גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חוק הפיקוח על הצ'יינג'ים מעניק לרגולטור סמכויות דרקוניות"

בתחילת החודש אישרה הכנסת חוק שנועד להסדיר את ענף הצ'יינג'ים ולהרחיק ממנו גורמים עברייניים ■ מומחים: "החוק עבר ללא דיון מספק - מדובר במחטף חמור שיפגע בחופש העיסוק"

change / צילום: תמר מצפי
change / צילום: תמר מצפי

ענף הצ'יינג'ים (נותני שירותי מטבע) מגלגל סכום אדיר של מעל 150 מיליארד שקל בשנה - כ-10% ממחזור הכספים המנוהלים במערכת הפיננסית החוקית בישראל, ומהווה כר פורה להלבנת הון והעלמות מס. לפי נתוני הרשות לאיסור הלבנת הון, 10% מהעבריינים שנתפסו מלבינים הון בשנת 2015 עשו שימוש בנותני שירותי מטבע, וכמעט כל כתב אישום שמוגש בתחום הלבנת ההון בתקופה האחרונה כלל שימוש בשירותים אלה, בידיעת או ללא ידיעת נותן שירותי המטבע.

כך, הוגש לאחרונה כתב אישום חמור נגד יצחק ואזנה, אחד המעורבים המרכזיים בפרשת הלבנת ההון לכאורה בתחום כוח-האדם, ונגד חברת "מוקד אריק" ואחרות - בגין עבירות מס בהיקף של כ-1.3 מיליארד שקל, ועבירות הלבנת הון בהיקף של כ-140 מיליון שקל לפחות. כתב אישום זה כולל גם סעיף, לפיו הכספים שהושגו תוך ביצוע עבירות "הולבנו" אצל נותני שירותי מטבע, בהם החברות שבבעלות עדי צים, לשעבר מבעלי רשת הקמעונאות "כמעט חינם" וכיום בעלי חברת המימון וניכיון הצ'קים אס.אר אקורד.

גם פרשת הבנק המחתרתי בבורסה ליהלומים, אחת מהפרשות הגדולות ביותר שנחשפו בישראל בתחום המס והלבנת ההון, סבבה סביב שירותי מטבע. במסגרת הפרשה נחשפה תעשיית זיוף חשבוניות שפעלה בלב הבורסה ליהלומים ברמת-גן, בכסות של עסק למסחר ביהלומים, במשך כשני עשורים עד לשנת 2011. בלב הפרשה עומד "צ'יינג", מעין עסק לשירותי זיוף, "בנק המחתרתי" שהיה רשום כחברה למסחר ביהלומים.

במסגרת פרשה נוספת שנדונה בבית המשפט, ומכונה "אור הגנוז", מואשם מאיר נחמני, אמרגנו של הזמר קובי פרץ (שהורשע בעצמו בעבירות מס ונידון למאסר), בהלבנת הון בהיקף של 50 מיליון שקל ובשימוש במסמכים מזויפים. לפי הנטען, נחמני סיפק לנאשמים אחרים בפרשה שירותי הלבנת כספים באמצעות תחנת חלפנות כספים (צ'יינג') שבבעלותו ברחוב הרצל ברמלה.

בסיס כלכלי לארגוני פשע

למרות העובדה ששוק הצ'יינג'ים "מועד לפורענות", עד לאחרונה הוא היה פרוץ. בהיעדר האסדרה בענף נותני השירותים הפיננסים החוץ-מוסדיים, מלבד גורמים לגיטימיים הפועלים בענף, נכנסו לענף גורמים עברייניים, ונוצרה תשתית להעלמת מסים ולהלבנת הון בהיקף נרחב. לעתים משמשים נותני שירותי המטבע כבסיס הכלכלי של ארגוני הפשע.

אולם, בשנים האחרונות החליטו הרשויות הרלוונטיות - משרד האוצר, רשות המסים, הרשות לאיסור הלבנת הון ועוד - לכוון זרקור לענף ולשדרג את האכיפה והפיקוח על התחום. בין הכלים הדרמטיים ביותר שעלו על הפרק הייתה הצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים, ביוזמת שר האוצר משה כחלון ורשות המסים. הצעת החוק הוגשה בהתאם להמלצות צוות בראשות היועץ המשפטי של משרד האוצר, יואל בריס, ליישום ההמלצות בנושא רגולציה על נותני שירותי מטבע, שכללה שורת הוראות להגברת הפיקוח על השוק, כשבראשן הקמת גוף פיקוח.

החוק נועד להסדיר את פעילותם של נותני שירותים פיננסיים חוץ-מוסדיים לשם פיתוח ענף השירותים הפיננסיים החוץ-מוסדיים וליצירת חלופה הולמת למערכת הבנקאית בתחום זה. כמו כן נועד החוק למנוע מגורמים עברייניים לעשות שימוש בענף הצ'יינג'ים למטרות לא כשרות.

בנובמבר אשתקד אושרה הצעת החוק בכנסת בקריאה ראשונה, ומאז נדמה היה כי נעלמה מעיניהם של הגורמים שרצו להשפיע על עיצובו הסופי של דבר החקיקה הדרמטי. אולם, עיון ברשומות - ספר החקיקה של ישראל - מעלה כי ב-1 באוגוסט נרשם בספר החוקים של ישראל החוק החדש - "חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים חוץ-מוסדיים)", לאחר שעבר בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. החוק ייכנס לתוקף ב-1 ביוני 2017.

"סמכויות נרחבות ועוצמתיות"

מה משמעות החוק, והאם לנותני שירותי המטבע יש סיבה לדאגה? הדעות מגוונות. "חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים חוץ-מוסדיים) הוא מחטף חמור שעלול לפגוע בענף כולו, להזיק למשק ולפגוע בחופש העיסוק", אומר ל"גלובס" עו"ד אורי גולדמן, המתמחה בדיני מסים ואיסור הלבנת הון ומייצג מספר רב של נותני שירותי מטבע.

לפי החוק החדש, יוקם במשרד האוצר רגולטור חדש ורב-עוצמה - "המפקח" לפי לשון החוק - שתפקידו להסדיר את הנעשה בתחום נותני שירותי המטבע (צ'יינג'ים), המכונים מעתה "נותני שירותים פיננסיים". לדברי עו"ד גולדמן, "החוק מעניק לרגולטור סמכויות כלליות, נרחבות ועוצמתיות ביותר ואפשרות לפעול ביד קשה ובאופן שרירותי, תוך הפעלת שיקולים אמורפיים ואף בלתי רלוונטיים".

בין היתר מגדיר החוק החדש מספר סוגים של רישיונות שיוענקו לנותני השירותים הפיננסיים, לרבות מתן אשראי, תוך פירוט רמת הלימות ההון הנדרשת עבור כל סוג רישיון. בנוסף מפרט החוק את השיקולים הרחבים שניתנו למפקח בבואו להעניק רישיון או לפסילתו; חובות דיווח לרשויות אחרות, כגון רשות המסים, רשות ניירות ערך והרשות לאיסור הלבנת הון; סמכות להטלת עיצומים כספיים כבדים ואף ענישה פלילית.

לטענת עו"ד גולדמן, החוק אושר "במחטף" במליאת הכנסת, לאחר שרק בפברואר אשתקד פורסמו ההמלצות של הצוות בנושא הרגולציה על נותני שירותי מטבע. "כעבור שנה וחצי 'נולד' חוק חדש, בתקווה כי יעשה סדר ויביא לתחרות בתחום השירותים הפיננסיים, דבר כשלעצמו ראוי. אך הזמן שניתן להיערך לדרישות ולשינויים מרחיקי הלכת שמציב החוק עצמו הוא פחות משנה, ותוספת של עוד שנה להיערכות בגין תיקוני חקיקה עקיפים, כגון פקודת מס הכנסה, חוק איסור הלבנת הון, חוק הבנקאות, חוק הגנת הצרכן ועוד".

עו"ד גולדמן מוסיף כי "לא ייתכן שבהליכי חקיקה כה מהירים, וללא כל דיון יסודי, מוקם במסגרת החוק רגולטור חדש ורב-עוצמה, שאחראי על ענף שמגלגל עשרות מיליארדי שקלים בשנה, ושהמפקחים מטעמו, העוברים 'הכשרה מתאימה' לצורך הפעלת סמכויות לפי החוק, יהיו בעלי סמכויות שיקנו להם אפשרות להיכנס לכל מקום, להטיל הגבלה על שימוש בנכסים ואף לתת צווים מינהליים".

עוד אומר עו"ד גולדמן כי "אמנם החוק החדש 'מתחשב' בעוסקים ותיקים (אלה שכבר מחזיקים ברישיון), ובמקרה שהם עונים על הקריטריונים הטכניים, הם ימשיכו להחזיק ברישיון 'הישן' - אך לרגולטור החדש נתונה סמכות, בין היתר, לשלול את הרישיון 'במידת הצורך', ומדובר בסמכות דרקונית ובלתי סבירה".

לטענת עו"ד גולדמן, הדרישה להיערכות מוקדמת לחוק - שייכנס לתוקף בתוך פחות משנה - היא כבדת-משקל ולמעשה בלתי אפשרית. זאת, משום שההיערכות כוללת, בין היתר, ביצוע הערכת מצב של חברת שירותי המטבע באמצעות מומחים, כגון קציני ציות, עורכי דין ויועצים ומקצועיים - כל זאת תחת עלויות אדירות.

"המשמעות המעשית של החוק החדש היא שמאות עסקים קטנים ייאלצו לבצע סקר ציות מקיף, בניית מדיניות ציות, עריכת נהלים, תוכנית שנתית ועוד - והכול לקראת כניסה לתוקף של החוק החדש", אומר עו"ד גולדמן. "במקרים מסוימים יידרשו נותני שירותי מטבע לעמוד בדרישות רגולטוריות בדומה לחברות ציבוריות - קרי, שקיפות מלאה, דיווחים נוספים, מינוי ועדות דירקטוריון וכו'".

"אפקט וואו"

עו"ד יעל גרוסמן, מומחית בתחום איסור הלבנת הון ועבירות צווארון לבן, מציינת כי לחוק החדש יש "אפקט וואו" על השוק, אך הבשורה שהוא מביא עמו אינה שלילית בהכרח.

לדבריה, "מדובר בחוק חשוב ביותר, מכיוון שנותני השירותים הפיננסיים הם גורם משלים לבנקים, תחרות לבנקים, הם מגוונים את השירותים הפיננסיים שניתנים לציבור, והם מאפשרים נגישות לשירותים פיננסיים לציבור שהבנקים לא מוכן לשרת. לכן, מדובר בחוק שהשוק זקוק לו".

עם זאת, עו"ד גרוסמן מסכימה עם הטענה כי החוק עבר במהירות יתרה ובלי דיון מספק. "הדיון הציבורי בחוק היה צריך להיות הרבה יותר מעמיק, ובדרך כלשהי נראה שהוא עבר מתחת לרדאר, בלי מודעות ובלי דיון ציבורי מספיק.

"הנושא הוסדר עד היום בחוק איסור הלבנת הון, שטיפל למעשה רק באספקט של איסור הלבנת ההון בקרב נותני שירותי המטבע, אבל בחוק החדש מסדירים את התחום באופן רחב, מקימים רגולטור עם סמכויות רחבות ביותר, כולל סמכויות מינהליות רחבות (למשל הסמכות לסגור חצרים של נותן שירות עסקי במקרים מסוימים), וגם מוגדרות עבירות פליליות חדשות שמטילות אחריות פלילית על נושא משרה וגופים שמתנהלים ללא רישיון. חוק כזה היה ראוי לדיון הרבה יותר מעמיק מבחינה ציבורית".

עוד כתבות

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה