גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם יש גבול ליכולת האתלטית האנושית?

היכולות הנוכחיות של הגוף האנושי אולי מקרבות אותנו לשיא, אבל הטכנולוגיה עוד עשויה לשנות את הגוף שלנו - וגם את השיאים שנשיג בתחרויות הספורט הבאות

האצנית איינה אלמז  / צילום: רויטרס
האצנית איינה אלמז / צילום: רויטרס

תחרות הריצה למרחק של עשרת אלפים מטר לנשים הייתה אחת המדהימות באולימפיאדת ריו, שהסתיימה בתחילת השבוע. האצנית אייאנה אלמאז שברה את השיא העולמי ב-14 שניות שלמות, אבל לא רק היא הגיעה להישג מרשים - גם האצניות במקומות השני והשלישי שברו את השיא האולימפי.

עד למקצה הזה, חמש נשים בלבד הצליחו לרדת מתחת ל-30 דקות במירוץ הזה. אלמאז השלימה את הריצה בתוך 29:17:45 דקות. רק לפני כ-40 שנה השיא בריצה זו לנשים עמד על 32 דקות. סמים או לא סמים? השאלה הזאת מעניינת פחות מהשאלה אם שיאים אולימפיים ימשיכו להישבר לנצח. הרי אפילו סמים מנצלים את היכולות הקיימות של הגוף, ולגוף הזה ודאי יש איזה גבול. לעולם לא נוכל לרוץ במהירות של רכבת או של מטוס, אבל עד כמה אנחנו קרובים לקצה גבול היכולת האנושית?

ד"ר רון גולן, רופא ספורט ופיזיולוג מאמץ, יו"ר החברה הישראלית לרפואת ספורט בהסתדרות הרפואית (הר"י), מפנה את תשומת לבנו לכך שהביצועים הספורטיביים ברוב התחומים משתפרים באופן קבוע מאז 1900, ושיטות אימון מתקדמות, טכניקות ביצוע משופרות ובגדי ספורט מעולים מספרים רק חלק מהסיפור. גולן צפוי לדון בנושאים אלה ואחרים בכנס הבינלאומי והפוסט-אולימפי של החברה לרפואת ספורט, שייערך היום (ה') בקריית שדה התעופה.

ד"ר מארק דני, ביולוג מאוניברסיטת סטנפורד, ארה"ב, וחובב ריצה, פרסם ב-2008 מחקר הבוחן גבולות מוחלטים למהירות בבעלי חיים. ד"ר גולן מספר שבאותו מחקר הוא ניתח שיאי אתלטיקה קלה של בני אדם אל מול תוצאות מרוצי סוסים בארה"ב ומרוצי כלבים בבריטניה, בניסיון להבין ולכמת את קצב שבירת שיאי העולם בספורט. הוא הגיע אז למסקנה שבמרתון נשים השיא קרוב, אך במרתון גברים עוד יש מקום לשיפור. "הנתונים שלו הראו ירידה מתמדת ואף השטחה (פלאטו) בקצב שבירת השיאים", אומר ד"ר גולן.

אכן, בכמה תחומי ספורט ישנם שיאים שעומדים בעינם זה עשרות שנים, למשל במקצועות כמו הדיפת כדור ברזל, יידוי פטיש (גברים) וזריקת דיסקוס. ההערכה היא שהידוק הפיקוח על נטילת סמים ממריצים הוא שעצר ואף הסיג את הישגי הספורטאים בתחומים הללו ואולי חשף ביתר שאת את מגבלות הגוף האנושי.

אחת המגבלות קשורה במונח VO2Max - "הספק אירובי מרבי". מדובר בערך המבטא את יכולתן של מערכות הריאה, הלב, כלי הדם והשרירים לקלוט, להעביר ולנצל חמצן בשרירים הפעילים. ככל שהערך הזה גבוה יותר, כך ההספק האירובי המרבי גבוה יותר ומייצג "מנוע אנושי" חזק יותר, אומר גולן, אולם היום ידוע שהערך הזה נשאר לרוב קבוע לאורך שנות שיא הקריירה של ספורטאי מסוים והסיכוי לשפרו באופן משמעותי בכלים הידועים כיום הוא נמוך.

מגבלה אחרת היא יכולת התפקוד בתנאי חמצת גבוהה בדם. ישנם ספורטאים שהגוף שלהם מצליח לסלק או לעבד טוב יותר את החומצות הנוצרות בשריר (וגורמות כאבים ועייפות השריר), ולכן עמידים יותר בשלבים אינטנסיביים יותר של המירוץ, כגון בספרינט לקראת הסיום.

וגם המוח משחק כמובן תפקיד. ד"ר גולן מצטט מחקר דרום-אפריקאי ברצים קנייתים, שפורסם לפני כשנתיים בירחון לפיזיולוגיה שימושית (JAP), שמצא כי רצים אלו מצליחים לשמר רמת חמצון גבוהה יותר במוח בזמן מאמץ מרבי. מחקרים קודמים הראו שירידה בחמצון באזור במוח האחראי על בקרת תנועה וקבלת החלטות מלווה בירידה בפעילות העצבית באזור זה. אם אמנם הפעילות באזור זה במוח נחלשת מהר יותר ברץ אירופי לעומת קנייתי, יכול הדבר להסביר את היתרון שיש לקנייתים.

לפי תיאוריית "המושל המרכזי" של פרופ' טים נוקס, המוח מתרגם את ההיחלשות הזו בפעילות המוח לתבנית המתריעה מפני כשל מערכתי ומבצעת "הפחתה רצונית" ברמת הפעילות העצבית ועקב כך גם ברמת הביצוע. אצל אירופאים, כאמור, זה קורה מוקדם יותר. זמן תגובה עצבי גם הוא רכיב שכנראה לא ניתן היום לשפר ללא אמצעים כימיים. הוא תלוי במהירות ההולכה העצבית, שהיא קבועה פחות או יותר.

נראה שהמגבלה האנושית תלויה באינטראקציה של רכיבים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים, ולא ברכיב אחד. היכן נמצא האדם בעל שילוב היכולות האידיאלי? הגלובליזציה חושפת יותר אתלטים פוטנציאליים לקיומה של האולימפיאדה ומעלה לכאורה את הסיכוי למצוא אותו בגיל מוקדם יותר ולאמן אותו כראוי, אבל את השיאים שהושגו ניתן לפרוץ עד גבול מסוים.

בן אדם, הדור הבא

ועכשיו תמחקו את מה שטענו עד כה, כי הרי גם יכולות הבסיס ניתנות לשינוי. אם יש משהו שהרפואה המודרנית הוכיחה לנו הוא ששום דבר בגוף האנושי איננו קבוע כשמכניסים למשוואה את הטכנולוגיה.

קודם כול, בואו לא נשכח את הסמים. אלה אמנם אינם משנים עדיין את הגנטיקה של האדם, אולם הם יכולים לגרום לגנים קיימים לפעול באופן עוצמתי יותר ולייצר יותר מהחלבון שאותו גן נוטה לייצר. חלבונים כאלה יכולים למשל לבנות יותר כוח שריר אצל ספורטאים העוסקים במקצועות הדורשים זאת.

ברצים וברוכבים למרחקים ארוכים שזקוקים לאו דווקא למאסת שריר גדולה אלא לשיפור בכושר נשיאת החמצן וחמצונו בשריר, ניתן להוסיף באופן מלאכותי הורמון אריתרופאטין (EPO) האחראי לייצור כדוריות דם אדומות, וכך לאפשר לאותה כמות דם לשאת חמצן רב יותר ולשפר את ה-VO2max, כפי שעשה לאנס ארמסטרונג בחלק ממרוציו.

ד"ר גולן מציג גם את טענתו של פרופ' פיטר ואיאנד, פיזיולוג מאוניברסיטת Southern Methodist בדאלאס, ולפיה ניתן לשפר את הביצוע גם במיטוכונדריות, אותם איברונים בתאים האחראים על ייצור האנרגיה. נפח המיטוכונדריות באדם עם כשירות אירובית ממוצעת הוא כ-2% מנפח התא ועולה ל-4% באתלטים מאומנים. ביונק דבש, לעומת זאת, נפח המיטוכונדריות מגיע ל-40% מנפח התא. אז איך יתקרבו בני האדם ליונקי דבש מבחינה אנרגטית? באימונים מפרכים יותר, או בהנדסה גנטית.

מבחינה תיאורטית, ניתן להכניס גנים של יונק דבש לגנום של בני האדם. הטכנולוגיה כבר קיימת. האם התוצאה תהיה זו שאנחנו רוצים בה? אנחנו לא יודעים. האם זה יהיה חוקי? נראה שלא, אבל זו תהיה הרחבה של היכולת האנושית.

כבר היום אין לאיש ספק שספורטאים הם שונים גנטית מלא-ספורטאים, וחלק מהשינויים הללו כבר אותרו. קחו למשל את ההבדל בגן האחראי לייצור חלבון אנגיוטנסין הקשור לבקרת לחץ הדם ומאזן המלחים בגוף. מוטציה ייחודית בגן זה מופיעה רק ב-18% מכלל האוכלוסייה, אבל ב-40% מספורטאי עלית במקצועות הכוח. מה יקרה כאשר יושתלו גנים כאלה בספורטאים שהם ממילא מוצלחים מסיבות אחרות, אבל אין להם המוטציה הזאת? יכול להיות שהיכולת הכוללת שלהם בספורט הכוח תגדל.

לדברי ד"ר גולן, דויד אפשטיין, מחבר הספר "The Sports Gene: Inside the Science of Extraordinary Athletic Performance" (2013), טוען שהסיבה העיקרית שעדיין לא עושים זאת היא שהסימום הקונבנציונלי יעיל דיו.

תאי גזע הם תאים שיכולים להפוך לכל תא בגוף. בטכנולוגיה זו ניתן להשתמש, תיאורטית, כדי לשתול רקמות חדשות בגוף, למשל רקמות שריר משופרות. או שניתן לרפא מהר יותר פציעות ספורט או שחיקה.

נזכיר בהזדמנות זו גם את האצן הביוני (והרוצח המורשע) אוסקר פיסטוריוס, שרץ ברגליים מלאכותיות. כל עוד פיסטוריוס רץ באולימפיאדת הנכים, לא עורר העניין שום בעיה, שכן הוא נחשב בעל מגבלה לעומת הרצים בעלי הגוף השלם. אולם בשלב כלשהו הוא החל לעקוף אותם. הוא זכה במדליה באליפות העולם ובמקום ה-16 מתוך 51 באולימפיאדת 2012 בלונדון, ואז עלתה השאלה אם הרגליים שלו נותנות לו יתרון לא הוגן, וכיצד בכלל יש להתייחס אל גופו בעל הגפיים המלאכותיות? האם זהו גוף אנושי?

ואולי ישנה סיבה נוספת לכך ששיאים נשברים, והיא פסיכולוגית דווקא. האצן ברוס טולוה העלה בספרו "Tulloh on Running" את הסברה ששיאים נשברים כי ספורטאים עובדים בכל שנה יותר ויותר קשה כי המטרה היא להגיע ולשבור את השיא - של עצמם, של המדינה, של העולם. הם עובדים מספיק קשה כדי לשבור את השיא הנוכחי, והשיא הוא מטרה שמושכת אותם להשקעה כמעט לא אנושית. אך מעבר לשיא, אין מטרה מספרית מוגדרת, ומתוקף כך המוטיבציה יורדת מעט, בעיקר בהתחשב במאמץ האדיר המושקע בכל פרומיל של שיפור.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים