גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיווק דיגיטלי: כמה מרוויחים העוסקים בתחום המתפתח?

סקר Fialkov Digital מציג פרופיל של העובדים בתחום השיווק הדיגיטלי את דרגות השכר שלהם ■ האם לקורס יש יתרון בתלוש המשכורת, ואילו מקצועות הכי מתגמלים בתחום?

פרסום דיגיטלי אייפד טכנולוגיה / צילום: shutterstock
פרסום דיגיטלי אייפד טכנולוגיה / צילום: shutterstock

הנתח של הדיגיטל בפרסום הולך וגדל, ובשנה האחרונה נרשם זינוק משמעותי בביקוש לאנשי דיגיטל בתחומי השיווק והפרסום. הביקוש הזה ניכר בתלושי המשכורת של העובדים, שרושמים ירידה של כמעט אלף שקל לעומת השנה שעברה.

ליכולות של הדיגיטל להגיע לצרכן הסופי באופן ישיר יש השפעה מכרעת על התוצר הפרסומי, אך גם על סוג העובדים הנקלטים בתעשייה, עלויות השכר שלהם ומכאן - על רווחיות משרדי הפרסום. ההנחה הרווחת היא כי הדיגיטל ייקר מאוד את עלויות ייצור המוצר הפרסומי, שכן לעתים רבות מדובר בעבודה לפרטים המתפרשת לאורך זמן, בשונה מפיק של קמפיין נקודתי שיש לו התחלה וסוף בטווח קצר יחסית.

בכירים בענף הפרסום מנפנפים תמיד בעלויות השכר הגבוהות שאיתם מתמודדת התעשייה בניסיון למשוך אליה מוחות מבריקים שעלולים לברוח להיי-טק. אבל מסקר השכר שעורכת זו השנה השנייה חברת פיאלקוב דיגיטל (Fialkov Digital), מסתמנת תמונה שונה - מורכבת בהרבה.

מהנתונים עולה כי הקפיצה הפתאומית בביקוש לאנשי דיגיטל מכריחה את הארגונים לקבל לשורותיהם הרבה עובדים חסרי ניסיון שהופכים להיות "פועלי הייצור" בקווי הדיגיטל החדשים. אותם "פועלים" מרוויחים משכורות נמוכות יחסית ומושכים את השכר הממוצע למטה.

מהנתונים עולה כי יש ירידה של כ-7% בשכר הממוצע השנה לעומת אשתקד. המשכורת הממוצעת ירדה מ-13,500 שקל בחודש לפני שנה ל-12,650 שקל בחודש בשנת 2016.

כאמור, מה שמוריד את השכר הממוצע הוא כניסתם של עובדים רבים שהם חסרי ניסיון, אבל הדבר משפיע גם על המשכורות של בעלי הניסיון הרב יותר. מבין העובדים בתעשייה היום, 45% - כמעט מחצית - הם בעלי פחות משנתיים ניסיון בדיגיטל, לעומת שליש שהם בעלי ניסיון של פחות משנתיים בשנה שעברה.

רוב העובדים החדשים ובכלל הם ה"פועלים" של תעשיית הדיגיטל: 84% מהם עוסקים בתחומים כמו PPC (קמפיינים של תשלום לפי הקלקות), מדיה חברתית או שיווק דיגיטלי. רק אחד מכל שישה עובדים בענף משמשים בתפקידי SEO, קופירייטינג, אנליסט, קניית מדיה או שיווק שיתופים, שהם מקצועות שדורשים יותר התמחות ומביאים עמם גם משכורות גבוהות משמעותית. עובדים אלה הם "שוברי השוויון", ועליהם מתחרים בענף הפרסום מול תעשיות אחרות.

הפריפריה מתחזקת

כדי להבין קצת יותר את הדרמה שמתרחשת, צריך לצלול לתוכה וללמוד את הדינמיקה שמאפיינת את תחום הדיגיטל. לאחר שנים ארוכות שבהן ארגונים רבים דיברו על דיגיטל אך רק מעטים באמת השקיעו בכך, השנה קפצה בבת אחת כל התעשייה קדימה, והדרישה לתוצרים דיגיטליים באה גם מהשטח - היישר מהמפרסמים.

הם בעצמם הצטיידו באנשי דיגיטל והחלו לדרוש ממשרדי הפרסום מחשבה דיגיטלית רחבה, מה שכמובן יצר ביקוש גבוה לעובדים. אנשים בעלי ניסיון כלשהו בתחום חשו ביטחון ודרשו משכורות נאות. חברות פורקס הימורים בינאריות משלמות הרבה כסף לעובדים, כי יש שם "בשר", וזה מושך למעלה את השכר לעובדים בעלי ניסיון. הם מצדם מבינים את ערכם בשוק ודורשים משכורות בהתאם, מה שמצד אחד מושך את שוק עובדי הפרימיום למעלה, אך מכריח את הארגונים להתפשר במה שלא הכרחי על עובדים חסרי ניסיון.

הדרישה לאנשים מנוסים בתחום הדיגיטל הוא צורך מקצועי. עם זאת, יש לזכור כי היקפי הפרויקטים בדיגיטל עדיין נמוכים משמעותית מאלה שבתעשיית האוף-ליין, העמלות נמוכות יותר והיתרון של אנשים מנוסים בא לידי ביטוי באיכות העבודה, אבל לא בהכרח מיתרגם ליכולת להביא יותר כסף.

יותר מזה, בצדק או שלא, היתרון של הדיגיטל בעיני מפרסמים הוא דווקא לעשות יותר תוצאות בפחות כסף, מה שאומר שמשרדי הפרסום נדרשים לעשות הרבה יותר עבודה על תקציבים נמוכים משמעותית. היקפים אלה אינם מאפשרים העסקת עובדים ששכרם גבוה, וכך חודרים לתעשייה עוד ועוד אנשים צעירים ולא מנוסים שמוכנים לעבוד בשלב ראשון במשכורות לא גבוהות, שכן הם מבינים שיוכלו "לעשות קפיצה" תוך זמן קצר יחסית.

אם מחברים את זה לעובדה שמדובר בעובדים בני דור המילניום, שנחשבים לתזזיתיים ולכאלה שחושבים בעיקר על עצמם, מקבלים ענף שהעובדים המתחילים בו חושבים בעיקר על הג'וב הבא.

באופן טבעי הענף מאופיין בעובדים צעירים: 31% הם בני 18-28 לעומת 25% בשנה שעברה. 78% מהעובדים הם בגילאי 23-35. מבחינת האזורים מהם מגיעים העובדים יש התחזקות של הפריפריה: מ-24% אשתקד ל-29% השנה.

מחצית מהעובדים בתחום עשו קורס מקצועי, אולם אנשים שלא עברו קורס מקצועי מרוויחים שכר גבוה יותר. ייתכן שהדבר קשור לכך שלקיחת קורס נתפשת על-ידי מעסיקים כאסמכתא לחוסר ניסיון. כך שקורס נותן כרטיס כניסה לתחום, אבל שולח לסקציה פחות בכירה מבחינת יכולת ההשתכרות.

74% מהעוסקים בתחום הם בעלי תואר ראשון. עם זאת, התואר לא משפיע באופן משמעותי במשכורת והוא לא מהווה תנאי הכרחי לקבלה לעבודה. מהנתונים עולה כי התוספת למשכורת לבעלי תואר ראשון עומדת על כ-500 שקל. לעומת זאת, לתואר שני כבר יש השפעה גדולה בהרבה, והתוספת הממוצעת למשכורת עומדת על כ-2,400 שקל.

22% מהעוסקים בתחום מחזיקים בתואר שני, והשכר שלהם אכן גבוה יותר. הם מגיעים מתחומים כמו מינהל עסקים, מדעי החברה ותקשורת, שהם התחומים המובילים של בוגרי התואר הראשון בתחום. בעניין זה חשוב לזכור כי אין כמעט תארים ממוסדים בדיגיטל בתחומי ההשכלה הגבוהה. האוניברסיטאות לא נמצאות שם בכלל, ואילו במכללות רק לאחרונה החלו להבין שמדובר במקצועות המהווים מוקדי משיכה לסטודנטים ולתת פתרונות ראשוניים.

תוצאות סקר שכר 2

תוספת חו"ל: 6,000 שקל

התחומים שבהם משתכרים נמוך באופן יחסי הם במדיה חברתית וקופירייטינג, שם השכר הממוצע עומד על כ-9,700 שקל. ואילו המקצועות שהכי כדאי לעבוד בהם הם PPC, קניית מדיה ו-ווב אנליסט, שם העובדים צפויים להרוויח כ-14-18 אלף שקל בממוצע.

כדאי לעבוד בחברות בינלאומיות - זה משפר את השכר ביותר מ-6,000 שקל בממוצע, אם כי רוב התעשייה - 81% - עובדת בחברות ישראליות. ואם לא עובדים בחברה בינלאומית, אולי כדאי לשקול לצאת לעצמאות: מהנתונים עולה כי השכר יהיה יותר גבוה בברוטו, אבל לא נטו.

התפישה התזזיתית של בני דור המילניום וחוסר הרצון שלהם להישאר במקום עבודה אחד לאורך שנים, באה לידי ביטוי גם בנתוני הסקר. 60% דיווחו שהם רוצים לעזוב את העבודה, ו-17% רוצים להפוך לעצמאיים.

המחשבה המובילה כנראה את הרצון לעזוב היא "בעבודה אחרת ארוויח יותר". התוצאה היא שרבים מהעובדים לא נשארים במקום אחד לאורך זמן. הם קופצים מעבודה לעבודה ללא יכולת אמיתית להתמקצע במקום אחד. מצד שני, 68% מהנשאלים מרגישים שהשכר שלהם הוגן - מה שמלמד שהבעיה אינה נעוצה בשכר אלא בתפישה שאפשר להרוויח יותר.

עוד בסקר: 11% מהנשאלים דיווחו כי הם עדיין לומדים וכמעט מחצית השיבו כי היו מוכנים לעבור דירה בשביל עבודה חדשה.

השכר והמגדר: הנשים עדיין מאחור

עצוב לגלות שגם התעשייה החדשה, שאמורה לסמל את העידן החדש, סובלת בכל הנוגע למעמד האישה מכל התחלואים של העולם הישן, וגם בה יש פערים משמעותיים בין שכר הגברים ושכר הנשים וביכולת שלהם להתקדם, ובאופן גורף.

על-פי הנתונים, נשים מרוויחות פחות מגברים - 72% מהנשים מרוויחות פחות מ-12 אלף שקל לעומת 49% מהגברים. רק 8% מהנשים מרוויחות יותר מ-20 אלף שקל בחודש, לעומת 18% מהגברים. בהתבוננות בכל התחום, הפער בין השכר הממוצע של נשים וגברים אמנם הצטמצם במעט ועומד על 2,950 שקל לעומת 3,600 שקל בשנה שעברה, אבל מדובר בפער משמעותי שאין בו כל היגיון בתעשייה שמצביעה אולי יותר מכל התעשיות האחרות על העתיד.

עם זאת, להבדיל משנה שעברה, יש עלייה במספר הנשים בענף, והן כמעט סוגרות את הפער אל מול הגברים: 51%-49% לעומת 55%-45% ב-2015.

מה קורה בדיגיטל

באיזו מחלקה אתה עובד

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים, המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב–10%–20% וזמן האספקה יתארך, וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"