גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ניתן לקבל תגמולי ביטוח אובדן כושר עבודה עד גיל 95?

מבוטח דרש פיצוי בגין אובדן כושר עבודה עד גיל 95, התקופה שבה התחייב לשלם פרמיה, או לפחות עד גיל 75 - ונדחה ע"י בית המשפט, שקבע כי הגיל הקובע הוא זה הנקוב בפוליסה ■ מדריכים בתחום

נכה כסא גלגלים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
נכה כסא גלגלים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

נדמה כי כולם יודעים שאובדן כושר עבודה הינו מצב שבו מאבד אדם את היכולת לעבוד ולהשתכר למחייתו. לשם כך קיים כיסוי ביטוחי תואם, שמטרתו להבטיח עוגן כלכלי, אם וכאשר יאבד המבוטח את כושר השתכרותו כתוצאה מתאונה או מחלה, אשר לפי חומרתן תשלם חברת הביטוח למבוטח פיצוי חודשי קבוע.

פיצוי זה תכליתו להבטיח למבוטח הכנסה חודשית המהווה תחליף להכנסה מעבודה שהיה יכול לבצע אלמלא התרחשה התאונה או המחלה ששללה את יכולתו להשתכר. תגמולים אלה ישולמו למבוטח כל עוד הוא מצוי במעמד של אובדן כושר עבודה ובכפוף לתנאים שבפוליסת הביטוח ולתקופת הכיסוי שבה.

מן האמור עולה כי יש לבחון את תנאי הפוליסה על כדי לברר עד איזה גיל ישולמו למבוטח, שאיבד את כושר עבודתו, תגמולים בגין כך.

בשנת 1994 רכש מ' ("המבוטח"), עת היה בן 43, פוליסת ביטוח חיים, אשר כללה גם כיסויים לאובדן כושר עבודה וסיעוד ("הפוליסה") מחברת הביטוח. ב-1 בפברואר 2006 התרחש אירוע ביטוחי למבוטח במסגרת הפוליסה, ובהתאם לכך שילמה לו חברת הביטוח תגמולי ביטוח מדי חודש בגין אובדן כושר עבודתו.

ב-25 במארס 2015 שלחה חברת הביטוח מכתב למבוטח, ובו הוסבר לו כי בהתאם לתנאי הפוליסה, בקשתו להמשך תשלום פיצוי חודשי אחרי גיל 65 ולשחרור מתשלום פרמיה אושרה עד לתום הכיסוי הביטוחי בגין אובדן כושר עבודה, שחל ביום הולדתו ה-65, ולאחר תאריך זה עליו לשלם את הפרמיה כסדרה ולא יקבל יותר תגמולי אובדן כושר עבודה.

ב-15 באפריל 2015 השיב המבוטח לחברת הביטוח במכתב, בו טען כי בהתאם לפוליסה, על חברת הביטוח להמשיך ולהעביר לו את התגמולים החודשיים בגין איבוד כושר עבודתו עד לשנת 2046, קרי עד הגיעו לגיל 95.

חברת הביטוח דחתה על הסף את טענותיו ודרישותיו של מ'. לאור הדחייה הגיש מ' תביעה לבית המשפט, אשר החליט לקיים דיון מקדמי בעניין המחלוקת, ובו הסכימו הצדדים כי ההליך המשפטי יתנהל בשאלת פרשנות הפוליסה בלבד, והסעד שיינתן בסופו של ההליך יהיה סעד הצהרתי (דהיינו, יקבע את מעמד הפוליסה לאור טיעוני הצדדים).

המבוטח טען כי הואיל והוא התחייב לשלם פרמיה לחברת הביטוח בגין הפוליסה עד לשנת 2046 (עד הגיעו לגיל 95), אזי חייבת חברת הביטוח לשלם לו תגמולי ביטוח עד למועד זה - או לכל הפחות עד הגיעו לגיל 75. טענה זו מסתמכת על פסיקה קודמת של בית המשפט העליון, שעסקה בקריטריונים לגיל הפרישה, מהם ניתן היה להסיק כי לאור נתוניו האישיים של המבוטח, גיל פרישתו הוא 75 לכל הפחות.

חברת הביטוח טענה כי הפוליסה מורכבת משני ביטוחים נפרדים המשלימים זה את זה ובאים זה אחר זה. בחלקה הראשון, המתייחס לביטוח לאובדן כושר עבודה, צוין חד-משמעית כי התגמולים ישולמו למבוטח עד הגיעו לגיל 65. כמו כן, בדף פרטי הפוליסה של המבוטח ניתן לראות בבירור כי צוין שישולמו לו תגמולים בגין אובדן כושר עבודה או בגין צורך סיעודי, ועצם ציון המילה "או" רק מחזק את הטענה כי אין אפשרות לקבל תגמולים בגין אובדן כושר עבודה יחד עם תגמולי ביטוח סיעודי.

לבסוף טענה חברת הביטוח כי מבחינת גובה הפרמיה, יש הבדל תהומי בין פרמיה בגין אובדן כושר עבודה עד גיל 65 לבין פרמיה בגין אותו ביטוח עד גיל 95.

בית המשפט סקר את מסמכי הפוליסה וקבע כי במקרה דנן מדובר בשני ביטוחים המשולבים בפוליסה אחת, כך שתקופת הביטוח הכוללת היא אכן משנת 1994 ועד לשנת 2046, אך התקופות שבהן ישולמו למבוטח פיצויים חודשיים בגין אובדן כושר עבודה, או בגין צורך סיעודי, הינן שונות ומוגדרות בבירור במסמכי הפוליסה.

כמו כן, לעניין תשלומי הפרמיה עד גיל 95, בית המשפט קבע כי התשלומים הם בגין שני הביטוחים המשולבים יחדיו, ולא רק בגין הביטוח לאובדן כושר עבודה.

בית המשפט התייחס גם לתכליתו של חוזה ביטוח אובדן כושר עבודה, ובהסתמך על פסיקה של בית המשפט העליון קבע כי פרשנותו של המבוטח, אשר לפיה הכיסוי הביטוחי בגין אובדן כושר עבודתו יחול עד הגיעו לגיל 95, אינה סבירה ואינה עולה בקנה אחד עם תכליתו של החוזה.

עם זאת, היה על בית המשפט לבחון את טענתו באשר לקבלת התגמולים עד גיל 75 כגיל פרישתו, וזאת לאור נתוניו האישיים ובהסתמך על פסיקת בית המשפט העליון בעניין גיל הפרישה. בית המשפט קבע כי הטענה חורגת מלשון הפוליסה ואף מנוגדת לדברים הכתובים בה באופן מפורש, ואשר לפיהם פיצוי בגין אובדן כושר עבודה ישולם למבוטח עד גיל 65 בלבד.

בית המשפט דחה את פרשנותו של המבוטח לפרש את הפוליסה ככזו המעניקה תגמולי ביטוח עקב אובדן כושר עבודה עד לגיל 95 ואף עד גיל 75. בהשלמה לכך נקבע כי פרשנותה של חברת הביטוח היא הנכונה, דהיינו - עליה לשלם את התגמולים עד שיגיע המבוטח לגיל 65, היות שזה היה גיל הפרישה החוקי של גברים נכון למועד ההתקשרות בפוליסה, ולאור ההוראה המפורשת בפוליסה שלפיה הפיצוי החודשי ישולם למבוטח לכל המאוחר עד הגיעו לגיל זה.

במקרה דומה, חברת הביטוח הנפיקה למ', מהנדס תעשייה וניהול בעל עסק עצמאי המתמחה בהטמעת המחשב ("המבוטח"), פוליסת ביטוח חיים שתוקפה עד לחודש ינואר 2018. לפוליסת ביטוח החיים צורף ביטוח נוסף לתשלום פיצוי חודשי על אובדן כושר עבודה ולשחרור תשלום מפרמיות ("הפוליסה").

הפוליסה הונפקה בחודש ינואר 1994, בהיות המבוטח בן 46. בשנת 2000, בעקבות אירוע טרגי, איבד המבוטח את כושרו להשתכר, ומאותו מועד שילמה לו חברת הביטוח תגמולים בגין אובדן כושר עבודה מלא.

אולם בדומה למקרה הקודם, גם מבוטח זה קיבל הודעה מחברת הביטוח, לפיה כאשר יגיע לגיל 65, יפוג הכיסוי הביטוחי לאובדן כושר העבודה, ויופסק תשלום התגמולים.

בתגובה מ' הגיש תביעה לבית המשפט בה עתר לסעד הצהרתי, שיכריז כי תוקף ביטוח אובדן כושר עבודתו הוא למשך כל חייו, ולא רק עד גיל 65, כפי שעולה ממסמכי הביטוח ונספחיו אשר ברשותו.

בית המשפט פסק כי יש לשלם למבוטח תגמולי ביטוח בגין אובדן כושר העבודה עד הגיעו לגיל 70. הואיל והצדדים לא השלימו עם פסק הדין, הוגש ערעור לבית המשפט המחוזי.

בית המשפט המחוזי קבע כי הפוליסה מורכבת משני ביטוחים נפרדים המשלימים זה את זה ובאים זה אחר זה ובצורה זו נפרשים על פני כל תקופת תוחלת חייו של המבוטח. חלקה הראשון של הפוליסה מתייחס לביטוח אובדן כושר עבודה, וזאת עד לגיל 65, דהיינו גיל הפרישה החוקי במועד רכישת הפוליסה; וחלקה השני מתייחס לביטוח סיעודי החל מגיל 65 ואילך.

המבוטח הציג לבית המשפט את טופס הצעת הביטוח, אשר ממנה עולה כי הוא ביקש לערוך לו את הביטוח עבור אובדן כושר עבודה עד הגיעו לגיל 95. יש להדגיש כי נתון זה אינו עולה בקנה אחד עם הפוליסה שנרכשה, ובית המשפט ציין כי כאשר המבוטח רכש את הפוליסה, לא ניתן היה לרכוש פוליסה הכוללת כיסוי לאובדן כושר עבודה מעבר לגיל 65, והדעת נותנת שלא ניתן לספק מוצר ביטוחי שלא קיים.

בית המשפט התייחס גם לתכליתו של חוזה ביטוח אובדן כושר עבודה וקבע כי טענה בדבר צפי השתכרות עד גיל 95 אינה הגיונית ואינה מתקבלת על הדעת.

בית המשפט התייחס למסקנה שנקבעה בבית המשפט בהליך העיקרי, לפיה המבוטח יכול היה להבין שהפוליסה בעניין אובדן כושר עבודה חלה עד הגיעו לגיל 70, וקבע כי הכרעה זו נכונה, הואיל ולפי עיקרון הציפיות הסבירות של המבוטח, ציפייתו המרבית היא שפיצויים אלה ישולמו לו עד הגיעו לגיל 70. הובהר בבית המשפט כי ניתן לכבד את ציפיותיו הסבירות של המבוטח, אף אם הדבר אינו עולה בקנה אחד עם לשון הפוליסה. 

בית המשפט ציין כי על-פי נתוניו האישיים של המבוטח, אין שום סיבה להניח שתכנן להפסיק לעבוד בגיל 65, ולזכותו עומדת חזקה אשר לפיה גיל הפרישה של עצמאים נוטה להיות גבוה מזה של שכירים ועשוי להגיע לגיל 70.

הואיל וחזקה זו לא נסתרה על-ידי חברת הביטוח, בית המשפט פסק כי יש לשלם למבוטח תגמולי ביטוח אובדן כושר עבודה עד הגיעו לגיל 70.

הנה כי כן, עינינו הרואות שתגמולי ביטוח אובדן כושר עבודה עד גיל 95 אינם סבירים, לפחות לעת הזאת (תוחלת החיים עולה כל הזמן...), אולם ניתן לקבוע כי תגמולים אלה ישולמו (בכפוף ללשון הפוליסה) גם לאחר שיגיע המבוטח לגיל הפרישה הקבוע בחוק (כיום גיל הפרישה לגברים הוא 67, וקיימים עיסוקים, למשל שפיטה, בהם גיל הפרישה הוא 70).

■ הכותב הוא מומחה בביטוח ונזיקין, הבעלים של משרד עורכי דין ג'ון גבע ומשמש, בין היתר, כיועץ המשפטי לחברי לשכת סוכני הביטוח. 

עוד כתבות

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן