביותר בכל הנוגע לדמי פיתוח למ"ר קרקע צפוי להיות בעיר טבריה, שם חוק העזר העירוני מתיר גבייה של 67 שקל למ"ר בלבד, בעוד התעריף החדש מעלה את דמי הפיתוח על מ"ר קרקע ל-394 שקל. מדובר בקפיצה של 489% במחיר. חשוב לציין כי הפיתוח בטבריה אינו פשוט בשל השיפוע, הטופוגרפיה וגם סוג הקרקע, ולכן התעריף הקבוע היום ברשות המקומית אינו משקף עלות ריאלית. עם זאת, ייקור של כמעט 500% עשוי להתבטא במחירי הדירות, משום שערך הקרקע בטבריה נמוך ממילא גם היום.

במקביל, תעריף הפיתוח למ"ר בנוי יתייקר בשיעור הגבוה ביותר בעיר חיפה - נכון להיום מאפשר חוק העזר העירוני בעיר לגבות 78 שקל למ"ר בלבד, והתעריף המוצע על ידי משרד האוצר קובע מחיר חדש שעומד על 482 שקל למ"ר - עלייה של 520%!.

מנגד, רק בשני יישובים - מתוך 33 יישובים שסקרו באוצר - ישנה הפחתה של דמי הפיתוח הקיימים. בכל הנוגע לפיתוח קרקע, התעריף המוצע מציע הפחתה ביישוב פרדסיה, שם חוק העזר העירוני מתיר לרשות המקומית לגבות היום 369 שקל למ"ר, בעוד התעריף החדש עתיד לקבוע דמי פיתוח בגובה 285 שקל למ"ר בלבד, הפחתה של 23%. בכל הנוגע לדמי פיתוח של מ"ר בנוי, היישוב היחידי בו דמי הפיתוח יופחתו הוא רחובות, שם נכון להיום רשאית העירייה לגבות 513 שקל למ"ר בנוי בעוד התעריף החדש מתיר גביית 352 שקל למ"ר בנוי בלבד - הפחתה של 31%.

היטלי פיתוח

עוד כתבות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ות"א 90 מטפס בכ-1.5% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי